Filmiryhmä

Prahan palava pensas

 • 38 min
 • toistaiseksi

Neuvostoliitto antaa Tšekkoslovakialle kaikkien aikojen apupaketin elokuussa 1968. Puoli vuotta myöhemmin keskellä kirkasta päivää Prahan keskustassa opiskelija Jan Palach sytyttää itsensä palamaan, vastalauseensa neuvostomiehitykselle. Paikan päällä asunut Agnieszka Hollandin ohjaa HBO:n Palava pensas -sarjan yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin.

Agnieszka Hollandin ohjaamasta Palava pensas -sarjasta keskustelevat Aleksanteri-instituutin tutkijat Jussi Lassila ja Jouni Järvinen. Prahan kevään jälkeisessä kylmässä talvessa palelee toimittaja Jukka Kuosmanen.

Lähetykset

 • to 25.9.2014 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Andrei Zvyagintsev on 2000-luvun venäläisen elokuvan suuri nimi. Hänen uusin elokuvansa Leviathan voitti Golden Globen ja oli Oscar-ehdokkaana. Leviathanin kuva Venäjästä on ankara: vodka virtaa ja korruptio kukoistaa - toisaalta Kuolan niemimaan jylhät maisemat vievät silmää. Filmiryhmässä keskustelemassa dokumentaristi Reijo Nikkilä, elokuvakriitikko Velipekka Makkonen ja JP Pulkkinen.

 • Näkymätön Elina, Äideistä parhain, Uusi ihminen, Postia pappi Jaakobille, Miekkailija. Klaus Härön elokuvat ovat niitä, joita Suomesta säännöllisesti tarjotaan Oscar-ehdokkaiksi. Tammikuussa luterilaisen kulttuurin säätiö palkitsi Härön ja totesi, että hänen elokuvansa levittävät armon, anteeksiannon ja luottamuksen evankeliumia. Filmiryhmässä JP Pulkkinen kysyy Klaus Häröltä, mikä on hänelle tärkeää elokuvanteossa. Mikä yhdistää Skooneen joutunutta sotalasta, tornionjokilaaksolaista isätöntä tyttöä ja Viron Haapsaluun pakenevaa miekkailijaa.
  Kuva: photo me@tuomomanninen.com

 • Roy Anderssonin ensimmäinen pitkä elokuva Eräs rakkaustarina sai ensi-iltansa Suomessa ja Helsingissä Kluuvikadun Maxim-elokuvateatterissa vuonna 1971. 44 vuotta myöhemmin tuossa samassa elokuvateatterissa tuli ensi-iltaan Anderssonin viides pitkä elokuva Kyyhkynen istui oksalla, olevaista pohtien. Filmiryhmän haastattelussa Andersson kertoo mm. millaista oli ryhtyä taiteilijaksi göteborgilaisessa työläisympäristössä, millainen on hänen suhteensa Suomeen, kapitalismiin ja suunnitelmatalouteen, ja miksi hänen suosikkielokuviaan ovat Vittorio de Sican Polkupyörävaras ja Luis Buñuelin Viridiana. Toimittajana J.P. Pulkkinen.

 • American Sniper, Birdman, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Kaiken teoria, Selma ja Whiplash. Parhaan elokuvan Oscar-palkinnosta kilpailee 8 elokuvaa. Millaisia ne ovat? Miksi juuri ne? Keskustelemassa elokuvakriitikot Anna Möttölä ja Kalle Kinnunen ja Filmiryhmän J.P. Pulkkinen.

 • Filmihulluuden keskeisiä ilmenemismuotoja on elokuvakirjojen haalinta. Joillakin harvoilla oireet ovat yltyneet niin pahoiksi, että he ovat alkaneet järjestää elokuvafestivaaleja. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva on joutunut hillitsemään kirjaostoksia, mutta R&A-festivaalia hän rakentaa ensi syyskuulle jo 28. kerran. JP Pulkkinen kohtasi Pekka Lanervan helsinkiläisessä antikvariaatissa ja mukaan tarttui useampi elämää suurempi elokuvakirja.

 • Elokuvissakäyntien määrä ei ole laskussa, mutta elokuvateattereiden määrä vähenee. Kriittisin tilanne on Helsingissä, missä elokuvia katsotaan eniten. Suomen vanhin elokuvateatteri Maxim on lopettamisuhan alla, sillä kiinteistön omistava eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen suunnittelee purkavansa Maximin ykkössalin ja rakentavansa sen tilalle hotellin. Samalla Suomeen saatavien laatuelokuvien määrä vähenisi. Maxim menneisyydestä ja tulevaisuudesta puhuvat teatterissa työskentelevä Rainer Sandell, historioitsija Outi Hupaniittu ja ohjaaja Jouko Aaltonen. Toim. JP Pulkkinen.

 • Mika Kaurismäen ja Kari Väänäsen yhteiseen historiaan kuuluu alan suomalainen road movie -helmi Rosso. Toimittajina Jukka Kuosmanen ja JP Pulkkinen.

 • Agnieszka Hollandin ohjaamasta Palava pensas -sarjasta keskustelevat Aleksanteri-instituutin tutkijat Jussi Lassila ja Jouni Järvinen. Prahan kevään jälkeisessä kylmässä talvessa palelee toimittaja Jukka Kuosmanen.

 • Missä fiktio alkaa ja dokumentti loppuu? Kysymys seurasi Peter von Baghia kaikissa hänen kirjoissaan, dokumenttielokuvissaan ja tv-tuotannoissaan. Elävä kuva muistin ja historian tallentajana oli von Baghin ajattelun ydintä. Kymmenet kirjat, tv-tuotannot ja radiosarjat tekivät Peter von Baghista hahmon, joka vaikutti olennaisesti siihen, mitä suomalaiset pitävät tärkeänä. Hän toimi kansakunnan salaisen muistin kirjaajana. Haastattelu on tehty von Baghin 70-vuotispäivänä elokuussa 2013. Toimittajana J.P. Pulkkinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä