Politiikkaradio

Piketty ja politiikka

 • 30 min
 • toistaiseksi

Mitä Piketty sanoo siitä, mitä poliitikkojen pitäisi tehdä? Millaisena skenaariona Pikettyn tulevaisuuden kuvaa pääoman kasautumisesta ja keskiluokan kurjistumisesta voi pitää? Onko kysymyksessä luonnonlaki vai asia, joka on politiikan kontrollissa? Ranskalaisen megajulkisuutta niittävän taloustieteilijän Thomas Pikettyn kirjasta Capital in the 21th Century ovat keskustelemassa tuotantotalouden professori Paul Lillrank Aalto-yliopistosta ja maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

Lähetykset

 • to 5.6.2014 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen väittää Politiikkaradion presidentinvaalitentissä, että suomalaiset puolueet ovat antautuneet fasismin syleilyyn. Fasismilausunnollaan Kyllönen tarkoittaa, että eduskunnassa ikään kuin hiljaa hyväksyttäisiin ”ihmisvihaiset puheenvuorot”.

  ”Kukaan poliittinen puolue ei ole lähtenyt toimimaan niin, että eduskunnassa esimerkiksi keskustelukulttuuri olisi muuttunut. Se tarkoittaa sitä, että me ollaan hiljaa hyväksytty se asia”, sanoo Kyllönen.

  Politiikkaradion presidentinvaalitentissä tentaattoreina ovat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Torstaina saatiin Alma Median presidentinvaaligallup ja perjantaina Hesarin.

  Gallupien yhteinen piirre on, että istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on molemmissa laskusuunnassa. Alman gallupin mukaan Niinistön kannatus on 58 prosenttia mutta Hesarin gallupin mukaan 68 prosenttia.

  Ero siis huomattava. Mistä johtuu? Millainen on asetelma laajemmin? Tuleeko toinen kierros?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta, Alma Median ja Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi sekä tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

 • RKP:n presidenttiehdokkaan Nils Torvaldsin mukaan Venäjän sisäinen kriisi on väistämätön.

  ”Tällaisella rakenteella ja tällaisella huonolla hallinnolla, jossa ei ole demokratiaa alkuunkaan, Venäjä on vääjäämättömästi menossa kriisiin.”

  ”Se on ehdoton totuus”, väittää Torvalds Politiikkaradion presidentinvaalitentissä.

  Torvaldsin mukaan Nato-jäsenyys olisi Suomelle yksi tapa varautua Venäjän kriisiin.

  Tentaattoreina ovat Politiikkaradion toimittajat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto on sitä mieltä, että presidentin täytyy voida puuttua sisäpolitiikkaan, silloin kun on kysymys kansalaisten yhdenvertaisuudesta.

  ”Presidentin ei tarvitse ottaa kantaa joka käänteessä, mutta presidentti voi ottaa kantaa sellaisissa merkittävissä asioissa, jossa kansalaisten yhdenvertaisuus on kysymyksessä. Ja nimenomaan perustuslain takaama yhdenvertaisuus”, sanoo Haavisto Politiikkaradion presidentinvaalitentissä.

  Haavisto kertoi kantansa viitaten niin sanotun aktiivimallin ympärillä käytävään keskusteluun sanoen että ”presidenttinä totta kai olisin katsonut asian eriarvoisuusnäkökohdasta läpi”.

  Perustuslain mukaan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, mutta sisäpolitiikkaa johtaa maan hallitus.

  Tentaattoreina ovat Politiikkaradion Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen mukaan Suomea ajetaan Natoon ”hivuttamalla ja kiertoteitse”. Väyrynen esittää väitteensä Politiikkaradion presidentinvaalitentissä.

  Lisäksi Väyrysen mukaan Suomessa luodaan Venäjä-vastaista mielialaa.

  ”On luotu tällaista Venäjä-vastaista mielialaa, Venäjä-pelkoa, että saataisiin ihmiset kannattamaan Suomen liittymistä Natoon. Mutta kansanenemmistö ei tätä hyväksy”, sanoo Väyrynen Politiikkaradion presidentinvaalitentissä.

  Väyrysen mukaan ainoa oikea linja on olla sotilaallisesti liittoutumaton maa, puolueeton maa, ”se että palataan Paasikiven ja Kekkosen ja myös Mauno Koiviston turvallisuuspoliittiselle linjalle”.

  Tentaattoteina ovat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen haluaa feminismin Suomen ulkopolitiikan kärjeksi. Haataisen mukaan feministinen ulkopolitiikka ei ole mitään ”tasa-arvohöttöä”.

  ”Otetaan selvästi feministinen ulkopolitiikka kärjeksi ja tehdään myös muille valtionpäämiehille selväksi, että mitä me ajetaan ja mitä me on saavutettu”, sanoo Haatainen Politiikkaradion presidentinvaalitentissä.

  Tentissä käsitellään myös Suomen Nato-jäsenyyttä, ydinasekieltosopiumusta sekä Nord Stream II kaasuputken turvallisuuspoliittista dimensiota.

  Tentaattoreina ovat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Presidentinvaalit huipentuvat tammikuun kampanjaspurttiin. Millä puheilla ehdokkaat itseään markkinoivat? Oliko presidentti Niinistön uudenvuodenpuhekin pelkkä kampanjapuhe?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Miltä näyttää maailmantalouden ja Suomen talouden näkymät alkaneena vuonna?

  Miksi euroalue kasvaa, toisaalta millaisia riskejä on? Millainen vaikutus Trumpin verouudistuksella on Yhdysvaltojen talouteen? Entä Kiina?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomisti Tiina Helenius Handelsbankenista sekä ekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta.

 • Politiikan vuoden 2018 alun kuumin keskustelu ei olekaan pyörinyt presidentinvaalien vaan niin kutsutun aktiivimallin parissa.

  Joulun alla hyväksyttyä lakia vastustaneeseen kansalaisaloitteeseen on kertynyt tähän päivään mennessä yli 115 000 allekirjoitusta.

  Mikä laissa mättää? Voiko laki olla hyväksyttävissä tietyin ehdoin?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.).

 • Mitä tietoja demokratiassa voi julistaa salaisiksi ja millä perusteilla? Voiko tietojen salaaminen palvella yhteiskuntaa, vai käykö päinvastoin? Onko Suomessa vallalla pimittämisen kulttuuri, jossa mitättömiäkin asiakirjoja leimataan salaisiksi? Mistä Tikkakoski-gatessa on kyse?

  Entä tarvitaanko eduskunnassa joulun alla nollatoleranssia? Menivätkö pikkujoulut överiksi? Kuinka roisi oli tämän vuoden kuttupuhe? Mikä on päivän politiikan sana?

  Budjettiriihi on kielikuvana vanhentunut - se ei vastaa todellisuutta. Puheet päreiksi -areenajatkoilla valitaan kuuntelijoiden ehdotuksista budjettiriihen korvaava uusi metafora, eli #riihenkorvaaja. Areenajatkoilla sinetöidään myös vuoden 2017 politiikan sana.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Valtioneuvosto ja tasavallan presidentti ovat keskustelleet Puolustusvoimien viestikoekeskusta koskevasta tietovuodosta, joka paljastui Helsingin Sanomissa kirjoitetun jutun kautta. Poliisi tutkii juttua turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja virkasalaisuuden rikkomisena.

  Kumpi painaa vaakakupissa enemmän: lähdesuoja vai mahdollisen turvallisuusrikoksen avaaminen? Onko Suomessa vallalla pimittämisen kulttuuri, jossa mitättömiäkin asiakirjoja leimataan salaisiksi?

  Entä vaikuttaako tietovuoto valmisteilla oleviin tiedustelulakeihin, joissa sotilastiedustelu saisi huomattavia lisävaltuuksia? Jos eduskunta hyväksyy tiedustelulait, tulee Tikkakosken signaalitiedustelusta Suomen valtionrajat ylittävän nettiliikenteen tarkkailun keskus.

  Keskustelemassa ovat entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ja eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Lausuntokierros uusitusta valinnanvapauslaista päättyi viime viikolla. Osa lausunnoista oli hyvin kriittisiä: valinnanvapaus ei saa vaarantaa julkisen sektorin toimintaedellytyksiä, asiakasseteli erikoissairaanhoidossa voi vaarantaa päivystyksen, maakuntien on annettava päättää asiakassetelin käytöstä. Mitä muutoksia hallitus tekee valinnanvapauslaista saadun palautteen jälkeen?

  Kirittääkö valinnanvapaus ja markkinadynamiikka kohti parempaa sotea? Vai vaarantuuko julkisen sektorin toimintaedellytykset maakunnissa?

  Keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja keskustan kansanedustaja Pekka Puska.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä