Radio Suomi Hämeenlinna

Luontosarja: Järvet rehevöityvät ja ruskettuvat

 • 8 min
 • ei kuunneltavissa

Järvivedet ovat ruskettuneet 1990-luvulta, kertovat tutkijat. Hämeessä kuten muuallakin etenkin Etelä-Suomessa luonnon köyhtyminen jatkuu erilaisista suojelutoimista huolimatta. Yle Häme tekee sarjaa luontomme tilasta ja monimuotoisuuden vähenemisen uhasta. Vieraana on projektipäällikkö Mika Soramäki Vanajavesikeskuksesta ja Viestejä Vanajavedellä -hankkeesta. Hän tuntee Vanajaveden lisäksi hyvin myös Evon laajan metsäalueen.

Lähetykset

 • ti 13.5.2014 10.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Keppari- eli keppihevosharrastus on mieluisaa ajanvietettä 7-vuotiaille kaveruksille, Kiiralle ja Seelalle. Tyttäjen kepparitallilla järjestyksessä ovat sekä hepat että palkinnot ja maastoretkillä ahkerat hoitajatkin pääsevät välillä rentoutumaan. Heidi Kyrö kävi kepparitallilla.
  Kuva: Tiina Kokko / Yle

 • Kurkistus jääkaappiin saattaa olla paljastava: viikonvaihteessa avattu kinkkuleikkelepaketti vanhenee keskiviikkona. Roskiin. Kylmäsavulohi ei kuulemma ole hyvää jääkaapissa säilytettynä kuin 2-3 päivää. Vihanneslokerossa on taas vanhaa salaattia. Miten voisi elää niin, että ruokaa ei joutuisi roskiin? 
   
  Marle Tuomi Hämeenlinnan Tuomelan Martoista on työssään suurtalouden keittiölaitteiden kouluttajana oppinut paljon siitä, miten ruokahävikkiä voi vähentää. Kati Turtola ja Heidi Kyrö haastattelevat.

 • Kirjoja, jotka sijoittuvat johonkin tuttuun maisemaan, on kiva lukea. Lukiessaan voi tehdä kuin kahta eri matkaa. Tarina on täyttä mielikuvistusta, mutta tapahtumia pystyy yhdistämään omaan elämään ja tuttuun ympäristöön. Hauholaisilla on tälläinen mahdollisuus, kun kirjailija Hanne Dahl kirjoittaa omaa Hauho-sarjaansa, jonka murhamysteerit tapahtuvat hauholaisessa maisemassa.

  Dahl, oikealta nimeltään Anne Syrjä teki pitkän uran lääketeollisuudessa ja eläkkeelle jäätyään rupesi kirjoittamaan dekkareita. Hauho on kirjailijalle tärkeä pitäjä, koska siellä sijaitsee rakas kesäpaikka. Hämeenlinna puolestaan on synnyinkaupunki ja varsinkin lapsuusajan kulmat Kaurialassa ovat vahvasti vielä Hannen mielessä. Kati Turtola tapasi Hanne Dahlin.

 • Hausjärveläinen Värttinän perustajajäsen Mari Kaasinen on perustanut uuden bändin! Ei hätää, Ukulikat on kuulemma harrastusprojekti ja Värttinä on edelleen voimissaan ja todella kiireinen tänä kuluvana syksynä. Ukulikat esiintyy lauantaina 16.9. Hausjärven Oitissa Naskilan navetan maalaismarkkinoilla.
  Kuva: Kati Turtola/Yle

  Kati Turtola kävi Mari Kaasisen luona.

 • Kyläkaupan pitäminen on viime vuosikymmeninä ollut vaativa bisnes. Se on huomattu myös Hikiällä. Uusi kauppiaspariskunta aloitti Hikiän kyläkaupassa viime viikolla.
  Kati Turtola piipahti kaupassa ja tapasi työn touhussa olevat kauppiaat Kati Jokisen ja Niko Myllymäen.

 • Hämeenlinnan Yrittäjän päivän kukkaset annettiin tänä vuonna 41 vuotta omaa yritystään pitävälle Marja Saariselle. Aurinkoinen Saarinen nauttii putiikkinsa pitämisestä ja on kehittänyt jopa oman tapansa jäädä eläkkeelle: hän tulee nykyään kauppaansa töihin vain viitenä päivänä viikossa. Haastattelijana Kati Turtola.

 • Hämeenlinnan teatterin näyttelijä Sinikka Salminen on vasta palannut hoitovapaalta ja ui sisään uuteen rooliin Naisissa hermoromahduksen partaalla. Sinikka sanoo viihtyneensä kotona vauvan kanssa, mutta ikävöinensää kovasti töitä ja työkavereitaan teatterilla.

  Kati Turtola haastattelee Sinikka Salmista.

 • Hattulassa Alvettulan ja Retulansaaren risteyksen lähellä on valtia-kivi, jonka luona voi joskus nähdä, miten väki kantaa kiipeilyvarusteita selässään, katsovat arvioivasti siirtolohkertta ja alkava kiipeillä.

  Boulderointi, kiipeily matalilla kiipeilyseinillä, kallioilla tai siirtolohkareilla ilman varsinaisia varmistusvälineitä, on harrastus jossa koetellaan omia voimia. Ville Välimäki tapaa boulderointiharrastaja Kimmo Nurmisen.

 • Hämeenlinnalainen Jukka Stolt tunnetaan paikkakunnalla siitä, että hän sai reilu vuosi sitten aikaan tapahtuman, jossa kerättiin rahaa Saaristen koulun pihaa varten. Keräykseen liittyi myös se, että Jukka itse juoksi puolimaratonin työntäen koko matkan lapsia juoksukärryssä. Jukka halusi auttaa vammaisia lapsia mm. siksi, että hän on itse käynyt läpi vaarallisen onnettomuuden ja siitä toipumisen. Kati Turtola haastattelee.

 • Hämeenlinnan haja-asutusalueilla luovutaan katuvalojen yösammutuksista tänä talvena.

  Talvisammutuksilla säästettäisiin vain 25 000 euroa, kun säästövelvoite on 150 000 euroa.

  Kati Turtola soittaa Hämeenlinnan Valot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Anni Puntilalle.

 • Hallinto-oikeustuomarit Leena Nurmi ja Ulla-Maarit Heljasvuo ovat tehneet pitkän uran lääninhallituksen esittelijöistä lääninoikeuden kautta nykyisen Hämeenlinnan hallinto-oikeuden tuomareiksi. Nurmi on viime vuodet käsitellyt nelososastolla sosiaali- ja terveyspuolen asioita. Heljasvuo on puolestaan toiminut hallinto-oikeuden kakkososaston eli rakentamiseen ja ympäristöön liittyvien asioiden parissa toimivan osaston puheenjohtajana. Molemmat tuomarit jäävät lomien jälkeen eläkkeelle, joten on hyvä hetki hieman pohtia sitä, miten tehtävät vuosien saatossa ovat muuttuneet. Aloitetaan Ulla-Maarit Heljasvuosta. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Ajokorttilakia ollaan rustaamassa jälleen. Viimeksi muutoksia tehtiin vuonna 2013. Uusi lakiluonnos on nyt lausuntokierroksella, ja lausunnot pitää jättää liikenne- ja viestintäministeriölle ennen juhannusta. Ajokorttilain uudistus liittyy osana hallituksen tavoitteeseen purkaa normeja. Ajokorttisääntelyä on tarkoitus selkeyttää, keventää ja joustavoittaa. Samalla alennettaisiin ajokortin hintaa. Muutoksia pohtivat Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi ja Liitu ry:n eli Liikenteen turvallisuuskouluttajien toiminnanjohtaja Sampsa Lindberg Tiina Kokon haastattelussa. Sampsa Lindberg aloittaa:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä