Radio Suomi Helsinki

Kalevala rokkaa Porvoossa

 • 5 min
 • ei kuunneltavissa

Väinämöisellä on asennetta! Tätä mieltä ovat porvoolaisen Linnankosken lukion puhekilpailun voittajat Taru Hakala ja Emma Ukkonen, jotka pistävät kansalliseepoksemme rokkaamaan. Nuoria neitejä on tapaamassa Elina Raunio.

Lähetykset

 • pe 28.2.2014 13.32 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Buhurt on laji, jossa taistellaan tylsillä miekoilla haarniskat päällä. Tapasimme kaksi lajin harrastajaa Vantaan keskiaika tapahtumassa ja kysyimme kuinka kova laji ritaritaisteluja mallintava buhurt on? Haastateltavina olivat buhurt-maajoukkueesta Lauri Snellman ja Robert Noopila. Ari Tuhkanen haastatteli.

 • Suomenlinnassa on kokeiltu tänä kesänä ensimmäistä kertaa taksipalveluita. Kyseessä on sähköavusteinen riksa-ajoneuvo (pedicab), jonka kyytiin mahtuu 2-3 aikuista. Taksia polkee viisi saarelaista sen mukaan kenellä on vapaata. Eniten Taksi Viaporia ajaa merikapteeni Mikko Klang. Taksin on tarkoitus ajaa ympäri vuoden. Ari Tuhkanen otti kyydin ja kysyi onko palvelulle ollut kysyntää:

 • Espoon jätevedenpuhdistamon kupeessa sijaitsevasta Suomenojan lintukosteikosta on tehty ensimmäinen kirja. Sen nimi on Lintuparatiisi Suomenoja-Finnoon: Luonnon ja ihmisen yhteiseloa. Tekijät haluavat muistuttaa kirjalla alueen ainutlaatuisuudesta. Onhan Suomenojan lintukosteikko yksi merkittävimmistä lintupaikoista pääkaupunkiseudulla ja koko Suomessa. Ari Tuhkanen tapasi kirjan vastaavan toimittajan Jukka Rannan:

 • Suomenlinnassa on kokeiltu tänä kesänä ensimmäistä kertaa taksipalveluita. Kyseessä on sähköavusteinen riksa-ajoneuvo (pedicap), jonka kyytiin mahtuu 2-3 aikuista. Suomenlinnan taksia polkee viisi saarelaista sen mukaan kenellä on vapaata. Eniten taksi Viaporia ajaa merikapteeni Mikko Klang. Taksin on tarkoitus liikennöidä ympäri vuoden. Ari Tuhkanen otti kyydin ja kysyi onko palvelulle ollut kysyntää:

 • Espoon Jätevedenpuhdistamon kupeessa sijaitsevasta yhdestä Suomenojan lintukosteikosta on tehty ensimmäinen kirja. Sen nimi on Lintuparatiisi Suomenoja-Finnoon: Luonnon ja ihmisen yhteiseloa. Tekijät haluavat muistuttaa kirjalla alueen ainutlaatuisuudesta. Onhan Suomenoja yksi merkittävimmistä lintupaikoista pääkaupunkiseudulla ja koko Suomessa. Ari Tuhkanen tapasi teoksen vastaavan toimittajan Jukka Rannan:

 • Jokerit täyttää 50 vuotta. Yksi juhlavuoden kohokohdista on ulkoilmaottelu Pietarin SKA vastaan Kaisaniemenpuistossa 2. joulukuuta. Miten muuten juhlavuosi näkyy Jokereiden toiminnassa ja millaisin odotuksin joukkue lähtee 50-vuotisjuhlakauteen? Joko tulee KHL:n mestaruus? Haastateltavina Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen, pelaaja Tommi Kivistö ja päävalmentaja Jukka Jalonen. Ari Tuhkanen haastattelee:

 • Suomenlinnassa järjestetään kolmatta kertaa kansainvälinen vapaaehtoistyönleiri. Siihen osallistuu 13 nuorta aikuista 7:stä eri maasta. Miksi opiskelijat eri puolilta maailmaa hakeutuvat työleirille Suomenlinnaan ja mitä leirin aikana tehdään? Ari Tuhkanen haastatteli leirin järjestelyistä vastaavaa Paula Lappalaista Suomenlinnan hoitokunnasta ja leiriläisiä Ivan Brunoa Italiasta ja Jijang Seoa Etelä-Koreasta.

 • 29-vuotias Ella Nuortila työskentelee mainoselokuvien tuottajana New Yorkissa. Espoosta kotoisin oleva Ella piipahti kotikonnuilla ensimmäistä kertaa kesän aikana kuuteen vuoteen. Jättikaupungin sykkeeseen tottunut Ella huomasi ilokseen, että Helsinkiin on tullut paljon uusia ravintoloita ja yleisiä saunoja.

  Suomalaisia herkkuja, kuten kalaruokia, leipäjuustoa ja lakkahilloa Ella kaipaa Yhdysvaltoihinkin. Suomi kun muutenkin on saanut viime vuosien aikana vähän runsaammin näkyvyyttää myös Atlantin toisella puolella. Tuliaisiksi New Yorkista Ella toisi mukanaan lisää monikulttuurisuutta, erilaisia makuja, tuoksuja ja lisää väkeä!

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Porvoosta kotoisin oleva Anna Huovila työskentelee Suomen suurlähetystössä ulkoasiansihteerinä Soulissa, Etelä-Koreassa. Kesällä hän ehti piipahtii kuukauden verran Suomessa. Anna asui edelliset kolme vuotta Ankarassa, Turkissa, jossa hän työskenteli suurlähetystössä.

  Kolmen vuoden postit ulkomailla tarkoittavat sitä, että oma elämä pitää tasaisin väliajoin rakentaa melkein tyhjästä. Kärsivällisyyttä pitää siis olla, Anna toteaa. Ja rohkeutta mennä piknikeille, illallisille ja kaikenlaisiin tapahtumiin, joissa ei muita ihmisiä välttämättä vielä tunne.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Loppukesän suurfestari Flow houkuttelee tänä vuonna n. 75 000 musiikin, taiteen ja ruoka- ja juomaelämysten ystävää Suvilahteen.
  Talkoovoimin asfalttikentälle levitetään nurmikkomattoa 5000 neliömetrin alueelle ja tunnelmaa luodaan kilometritolkulla erilaisia valokaapeleita

  Festivaalin tuotantopäällikkö Emilia Mikkolalle Flow merkitsee pitkiä työpäiviä. 3 päiväinen festivaalikin menee lälläri tiukasti korvalla. Tänä vuonna musafestivaalilla tarjolla on hyvinvointitrendien mukaisesti alkoholittomia juomia eikä viikonlopun joogasessiotakaan tarvitse festivaalin takia skipata.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Lintuharrastajien yhdistys Tringa raivaa talkoilla Helsingin Vanhankaupunginlahden parhaita lintupaikkoja. Ari Tuhkanen kävi katsomassa, millaista hommaa kahlaajaniityn niitto on ja millaiset näkymät Purolahden tornista aukeavat. Niittyä on jo niitetty koneellisesti, mutta lopputyö joudutaan tekemään käsin. Ehtiikö raivaustöiden ohessa tehdä lintuhavaintoja?

 • Panimo Kiiskessä odotetaan rauhallisina ihan ensimmäisen oluterän valmistumista. Pienoluttehtaassa pystytään valmistamaan tuhansia litroja erilaisia oluita. Omaa unelmaansa toteuttaa kaksi kaverusta: Janne Ahola ja Pasi Kiiskinen.

  Janne Ahola kertoo, että tuoreella yrittäjällä on vielä oppimista. Ainakin maksettavia asioita tulee enemmän kuin olisi osannut kuvitellakaan.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä