Kaupunkirakentamisen historia

Jakso 4: Kaupunkirakentamisen historia: Uusi uljas Helsinki

 • 43 min
 • toistaiseksi

Osa 4 - 1800-luvun suurin rakennusprojekti oli pääkaupungin siirtäminen Turusta Helsinkiin. Pienelle muutaman tuhannen asukkaan Helsingille rakennettiin sen uuden arvon mukainen asemakaava ja julkiset rakennukset.
Pohjanlahden rannalla, Uudessakaupungissa on tuolta samalta ajalta säilynyt kaunis puutalokaupunki.

Toimittaja Virpi Väisänen.

Lähetykset

 • ma 28.7.2014 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Osa 5 - 1800-luku oli Suomessa teollistumisen aikaa: käsityö väistyi ja koneet tulivat ihmisten avuksi.
  Suomen ensimmäinen teollisuuskaupunki syntyi Tammerkosken varteen. Tampereella on yhä näyttää Suomen vanhin tehdasrakennus ja ensimmäinen työläisten asumalähiö.

  Toimittaja Virpi Väisänen.

 • Osa 4 - 1800-luvun suurin rakennusprojekti oli pääkaupungin siirtäminen Turusta Helsinkiin. Pienelle muutaman tuhannen asukkaan Helsingille rakennettiin sen uuden arvon mukainen asemakaava ja julkiset rakennukset.
  Pohjanlahden rannalla, Uudessakaupungissa on tuolta samalta ajalta säilynyt kaunis puutalokaupunki.

  Toimittaja Virpi Väisänen.

 • Osa 3 - 1700-luvun alussa Ruotsin ja Venäjän välillä raivosi suuri Pohjansota. Suomessa tämä aika tunnetaan Isonvihan nimellä. Isovihan aikana taistelevat joukot ja venäläinen miehittäjä tuhosivat valtavan määrän asuintaloja ja muita rakennuksia.

  Sodan jälkeen päästiin taas rakentamaan. Toimittaja Virpi Väisänen käy Haminassa ihailemassa harvinaislaatuista linnoituskaupunkia ja Porvoossa tutustumassa 1700-luvun porvaristaloon.

  Ensin täytyy kuitenkin kestää Isonvihan vaivat.

 • Osa 2 - 1600-luvulla viranomaiset tarttuivat entistä tiukemmin kaupunkien rakentamiseen. Maanmittarit kulkivat kaupungista toiseen ja piirsivät vanhojen keskiaikaisten katuverkkojen tilalle moderneja ruutukaavoja.
  Katujen suoristaminen ja tonttien pilkkominen ei useinkaan miellyttänyt kaupunkien asukkaita. Uudistuksia päästiinkin yleensä tekemään vasta kaupunkipalojen jälkeen. Kokkolassa on säilynyt alkuperäinen 1600-luvun ruutukaava.

  Toimittaja Virpi Väisänen.

 • Osa 1 - Vieraillaan keskiajan kaupungeissa.
  Mahtavassa Turun kaupungissa osattiin rakentaa jo 1400-luvulla kivitaloja ja katuja. Mutta nuo talot ovat jääneet uudempien rakennusten alle, ja tietoa niistä saadaan vain arkeologissa tutkimuksissa.
  Jos todella haluaa päästä aistimaan keskiajan kaupunkitunnelmaa, kannattaa lähteä käymään Porvoossa.

  Toimittaja Virpi Väisänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä