Perttu Häkkinen

Katse taivaalle!

 • 57 min
 • toistaiseksi

"Uskontohistoriallisesti ufologia ja ufokokemukset selittyvät pääosin länsimaisen esoterian, kristillisyyden ja kansanuskon modernina jatkumona."

Näin arvioi studiovieraana ollut uskontotieteilijä ja ufotutkija Jaakko Närvä, joka on väitellyt ufologiasta ja ufokokemuksista uskonnollisina ilmiöinä. Ufokokemuksista löytyy Närvän mukaan lukuisia vastaavuuksia esimerkiksi keijuperinteisiin ja samanistiin tarinoihin.

Lähetyksessä aistittiin lisäksi kosmisia virtauksia ufokontaktihenkilö Kalevi Riikosen kotona.

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lähetykset

 • ti 25.3.2014 12.34 • Yle Puhe

Jaksot

 • Guru on hän, joka johdattaa oppilaan tietämättömyyden pimeydestä tietoisuuden valoon. Kirjailija ja elokuvaohjaaja Taavi Kassila on etsinyt gurua ehkä sitkeämmin kuin kenties kukaan muu suomalainen. Keitä ovat Kassilan ja monien muiden seuraamat gurut ja mitä heiltä voi oppia? Miten voitetaan oma ego ja erillisyyden tunne? Miten valaistutaan? Miten erottaa väärän gurun oikeasta?

  -Oikea mestari toimii aina epäitsekkäästi, toisten hyväksi, tiivistää Kassila.

  Lisäksi tutkija Johanna Jylhä kertoo, miksi intialainen Äiti Amma on Suomessa niin suosittu. Miksi hänen halaamisensa voi olla elämää vavahduttava kokemus?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mikä on myyttinen homo economicus? Onko BKT kattavin mittari hyvinvoinnin mittaamiseen? Onko ihminen sittenkin heuristinen, eikä rationaalinen toimija? Onko talouskasvun korjaava vaikutus vain harhaa?

  Unohda kaikki, mitä klassinen taloustiede on sinulle opettanut. Näin tuntuu ajattelevan kapinallinen taloustieteilijä Kate Raworth, joka teoksessaan "Donitsitaloustiede" esittelee seitsemän tapaa ajatella kuin 2000-luvun taloustieteilijä. Mitkä nämä seitsemän tapaa ovat ja mikä on talouden donitsimalli? Teoksen suomentaja Juha Pietiläinen kertoo.

  -Donitsimalli näyttää vähimmillään sen, mitä tarvitsemme elämiseen ja paljonko se kuluttaa maapallon varoja.

  Lisäksi talouskasvun myyttejä purkaa kestävän talouden tutkija Maria Joutsenvirta. Auttaako talouskasvu todella pois köyhyydestä?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa sukelletaan suomalais-karjalaisen loitsuperinteemme kiehtoviin syvyyksiin. Mihin loitsuja käytettiin ja kuka niitä käytti? Vieraana on "Loitsun mahti" -kirjan tekijä, folkloristi Henni Ilomäki.

  -Kun todella haluttiin parantaa vaikka loukkaantumisesta, kuumetaudista tai kateudesta, tietäjä otti sen hyvin vakavasti. Ne olivat pitkiä ja monimutkaisia loitsukokonaisuuksia, kertoo Ilomäki.

  Lisäksi filosofi Eero Ojanen kertoo kotimaan taruolennoista.

  -Ennen vanhaan kaikissa ihmisen töissä ja toimissa oli aina mukana jokin henkiolento, jolta pyydettiin onnea ja suojelusta. Jos mieli runsasta satoa tai hyvää kalansaalista, oli syytä olla väleissä suojelusolentojen kanssa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

  Kuvassa Impilahdelta kotoisin oleva Matrona Kyyrönen loitsee 1914 Kuva: A.O. Väisänen / Museovirasto

 • Taloustrilogian kolmannessa osassa tutustutaan menestysteologiaan. Kansankielellä mennarismi on viime vuosisadalla Yhdysvalloissa syntynyt kristillisperäinen suuntaus, joka saapui maahamme 1980-luvun puolivälissä. Liike on kiistelty, eivätkä sen jäsenet itse pidä termistä menestyksen teologia.
  Mutta mitä se pitää sisällään? Voiko rukouksen avulla rikastua? Vieraina uskontotieteilijät Tuija Hovi ja Minna Opas Turun yliopistosta.

  Entä miksi kapitalismi syntyi nimenomaan kristinuskon parissa? Onko taloudellisesti menestyvä ihminen jumalan valittu? Emerituspiispa Mikko Heikka valistaa meitä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Taloustrilogian toisessa jaksossa pohditaan, mitä raha on? Mistä sitä tulee? Onko se vain uskomusjärjestelmä ja ymmärrämmekö rahan vaikutuksia riittävästi? Vieraana on Ville Iivarinen Suomen Talousdemokratia ry:stä.

  -Jos kyseenalaistamme rahan, kyseenalaistamme kaiken maksamisen ja elämisen johon rahaa käytetään, mikä perustelee rahaan liittyvät virheelliset uskomuksetkin.

  Pohjois-Karjalan korpiseuduilla asuva Lasse Nordlund pyrkii elämään omavaraisesti. Kuulemme myös hänen elämästään lähes rahatalouden ulkopuolella. Perheettömänä Nordlundille riitti elämiseen 50 euroa vuodessa ja viisi aaria viljelymaata. Lisäksi hän poimii paljon sieniä ja marjoja.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Joulukuussa tuhanteen sattumanvaraisesti valittuun suomalaiskotiin jaettiin virsikirjan kokoinen teos nimeltä Sampo - ohjekirja vapauteen. Teos lupaa selvittää maailmantalouden, demokratian ja ympäristön ongelmat ja lähtee liikkeelle hyvin pompöösillä toteamuksella:

  -Jos kirjan näkemys toteutuu, voimme luopua tuloverosta, velasta, korosta ja monista muista kahleistamme.

  -Luottamusyhteiskunnassa hyvistä teoista palkitaan rahallisesti ja huonoista sakotetaan. Toive on, että näin ihmiskunta löytää nopeasti sellaisen kestävän ja yhteisöllisen tavan elää, joka hyödyttää kaikkia. Ei kannattaisi olla kusipää, siitä sakotettaisiin. Sakko on esimerkiksi huono maine, visioi Sampo-teoksen anonyymi kirjoittaja.

  -Toki mainejärjestelmä vaatisi jonkin verran moderointia.

  Taloustieteen professori Sixten Korkman arvioi Sampo-talousjärjestelmää ja muita talousutopioita.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • "Kaksoisolento ei ole yksilön jakautumista moneksi. Se on yksilöivän ominaisuuden jakoa ainakin kahteen.” Näin kirjoittaa Sijaltainen -tutkielmassaan Hannu Poutiainen. Hän on väitellyt kaunokirjallisuuden kaksoisolennoista, doppelgängereistä. Ne ovat Poutiaisen mukaan mahdollisia myös reaalitodellisuudessa. Ohjelmassa kysytään muun muassa mikä on sijaltainen ja voidaanko yksilöllisyyttä tarkastella ominaisuutena?

  Lisäksi Jussi Turunen kertoo psykiatri Reima Kampmanin sivupersoonatutkimuksista.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa sukelletaan arkaaisen pyhän sfääriin, sillä käsittelyssä on pyhien paikkojen psykoakustiikka. Millaisia äänisignaaleja kallioista lähtee? Millaisia ovat tuonpuoleisuuden tärykaiut ja mitä kaiku merkitsi muinaisille ihmisille?

  Musiikkitieteilijä ja arkeologi Riitta Rainio on vieraana.

  Lisäksi arkeologi Antti Lahelma kertoo kalliomaalausten historiasta. Miten kalliomaalauksia tutkitaan ja mitä ne kertovat menneisyyden ihmisistä?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi yö on pimeyttä ja kauhua? Folkloristi Tuomas Hovi kertoo verta janoavista vampyyreista ja kulttuurihistorioitsija Riikka Forsström myyttisestä yöstä. Miksi yö kiehtoo?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Koostelähetyksessä luvassa mieleenpainuvimmat ohjelmat, palautteet ja kulissien takaiset tunnelmat. Lisäksi ennenkuulematonta materiaalia. Äänessä toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva sekä tuottaja Heidi Laaksonen.

 • Jo antiikin kreikkalaiset pohtivat hyveen merkitystä ihmiselämässä ja samaa keskustelua käydään vielä tämänkin päivän Suomessa. Hyve-etiikasta puhumassa kirjailija Joonas Konstig ja aiheesta väitellyt opettaja Niko Noponen.

 • Aleister Crowley (1875-1947) oli okkultisti, vuorikiipeilijä ja eksentrinen yhteiskunnallinen ajattelija. Tässä muistolähetyksessä ei puhuta hänen elämäntavoistaan eikä vaikutuksestaan populaarikulttuurin, vaan pureudutaan yksinomaan hänen ajatteluunsa.

  Haastateltavina Uuden aikakauden profeetta - Aleister Crowleyn koottuja kirjoituksia -teoksen suomentaja Marko Meretvuo ja Kirkon tutkimuskeskuksen projektikoordinaattori Jussi Sohlberg.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä