Akateeminen vartti

Jakso 10: Aineistopölly koukutti isätutkijan

 • 11 min
 • toistaiseksi

Kasvatustieteilijä Johanna Mykkänen kouluttaa Jyväskylän yliopistossa lastentarhanopettajia ja tekee tutkimusta isistä. Mykkäsen mukaan isien kokemuksia ei tähän saakka ole tarpeeksi kuunneltu ja siksi hän haluaa antaa isille äänen. Mykkäsen omien lasten mielestä maailmasta tosin löytyisi paljon mielenkiintoisempiakin tutkimuskohteita - niin kuin esimerkiksi puut tai sammakot. Isätutkija kertoo olevansa unelma-ammatissaan, mutta ilman hintalappuja ja mummon apua hän ei ehkä koskaan olisi päätynyt alalle. Toimittajana on Marika Paaso.

Lähetykset

 • to 27.3.2014 9.32 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Kasvatustieteilijä Johanna Mykkänen kouluttaa Jyväskylän yliopistossa lastentarhanopettajia ja tekee tutkimusta isistä. Mykkäsen mukaan isien kokemuksia ei tähän saakka ole tarpeeksi kuunneltu ja siksi hän haluaa antaa isille äänen. Mykkäsen omien lasten mielestä maailmasta tosin löytyisi paljon mielenkiintoisempiakin tutkimuskohteita - niin kuin esimerkiksi puut tai sammakot. Isätutkija kertoo olevansa unelma-ammatissaan, mutta ilman hintalappuja ja mummon apua hän ei ehkä koskaan olisi päätynyt alalle. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Raimo Lappalainen on Jyväskylän yliopiston kliinisen psykologian ja psykoterapian professori. Hän innostui ihmismielen ihmeellisyyksistä lukioikäisenä jalkapallokentällä ja sen jälkeen uravalinta on ollut selvä - vaikka hetkittäin professori haaveileekin pääsevänsä rentoutumaan rekka-auton rattiin. Jalkapallo on jäänyt, mutta kuntoilua Lappalainen harrastaa edelleen. Liikunta onkin hänen mukaansa toimiva psykologinen hoitomuoto. Professori liputtaa myös verkkohoitojen puolesta: niiden avulla voitaisiin tehostaa julkisen palvelun hoitoja merkittävästi. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Vilma Luoma-aho aloitti työnsä yhteisöviestinnän professorina tammikuussa 2014. 36-vuotiaana hän on yksi Jyväskylän yliopiston nuorimmista professoreista. Hän on tutkinut muun muassa neutraalia mainetta, luottojoukkoja ja mediamainonnan läpinäkyvyyttä ja voittanut julkaisuillaan mainintoja innovatiivisesta ajattelustaan - turpaankin on tosin aina välillä tullut. Luoma-ahon työhuone sijaitsee Opinkiven kellarievakossa ja siellä omassa rauhassa on tutkijan hyvä pähkäillä uusia ajatuksia. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Mika Maliranta on kansantaloustieteilijä ja matkalaukkuprofessori. Hän työskentelee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen eli Etlan tutkimusjohtajana Helsingissä, mutta reissaa sen lisäksi luennoimassa Jyväskylän kauppakorkeakoulussa, jossa hän toimii osa-aikaisena professorina. Entinen kilpahiihtäjä ja maratoonari kertoo, että parhaimmillaan tutkijan työssä tavoittaa samanlaisen flown kuin pitkänmatkan juoksussa. Erityisen kiinnostunut hän on talouskasvusta - mutta mitä on luova tuho? Toimittajana on Marika Paaso.

 • Kinesiologian professori Taija Juutinen on monen liikuntabiologian laitoksella opiskelevan esikuva, sillä hän on miesvaltaisen alan harvoja naisia. Ennen menestyksekästä tutkijanuraansa hän on niittänyt kunniaa myös lentopallokentillä: vuonna 1998 tuli Suomen mestaruuskin. Tutkimuksissaan Juutinen on perehtynyt muun muassa liiallisen istumisen terveysvaikutuksiin ja arvatenkin iloitsi kovasti, kun vuoden 2014 alkajaisiksi vietettiin tuolitonta tammikuuta. Mutta elääkö professori niin kuin saarnaa? Toimittajana on Marika Paaso.

 • Maarit Knuuttila tutkii työkseen ruokaa. Etnologina hän ei ole kiinnostunut ravintoarvoista vaan ruokakulttuurista ja -perinteistä. Erilaiset keittiöt ovatkin tulleet Knuuttilalle tutuksi, sillä hän on useiden Euroopan maiden lisäksi asunut pitkään Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Kaiken lisäksi hän on aiemmalta koulutukseltaan keittiömestari. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Petri Toiviaisesta olisi voinut tulla jazzpianisti - ja vähän tulikin - mutta tutkijan ura vei kuitenkin voiton. Nyt Toiviainen on akatemiaprofessori ja johtaa Jyväskylän yliopistossa monitieteistä musiikin huippututkimusyksikköä. Työhuoneesta löytyy mitä kummallisempia soittimia mutta myös todistusaineistoa vuosikymmenten takaisesta olympiaurasta. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Virukset veivät Varpu Marjomäen mennessään jo vuosikymmeniä sitten ja edelleen mikroskoopin äärellä aika katoaa. Laboratorion hurinan lisäksi solubiologi nauttii musiikista mutta laboratiossa hän ei laula. Mikroskoopin lisäksi hän pelaa veitsien kanssa ja joskus verikin lentää. Suuremmilta haavereilta on kuitenkin vältytty. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Professori Kustaa Vilkunan työhuoneen kirjahylly on täynnä historiaa käsitteleviä opuksia. Joukossa on muutama omakin ja lisää on tulossa: parhaillaan työn alla on suomalaisen kännin historiaa valottava teos. Kun isoisä on saman niminen tunnettu kansatieteilijä, isä etnologian professori ja velikin museologian professori, niin velvoittaako jo verenperintö akateemiselle uralle? Toimittajana on Marika Paaso.

 • Kaisa Miettinen on Jyväskylän yliopiston vararehtori ja teollisen optimoinnin professori. Työssään hän tutkii ja vertailee eri vaihtoehtoja matemaattisten mallien avulla, mutta omassa elämässään hän tekee päätöksiä intuitiolla muiden kuolevaisten tapaan. Tieteen tekemiseen hän kertoo suhtautuvansa suurella intohimolla, vaikkei otakaan itseään turhan vakavasti. Toimittajana on Marika Paaso.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä