Brysselin kone

Brysselin kone: EU ja Turkki

 • 44 min
 • toistaiseksi

Miten EU:n ja Turkin suhteet kehittyvät ja miten etenee Turkin mahdollinen EU-jäsenyys. Haastateltavana on vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 20.8.2014 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten USA käyttää yllättävän isoa taloudellista valtaa EU-alueella määrittääkseen EU-alueen yritysten toimintaa USA:n politiikalle myönteiseksi? Kuinka paljon EKP:n edellistä pääjohtajaa Draghia loppujen lopuksi on syytä juhlia hänen saavutuksistaan, kun hän kuitenkaan ei onnistunut toteuttamaan EKP:n inflaatiotavoitetta, jonka saavuttaminen sentään on EKP:n päätehtävä?
  Miten todennäköistä on, että jonkun seuraavan isomman kriisin aikana euroalueella aletaan harjoittaa yhtenäisempää finanssipolitiikkaa, eli siis yhtenäisempää politiikkaa sen suhteen, miten valtiot keräävät ja kuluttavat varojaan?
  Haastateltavana on Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Puolassa on neljänneksi eniten kansalaisia kaikista EU:n jäsenmaista, mutta miltä vaikuttaa poliittinen tilanne Puolassa nyt? Miten Puola käytännössä rikkoo oikeusvaltioperiaatteita? Ovatko puolalaiset lopultakaan niin hartaita katolilaisia? Miltä vaikuttaa tilanne ensi toukokuun presidentin vaaleissa? Ja miksi historia on Puolalle niin tärkeää?

  Haastateltavana on suomentaja ja tietokirjailija Tapani Kärkkäinen. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Komission julkaisemassa Green Deal –ohjelmassa suunnitellaan sitä, miten eri politiikan aloilla on syytä toimia, että olemme ilmastoneutraaleja uoteen 2050 mennessä. Komission mukaan tämä on sen tärkein aloitekokonaisuus. Odotettavissa on iso määrä kokouksia asian tiimoilta, kun kaikista tulevista käytännön toimista aletaan sopia. Mistä asioista asioista on odotettavissa isoimpia kiistoja? Minkälaisia kynnyskysymyksiä asioihin on todennäköisesti eri jäsenmailla, kun käytännön neuvotteluihin päästään käsiksi? Keskustelemassa EU-erityisasiantuntija Johanna Kentala-Lehtonen valtioneuvoston kansliasta. Ohjelman toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Miksi EU:n alueella juutalaisvastaisuus on nousussa ja mitkä eri ihmisryhmät EU:ssa ovat olleet juutalaisvastaisia ja miksi? Ja missä EU-maissa juutalaisvastaisuus on voimakkainta? Miksi antisemitismin historia Euroopassa on niin pitkä ja miten se heijastuu nykypäivään? Ja miten tähän liittyy Israelin harjoittama politiikka? Haastateltavana on yleisen historian dosentti Eero Kuparinen Turun yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Minkälainen iso poliittinen kuohunta on nyt parhaillaan menossa Tšekissä?
  Tšekin tasavaltahan oli reilun 40 vuoden ajan kommunistisen hallinnon alla silloin osana Tšekkoslovakiaa vuoteen 1989 asti, jolloin ”Samettivallankumous” lopetti kommunistisen yksinvallan maassa. Siinä välillä oli myös vuonna 1968 Prahan kevät, jolloin maassa yritettiin saada aikaan uudistuksia., mutta joka päättyi, kun Varsovan liitto miehitti maan. 1993 Tšekki ja Slovakia erosivat toisistaan ja vuonna 2004 Tšekki liittyi EU:hun.
  Mutta miten Tšekin historia edelleen näkyy Tšekissä ja Tšekin suhteessa EU:hun?
  Ja miten Tšekki eroaa muista entisen Itäblokin maista?
  Haastateltavana on koulutusohjelmajohtaja Jouni Järvinen Aleksanteri-instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Miksi USA on lisännyt rahoitustaan Euroopan puolustushankkeisiin, vaikka presidentti Trump on puhunut julkisuudessa kyseisen rahoituksen supistamisesta? Minkälaisia puolustuspoliittisia ideologioista EU:n alueella on olemassa ja miten eri valtiot ovat liittoutuneet niiden suhteen? Ja minkälainen on EU:n sotilaallinen suorituskyky eri turvallisuus- ja puolustuspoliittisissa haasteissa?
  Haastateltavana on vanhempi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo
  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Mitkä ovat nyt tunnelmat, kun Suomen puolivuotinen EU-puheenjohtajuuskausi on ohi?
  EU:n seuraava seitsemänvuotinen budjetti ei ole lyöty lukkoon, mutta mitä siitä tiedetään? Minkälaiseen jäsenmaan oikeusvaltioperiaatteen loukkaamiseen EU voisi puuttua siten, että siitä olisi jäsenmaalle jotain taloudellisia menetyksiä? Mitä kuuluu EU:n laajenemispolitiikalle?
  Haastateltavana on Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta on mahdollisuus keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Miten nationalismi ilmenee EU:ssa eri maissa.
  Entä minkälaista on Ranskan nationalismi ja EU-politiikka, miten se poikkeaa muiden maiden nationalismeista ja EU-politiikoista. Ja miten Ranskan poliittiset näkemykset vaikuttavat koko EU:n politiikan suuntaan?
  Haastateltavana on valtio-opin professori Niilo Kauppi Jyväskylän yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • EU:n uusi komissio astuu virkaansa lähiaikoina ja samalla vanha komissio väistyy virastaan.
  Mutta mitä sai aikaan tämä vanha Junckerin komissio ja minkälaisten haasteiden edessä on ja mitä todennäköisesti yrittää saada aikaan uusi komissio, jonka puheenjohtaja on Ursula von der Leyen. Entä mitä nyt puhutaan komission harjoittamasta jäsenmaiden talousohjauksesta ja missä tunnelmissa ollaan sen suhteen, kun komission puheenjohtajaa ei valittukaan eurovaaleissa valitun suurimman puolueen kärkiehdokkaasta, niin kuin etukäteen oli puhuttu.
  Haastateltavana on Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Antti Peltomäki ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miten isoa on EU:n harjoittama asekauppa ja minkälaisille maille EU-maat eivät saa myydä aseita? Miksi kuitenkin jotkut EU-maat myyvät aseita maille, joiden kanssa toiset EU-maat eivät pidä sopivana käydä asekauppaa? Ja miksi vanhoja asevientisopimuksia niin harvoin puretaan, vaikka saman maan kanssa uusia sopimuksia ei tehtäisikään? Mikä on EU:n asekaupan rooli Lähi-idässä? Haastateltavana on ajatushautomo SaferGloben toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Missä kunnossa on Saksan talous. Alkavatko jo näkyä paremmat ajat? Ja missä kunnossa on Saksan Deutsche Bank. Minkälainen tilanne Saksassa on nyt sisäpoliittisesti ja miltä vaikuttaa Saksan energiapolitiikka ja maahanmuuttotilanne ja Saksan ja Suomen välinen kauppa. Entä mitä Saksa haluaa EU:lta. Haastateltavana on Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin vt toimitusjohtaja Jan Feller ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Vanhat valtapuolueet monissa EU-maissa ja EU–parlamentissa ovat heikentyneet ja uudet puolueet ovat nousussa tai nousseet. Samalla totutut poliittiset liittoumat ja voimasuhteet ovat muuttuneet ja se on heijastunut myös paitsi EU-parlamentin, myös neuvoston, komission ja EKP:n toimintakykyyn. Mutta miltä näiden instituutioiden toiminta vaikuttaa parlamenttivaalien jälkeisen ison näiden instituutioiden johtajien nimityskierroksen jälkeen? Ja millainen oli kyseinen nimityskierros? Haastateltavana on väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo
  .

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

Klipit

 • Brysselin kone -ohjelmassa käsiteltiin Irlannin ja Pohjois-Irlannin historiaa ja tilannetta nyt, kun välille saattaa brexitin myötä olla muodostumassa kova raja. Miksi Irlannin tasavallassa pelätään Pohjois-Irlannin mahdollista liittymistä siihen? Haastateltavana Pohjois-Irlannin rauhanprosessia tutkinut väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen, toimittajana Maija Elonheimo. Koko ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä