Arman Alizad

"Oli ihan sama mitä lääkkeitä veti, kunhan paketissa oli punainen kolmio"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Arman Alizadin ohjelmassa 2.4. vieraina oli peli- ja päihderiippuvuudesta kuiville päässyt Kimmo Rasila, sekä Minnesota-hoidon Suomeen tuonut päihdetyöntekijä Simo Seppelin.

Rasilan päihde- ja peliongelmat juontavat juurensa hänen lapsuuteensa. Rasilan isä oli alkoholisti, ja ensimmäiset kerrat Rasila pelasi pajatsoa alle kymmenvuotiaana isänsä seurassa. Peruskoulussa koettu raskas kiusaaminen sai Rasilan tarttumaan pulloon jo 15-vuotiaana. Päihteet ja pelaaminen olivat aralle ja ujolle pojalle pakokeino todellisuudesta.

Rasila on ollut nyt kuivilla kahdeksan vuotta, mutta ennen kuiville pääsyä hänen elämänsä oli helvettiä. Päihteidenkäyttö johti Rasilan lopulta niin syvään itseinhoon, että hän yritti riistää itseltään hengen useita kertoja.

- Lopulta inhosin itseäni niin syvästi, että halusin itseni hengiltä. Siinäkään en onnistunut, Rasila sanoo.

Useiden vuosien ajan syvällä päihdekierteessä vellonut Rasila päätyi hoitoon vasta pakon edessä - omien sanojensa mukaan hän ei pahimmassa suossa räpiköidessäänkään tajunnut, että hänellä oli ongelma.

- Havahduin ongelmaani vasta, kun lapset oltiin  viemässä pois vuoden 2006 lopulla. Päädyin hoitoon, koska vaihtoehdot olivat, että joko lähdetään perheenä kuntoutukseen, tai lapset otetaan huostaan, Rasila kertoo.

Omien sanojensa mukaan Rasila tuskin olisi elossa ilman vaimoaan, joka on tukenut miestään myötä- ja vastoinkäymisissä. Synkimpinä aikoina Rasila halusi vain päänsä sekaisin, eikä keinolla ollut oikeastaan väliä.

- Silloin oli ihan sama, mitä lääkkeitä veti, kunhan siinä paketissa oli punainen kolmio, Rasila tiivistää.

Raitistumisensa myötä Rasila on oppinut nauttimaan elämästä ja kiertää kertomassa tarinaansa muun muassa koululaisille. Elämänsä hän joutui kuitenkin rakentamaan nollasta.

- Ulosotossa oli velkaa sata tuhatta euroa, minulla ei ollut minkäänlaista koulutusta, lapset oltiin ottamassa pois ja parisuhde oli katkolla. Läheisiltä ihmisiltä yleisin kommentti oli, että tapa nyt ittes, ei tuollaista jaksa katella. Nyt nautin elämästäni. Jos tämä raittiina oleminen olisi jotenkin taistelua ja hampaat irvessä olemista, niin tuskin tässä raittiina olisin, Rasila tuumaa.

Suomessa alkoholistit mielletään rappioalkoholisteiksi

Minnesota-hoidon Suomeen tuonut päihdetyöntekijä Simo Seppelin on tyytymätön siihen kuvaan, mikä suomalaisilla on alkoholisteista. Itsekin päihderiippuvuudesta toipunut Seppelin tietää, mistä puhuu.

- Itse hain aikoinani apua ja minua oltiin pistämässä Pelastusarmeijan yömajaan ja siellä saamaan hoitoa. Enhän minä olisi sinne kuulunut - minulla oli asunto, työ, elämä ja kaikki. Silloin ei ollut, eikä vieläkään ole, ymmärrystä alkoholismista. Meillä tunnetaan ainoastaan rappioalkoholismi, ja rappioalkoholisteja on vain muutama prosentti väestöstä. Siksi sosiaalitoimi hoitaa tämän alkoholiriippuvuuden hoidon - eli toisin sanoen ei hoida mitään, Seppelin sanoo.

Minnesota-hoito on terapiaan vahvasti pohjautuva, lääkkeetön hoitomuoto riippuvuuksiin. Hoidon aikana potilaat osallistuvat kahdeksan tunnin päivittäisiin terapiaistuntoihin, joissa puhutaan muun muassa alkoholismin negatiivisista seurauksista, eikä kukaan ole siitä Seppelinin mukaan mitään positiivista löytänyt. Minnesota-hoidossa päihdeterapeutit käyvät riippuvaisten kanssa näiden tarinat läpi siitä päivästä alkaen, kun he muistavat riippuvaisuuden kanssa kamppailunsa alkaneen siihen saakka, kun he ovat astuneet sisään hoitoon.

Seppelinin mukaan riippuvuutta ei voi korvata toisenlaisella riippuvuudella - esimerkiksi alkoholismia ei voi paikata netti- tai seksiriippuvuudella. Eikä sille ole tarvettakaan.

- Ollessani alkoholisti minä otin kaikesta muusta pois: työstä, perheestä ja nukkumisesta. Riippuvuudesta päästyäni muutin vain elämäni siihen normaaliin rytmiin - eihän riippuvuutta voi korvata toisella riippuvuudella, Seppelin tuumaa.

Lähetykset

 • ke 2.4.2014 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Armanin vieraana Maanpuolustuskorkeakoulun hallintojohtaja Aulis Minkkinen

 • Armanin vieraana Marko Hasanen, Jumalan Soturi.

 • Kun kuolema tulee varhain ja sen tietää etukäteen. Armanin vieraana Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ja parantumatonta syöpää sairastava Jessica Hallberg.

 • Arman vapauttaa sisäisen potenttiaalinsa biohakkeroinnin avulla. Vieraana ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja, jonka intohimona on poikkeuksellisen kirkasta terveyttä ylläpitävän ravitsemuksen ja elämäntavan sopeuttaminen ympäristömme muuttuviin olosuhteisiin.

 • Oma keho; temppeli vai välttämätön paha. Onko ihmisellä oikeus muokata kehoaan miten haluaa? Armanin kanssa studiossa lävistyksiin, tatuointeihin ja vartalomodifikaatioon erikoistunut Lassi Sidoro, fitnessartisti Sofia Ruusila sekä kehonrakentaja Marko Savolainen.

 • Ne ovat itsekeskeisiä ja nautinnohaluisia kirkonpolttajia. He haluavat koston, eivätkä käännä toista poskea. He vihaavat tyhmyyttä ja teeskentelyä. Yleinen kuva satanisteista on karu mutta millaisia Saatanan käsitettä omassa uskossaan vertauskuvallisesti käyttävät ihmiset ovat? Paljas ja armoton totuus Armanin ohjelmassa, jossa vieraana satanisti Johannes Nefastos.

 • Arman Alizadin mielestä koulukiusaamisesta puhutaan tänä päivänä liian vähän. Koulukiusaaminen on levinnyt koulujen pihoilta ja käytäviltä verkkoon. Studiossa kiusaaja, kiusattu ja kiusatun äiti.

 • Kun riippuvuus vie kaiken; työn, perheen, rahat ja itsekunnioituksen. Armanille tarinansa kertovat riippuvuushelvetistä pois päässyt Kimmo Rasila sekä Minnesota-hoidon päihdetyöntekijä Simo Seppelin.

 • Vieraina psykiatri Hannu Lauerma, ylikonstaapeli Seppo Skogberg sekä vankilassa istuva mies, joka ei kadu tekemiään tappoja.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä