Arman Alizad

"Varusmiespalvelu on sulatusuuni"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mikä on soturin tie? Arman Alizadin vieraana soturin tiestä, sotilaan työstä ja sotimisesta keskustelemassa Maanpuolustuskorkeakoulun hallintojohtaja,  kommodori Aulis Minkkinen. Minkkinen kertoo itse päätyneensä soturin - eli sotilaan - tielle vahingossa.

- Ennen varusmiespalvelusta en ajatellut edes sekunnin murto-osaa, että lähtisin sotilasuralle. Kaikki ajatukset olivat suvun pitkässä rakentamisperinteessä, mutta palveluksen suoritettuani aloin ajatella, että tässäkin voisi olla ammatti. Lyhyesti sanottuna minusta tuli sotilas vahingossa, Minkkinen sanoo.

Tietokoneavusteinen ammatinvalintaohjelma antoi Minkkiselle tuloksiksi juristin, upseerin ja papin ammatit. Ammatinvalintaohjelmat sikseen, sillä monivalintakysymystestien perusteella ei sotilaaksi tai soturiksi ryhdytä. Minkkisen mukaan kenestä tahansa on sotilaan ammattiin.

- Kaikissa ihmisissä on soturia, jos peruslähtökohdat korvien välissä on kunnossa, Minkkinen tuumaa.

Minkkinen itse ajautui ammattisotilaaksi vahingon ja varusmiespalveluksen kautta, mutta vaikka ei itselleen halajaisikaan uraa ammattisotilaana valtion leivissä, on varusmiesplaveluksesta Minkkisen mukaan monenlaista hyötyä.

- Varusmiespalvelu voi monille nuorille olla viimeinen mahdollisuus päästä kiinni järjestäytyneeseen yhteiskuntaan. Jos kotona ei olla annettu eväitä, eikä koulussa niitä saa, varusmiespalvelu voi olla ensimmäinen hetki, jolloin sellainen viisikirjaiminen sana kuin "pakko" voi tulla ensimmäistä kertaa vastaan, Minkkinen sanoo.

Minkkisen mukaan varusmiespelvalu on myös eräänlainen sulatusuuni, sillä siellä eri taustoista kotoisin olevat nuoret ovat täsmälleen samanarvoisessa asemassa. Varusmiehenä ei pullistellä isän lompsalla tai ulkoisilla avuilla, vaan siellä kunniaa saa vain ja ainoastaan sillä, mitä palveluksessa pystyy näyttämään ja suorittamaan.

Lähetykset

 • ke 28.5.2014 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Armanin vieraana Maanpuolustuskorkeakoulun hallintojohtaja Aulis Minkkinen

 • Armanin vieraana Marko Hasanen, Jumalan Soturi.

 • Kun kuolema tulee varhain ja sen tietää etukäteen. Armanin vieraana Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ja parantumatonta syöpää sairastava Jessica Hallberg.

 • Arman vapauttaa sisäisen potenttiaalinsa biohakkeroinnin avulla. Vieraana ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja, jonka intohimona on poikkeuksellisen kirkasta terveyttä ylläpitävän ravitsemuksen ja elämäntavan sopeuttaminen ympäristömme muuttuviin olosuhteisiin.

 • Oma keho; temppeli vai välttämätön paha. Onko ihmisellä oikeus muokata kehoaan miten haluaa? Armanin kanssa studiossa lävistyksiin, tatuointeihin ja vartalomodifikaatioon erikoistunut Lassi Sidoro, fitnessartisti Sofia Ruusila sekä kehonrakentaja Marko Savolainen.

 • Ne ovat itsekeskeisiä ja nautinnohaluisia kirkonpolttajia. He haluavat koston, eivätkä käännä toista poskea. He vihaavat tyhmyyttä ja teeskentelyä. Yleinen kuva satanisteista on karu mutta millaisia Saatanan käsitettä omassa uskossaan vertauskuvallisesti käyttävät ihmiset ovat? Paljas ja armoton totuus Armanin ohjelmassa, jossa vieraana satanisti Johannes Nefastos.

 • Arman Alizadin mielestä koulukiusaamisesta puhutaan tänä päivänä liian vähän. Koulukiusaaminen on levinnyt koulujen pihoilta ja käytäviltä verkkoon. Studiossa kiusaaja, kiusattu ja kiusatun äiti.

 • Kun riippuvuus vie kaiken; työn, perheen, rahat ja itsekunnioituksen. Armanille tarinansa kertovat riippuvuushelvetistä pois päässyt Kimmo Rasila sekä Minnesota-hoidon päihdetyöntekijä Simo Seppelin.

 • Vieraina psykiatri Hannu Lauerma, ylikonstaapeli Seppo Skogberg sekä vankilassa istuva mies, joka ei kadu tekemiään tappoja.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä