Ykkösaamun kolumni

Hannu Reime: Alan Turing - Tietokoneen "isä"

 • 6 min
 • toistaiseksi

Ensi sunnuntaina on kulunut tasan 60 vuotta siitä, kun kuuluisa brittiläinen matemaatikko-luonnontieteilijä Alan Turing löydettiin kuolleena kodistaan läheltä Manchesteriä. 41-vuotias Turing oli menehtynyt edellisenä päivänä. Hänen eloton ruumiinsa makasi vuoteella siivoojan saapuessa asuntoon viikonlopun jälkeen. Yöpöydällä oli omena, josta oli haukattu pala.

Virallisessa kuolinsyytutkimuksessa todettiin, että tohtori Turing oli tehnyt itsemurhan nauttimalla syanidia, jota hänen ruumiistaan löytyi, ja jota hänellä oli kotilaboratoriossaan siellä tekemiään kokeita varten. Oletusten ja huhujen mukaan Turing olisi myrkyttänyt omenan syanidilla ja sen jälkeen haukannut siitä.

Omenaa ei koskaan analysoitu, mutta jo ajatuksessa, että Alan Turingin kaltainen nerokas luonnontutkija kuolisi myrkytettyyn omenaan, on nähty monenlaista symboliikkaa: hyvän ja pahan tiedon puun kielletty hedelmä, jonka syöminen johti ihmisen karkotukseen Eedenin puutarhasta. Tai sitten putoava omena, joka legendan mukaan olisi inspiroinut Isaac Newtonia, Turingin maanmiestä ja suurta edeltäjää. Tai Grimmin veljesten satu, jossa paha äitipuoli syöttää Lumikille myrkkyomenan. Turingin tiedettiin pitäneen Walt Disneyn piirretystä elokuvasta Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Alan Turingin kuolema jää ikuiseksi arvoitukseksi. Jos kysymyksessä oli itsemurha, ei Turing jättänyt jälkeensä minkäänlaista viestiä. Päinvastoin, hänen työpöydältään löytyi muistilappunen, johon oli kirjattu tulevan viikon töitä. Ystävien mukaan mikään tutkijan käytöksessä ei viitannut siihen, että hän olisi suunnitellut hengen riistämistä itseltään ainakaan juuri silloin, kesän kynnyksellä 1954.

Jotkut ovat sitä mieltä, että kyseessä todella saattoi olla onnettomuus, että Turing olisi saanut tappavaa syanidia elimistöönsä hengitysteitse pienessä laboratoriohuoneessaan. Turingin elämäkerran kirjoittaja Andrew Hodges pitää kuolemaa kyllä itsemurhana, mutta arvelee, että tekijä halusi saada sen näyttämään onnettomuudelta säästääkseen läheisiään itsemurhan tuottamalta tuskalta.

Jos Alan Turingilla oli itsetuhoisia ajatuksia, niiden todennäköisempi toteuttamisajankohta olisi ollut pari vuotta aikaisemmin. Turing näet pidätettiin ja tuomittiin homoseksuaalisuudesta, joka siihen aikaan oli rikos Britanniassa ja niissä maissa, jotka nyt ylpeilevät suvaitsevaisuudellaan ja "eurooppalaisilla arvoillaan". Vankilatuomion Turing vältti suostumalla hormonihoitoon. Hoito oli jo päättynyt vuonna 1954, eikä Turing ystäviensä ja kollegojensa mukaan vaikuttanut masentuneelta ainakaan ulospäin. Mitä hänen mielessään liikkui, on tietenkin toinen asia.

Alan Turingia pidetään, varmaan yksimielisesti, yhtenä 1900-luvun suurista matemaatikoista. Turing oli teoreettisen tietojenkäsittelyopin pioneeri 1930-luvulla, jolloin kukaan ei vielä ollut nähnyt todellista tietokonetta, ja sodan jälkeen hän oli sellaista rakentamassa Britannian kansallisessa fysiikan laboratoriossa ja Manchesterin yliopistossa. Britit tosin jäivät tällä alalla amerikkalaisista jälkeen 1950-luvulle tultaessa.

Luonnosta syvästi kiinnostuneella Turingilla oli sekä teoreettiselle tutkijalle ominaista mielikuvitusta että insinööriltä vaadittavaa ongelmanratkaisukykyä. Tätä jälkimmäistä ominaisuuttaan Turing joutui käyttämään toisen maailmansodan aikana, kun hän oli murtamassa Enigma-koodia, jolla Saksan sodanjohto salasi viestinsä sukellusvenesodassa Britanniaa vastaan. Eräs mukana ollut kuvasi Turingin osuutta näin: jos yhden henkilön työ brittien pelastamisessa nääntymiseltä oli korvaamatonta, se oli Alan Turingin.

Hänen Majesteettinsa Hallitus ei kuitenkaan kohdellut saarivaltakunnan pelastajaa kansallisena sankarina, kun tämä oli lähes sattumalta, kotiinsa tehdyn murron yhteydessä, paljastanut poliisille seksuaalisen suuntautumisensa. Turingia pidettiin turvallisuusriskinä, sillä hän toimi edelleen konsulttina valtion salaisissa projekteissa, ja Neuvostoliiton tiedustelun tiedettiin käyttävän muun muassa seksuaalivähemmistöjä tietojen kiristämiseen. Turingin kiristäminen tosin olisi varmaan ollut vaikeaa, sillä hän ei lainkaan salannut omaa suuntautumistaan. Aikalaisten mukaan Turing oli kykenemätön valehtelemaan.

Alan Turingin nimi on jäänyt elämään pysyvästi sellaisissa termeissä kuin Turingin kone ja Turingin testi. Turingin kone on tietokoneen abstrakti, matemaattinen idea, joka esitettiin vuonna 1936 ilmestyneessä uraauurtavassa artikkelissa. Turingin kirjoitus sekä puolalais-amerikkalaisen loogikon Emil Postin työ 1940-luvulla panivat alulle abstraktien automaattien ja formaalisten kielten ja kielioppien tutkimuksen. Matematiikan tämän haaran tunnetuimpiin nimiin kuuluu tällä viikolla 80 vuotta täyttävä akateemikko Arto Salomaa Turusta.

Turingin testi eli jäljittelypeli sisältyy vuonna 1950 ilmestyneeseen artikkeliin. Ideana siinä on, että tietokoneen voi sanoa "ajattelevan" siinä tapauksessa, että sen kanssa "keskusteleva" henkilö ei saamiensa vastausten perusteella pysty erottamaan, onko hän tekemisissä ihmisen vai koneen kanssa. Tietokone siis pystyisi huijaamaan ihmistä vähän samalla tavoin kuin Jules Vernen romaanin kapteeni Nemo saa aikansa merivallat uskomaan, että hänen sukellusveneensä Nautilus on valas. Turing kirjoittaa artikkelissaan, että kysymys, voivatko koneet ajatella, on liian merkityksetön ollakseen keskustelun arvoinen. Ehkä se on samanarvoinen kysymys kuin se, voivatko sukellusveneet uida niin kuin vesieläimet. Kummassakin tapauksessa puhutaan sanasta ja sen käytöstä, ei itse asiasta.

1950-luvun alussa Turing kiinnostui teoreettisesta biologiasta, siitä, kuinka solut erikoistuvat monisoluisten eliöiden yksilönkehityksessä. Hän julkaisi siitä merkittävän ja usein siteeratun artikkelin.

Turingilla näyttää olleen myös huumorintajua. Häneltä kysyttiin kerran, uskooko hän todella voivansa fysikaalis-kemiallisella teoriallaan selittää seepran raidat. Raidat ovat helppoja, Turing vastasi, ongelmana on hevonen raitojen alla.

Jos Alan Turing olisi elänyt pitempään, hän olisi varmaan saanut paljon aikaan myös matemaattisen biologian alueella. Turing oli elämäkertansa kirjoittajan mukaan ennen kaikkea luonnonfilosofi, jonka kiinnostus ei koskaan rajoittunut millekään kapealle erityisalueelle. Luonto oli hänelle suuri ja tutkimisen arvoinen kokonaisuus.

Hannu Reime

Ykkösaamu 3.6.2014

Lähetykset

 • ti 3.6.2014 8.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Sosiaalinen media on juuri sellainen, millaiseksi me ihmiset sen teemme, pohtii Saara Särmä kolumnissaan.

 • Rakkauteen ladataan keskenään ristiriitaisia odotuksia kuten elämään yleensäkin, mutta vastaavatko rakkautta koskevat myytit todellisuutta, joka ilmenee usein vain pettymyksinä, kysyy Janne Saarikivi kolumnissaan.

 • Miksi meillä pitäisi olla enää duunareiden, porvareiden ja maanviljelijöiden isot puolueet, kun kansa ei enää jakaudu näin? Jakolinjat ovat nyt ihan muualla, sanoo Reetta Räty kolumnissaan.

 • Tähyämme vaalienjälkeiseen arkeen. Suomen velkaantuminen jatkuu edelleen päinvastaisista puheista huolimatta, sanoo Erkki Virtanen kolumnissaan.

 • Joukko suomalaisia firmoja käyttää härskisti hyväkseen silpputyöntekijöiden ja työttömien ahdinkoa. Miten tämä on mahdollista, kysyy Asta Leppä kolumnissaan.

 • Kuunatseihin ja liskomiehiin uskominen on lohdullinen fantasia, vaikka salaliittoteoriat kuulostavat synkiltä ja järjettömiltä, sanoo Tuukka Tervonen kolumnissaan.

 • Mitä olisi tapahtunut, jos Matti Nykäsen menestyksen olisi saavuttanut nainen? Urheilusaavutuksia olisi kunnioitettu, mutta sekoilun kanssa olisi ollut toisin, sanoo urheiluun perehtynyt mediatutkija Sami Kolamo kolumnissaan.
  Kuvitellaanpa tilanne, jossa Matti Nykäsen urheilusaavutukset olisikin tehnyt naisurheilija, vaikkapa Maija Nykänen.

  Tätä kuvitteellista naisnykästä voi tarkastella tähteyden, julkisuushenkilöyden ja sankaruuden kautta. Näin urheilija näyttäytyy osana yhteisöään, joka puhetavoillaan tuottaa sekä naurunalaisia että ylevöitettyjä (media)karikatyyreja, eräänlaisia pilakuvia. Samalla yhteisö paljastaa sukupuolitettuja arvoasetelmiaan. Niitä on urheilussa todella paljon.

  Tähtenä tuikkiminen ei ole mahdollista ilman laajaa medianäkyvyyttä. ”Meidän Matti” kokosi ihmisiä kuin noiduttuna töllöttimen ääreen silloin, kun kanavapujottelu rajoittui kolmeen ”keppiin”. Samoihin aikoihin tv-ruuduissa urheilukansan sydämiin itsensä lykki Marja-Liisa Haemaelaeinen.

  Urheilijan olympiavoittoja arvostetaan sukupuoleen katsomatta. ”Meidän Marja-Liisan” hiihtoa tosin kuvailtiin usein miehisin kielikuvin niin, että hänet ajoittain koettiin ”liian miehiseksi”. Hän antoi kaikkensa ja eteni räkä poskella jopa ronskimmin kuin miehet konsanaan. Lisäksi miesurheilijat saivat 1980-luvulla – ja saavat edelleen – määrällisesti naisurheilijoita enemmän medianäkyvyyttä. Kun miesurheilija ryyppää ja käyttäytyy aggressiivisesti, hänet saatetaan määritellä luonnonlapseksi.

  Nais- ja miesurheiijoita kohdellaan eri tavoin julkkiksina, etenkin jos tähän median tuottamaan hahmoon yhdistyy sekoilemista. Kun miesurheilija ryyppää ja käyttäytyy aggressiivisesti, hänet saatetaan määritellä luonnonlapseksi, joka Peter Pan -myytin mukaisesti ei ole suostunut aikuistumaan. Hänen toimintansa biologisoidaan.

  Hän ei voi vastustaa testosteronierityksensä käytösvaikutuksia ja keskittymishäiriögeenin vuoksi hän sortuu perheväkivaltaan. Naisurheilijaa saatettaisiin vastaavanlaisessa tilanteessa kutsua hysteeriseksi ja tasapainottomaksi ihmistaimeksi, joka ei kykene hallitsemaan tunteitaan. Tai hysteeriseksi naisurheilijan käyttäytyminen usein ainakin urheilukentällä tulkitaan silloin kun hän on suorapuheisesti ja kiukkuisesti välittänyt mielipiteensä vaikkapa tuomarille. Moralistit olisivat lynkanneet naisurheilijajulkkiksen, joka viihtyy enemmän kantabaarin jengin kuin taaperonsa kanssa.

  Maija Nykäsen tolkutonta juhlimista ei olisi katsottu mediassa hyvällä – etenkään raskausaikana, jos sellainen tilanne olisi ylipäätään syntynyt. Myöskään lähipubissa istumista ja ohran jyvät silmissä suoritettuja strippauskeikkoja ei olisi suvaittu silloin, kun äidin olisi pitänyt olla kotona hoivatouhuissa.

  Television keskusteluohjelmissa ja lehtien palstoilla moralistit olisivat lynkanneet naisurheilijajulkkiksen, joka viihtyy enemmän kantabaarin jengin kuin taaperonsa kanssa. Lastensuojeluviranomaiset olisivat luultavasti puuttuneet ”Äitee” Nykäsen sekoilemiseen.

  Maija Nykänen ei olisi ollut ”turha julkkis”. Hänessä olisi ollut kulttuuria tuottavaa voimaa, josta myös lehdet olisivat taloudellisesti hyötyneet. Naisnykäsen toiminnan rajat tosin olisivat olleet kapeat. Hänestä ei olisi tehty juttuja kuin liukuhihnalta. Hänet olisi tietyin osin jopa vaiennettu.

  Maija Nykäsen kanssa ei olisi naurettu niin auvoisasti kuin Matin kanssa. Naisnykänen olisi luokiteltu ”roskasakkiin” ilman ironis-empaattisia sävyjä. Hänen koomisuutensa ei olisi ollut joustavaa ja mukaan kutsuvaa vaan jäykkää ja aseista riisuvaa. Maijan mediakarikatyyri ei olisi toiminut alibina sovinnaisen keskiluokan pikkujoulusekoilulle. Maijaa ei oltaisi monistettu t-paitoihin ja elokuviin retrohenkisellä otteella. Tähtitarinat ja julkkiskohut tunteisiin vetoavine piirteineen tuottavat tietyntyyppisen sankarin sädekehän.

  Maija olisi luonnetyyppinä jähmettynyt kehykseksi, johon ei olisi ollut vaivatonta astua ilman häpeän ja (itse)inhon tunteita. Alkoholisoituneen Maijan ulkonäön rapistumista oltaisiin kauhisteltu kahvipöytäkeskusteluissa, joiden tulkinnoissa hänen oltaisiin katsottu menettäneen huippu-urheilijalle tyypillisen katseita puoleensa vetävän kovan kropan hehkun.

  Tähtitarinat ja julkkiskohut tunteisiin vetoavine piirteineen tuottavat tietyntyyppisen sankarin sädekehän. Henkilösäteilyssä on kansallisen tunneilmapiirin hohtoa, sillä ihaileminen on alun perin syntynyt kansallisesti merkittävänä pidetyn voiton kautta. Näitä merkittäväksi määriteltyjä voittoja on siunautunut naisille huomattavasti vähemmän kuin miehille, ainakin jos historiikeissa kerrottua urheilun ”hyvää tarinaa” on uskomista.

  Urheilusankarin kuoleman jälkeiset reaktiot kertovat siitä, millaiset tunteet virtaavat ”kansan syvissä riveissä” ja miten tunteet tarttuvat erilaisiin urheilijatyyppeihin. Tässä yhteydessä on usein puhuttu kunnian palautuksesta, kun yhteisö, jota myös yleisöksi voi kutsua, muistelee sankarinsa suurtekoja.

  Nykyisessä tositeeveekulttuurissa, jossa tavikset ja julkkikset kilpaa paljastavat yksityisiä asioitaan, kyse ei ole kuitenkaan vain urheilijan ylevöittämisestä uudelleen vaan yhtä lailla yleisön sielunpuhdistusrituaalista.

  Kanssasurijat (jotka vielä hetki sitten olivat kanssanaurajia) herkeämättä peukuttavat ja hymiöilevät toinen toisilleen somenäyttämöillään. Verkkoalustat toimivat rippituoleina, joissa yleisöt ovat ottaneet esiintyjän roolin. Näissä ihmisten omien tunteiden tunnustusperformansseissa, joissa kerrotaan minun tunnesuhteestani edesmenneeseen urheilutähteen ja mediakarikatyyriin, naisnykänenkin olisi saanut tavanomaista lempeämmän ja säälillisemmän kommentointiketjun. Valtiollisia hautajaisia hänelle ei surmin suinkaan kukaan olisi kehdannut ehdottaa. Siitä vasta mediakohu olisi syntynyt.

  Kirjoittaja on urheiluun perehtynyt mediatutkija ja aineenopettaja. Hän seurasi junnuna Sarajevon ja Calgaryn talviolympialaisia yhtä innostuneesti kuin muutkin naapuruston urheiluhullut.

 • Tutkijat ovat ajattelun ammattilaisia. Siksi heidän on näyttävä rohkeammin julkisuudessa kertomassa mitä kriittinen ajattelu on, sanoo Kari Enqvist kolumnissaan.

 • Rakkaussuhde työhön alkaa usein hyvin, mutta se saattaa ajan myötä muuttua kummalliseksi ja ahdistavaksi, sanoo tutkija Mona Mannevuo kolumnissaan.

 • Isot puolueet voisivat oppia jotain pieniltä puolueilta sanoo politiikan toimittaja Robert Sundman blogissaan.

 • Vinoutuneet käsitykset hoitotyöstä ovat johtaneet siihen, etteivät poliitikot kykene tekemään viisaita päätöksiä, joissa näkyisivät hoitotyön todellinen arvo, sanoo Jani Halme kolumnissaan.

 • Tarvittiin 400 000 ihmisten yhteistyötä, että ihminen pääsi kuuhun. Samaa yhteistyön ja virheistä oppimisen henkeä kaivattaisiin politiikkaan, pohtii aivotutkija Katri Saarikivi kolumnissaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä