Radio Suomi Helsinki

Alkavatko Helsingin keskustassa ravintoloiden pudotuspelit?

 • 8 min
 • toistaiseksi

Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

Lähetykset

 • to 27.3.2014 13.28 • Yle Areena

Jaksot

 • Virpi Eroma on pitkän linjan kotimainen laulaja ja lauluntekijä, joka tehnyt musiikkia yhtyeille ja kuoroille kuten Rajaton, Ylioppilaskunnan Laulajat, Philomela ja Grex Musicus. Myös lauluyhtye Viiden kantavana voimana toiminut Eroma on nyt julkaisemassa ensimmäistä Eroman omaa nimeä kantavaa albumia, jonka syntyminen on vaatinut uhrauksia.
  Oikeustieteen opinnot jäivät kesken, elämänhalu hiipui ja parisuhdekin päättyi. Levy-yhtiöiltä tuli aluksi kehuja, sitten tyrmäys. Tie on kulkenut vaikeuksista voittoon ja takaisin, mutta nyt tulevan levyn ensimmäinen single on julkaistu, ja Eroma on täynnä virtaa.
  Hän piipahti Radio Suomen Helsingin aamussa Vesa Marttisen aamukahvivieraana. Studiossa Riikka Porttila.

 • Vieläkö esikoulussa veisataan samoja vanhoja lastenlauluja vai onko lasten musiikkimaku muuttunut? Toimittaja Justus Laitinen kävi valtakunnallisena lastenmusiikkipäivänä Ala-Malmin Karvikan päiväkodissa kuulostelemassa tilannetta. Omista lempikappaleistaan kertoivat ja lauloivat Neea, Olivia, Soraya, Max ja Muavia.

 • 20. marraskuuta vietetään kansainvälisen lasten oikeuksien päivän lisäksi myös valtakunnallista lastenmusiikkipäivää. Toimittaja Justus Laitinen tapasi päivän kunniaksi laulaja Mirkka Paajasen, joka on tehnyt paluun lastenmusiikin pariin Mirkka ja Luis-duon myötä. Mikä sai Suomea mm. Cheekin, Samuli Edelmannin ja Mikko Kuustosen kanssa kiertäneen ja viime vuonna debyyttisoololevyn “Että muistaisit sen” julkaisseen Paaajasen palaamaan lastenmusiikin pariin? Haastattelun lopuksi Paajanen käy läpi yhtä juuri julkaistun Koiruuksia-levynsä kappaleista päiväkoti Karvikan lasten kanssa.

 • Helsingissä vuoden 2018 seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 11,3. Paavalin ja Kallion seurakunnissa alle puolet alueiden asukkaista kuuluu kirkkoon ja äänestysprosenttikin jäi molemmissa pienemmäksi kuin koko kaupungissa.
  Minkälaisia johtopäätöksiä seurakuntavaalituloksista tekevät Kallion ja Paavalin seurakuntien kirkkoherrat Riikka Reina ja Kari Kanala? He kävivät Radio Suomen Helsingin aamun vieraina seurakuntavaalien jälkitunnelmissa. Toimittajana Vesa Marttinen, studiossa juontajana Riikka Porttila.

 • On hirveä kiire, mutta somessa ehtii roikkua tunteja päivässä? Ruutuajan mittaaminen on nouseva trendi - mittaammehan me jo unta, sykettä ja askeliakin. Lasten median ja älylaitteiden käytöstä on helppo olla huolissaan, mutta entäpä kun pitäisi katsoa peiliin? Toimittaja Ippi Arjanne keskusteli ruutuajasta intohimoisen teknologiaharrastajan ja -ammattilaisen, tietotekniikkaopettaja ja toimittaja Osku Kanniston kanssa.

  Kuva: Robin Worrall / Unsplash

 • Miten elää nuoruuttaan, kun seinät tuntuvat kaatuvan päälle? Toimittaja Anna-Maria Talvio teki kirjan "Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle", johon oman kirjeensä Talvion pyynnöstä lähettivät mm. Paleface, Helena Ranta, M.A. Numminen, Rosa Liksom, Hanna Visala, Riku ja Tunna sekä kymmenet muut. Kirja on osa Ylen nuorten mielenterveyteen keskittyvää Sekasin-kampanjaa.
  Anna-Maria Talvio vieraili Radio Suomen aamussa Riikka Porttilan jututettavana.

 • Arto Sinisalo on 61-vuotias lohjalainen kolmen lapsen isä. Sunnuntaina hän viettää isänpäivää onnellisen ja tasapainoisen elämäntilanteen keskellä, vaikka hän ehti jo päättää viettävänsä sitä haudassa. Kahdeksan vuotta sitten Sinisalo oli jo matkalla tappamaan itseään, mutta lopullinen toteutus jäi kuitenkin tekemättä onnekkaan sattuman seurauksena.
  Vesa Marttinen lähti Lohjalle kuuntelemaan Arto Sinisalon kokemuksia.

 • Radio Suomen Nenäpäivä-etkoilla puhuttiin tunteista - onhan Nenäpäivä yhtä tunteiden vuoristorataa, kun vaikeista asioiden äärellä nauretaan. Riikka Porttila ja Vesa Marttinen laittoivat vieraansa pyörittämään tunnepyörää ja juttelemaan siitä tunteesta, joka kohdalle osui.

  Vieraat järjestyksessä:
  Tiia Rantanen ja Anna Karhunen Kaverin, puolesta kyselen -podcast
  Merja Ylä-Anttila, Ylen toimitusjohtaja
  Pekka Pouta, tv-meteorologi
  Christoffer Strandberg, näyttelijä, koomikko
  Mikko "Peltsi" Peltola, juontaja, toimittaja
  Kimmo Ohtonen, luontokuvaaja ja -toimittaja
  Yona, laulaja-lauluntekijä

 • Ronja Oja on Espoossa asuva parayleisurheilija. Hänen päälajinsa on pituushyppy ja kakkoslaji pikajuoksu.
  Elokuussa hän herätti kauaskantoisen yhteiskunnallisen keskustelun kerrottuaan twitterissä, että parayleisurheilun EM-kisoissa voitettu pituushypyn pronssimitali säästi häneltä 900 euroa. Ilman mitalia hän olisi joutunut maksamaan tuon summan, jonka Suomen Urheiluliitto oli asettanut parayleisurheilijoiden omavastuuksi.
  Radio Suomen Helsingin-toimituksen reportteri Vesa Marttinen tapasi Ronja Ojan, joka on paljon muutakin kuin sokea yleisurheilija. hän on muun muassa intohimoinen koodaaja ja tietojenkäsittelytieteen opiskelija, joka harrastaa neulomista, äänikirjojen kuuntelua sekä kitaran ja renessanssiluutun soittamista.

 • Tuhannet ihmiset marssivat Helsingissä 20. lokakuuta ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta. Ilmastonmuutos ei ole mikään yksittäinen trendi tai muodikas puheenaihe vaan todellinen uhkakuva, maailmanlopun ainekset sisältävä tieteellinen fakta.
  Suomen paras ja ajantasaisin tieto ilmastonmuutoksesta ja ilmastoon ja säähän liittyvistä asioista löytyy Ilmatieteen laitokselta, Helsingin Kumpulasta.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen piipahti Ilmatieteen laitoksella, tapasi ilmastotutkijan ja meteorologin, perehtyi merentutkimukseen ja avaruuslaboratorioon ja tutustui säähavaintoasemaan.
  Punaisena lankana kulki koko aamun ajan ilmastonmuutokseen liittyvät näkökulmat.

 • Voiko nainen mennä yksin baariin? Pitääkö eri sukupuolten olla täysin tasa-arvoiset? Entä, kuinka puhua lapsille alkoholista? Muun muassa näihin teemoihin keskustelu kääntyy, kun toimittaja Maija Ilmoniemi vie seurueensa olutravintolaan. Maijan kanssa samaan pöytään istuvat Anikò Lehtinen ja Sofia Kilpikivi, he muuten rakastavat olutta.

 • Miten sinä kertoisit Helsingistä ulkomaalaisille? Kertoisitko Kauppatorista vai Keskuspuistosta? Hyvästä ruuasta vai tunnelmallisista kapakoista? Avoimista ja iloisista ihmisistä vai juroista sisäänpäin lämpenevistä mököttäjistä?
  Helsingin imagoa, ja sittemmin brändiä, on pohdittu ihan virallisillakin tahoilla jo hyvä tovi. Englanninkieliseen Helsinki Quarterlyyn aiheesta juuri kirjoittanut kaupunkitutkija Salla Jokela pitää erityisesti matkailun kannalta tärkeimpänä käännekohtana pääkaupunkimme imagon kehityksessä Helsingin matkailutoimiston perustamista vuonna 1963. Mutta kuinka asiat olivat ennen sitä?

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.

  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?

  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä