Kulttuuriosasto

Kulttuuriosasto: Kappale kauneinta Suomea

 • 54 min
 • toistaiseksi

Kesälomalla ihmiset lähtevät maaseudulle ja luontoon. Kolme miljoonaa suomalaista mökkeilee joka vuosi. Vapaa-ajan matkoja tehdään eniten Ahvenanmaalle ja Lappiin.

Silmä lepää luonnonmaisemassa. Kansallismaisemiamme ovat Koli ja Saanatunturi – mutta missä on Suomen kaunein ihmisen tekemä ympäristö? Onko se lähipuistosi vai oma puutarhasi?

Kulttuuriosasto etsii Suomen kauneinta paikkaa. Mistä löytyy vaikuttavin ihmisen muokkaama alue, jonka olet nähnyt?

Lähetykset

 • ti 15.7.2014 19.06 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Ennen maha oli vaurauden merkki. Nykyään hoikkuus kertoo menestyksestä, kuten timmi pääministerimme osoittaa. Todennäköisin lihava asuu maaseudulla, hän on köyhä ja huonosti koulutettu. Ihannevartalon omaa luultavimmin taas varakas ja koulutettu kaupunkilainen. Koskaan aiemmin ero kauneusihanteen ja todellisuuden välillä ei ole ollut näin suuri. Kulttuuriosasto kysyy, minkälainen on kaunis vartalo. Toimittajana Aleksis Salusjärvi

 • Minkälainen julkinen rakennus on viihtyisä? Toimittajana Aleksis Salusjärvi.

 • Masennus on suomalaisten kansansairaus. Joka viides suomalainen sairastaa sen. Syksyllä masennus vain lisääntyy entisestään. Valtaosa meistä kärsii kaamosajan apeudesta. Kulttuuriosasto kysyy johtaako ihmisen herkkyys aina masennukseen? Toimittajana Aleksis Salusjärvi.

 • Köyhyydestä on helpompi tehdä taidetta kuin rikkaudesta. Köyhä nuori tyttö on kaikkien mielestä ihana, kulkurimies sulattaa kaikkien sydämet. Viime vuosisata oli romanttisen köyhyyden aikakausi. Köyhyyden ikoneiksi kasvoivat Chaplin, Uuno Turhapuro, Aku Ankka ja Tulitikkutehtaan tyttö. Mutta onko onnellista köyhyyttä enää olemassa? Kuka voisi olla sankariköyhä 2010-luvlla? Toimittajana Aleksis Salusjärvi

 • Tove Janssonin Muumi-hahmot ovat kasvaneet osaksi suomalaista identiteettiä. Muumi-tarinoiden pariin paetaan maailman myrskyjä ja niistä löydetään jopa kokonaisia elämänfilosofioita. Studiossa keskustelemassa on muumeja tutkinut kirjailija, filosofian tohtori Sirke Happonen. Toimittajina Joonas Turunen ja Sampo Mäkelä.

 • Kulttuuriosasto etsii Suomen kauneinta ja onnellisinta ihmisen muovaamaa maisemaa. Kuuntelijat kertovat, mikä on miellyttävin ympäristö. Toimittajina Aleksis Salusjärvi ja Anna Keränen.

 • Runouden klassiset teemat ovat rakkaus ja kuolema. Milloin runo teki sinuun vaikutuksen ja mikä on sellainen runo, jota et ikinä unohda? Vieraana runokriitikko Maaria Pääjärvi, toimittajina Aleksis Salusjärvi ja Tuomas Karemo. Suora lähetys Kajaanin runoviikoilta.

 • Hellepäivät paljastavat tatuoinnit. Joka seitsemännellä suomalaisella nuorella on tatuointi, ja määrän arvellaan jopa kaksinkertaistuvan lähivuosina. Tatuointiliikkeitä on Suomessa jo yli 200. Merimiesten ja rikollisten kulttuurista on tullut hyväksytty ja ihailtu osa katukuvaa. Kulttuuriosasto etsii tarinoita tatuointien takaa. Mistä niiden suosio johtuu? Toimittajana Aleksis Salusjärvi.

 • Ikkunat avattiin Eurooppaan sata vuotta sitten, ja nyt ne ovat levällään. Kaikki tuntevat Euroviisut ja jalkapallon Mestarien liigan, mutta mitä eurooppalaisuus oikeasti tarkoittaa? Mitä se on käytännössä? Mozart-kuulia vai direktiivejä? Kulttuuriosasto kysyy, mistä löytyy todellinen Eurooppa. Toimittajana Aleksis Salusjärvi.

 • Suomi on kokonaisen vuoden vailla kulttuuriministeriä ja talous vyöryy alamäkeä. Kulttuurin tukia leikataan tulevina vuosina tuntuvasti. Vaivalla rakennetun sivistysvaltion perustaa nakerretaan ja taideväki puhuu suuresta alasajosta. Onko itsensä myyminen ainoa keino selviytyä? Mistä tunnistaa sivistyksen vuonna 2014? Studiovieraana on taidemaalari ja professori Silja Rantanen, jonka mukaan valtio on jättämässä kulttuurin oman onnensa nojaan. Toimittajana Aleksis Salusjärvi.

 • Kevät on rakkauden vuodenaika, mutta miltä tuntuu rakastua? Miksi rakastuminen on niin vihlovaa?
  Tarinoissa rakkaus päättyy melkein aina onnettomuuteen. Olemmeko tuomittuja epäonnistumaan rakkaudessa? Kulttuuriosasto etsii suurinta rakkaustarinaa ja kysyy, mitä meille tapahtuu, kun rakastumme.

 • Taide ei ole hyvinvointia varten. Taiteen tehtävä on rikkoa rajoja. Oulussa on syntynyt kohu tanssiesityksestä, jossa yleisö riisutaan alastomaksi. Pussy Riot taistelee Sotshissa Venäjän sananvapauden puolesta. Kulttuuriosasto kysyy, mitä kaikkea taiteen nimissä saa tehdä. Toimittajana Aleksis Salusjärvi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä