Maanperijät

Aivotutkija ei ole selvänäkijä

 • 29 min
 • toistaiseksi

Lupaava psykologian tohtorikoulutettava, kansankielellä aivotutkija, Mona Moisala on kuullut moneen kertaan heiton, ”osaatko lukea mun ajatuksia”. Ikävä kyllä hänen täytyy tuottaa pettymys tapaamilleen ihmisille: Moisala ei pysty tunkeutumaan toisen ihmisen päähän suoralta kädeltä. Hänen työnsäkään ei ole niin erikoista tai jännittävää kuin ihmiset luulevat.

Kognitiotieteestä valmistunut ja nyt väitöskirjaansa psykologiaan valmisteleva Mona Moisala tutkii aivoja ja on erityisen kiinnostunut tarkkaavaisuudesta. Tällä hetkellä hän muun muassa selvittää nuorten tietokonepelaamisen vaikutuksia tarkkaavaisuuteen.

26-vuotias Moisala suunnitteli alun perin kaupallista alaa, mutta sydän sanoi muuta ja hyvä niin. Uusia osaajia esittelevässä Maanperijät-kesäsarjassa kuullaan siis millaista aivotutkijan työ on ja selviääpä myös muun muassa mikä on aivotutkijan lempiosa aivoista. Reetta Arvila on toimittaja.

 

Lähetykset

 • ke 25.6.2014 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Espoolainen Maria Tasula kiinnostui muodista jo hyvin nuorena. Hänelle muoti merkitsi unelmointia, ja unelmia, joita pystyi myös itse toteuttamaan omassa pukeutumisessaan. Sittemmin tie on johtanut Lontooseen opiskelemaan muodin viestintää arvostettuun taidekouluun, Central Saint Martinsiin. Tasula arvostaa luksusta, millä hän ei kuitenkaan tarkoita satojen tai tuhansien eurojen design-laukkuja, kenkiä tai vaatteita. Hänen mukaansa luksusta saa pukeutumiseensa helposti ja myös edullisesti esimerkiksi metsästämällä kirpputoreilta laadukkaita ja kestäviä materiaaleja. Reetta Arvila tapasi Tasulan Itä-Lontoossa.

 • Näyttelijänä tunnettu Antti Holma on omistanut viime ajat kirjan kirjoittamiselle ja kohta on h-hetki. Syyskuun alussa ilmestyy hänen esikoisteoksensa Järjestäjä, joka sijoittuu teatterimaailmaan. Kirjailija kuvaa kirjan kirjoittamista yhdeksi ylä- ja alamäeksi: Aina kun kirjoittaminen sujui ja tuli ratkottua kiivaasti monta ongelmaa, seurasi inspiraatiota hänen omien sanojensa mukaan kuvainnollisesti viiden päivän krapula. Millainen on ollut matka valmiiseen teokseen, siitä ottaa selvää Reetta Arvila.

 • Elokuvaleikkaajaksi opiskeleva Jojo Erholtz tekee pitkiä päiviä koulussaan Beaconsfieldissä lähellä Lontoota. Hän opiskelee National Film And Television Schoolissa ja päivät venyvät helposti 10-12 tuntisiksi. Töitä koulun eteen on tehty melkein henkihieverissä, Erholtz nauraa nyt, kun viimeinen vuosi on meneillään. Kova työ ja antautuminen elokuvaleikkauksen maailmaan on huomattu laajemmaltikin, sillä Erholtz voitti jo vuonna 2012 Britanniassa New Talent-palkinnon elokuvaleikkauksestaan ja tänä vuonna hän kilpaili nuorten Oscar-ehdokkuudesta. Reetta Arvila vierailee Beaconsfieldissä ja tutustuu Erholtzin työhön.

 • Harva valokuvausprojekti on kestänyt yhtä kauan kuin valokuvaaja Maarit Hohterilla. Hän on kuvannut kokonaiset 16 vuotta omaa ja lähipiirinsä elämää ja nyt kuvista on suunnitteilla kirja. Hohteri ei olisi vuosia sitten uskonut, että nyt kuvissa esiintyy usein mies ja lapsi. Elämä on muuttunut paljon nuoresta taideopiskelijasta perheenäidiksi. Reetta Arvila keskustelee Hohterin kanssa valokuvaamisesta, taiteen tekemisestä ja elämänmuutoksista valokuvaajan hänelle rakkaassa puistossa.

 • Arkkitehtitoimistojen perinteinen tarina alkaa yleensä siitä, että ryhmä arkkitehtejä voittaa jonkin kilpailun ja perustaa toimeksiannon perusteella toimiston. Vuonna 2010 perustetun arkkitehdit Rudanko + Kankkusen tarina on kuitenkin erilainen, Hilla Rudanko ja Anssi Kankkunen toteuttivat kehitysyhteistyöjärjestön kanssa jo opiskeluaikana pienen koulun Kambodzaan. He innostuivat itsenäisestä työstä, päättivät perustaa oman toimiston ja hankkia asiakkaita hiljalleen. Rudanko sanoo, että kaikista parasta olisi rakentaa enemmänkin oppimistiloja ja julkisia ihmisten kohtaamispaikkoja. Hilla Rudangon tapasi Reetta Arvila.

 • Oikea käsi on hiirellä ja vasen näppäimistöllä. Sormet naputtelevat ällistyttävää vauhtia käskyjä ruudulle. Vesa ”Welmu” Hovinen on yksi harvoista tietokonepelejä pelaavista ammattilaisista Suomessa. Strategiapeli Starcraft 2:n sci-fi-henkinen fantasiamaailma on koukuttanut monet ja pelin ympärille on rakentunut valtava bisnes suurine turnauksineen. Yksi vastaan yksi-pelissä yritetään tuhota vihollisen joukot strategisilla siirroilla, opastaa Welmu toimittaja Reetta Arvilaa. Ensin katsellaan youtubesta turnausvideoita, joissa on selostajat ja joita kymmenet tuhannet ihmiset katsovat joko suorina tai tallenteina.

 • Tamperelainen sarjakuvataitelija Emmi Nieminen kuvaa tarinoissaan arkisia aiheita, hänen mukaansa todellisuus on kummallisempaa kuin fiktio ja kukaan ei ole tylsä. Nieminen oli viime vuonna nuorin koskaan ehdolla ollut Sarjakuva-Finlandia-ehdokas ja hän on julkaissut jo useamman sarjakuvakirjan. Nieminen toivoo, että useammalla sarjakuvataitelijalla olisi mahdollisuus luoda kansainväliseen kilpailuun kelpaavaa taidetta, eikä miettiä kenellä on varaa näyttelyihin tai kirjan kustantamiseen. Reetta Arvila vierailee Niemisen luona Tampereella.

 • Aivoja tutkiva Mona Moisala on kuullut moneen kertaan heiton, ”osaatko lukea mun ajatuksia?”, tavatessaan uusia ihmisiä. Moisalan mukaan hänen työnsä ei kuitenkaan ole niin erikoista tai jännittävää kuin ihmiset luulevat. Kognitiotieteestä valmistunut ja nyt väitöskirjaansa valmisteleva Moisala on erityisen kiinnostunut tarkkaavaisuudesta. Millaista aivotutkijan työ on ja mikä on tutkijan lempiosa aivoista, siitä ottaa selvää Reetta Arvila.

 • Viihdetaiteilijaksi itseään tituleeraava Teemu Keisteri ei ota asioita liian vakavasti. Muun muassa kuva- ja videotaidetta tekevää Keisteriä ei hävetä, eikä hän pelkää epäonnistumisia. Huumorin ilosanomaa levittävä Keisteri tunnetaan eritoten Ukkeli-hahmosta, joka seikkailee käsinmaalattuna esimerkiksi paidoissa ja astioissa. Hänen videotaiteensa puolestaan on löytänyt paljon faneja internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Reetta Arvila ottaa selvää mikä Keisteri on miehiään.

 • ”Miten sä voit olla feministi, jos käytät huivia ja peittäviä vaatteita?” Tähän kysymykseen Mogadishusta Suomeen 7-vuotiaana muuttanut Maryan Abdulkarim on törmännyt kyllästymiseen saakka. Abdulkarim on järjestöaktiivi ja puhunut laajalti esimerkiksi rasisminvastaisuudesta. Uusin pesti alkoi Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtajana vuoden alussa. Maryan sanoo olevansa musta muslimifeministi. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, siitä ottaa selvää Reetta Arvila.

 • Mikko Saarinen ja Jori Hämäläinen ovat työpari, joka tekee tiettävästi ainoana maailmassa mittatilaustyönä Roller derby -luistimia. Onnellisten sattumien ja käänteiden jälkeen miehet ovat luoneet aivan uuden, omannäköisensä bisneksen ja asiakkaita riittää ympäri maailmaa. Reetta Arvila vierailee Wikko Skatesin verstaalla Espoossa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä