Radioateljee oli Yleisradiossa vuosina 1979-2017 Radioteatterin yhteydessä toiminut tuotantoyksikkö (vuoteen 1990 asti yksikkö kulki nimellä Erikoisohjelmat). Tuona aikana Radioateljeessa tuotettiin 911 ohjelmaa, featurea, dokumenttia, fiktiota, runoa, äänitaidetta ja musiikkia – kaikkien tuottajana Harri Huhtamäki ja useimpien teknisenä toteuttajana/äänisuunnittelijana Pekka Lappi, muina tekijöinä monikymmenpäinen freelancereiden joukko.
Tästä ohjelmavarastosta poimitaan Yle Areenaan vuoden 2018 aikana kymmenen ohjelman valikoima noin puolen vuoden välein. Valikoima pyrkii pieninä temaattisina kokonaisuuksina esittelemään Radioateljeen monipuolista ja kansainvälisesti myös lukuisilla palkinnoilla arvostettua tuotantoa, radiofeaturen kulta-aikaa.
Toinen ohjelmakokonaisuus esittelee Simo Alitalon teoksia. Neljäkymmenelläyhdellä ohjelmallaan Simo Alitalo (s. 1954) oli Radioateljeen ja sen edeltäjän Erikoisohjelmien keskeisiä tekijöitä. Radio luontevasti niveltyi Alitalon työhön äänitaiteilijana, alan kenties kansainvälisesti tunnetuimpana suomalaisena, jonka ääni-installaatioita on kuultu useiden Euroopan maiden ohella myös Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Alitalolle ominainen ote on humoristisen älyllinen, kulttuuritietoinen ja ääniorientoitunut sekä itse mediaa pienen ironisen etäisyyden päästä tarkasteleva, kerrontakonventioita kyseenalaistava. Hän on sekä käsikirjoittaja että ohjaaja, mutta Radioateljee-tuotannoissa Alitalolle kehkeytyi vuosien mittaan kaksi yhteistyökumppania yli muiden: käsikirjoittaja, vaimo Tuike Alitalo ja runoilija Markku Into (1945-2018). Inton omat runokokoelmat ja runosuomennokset (muun muassa Allen Ginsberg, Hans Magnus Enzensberger, Paul Klee) kääntyivät karheankauniiksi radiorunoelmiksi. Tässä valikoimassa tarjolla on kolme Inton omaa tekstiä.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä