Alistumattomuuden aikalaishistoriaa

Tuula-Maria Ahonen ja Roska päivässä -liike

 • 19 min
 • toistaiseksi

Alistumattomuuden aikalaishistoriaa -sarjassa puhevuorossa on Roska päivässä -liikkeen perustaja vapaa toimittaja, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen. Jäsenmaksuja keräämätön Roska päivässä -liike toimii kaikkialla Suomessa ja sillä on kannattajia joka puolella maailmaa. "Väitetään, että yksittäisen ihmisen teoilla ei olisi merkitystä. Pienistä puroista kasvaa kuitenkin suuri virta, niin hyvässä kuin pahassakin. Ympäristönsuojelu on pieniä tekoja – kuten roskan kerääminen maasta ja sen heittämättä jättäminen."
Kommentoimassa on haagalainen taiteilija Nelly Jurvelius. Toimittajana on Tiina Harpf.

Lähetykset

 • ma 9.6.2014 17.40 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Solarigrafia eli aurinkovalokuvaus on jännittävä valokuvaamisen tapa, jonka lopputulos on aina yllätyksellinen. Menetelmä perustuu neulanreikäkameraan. Taiteen lisensiaatti Tarja Trygg on tutkinut aihetta ja hänellä ollut vuodesta 2002 käynnissä solarigrafiaprojekti, johon eri puolilla maailmaa asuvat ihmiset osallistuvat. Mukana ohjelmassa on myös purkkiassistentti Helena Härkönen. Toimittajana Tiina Harpf.

 • Kyvyllä sovitella kiistoja on huikea merkitys niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin hyvinvointia ajatellen.
  Taito olisi hyvä oppia jo lapsuudessa. Vertaissovittelu on ratkaisukeskeisyyteen perustuva menetelmä, joka tarjoaa vaihtoehtoisen ja vapaaehtoisen tavan ratkaista oppilaiden välisiä ristiriitoja koulun arkipäivässä. Ohjelmajohtaja, kouluttaja Maija Gellin on vienyt sovittelun sanomaa kouluihin jo 14 vuotta. Toimittajana Tiina Harpf.

 • Tamperelainen terveydenhoitaja Maarit Tammisto tunnetaan Mummon Kammarin luojana ja sinnikkäänä kehittäjänä. Tampereella sijaitsevan Mummon Kammarin tekemä vapaaehtoistyö on ollut esimerkkinä monille vapaaehtoistyön keskuksille ympäri Suomen. Maarit Tammisto ei ole lannistunut vastatuulistakaan, joita hän on saanut kokea kirkon diakonian rohkeana uudistajana. Mukana on myös Mummon Kammarin aktiivi Heikki Aho. Toimittajana on Tiina Harpf.

 • Kaikki tarvitsevat tarinoita. Koskettelukirjat ovat tunnusteltavia kuvia sisältäviä kirjoja, joita on perinteisesti tehty näkö- ja monivammaisille lapsille, mutta niitä voivat lukea kaikki. Suomi on edelläkävijämaa kankaisten koskettelukirjojen tekemisessä, mutta silti niitä on meilläkin saatavilla vähemmän kuin niille olisi lainaajia.
  Vuodesta 1987 Celia-kirjastossa työskennellyt lastenkirjastonhoitaja, koskettelukirjojen asiantuntija ja tekijä Irmeli Holstein on tehnyt sitkeästi ja aikaansa säästämättä työtä koskettelukirjojen eteen. Toimittajana on Tiina Harpf.

 • Emmi Martinille tärkeä osa elämää ja työtä ovat olleet ja ovat edelleenkin taiteilijakirjat eli teokset, jotka ovat ennen muuta taideteoksia, mutta samalla pohtivat kirjan olemusta. Hän on eläkkeellä oleva kirjastonhoitaja Rikhardinkadun kirjastosta Helsingissä, mutta hän jatkaa edelleen perustamansa, kirjastossa sijaitsevan taiteilijakirjakokoelman kasvattamista sekä siitä olevan verkkogallerian ylläpitämistä. Hänen palavan innostuksensa ansiosta on kiinnostus tähän Suomessa edelleenkin melko tuntemattomaan taidemuotoon lisääntynyt huomattavasti. Haastateltavana on myös galleristi Hannele Nyman. Toimittajana Tiina Harpf.

 • Alistumattomuuden aikalaishistoriaa -sarjassa puhevuorossa on Roska päivässä -liikkeen perustaja vapaa toimittaja, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen. Jäsenmaksuja keräämätön Roska päivässä -liike toimii kaikkialla Suomessa ja sillä on kannattajia joka puolella maailmaa. "Väitetään, että yksittäisen ihmisen teoilla ei olisi merkitystä. Pienistä puroista kasvaa kuitenkin suuri virta, niin hyvässä kuin pahassakin. Ympäristönsuojelu on pieniä tekoja – kuten roskan kerääminen maasta ja sen heittämättä jättäminen."
  Kommentoimassa on haagalainen taiteilija Nelly Jurvelius. Toimittajana on Tiina Harpf.

 • Vuonna 1990 talonvaltausliikkeenä toimintansa aloittanut Oranssi ry on helsinkiläinen nuorisotyötä tekevä järjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on ylläpitää ja kunnostaa nuorisoasuntoja sekä tukea päihteetöntä kulttuuri- ja kansalaistoimintaa. Yhteisöpedagogi, nuorisotyöntekijä, talovaltausaktiivi ja pitkäaikainen Oranssi ry:n toiminnanjohtaja Vesa Peipinen on ollut mukana liikkeessä sen alusta asti. Hän kirjoittaa paraikaa Oranssin historiaa. Kommentaattorina on professori Panu Lehtovuori. Toimittajana Tiina Harpf.

 • Vuosaarenhuipun maisemoinnin toteuttaja Jukka Toivonen on Helsingin Käpylässä lapsuutensa elänyt luontopuutarhuri. Hän kertoo jo ihan pienenä päättäneensä tulla puusepäksi tai puutarhuriksi. Työssään luontopuutarhurina hän suunnittelun lisäksi on toteuttanut näitä molempia ammatteja. Toivonen on suorapuheinen ja huumorintajuinen. Hän on persoonallinen ja positiivisella tavalla anarkistinen toimija, joka ei anna kunnallisen virastobyrokratian lamauttaa suunnittelu- ja toteutuskykyään. Luovien ideoiden läpiviemisessä arkipäivään kuuluu jatkuva taistelu byrokratiaa vastaan. Toimittajana on Tiina Harpf.

 • Alistumattomuuden aikalaishistoriaa -sarja esittelee erilaisia uudistajia tai innostajia, joita yhdistää alistumattomuus: He ovat sitkeästi puurtaneet jonkin idean eteen, ja sitä kautta tuottaneet yhteisölleen jotain hyvää. Lähes jokainen radiosarjan henkilöistä on ideoineen kohdannut jossain vaiheessa myös väheksyntää ja toppuuttelua. Lopulta he ovat saaneet tuulta siipiensä alle ja seuraajia taakseen. Tänään vuorossa on laulunopettaja, musiikin tohtori ja psykologian maisteri Ava Numminen sekä laulukoulu Lauluavaimen opiskelija Tapio Hirvonen. Toimittajana Tiina Harpf.

 • Kymmenosaisesssa Alistumattomuuden aikalaishistoriaa -sarjassa kuullaan kymmenen sinnikkään ja arjessaan alistumattoman suomalaisen puheenvuoroa. Ensimmäisenä musiikkiterapeutti ja muusikko Markus Raivio: kulttuuria kuntoutukseen! Toimittajana on Tiina Harpf.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä