Musiikin teemaillat

Lauantain taiteilijailta: George de Godzinsky (1914-1994), Suomen Strauss

  • 2 h 59 min
  • ei kuunneltavissa

Jori (George) de Godzinsky puhuu lauantai-iltana paljon, kunhan ohjelman kokoaja Paavo Helistö on saanut kasvatetuksi hänet 16 vuoden korkeaan ikään ja luotsannut hänet Fjodor Shaljapinin pianistina Kaukoitään. Jori soittaa runsaasti myös pianoa sekä kertoo rautatie- ja aikatauluharrastuksestaan.

Illan ohjelmassa keskitytään Jori de Godzinskyn persoonaan, hänen romanttisen lämpimään tapaansa tarkastella maailmaa. Jorin omasta, jäljittelemättömästä puheesta voimme kiittää kolmea ansioitunutta toimittajaa: Oke Jokista, Hannu Taanilaa ja Pekka Mannista, jotka haastattelivat ja soitattivat häntä 1980-luvulla.

Kaikesta siitä, mitä Jori de Godzinsky musiikin alalla teki, ei illan kuluessa puhuta. Siihen ei edes kolme tuntia riittäisi. Hänen syntymäaikansa 5.7.1914 mainitaan, ei välttämättä hänen kuolinhetkeään 23.5.1994 Espoossa. Ei kerrota hänen professorintittelistään, ei kovin tarkoin hänen ulkomaisesta urastaan. Hänen Sävelkansionsa televisiossa jäävät vain maininnan varaan. Hän oli myös arvostettu ja tanssijoiden rakastama balettikapellimestari - luonnollisesti, hänen rytmitajullaan!

Valtavan sävellystuotannon ohessa hän ennätti säveltää 12 musikaalia, neljä pienoisbalettia tv:lle, musiikin 64 elokuvaan ja paljon, paljon muuta. Radio oli jo lapsuudesta alkaen hänen suuri ihanteensa, ja nimenomaan työ radion kapellimestarina toi hänelle suurta tyydytystä ja nautintoa. Iskelmäsäveltäjä hän ei ollut, mutta suuren yleisön rakastamia melodioita, laulelmia, elokuvien iskusävelmiä hän synnytti kymmeniä. Viihde oli hänelle erittäin laaja asia; joskus tuntuukin siltä, että musiikissa kaikki Stockhausenista hieman inhimillisempään suuntaan oli hänelle viihdettä.

Lähetykset

  • la 19.7.2014 19.03 • Yle Radio 1

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä