Levylautakunta

Tangokuningatar Heidi Pakarinen ja Ylen asiantuntevat Tero Liete ja Juha-Pekka Sillanpää uutuuslevyjen kimpussa

 • 53 min
 • ei kuunneltavissa

OHJELMASSA KUULTIIN NÄITÄ ARTISTEJA

Tuohimaa eli oululainen 35-vuotias Lauri Tuohimaa edustaa keskimääräistä rokimpaa iskelmälaulajaosastoa. Tausta onkin kitaristina aika nimekkäissäkin rock- ja metallibändeissä. Laurilla on myös biisinkirjoittajataustaa noista metalliympyröista, mutta nyt hän on levyttänyt iskelmä-ammattilaisten tekemän kappaleen. Koulutukseltaan Tuohimaa on äänisuunnittelija, on ollut mukana mm. tanssiteoksissa.

Elli Ingram on 20-vuotias brittilaulaja, jota on verrattu sekä Adeleen että Amy Winehouseen. Hän julkaisi viime vuonna yhden ep-levyn, ja nyt toisen, Doghouse-nimisen jo isolle levy-yhtiölle.  Ingram on kotoisin Brightonista, hän kärsi luki-häiriöistä koulussa, joten musiikki alkoi kiinnostaa, varsinkin hiphop. Nyt tyylinä on modernisoitu retro-soul. > Elli Ingram netissä

Waloa  on neljän pitkän linjan muusikon perustama yhtye,jossa lauluntekijänä on paremmin elokuvaäänittäjänä tunnettu Jyrki Rahkonen.  Projekti lähti Rahkosen soololevynä, mutta bändilevyhän siitä tuli. Tunnetuin jäsen on varmaan vaikka missä ja kenen kanssa vaikuttanut kitaristi Jyrki ’Speedy’ Saarinen.

Samuli Laiho on ammattimainen lauluntekijä, joka on viime vuodet tehnyt musiikkia muille artisteille. Laihon toinen soololevy Aamut on juuri ilmestynyt, edellinen v. 94. Pekka Laihon poika aloitti jo teininä Hearthill-yhtyeessä, viime vuodet säveltänyt biisejä sekä tehnyt musiikkia teatteriin, elokuviin jne.  Epäili pitkään haluaan enää esittää laulujaan itse, mutta lopulta polte oli liian kova  > Samuli Laiho kotisivu

Sebastien Tellier 39-vuotias ranskalaislauluntekijä, joka yhdistää uudella levyllään brasilialaissävelet ja tekstit, joissa mies pohtii omaa lapsuuttaan. Albumin nimi L'aventura  tarkoittaa seikkailua, jollainen lapsuus on. Tellierillä on kuva päässään, jossa Brasilia kuvastaa jotenkin ikuista ja onnellista lapsuutta. Levyä on osin äänitetty Riossa sikäläisten muusikoiden kanssa. Tellier partoineen tuli tutuksi vuoden 2008 euroviisuista biisistä Divine. > Sebastien Tellier netissä

Erkki ja Tähti tulee Oulusta. Tämä yhtye on vääntänyt  kantria jo kolmisenkymmentä vuotta ja sen riveissä ei soita yhtään Erkkiä. Ensimmäisen levynsä yhtye julkaisi 20 vuotta sitten, ja nyt sitten toisen itseironiselta nimeltään Takana loistava tulevaisuus. Levyllä on biisejä monen vuoden varrelta.  huumori edellä mennään, ja vertailukohta on tietysti Freud, Marx, Engels ja Jung. Biisit on pääosin omia, mutta myös käännöksiä kantri- ja blues-klassikoista.

ÄÄNESTYKSEN TULOS JA KOMMENTIT

1. Samuli Laiho: Kohtalon silmänisku (sä sa S.Laiho – L. Eloranta)                20
Heidi: Välisoitossa oli utuinen, irlantilainen meininkin, siitä pidin eniten tässä kappaleessa. Tekstissä hyviä hetkiä ja tärkeitä ajatuksia.
Tero: Sanoittamisen vaikeus tuli mieleen, haettiin tuoreita kielikuvia, mutta välillä jäi vain sananhelinäksi. Mukavaa, että tuotannossa oli haettu tuoreita ajatuksia.
J-P: Oli kielikuvia jopa liikaa, joka asia verhottu vertaukseen, voisi sanoa jotain suoraankin. Musiikillisesti tuli mieleen Coldplay.

1. Elli Ingram: When it was dark (E.Ingram - J.Felix - R.Aston)                      20
Heidi: Alun perusteella odotin isompaa gospel-biisiä, oli vähän hidas. Laulanta vähän laiskaa, mutta tyylikästä. Oli pitkäveteinen, vaihtaisin kanavaa, jos kuulisin radiosta.
Tero: Ajatukset meni heti mustaan gospel-kirkkoon. Sinänsä tyylitietoista ja komeaa, mutta aika tavanomaista. Alun saarnasta annan paljon pisteitä.
J-P: Mua rupes tuo pastorin messuaminen ärsyttämään matkan varrella. Oli monenlaista piilojatsia ja paljon tavaraa sovituksessa, joka kyllä sopi tähän. Mukavaa lorvehtimismusiikkia.

2. Tuohimaa: Taivaasta pudonnut (sä J.Rasinkangas sa M.Karjalainen)         18
Heidi: Alkoi kauniisti ja herkästi, laulajan soundi rouhea ja pystyy varmaan revittämään suurempiakin biisejä, melodia oli seesteinen ja biisi kasvoi komeasti
Tero: Teksti oli vanhan liiton tuoppiin itkeskelyä. Mies vakuutti selviävänsä erosta, mutta en ihan usko. Biisi ei ollenkaan pahimmasta päästä, mutta ei myöskään elämää suurempi
J-P: Mielenkiintoinen rakenne, kun laulu voimaltaan tasapaksu, mutta tausta kasvoi mahtipontisesti, lopussa laulaja jäi jalkoihin.

2. Sebastien Tellier: L’Aventura (S.Tellier)                                                         18
Heidi: Samba- ja bossanova-rytmiikassa oli paljon kivaa. Trooppisia taustaääniä ja häiritsevä kuoro tekivät vähän kaoottisen tunnelman.
Tero: Harmittaa, kun en ymmärrä sanoja. Oli jännä ja ovela, persoonallinen kappale. Kuitenkin liian hienostunut minun makuuni.
J-P: Ranskalaista taidesambaa, kauheen täyteen tuotettua, ei yhtään ilmaa sovituksessa. En halua olla tämän kanssa missään tekemisissä.

3. Waloa: Lähdön aika (J.Rahkonen)                                                                   16
Heidi: Oli paljon taukoja ja tyhjää, vaikea saada rytmistä kiinni. Teksti vähän hävisi, tykkäisin, että laulu olisi enemmän pinnassa
Tero: Vellova, vähän hyytelömäinen rakenne. Ei tästä karvat nousseet pystyyn, mutta ei myöskään tullut näppylöitä:
J-P: Pikkunätti kitarapop-kappale. Tuli mieleen Siberian vanha tuotanta, laulaja kuulosti samalta. Omituinen lähtö kertosäkeeseen, kun kuoro mölähti alussa ja solistin teksti hukkui siihen.

4. Erkki ja Tähti: Kiitos ja anteeksi (A.Heinonen)                                             13
Heidi: Tästä jäi positiivinen tunnelma, tuli hymy naamalle. Melodiassa ja tekstissä oli keinahtelevuutta ja valoa, mutta laulajalla ei ollut sama tunnelma.
Tero: Tämä sopii kyllä pubin nurkkaan, ihan sympaattista
J-P: Perinteinen suomalaisen antisankarin ylistyslaulu, akustista finn-mex -tunnelmaa. Puuhastelukappale, ei jäänyt mitään mieleen.

 

Lähetykset

 • la 10.5.2014 11.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Soitetut laulut:
  1. Laura Moisio: Keltaiset verhot
  2. Ninni & Mika: All Them Pretty Dreams
  3. kls: Teet minusta totta
  4. Janna: Tahdon
  5. Bryan Adams: Please Stay
  6. Kinos: Kiitän mun murheistain

  Lautakunnassa artistitulokas Leo ja Jari Väyliö Oliver-yhtyeestä sekä Jyrki Koskenseppä.

 • Kuunnellut laulut:
  1. Jussi Kinnunen: Onnellinen mies (Sydänenergiaa)
  2. Sunrise Avenue: Never Let Go
  3. Hullu ruusu: Mikael
  4. Milana: Suvi
  5. Post Malone: rockstar ft. 21 Savage
  6. Markus Vuorinen: Meistä jokainen

  Lautakunnassa muusikot Jonna Tervomaa ja Jussi Jaakonaho sekä Juha Blomberg.

 • Nämä kuunneltiin:
  1. Aili Ikonen: Nuori vapaa nainen
  2. Liam Gallagher: Greedy Soul
  3. Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä: Pakolaisen laulu
  4. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani: Tässä memee vielä hetki
  5. First Aid Kit: It's A Shame
  6. Mooa: Hajalla

  Lautakunnassa Kivikasvot Fredi ja Ismo Sajakorpi sekä Susanna Vainiola.

 • Nämä kuultiin:
  1. Holmala: Mahtaako hän koskaan tietää
  2. Sparks: Edith Piaf (Said It Better Than Me)
  3. Tuija Rantalainen ja Heikki Salo: Osterikeitto
  4. Ursus Factory: Jumalautapojat
  5. Björk: The Gate
  6. Suontausta ja Puusaari: Kirje Eleonoralle

  Lautakunnassa muusikko Tero Vesterinen sekä Juha-Pekka Sillanpää ja Jami Liukkonen.

 • Soitetut biisit:
  1. Jimi Pääkallo: Puron varteen
  2. Gogol Bordello: Walking On The Burning Coal
  3. Pyhimys & Venla: Kynnet, kynnet
  4. Talmud Beach & Faarao Pirttikangas: Matkaa teen
  5. Mavis Staples: If All I Was Was Black
  6. RAJA: Huume jonka nimi on rakkaus

  Lautakunnassa Katja Ståhl, Samae Koskinen ja Kalevi Pollari.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä