Arman Alizad

Onko ihmisellä oikeus muokata kehoaan miten haluaa?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Omaa kehoa voi muokata monin eri tavoin, joko ruokavaliolla ja punttisalilla, tai skalpellin avulla. Arman Alizadin vieraina olivat tällä kertaa kehoaan eri tavoin muokanneet henkilöt. Lassi Sidoro on erikoistunut kehonmuokkaukseen muun muassa tatuointien ja lävistyksien avulla, ja Sofia Ruusila ja Marko Savolainen ovat tuunanneet tomumajojaan ruokavalion ja kuntoilun keinoin.

Missi- ja bikinifitness-kuvioissa pyörinyt fitness-artisti Ruusila kertoo ajattelevansa ulkonäköään bisnesmielessä, sillä hänen ulkonäkönsä on hänen käyntikorttinsa. Nykypäivän photoshopatussa maailmassa Ruusila kuitenkin haluaisi nuorten muistavan myös luonnollisuuden tärkeyden. Omaan ulkonäköönsä Ruusila kertoo alkaneensa kiinnittää enemmän huomiota vasta yläasteen loppupuolella ja lukiossa.

- Yläasteella rupesin katsomaan Jennifer Lopezin ja Beyoncén musiikkivideoita ja halusin itse olla sellainen. Esteettinen kauneus on aina viehättänyt minua, Ruusila kertoo.

19-vuotiaana Miss Helsinki -kilpailuun osallistuttuaan Ruusila kertoo ymmärtäneensä, miten on syötävä ja elettävä, että näyttäisi hyvältä. Sittemmin fitness-maailman rajuuden nähnyt Ruusila kertoo ulkonäköön panostamisen kasvattaneen häntä paljon myös henkisesti.

- Ihmiset ajattelevat ehkä, että tämä mitä teen, on tosi pinnallista ja turhaa, eikä tässä käytetä muka aivoja. Kyllä kasvattaa ihmistä, että vapaaehtoisesti lähtee koettelemuksiin ja valitsee itse tällaisen tien.Ilman noita juttuja voisin olla sellainen, että menisin sieltä, missä aita on matalin, Ruusila toteaa.

Ruusila on muokannut kehoaan myös kosmeettisen kirurgian keinoin ja nauraa huhuille, joiden mukaan hän olisi maannut kirurgin pöydällä useaan otteeseen. Todellisuudessa Ruusilalle on tehty kaksi kosmeettista operaatiota.

- Rinnat on leikattu, mikä on fitness-piireissä todella yleistä, sillä treenaaminen vie kehosta rasvakudosta ja kuten tiedetään, rinnat ovat rasvakudosta. Reilu vuosi sitten otin myös huuliini täytettä, mutta sitä ei tarvitse enää tehdä, se oli sellainen kokeilu. Nyt olen tyytyväinen itseeni enkä koe, että tarvitsee enää tehdä mitään muita leikkauksia, Ruusila sanoo.

Raskaansarjan kehonrakentaja Marko Savolainen kertoo kehonrakennusmaailman olevan yksinäinen paikka. Kehonrakentajalla ei ole joukkuekavereita tsemppaamassa, eikä Savolaisella ole koskaan ollut edes valmentajaa. Kehonrakentajat kohtaavat usein epätoivon hetkiä, kun kisaa varten dieetatessa vähistäkin ruoista tingitään, ja treeniä lisätään, vaikka kropassa ei enää olisi puhtia. Ruoka ja syöminen ovat kehonrakennuksessa keskeisessä osassa.

- Kehonrakennuksessa ruokaa ei syödä maun vuoksi vaan siksi, mitä se tekee keholle. Ruoan maulla ei ole mitään väliä, Savolainen toteaa.

Huippu-urheilun ohessa keskustellaan aina myös dopingista, eikä kenellekään tule yllätyksenä, että dopingia liikkuu myös kehonrakennuksessa. Savolaisen mukaan kehonrakentajat haalivat käsiinsä lääketehtailta kaikkea mahdollista millä on edes mahdollisuus lisätä lihasmassaa. Testosteroni ja anaboliset steroidit ovat tuttuja juttuja. Savolainen itse kärsii sivuvaikutuksista, ja joutui jättäytymään lajin parista pois munuaisvaurion vuoksi.

- Itse sain sivuvaikutuksia, kehoni ei enää tuota testosteronia. Munuaisvaurioon vaikutti korkea verenpaine, korkeat proteiinimäärät ja monet asiat. Lääkäritkään eivät lopullista syytä munuaisvaurioilleni tienneet, Savolainen sanoo.

"Kielenhalkaisu on oikeastaan aika yksinkertainen operaatio"

Lassi Sidoro on tatuoitu mies. Lisäksi hän on venyttänyt korvanlehtensä ja kiinnittänyt otsaansa sarvet eräänlaisilla microdermal-lävistyksillä. Microdermal tarkoittaa ihon alle asetettua titaanilevyä, johon halutessaan saa ruuvattua erinäisiä kehonkoristeita. Sidoro on valinnut koristeekseen sarvet. Sidoro kertoo kehonmuokkauksen olevan yhtä vanha perinne kuin ihmisrotu itsessään.

- Kehonmuokkausta on tehty kaikissa kulttuureissa, ja yksi vanhimmista kehonmuokkausdokumenteista on jäämies-Ötzi, Sidoro sanoo.

Sidoron kieli on halkaistu kahtia - se näyttää aivan liskon kieleltä. Sidoron mukaan kielenhalkaisu on yksinkertainen operaatio, jos tekijä tietää, mitä tekee. Sidoron kuvaillessa operaatiota Armania alkaa heikottaa. Kielenhalkaisu on kuitenkin toisissa maissa kohtalaisen normaalia.

- Venäjällä kielenhalkaisu on todella yleinen kehonmuokkaus, meillä napalävistys on vastaava, Sidoro kertoo.

Sidoro kertoo ajautuneensa kehonmuokkausalalle, sillä hänellä oli jo nuorena selkeä näkemys siitä, että ihmisten pitäisi olla värikkäitä ja koristeellisia. Tatuoituihin ihmisiin liittyy Sidoron mukaan paljon ennakkokäsityksiä tatuoimattomien ihmisten puolelta, ja niitä vastaan hänellä on omat keinonsa.

- On mukavaa, jos voi joissakin tilanteissa toimia muokattujen ja tatuoitujen ja muiden ihmisten välisenä diplomaattina ja toimia ennakko-odotusten vastaisesti, esimerkiksi olla kohtelias, Sidoro sanoo.

Lähetykset

 • ke 30.4.2014 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Armanin vieraana Maanpuolustuskorkeakoulun hallintojohtaja Aulis Minkkinen

 • Armanin vieraana Marko Hasanen, Jumalan Soturi.

 • Kun kuolema tulee varhain ja sen tietää etukäteen. Armanin vieraana Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ja parantumatonta syöpää sairastava Jessica Hallberg.

 • Arman vapauttaa sisäisen potenttiaalinsa biohakkeroinnin avulla. Vieraana ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja, jonka intohimona on poikkeuksellisen kirkasta terveyttä ylläpitävän ravitsemuksen ja elämäntavan sopeuttaminen ympäristömme muuttuviin olosuhteisiin.

 • Oma keho; temppeli vai välttämätön paha. Onko ihmisellä oikeus muokata kehoaan miten haluaa? Armanin kanssa studiossa lävistyksiin, tatuointeihin ja vartalomodifikaatioon erikoistunut Lassi Sidoro, fitnessartisti Sofia Ruusila sekä kehonrakentaja Marko Savolainen.

 • Ne ovat itsekeskeisiä ja nautinnohaluisia kirkonpolttajia. He haluavat koston, eivätkä käännä toista poskea. He vihaavat tyhmyyttä ja teeskentelyä. Yleinen kuva satanisteista on karu mutta millaisia Saatanan käsitettä omassa uskossaan vertauskuvallisesti käyttävät ihmiset ovat? Paljas ja armoton totuus Armanin ohjelmassa, jossa vieraana satanisti Johannes Nefastos.

 • Arman Alizadin mielestä koulukiusaamisesta puhutaan tänä päivänä liian vähän. Koulukiusaaminen on levinnyt koulujen pihoilta ja käytäviltä verkkoon. Studiossa kiusaaja, kiusattu ja kiusatun äiti.

 • Kun riippuvuus vie kaiken; työn, perheen, rahat ja itsekunnioituksen. Armanille tarinansa kertovat riippuvuushelvetistä pois päässyt Kimmo Rasila sekä Minnesota-hoidon päihdetyöntekijä Simo Seppelin.

 • Vieraina psykiatri Hannu Lauerma, ylikonstaapeli Seppo Skogberg sekä vankilassa istuva mies, joka ei kadu tekemiään tappoja.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä