Filmiryhmä

Prahan palava pensas

  • 0 s
  • toistaiseksi

Agnieszka Hollandin ohjaamasta Palava pensas -sarjasta keskustelevat Aleksanteri-instituutin tutkijat Jussi Lassila ja Jouni Järvinen. Prahan kevään jälkeisessä kylmässä talvessa palelee toimittaja Jukka Kuosmanen.

Lähetykset

  • to 25.9.2014 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Roy Anderssonin ensimmäinen pitkä elokuva Eräs rakkaustarina sai ensi-iltansa Suomessa ja Helsingissä Kluuvikadun Maxim-elokuvateatterissa vuonna 1971. 44 vuotta myöhemmin tuossa samassa elokuvateatterissa tuli ensi-iltaan Anderssonin viides pitkä elokuva Kyyhkynen istui oksalla, olevaista pohtien. Filmiryhmän haastattelussa Andersson kertoo mm. millaista oli ryhtyä taiteilijaksi göteborgilaisessa työläisympäristössä, millainen on hänen suhteensa Suomeen, kapitalismiin ja suunnitelmatalouteen, ja miksi hänen suosikkielokuviaan ovat Vittorio de Sican Polkupyörävaras ja Luis Buñuelin Viridiana. Toimittajana J.P. Pulkkinen.

  • Filmihulluuden keskeisiä ilmenemismuotoja on elokuvakirjojen haalinta. Joillakin harvoilla oireet ovat yltyneet niin pahoiksi, että he ovat alkaneet järjestää elokuvafestivaaleja. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva on joutunut hillitsemään kirjaostoksia, mutta R&A-festivaalia hän rakentaa ensi syyskuulle jo 28. kerran. JP Pulkkinen kohtasi Pekka Lanervan helsinkiläisessä antikvariaatissa ja mukaan tarttui useampi elämää suurempi elokuvakirja.

  • Mika Kaurismäen ja Kari Väänäsen yhteiseen historiaan kuuluu alan suomalainen road movie -helmi Rosso. Toimittajina Jukka Kuosmanen ja JP Pulkkinen.

  • Missä fiktio alkaa ja dokumentti loppuu? Kysymys seurasi Peter von Baghia kaikissa hänen kirjoissaan, dokumenttielokuvissaan ja tv-tuotannoissaan. Elävä kuva muistin ja historian tallentajana oli von Baghin ajattelun ydintä. Kymmenet kirjat, tv-tuotannot ja radiosarjat tekivät Peter von Baghista hahmon, joka vaikutti olennaisesti siihen, mitä suomalaiset pitävät tärkeänä. Hän toimi kansakunnan salaisen muistin kirjaajana. Haastattelu on tehty von Baghin 70-vuotispäivänä elokuussa 2013. Toimittajana J.P. Pulkkinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä