Vieraalla maalla radioarkiston matkassa

Vieraalla maalla radioarkiston matkassa: Kuulokuvia vuoden 1939 Suomesta

 • 29 min
 • toistaiseksi

Keväällä ja kesällä 1939 Yleisradion toimittajat lähetettiin kertomaan kuulumisia radiokuunteljoille mm. Turusta ja Karjalan kannakselta. Paikkakunnat olivat monelle tuttuja ehkä vain postikorteista, ja siksi mikrofonin vieminen paikan päälle oli perusteltua. Reportterina Turussa keväällä 1939 oli Alexis af Enehjelm, Terijoella puolestaan oli Viki Raaska kesällä -39. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer. Kuva: Museovirasto

Lähetykset

 • to 28.8.2014 19.15 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Arkistonäytteitä Pekka Tiilikaisen maailmanympärimatkalta v. 1956 ja Sauvo Puhtilan ja Martti Timosen Nepal-matkalta 1969. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer. Kuvassa Sauvo Puhtila vuonna 1959. Kuvaaja Yle/Ruth Träskman.

 • Ruotsissa asuu tätä nykyä noin 700 000 ihmistä, joilla on suomalaisia sukujuuria. Suuri syy tähän on suomalaisten joukkomuutto Ruotsiin eritoten 1960- ja -70-luvulla. Suomalaisia siirtyi Ruotsiin huippuvuosina jopa 40 000 vuosittain. Arkistonäytteissä kuuluvat suomalaisten maahanmuuttajien ongelmat eli kielitaidottomuus ja eristyneisyys mutta myös tekstiilitehtaan asuntolan tyttöjen nauru. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer. Kuva vuodelta 1982. Kuvalähde: Yle/Martti Juntunen

 • Vieraalle maalle joudutaan myös sotatoimien seurauksena. Ohjelmassa ollaan radioarkiston matkassa vuodessa 1940. Talvisota oli alkanut marraskuun viimeisenä päivänä 1939, ja se päättyi kestettyään 105 päivää, 13. maaliskuuta 1940. Pakkastalven aikana vihollissotilaita jäi armeijoiden haltuun, yhteensä sotavakeja otettiin liki 6500. Yleisradion arkistosta löytyy radio-ohjelmia, joissa sotavangit ovat äänessä. Ohjelmanäytteissä heitä puhuttavat Pekka Tiilikainen ja Reino "Palle" Palmroth. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer. Kuva: SA-kuva-arkisto.

 • Saksassa sauna on 1950-luvulla väärin lämmitetty ja saunojaa väärin löylytetty. Radioarkiston avulla selviää, millä Australiassa on vihdottu, kenen saunassa Las Palmasissa käytiin ja kuinka Tansaniassa herkistellään lähetystyöntekijän vanerisaunassa. Englanninkielisessä radio-ohjelmassa aitoon suomalaiseen saunaan viedään amerikkalainen komediatähti. Hän naurattaa jutuillaan mm. pesijätärtä. Toimittajina olivat Ritva Enebäck (1982), Unto Miettinen (1970),  Arvi Oinaala (1976),  Erkki Saarenheimo (1958) ja Fitzgerald Smith (1955). Ohjelmasarjan on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer.

 • Kun teini-ikäinen lähtee reissuun, vanhemmilla on pala kurkussa. Huoli oli varmaan suuri kännykättömillä 60-ja 70-luvuillakin, kun rohkeat ja rämäpäiset suurten ikäluokkien nuoret  nostivat peukalon pystyyn maantienvarressa ja astuivat vieraisiin autoihin. Aikuisten paatoksellinenkin huoli kuului myös Yleisradion lähetyksissä, ja nuorten ääni jäi vähemmälle. Toimittajina alkuperäisissä ohjelmissa olivat Ulla-Maija Aaltonen (1974), Matti Hara (1964) ,  Päivi Istala, Timo Rehtonen (2010) ja Hilja Valtonen (1968). Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer.

 • Eurooppalaisten kansanvaellus Välimerelle ja Kanarialle alkoi 60-luvulla. Suomessa legendaarinen Kalevi Keihänen perusti Keihäsmatkat vuonna 1965 – ja aloitti halpoine hintoineen varsinaisen buumin. Mainos  Hymy-lehdessä vuodelta 1967 kertoo, että Lentomatkat Oy- nimisen matkatoimiston viikon seuramatka Kanarialle maksoi halvimmillaan 430 mk eli nykyrahassa noin 690 euroa. Toimittajina alkuperäisissä ohjelmissa ovat Aimo Nikulainen (1979), Arvi Oinaala (1967), Markus Similä (1971) ja Tauno Vainio (1965). Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat Marika Penttinen ja Heidi Strömmer.

 • Münchenin oluttuvissa Saksassa työskenteli v. 1958 vain kaksi suomalaista tarjoilijaa.- Baijerissa kaikki ovat suurimahaisia oluen ansiosta, kuvaa Anja Orpana ystävättärensä Lyyli Viljarannan kanssa työtä Mathäser–ravintolassa. Brittein saarilla työskenteli 1960-luvulla paljon suomalaisia mm. au-paireja. Merimieskirkolta apua saivat myös tytöt, joille oli käynyt niin sanotusti hassusti. Radiossa keskusteltiin nuorten naisten moraalista. Haastateltavina olivat mm. sosiaalityöntekijä Helena Puula ja  sosiaalikuraattori Arna Davis. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat Marika Penttinen ja Heidi Strömmer.

 • Merireitti Helsingistä Tallinnaan sulkeutui turisteilta vuosikymmeniksi toisen maailmansodan takia. Radioarkiston avulla pääsemme kuulemaan, miten reitin uudelleenavauksesta kerrottiin jännittyneenä radiossa vuonna 1965 ja mm. kuinka monta matkamuistomyymälää Tallinnassa tuolloin oli. Toinen ohjelmapala Yle Arkistosta vie merimatkalle Saksaan Finnjet-aluksella. Äänityspäivänä vuonna 1981 laivalla oli matkustajina mm. paljon lapsiperheitä sekä lentämistä inhoavava teollinen muotoilija Eero Rislakki.
  Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer.

 • Ylen radio-ohjelmien arkistosta löytyy useita reportaasheja ja haastatteluja vuodelta 1959, jolloin lähetystyöntekijöitä maailmalle lähettänyt Suomen Lähetysseura täytti pyöreät sata vuotta. Lähetyseura oli perustettu vuonna 1859, ja vain 10 vuotta myöhemmin ensimmäiset lähetystyöntekijät olivat matkalla Ambomaalle, Lounais-Afrikkaan. Kiinaan evankeliumia lähdettiin viemään hieman myöhemmin. Elin Collan lähti Kiinaan v. 1908: hänelle jäi valoisa muisto, vaikka äitinä hän joutui kokemaan koviakin aikoja. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer.

 • Keväällä ja kesällä 1939 Yleisradion toimittajat lähetettiin kertomaan kuulumisia radiokuunteljoille mm. Turusta ja Karjalan kannakselta. Paikkakunnat olivat monelle tuttuja ehkä vain postikorteista, ja siksi mikrofonin vieminen paikan päälle oli perusteltua. Reportterina Turussa keväällä 1939 oli Alexis af Enehjelm, Terijoella puolestaan oli Viki Raaska kesällä -39. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer. Kuva: Museovirasto

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä