Arman Alizad

"Toki voisin olla sairaslomalla lopun elämääni - mitä se nyt ikinä tarkoittaakaan"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Miltä tuntuu, kun tietää kuolevansa, ja kuolema tulee liian varhain? Arman Alizadin vieraina olivat parantumatonta syöpää sairastava Jessica Hallberg ja Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen.

Jessica Hallberg hakeutui hoitoon kipeytyneen selän vuoksi, ja lääkärit ja fysioterapeutit epäilivät kivun syyksi välilevynpullistumaa. Hallbergin oli tarkoitus mennä magneettikuvaukseen, mutta yhtäkkiä koko maailma mullistui.

Viikko ennen magneettikuvaan varattua aikaa Hallberg kaatui ja joutui Töölön sairaalan päivystykseen, jossa hänestä otettiin kaatumisen seurauksena magneetti- ja röntgen-kuvia. Kipujen syyksi paljastui syöpä. Sairaudesta hänestä kertoi päivystyslääkäri.

- En voinut käsittää, että olen 35-vuotias ja minulla on syöpä. En ole vieläkään täysin sisäistänyt sitä, Hallberg sanoo Arman Alizadin haastattelussa.

Hallbergin syöpä on parantumaton, se on vallannut koko hänen kehonsa, eikä sen emopesäkettä ole koskaan löydetty. Hallberg on käynyt läpi sytostaatti- ja sädehoidot, mutta kummastakaan ei ollut apua. Sytostaattihoidot saivat voinnin entistä kurjemmaksi. Kun hänet kirjattiin ulos sairaalan osastolta ja siirrettiin Terhokodin potilaaksi, tieto kuolemasta iski tajuntaan.

- Tajusin, että oikeasti: kuolen tähän Tuli monien viikkojen synkkä kausi, että halusin vain nukkua. Sängystä nousemisessa ei tuntunut olevan mitään järkeä, Hallberg sanoo.

Onnellisuus ja elämänilo löytyvät pienistä asioista nauttimisesta

Usein kuulee puhuttavan, että jos tietäisi päiviensä määrän, nostaisi tilinsä tyhjäksi ja lähtisi hulluttelemaan. Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen kuitenkin tietää, ettei juuri kukaan toimi näin.

- Ihmiset haluavat elää arkea. He haluavat tehdä tavallisia asioita: käydä mökillä tai leipoa lasten kanssa pullaa, Hänninen sanoo.

Myös Hallberg kertoo haluavansa elää tavallista elämää ja tekeekin nyt paluuta työelämään - juurikin voidakseen elää mahdollisimman normaalisti.

- Töihinpaluu ei ole tässä tilanteessa aivan helppo homma. Toki voisin olla sairaslomalla lopun elämääni - mitä se nyt sitten ikinä tarkoittaakaan - mutta haluan takaisin normaaliin elämään, Hallberg sanoo.

Hallbergin elämänasenne on positiivinen, eikä edessä väistämättä häämöttävä elämän päättyminen pelota.

- Synkkä kauteni meni ohi. Nykyisin nousen aamulla ylös, istun sängynlaidalla ja mietin, että mitäs tänään tehtäisiin. Elän elämääni päivä kerrallaan, kuten luulin tekeväni ennen syöpädiagnoosia. Syöpä pysäytti, ja vasta nyt oikeasti ymmärrän, mitä päivä kerrallaan tarkoittaa, Hallberg sanoo.

- Kaikkien pitäisi muistaa, ettemme ole täällä ikuisesti. Kenenkään ei pitäisi varastoida asioita, että "teen tämän sitten, kun ehdin", sanoo Hänninen. 

Lähetykset

 • ke 14.5.2014 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Armanin vieraana Maanpuolustuskorkeakoulun hallintojohtaja Aulis Minkkinen

 • Armanin vieraana Marko Hasanen, Jumalan Soturi.

 • Kun kuolema tulee varhain ja sen tietää etukäteen. Armanin vieraana Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ja parantumatonta syöpää sairastava Jessica Hallberg.

 • Arman vapauttaa sisäisen potenttiaalinsa biohakkeroinnin avulla. Vieraana ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja, jonka intohimona on poikkeuksellisen kirkasta terveyttä ylläpitävän ravitsemuksen ja elämäntavan sopeuttaminen ympäristömme muuttuviin olosuhteisiin.

 • Oma keho; temppeli vai välttämätön paha. Onko ihmisellä oikeus muokata kehoaan miten haluaa? Armanin kanssa studiossa lävistyksiin, tatuointeihin ja vartalomodifikaatioon erikoistunut Lassi Sidoro, fitnessartisti Sofia Ruusila sekä kehonrakentaja Marko Savolainen.

 • Ne ovat itsekeskeisiä ja nautinnohaluisia kirkonpolttajia. He haluavat koston, eivätkä käännä toista poskea. He vihaavat tyhmyyttä ja teeskentelyä. Yleinen kuva satanisteista on karu mutta millaisia Saatanan käsitettä omassa uskossaan vertauskuvallisesti käyttävät ihmiset ovat? Paljas ja armoton totuus Armanin ohjelmassa, jossa vieraana satanisti Johannes Nefastos.

 • Arman Alizadin mielestä koulukiusaamisesta puhutaan tänä päivänä liian vähän. Koulukiusaaminen on levinnyt koulujen pihoilta ja käytäviltä verkkoon. Studiossa kiusaaja, kiusattu ja kiusatun äiti.

 • Kun riippuvuus vie kaiken; työn, perheen, rahat ja itsekunnioituksen. Armanille tarinansa kertovat riippuvuushelvetistä pois päässyt Kimmo Rasila sekä Minnesota-hoidon päihdetyöntekijä Simo Seppelin.

 • Vieraina psykiatri Hannu Lauerma, ylikonstaapeli Seppo Skogberg sekä vankilassa istuva mies, joka ei kadu tekemiään tappoja.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä