Arman Alizad

"Valtavirrasta poikkeavat joutuvat usein kiusatuiksi"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Arman Alizadin ohjelmassa oli tällä kertaa aiheena kiusaaminen. Arman itse kertoo olleensa onnekas: häntä ei ole koskaan kiusattu. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Studiossa aiheesta puhumassa olivat kiusattu, kiusaaja, ja kiusatun äiti. Miksi ihmiset kiusaavat toisiaan, ja miksi joku ajautuu toisten silmätikuksi?

Tanja Tikkasen poikaa, Tomia, kiusattiin koulussa vuosien ajan. Edes koulun vaihtaminen ei helpottanut - uuden koulun oppilaat kun kuulivat huhupuheista, että Tomi olisi helppo kiusattava ja että häntä saa kiusata. Tomi on joutunut kiusaamisesta aiheutuneiden fyysisten vammojen takia käymään lääkärissä useamman kerran.

- Minua on haukuttu niin monilla nimillä, etten edes voi muistaa niitä kaikkia, Tomi kertoo.

Tomin kiusaaminen oli fyysistä ja henkistä, tönimistä ja nimittelyä. Kun Tanja yritti puuttua kiusaamiseen, nousivat vastaan seinät. Tanjan mukaan opettajille ja kiusaajille, sekä näiden vanhemmille, kiusaamisesta puhumaan pääseminen tuntui mahdottomalta - ja kun se vihdoin onnistui, ei häntä otettu vakavasti.

- Kovan taistelun jälkeen saatiin aikaiseksi verkostopalaveri, johon tuli vanhempia ja jonkun verran asiaa käytiin läpi. Kesti kuukausia ennen kuin palaveri saatiin aikaiseksi. Sielläkin yhden kiusaajan äiti kysyi, että miksi hän on siellä. Kun kerroin syyksi, että hänen poikansa kiusaa minun poikaani, hän lähti - hänen poikansa ei kuulemma kiusaa ketään, Tanja kertoo.

Joskus kiusatun on hankala puhua kiusaamisesta kenellekään. Asiasta puhuminen saattaa nolostuttaa, mutta puhumattomuudelle voi olla myös toisenlaisia syitä.

- Tomia oli koko viime syksy kiusattu ihan tuntitilanteissa ja tosi rankasti. Moni opettaja oli puuttunut asiaan, mutta minulle ei tullut tietoa. Tomi sanoi, että hänet oli uhattu tappaa, jos hän kertoo, Tanja sanoo.

Kiusattu vai kiusaaja?

Usein kiusaaminen johtaa siihen, että kiusattu itsekin alkaa kiusaajaksi. Sillä tavalla kiusattu suojelee itseään ja pyrkii sulautumaan joukkoon. Näin kävi Jarkko Hirvelälle, joka on nähnyt kiusaamisen molemmat puolet.

- Minua ja veljeäni kiusattiin ala-asteella. Kai minä hain kiusaamalla hyväksyntää ja jollakin tavalla myös kostin sen, että minua oli kiusattu, Jarkko kertoo.

Jarkko kiusasi muita oppilaita muutaman kaverinsa kanssa. Viiden, kuuden pojan ryhmässä he etsivät yhdessä sopivaa kiusattavaa. Syytä kiusaamiselle Jarkko ei osaa kertoa, vaan kiusattavat vain valikoituivat.

- Ala-asteelta asti kiusattiin yhtä poikaa ja yläasteella sitten välitunnilla laitettiin sen pää vessanpönttöön ja sanottiin, että jos se kertoo siitä kellekään, me hakataan se. Se on ehkä pahinta, mitä tuli tehtyä, Jarkko sanoo.

Jarkko ja hänen kaverinsa eivät kiusanneet pelkästään muita oppilaita, vaan myös opettajat saivat kokea ilkeyttä.

- Yksi opettaja jäi sinä keväänä kahden kuukauden sairaslomalle. Me ympäröimme sen, emmekä päästäneet sitä liikkumaan mihinkään. Kun se tuli takaisin sairaslomalta, menin pyytämään siltä anteeksi. Ei sitä tajunnut, että se oli siihen kiusaamiseen niin loppu, että jäi sen takia sairaslomalle, Jarkko kertoo.

Sittemmin Jarkko on viisastunut ja pyytänyt anteeksi niiiltä, joita hän on kiusannut. Kun pojat kiusaavat toisiaan, on se usein varsin suorasukaista. Nuoret tytöt puolestaan osaavat olla toisilleen hyvin julmia ja kiusaaminen on niin hienosävyistä, ettei ulkopuolinen sitä välttämättä huomaakaan. Tällaista mustamaalaavaa kiusaamista on kokenut Karla Nieminen.

- Tyttöjen meininki on sellaista, ettei tiedä, kuka on ystävä ja kuka on vihollinen. Valehtelimme toisistamme kaikenlaista, vaikka että joku oli ihastunut johonkin yleisesti nolona pidettyyn henkilöön tai haukuttiin pukeutumista, Karla kertoo.

Kiusaamisen ja mustamaalaamisen ilmapiiri johti siihen, että Karlasta tuli vainoharhainen, eikä hän osannut kokea empatiaa muita ihmisiä kohtaan.

- Kiusaamisen ja sen ilmapiirin kanssa tuli vainoharhaiseksi. Jos kaveri perui tapaamisen, ajatteli heti, että se juonittelee. Kohteliaisuuskin tuntui kettuilulta, Karla sanoo.

Kiusaaminen kummittelee pitkään

Karla ja Jarkko ovat omat tekemisensä sovitelleet, mutta kiusaamisesta toipumiseen on mennyt aikaa. Tomin tilanne on vielä arka, mutta paranemaan päin - nyttemmin pojalla alkaa olla jo kavereita. Kiusaaminen on jättänyt syvät jäljet. Kiusaamisen alettua Tomilla alkoivat univaikeudet, jotka ovat alkaneet nyttemmin siirtyä taka-alalle. Rumimmat jäljet ovat kuitenkin syvällä piilossa.

- Tomin itsetunto on saanut paljon kolhuja, ja hänen oma minäkuvansa on aika vääristymällä. Tomilla tulee olemaan murrosiässä iso työ, kun hän rupeaa etsimään itseään ja miettii, että kuka minä olen, kun minua on niin monta vuotta haukuttu.

- Tomi on huono puhumaan itsestään ja se kertoo siitä, että itsetunto on niin huono. Hänen on myös vaikeaa ottaa kehuja vastaan. Näistä pienistä asioista huomaa, kuinka rikki se poika on, Tanja sanoo.

Myös Karla joutui tekemään paljon töitä itsetuntonsa kanssa. Hänellä meni pitkään, ennen kuin hän pääsi eroon kiusaamisen aikaansaamasta vainoharhaisesta ja negatiivisesta ajattelusta.

- Minulla oli todella huono itsetunto pitkään, ja sen kanssa sai tehdä paljon töitä. Vieläkin, jos tulee tilanne, jossa itse nolostuu tai toinen jollakin tavalla loukkaa, on se vainoharhaisuus vielä siellä taustalla, Karla sanoo.

Lisää aiheesta:

Tanjan tarina Ylioppilaslehden sivuilla

Lokakuun liikkeen huhtikuun teemana kiusaaminen

Lähetykset

 • ke 9.4.2014 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Armanin vieraana Maanpuolustuskorkeakoulun hallintojohtaja Aulis Minkkinen

 • Armanin vieraana Marko Hasanen, Jumalan Soturi.

 • Kun kuolema tulee varhain ja sen tietää etukäteen. Armanin vieraana Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ja parantumatonta syöpää sairastava Jessica Hallberg.

 • Arman vapauttaa sisäisen potenttiaalinsa biohakkeroinnin avulla. Vieraana ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja, jonka intohimona on poikkeuksellisen kirkasta terveyttä ylläpitävän ravitsemuksen ja elämäntavan sopeuttaminen ympäristömme muuttuviin olosuhteisiin.

 • Oma keho; temppeli vai välttämätön paha. Onko ihmisellä oikeus muokata kehoaan miten haluaa? Armanin kanssa studiossa lävistyksiin, tatuointeihin ja vartalomodifikaatioon erikoistunut Lassi Sidoro, fitnessartisti Sofia Ruusila sekä kehonrakentaja Marko Savolainen.

 • Ne ovat itsekeskeisiä ja nautinnohaluisia kirkonpolttajia. He haluavat koston, eivätkä käännä toista poskea. He vihaavat tyhmyyttä ja teeskentelyä. Yleinen kuva satanisteista on karu mutta millaisia Saatanan käsitettä omassa uskossaan vertauskuvallisesti käyttävät ihmiset ovat? Paljas ja armoton totuus Armanin ohjelmassa, jossa vieraana satanisti Johannes Nefastos.

 • Arman Alizadin mielestä koulukiusaamisesta puhutaan tänä päivänä liian vähän. Koulukiusaaminen on levinnyt koulujen pihoilta ja käytäviltä verkkoon. Studiossa kiusaaja, kiusattu ja kiusatun äiti.

 • Kun riippuvuus vie kaiken; työn, perheen, rahat ja itsekunnioituksen. Armanille tarinansa kertovat riippuvuushelvetistä pois päässyt Kimmo Rasila sekä Minnesota-hoidon päihdetyöntekijä Simo Seppelin.

 • Vieraina psykiatri Hannu Lauerma, ylikonstaapeli Seppo Skogberg sekä vankilassa istuva mies, joka ei kadu tekemiään tappoja.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä