Tienviittoja

Tienviittoja: Taiteilija Maritta Nurmi lähti maailmalle

 • 52 min
 • toistaiseksi

"Aina mä olen ufo, koska olen ulkomaalainen ja perheetön", kertoo Maritta Nurmi elämästään Vietnamissa. Millaista oli sopeutua miljoonakaupunki Hanoin arkeen? Ainakin hän on keksinyt keinon miten pääsee helpommin eroon paikallisten jatkuvista uteluista. Ennen taiteilijan uraa hän opiskeli Turussa biologiksi. Mikä sai vaihtamaan alaa lähes nelikymppisenä? Minna Korhonen kävi Suomenlinnan taitelijaresidenssissä, jossa räiskyvä taitelija valmistautui Designmuseon keramiikkanäyttelyn avajaisiin.

Lähetykset

 • la 1.11.2014 10.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Hulda Mahlavuo on lähes sokea,yksin asuva vanhus Lapin erämaassa. Tampereen yliopisto on Tervaskanto-hankkeessaan kiinnostunut Huldan kaltaisista, 90-vuotiaista ja häntä vanhemmista ihmisistä, sillä he edustavat tulevaisuutta: meistä yhä useampi elää yhä vanhemmaksi.

 • "Kiltin yhteiskunnan rakentaminen vaatii radikaaleja toimia", sanoo nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio 37 v. Miten vihtiläisestä partiopojasta tuli valtiotieteilijä? Kuinka ajattelija viihtyy virkakoneistossa? Tommi Laitio vie Minna Korhosen retkelle elämänsä tärkeisiin paikkoihin. Lähdetään metromatka Helsingin itäraiteelle ja opiskeluaikojen nurkille.

 • Hulda Mahlavuo on lähes sokea,yksin asuva vanhus Lapin erämaassa. Tampereen yliopisto on Tervaskanto-hankkeessaan kiinnostunut Huldan kaltaisista, 90-vuotiaista ja häntä vanhemmista ihmisistä, sillä he edustavat tulevaisuutta: meistä yhä useampi elää yhä vanhemmaksi. Mutta kuten tutkimuksessa todetaan, vanhuus ei tee ihmisiä keskenään samanlaisiksi, eikä ikä kerro kaikkea. Tienviittoja-sarjassa kuullaan yhtä elämänpolkua, kertojana Hulda Mahlavuo. Häntä lähti pohjoiseen tapaamaan Päivi Leino.

 • "Aina mä olen ufo, koska olen ulkomaalainen ja perheetön", kertoo Maritta Nurmi elämästään Vietnamissa. Millaista oli sopeutua miljoonakaupunki Hanoin arkeen? Ainakin hän on keksinyt keinon miten pääsee helpommin eroon paikallisten jatkuvista uteluista. Ennen taiteilijan uraa hän opiskeli Turussa biologiksi. Mikä sai vaihtamaan alaa lähes nelikymppisenä? Minna Korhonen kävi Suomenlinnan taitelijaresidenssissä, jossa räiskyvä taitelija valmistautui Designmuseon keramiikkanäyttelyn avajaisiin.

 • Miten normeista poikkeava elämä sujuu? Kumpi on tärkeämpää, työ vai harrastus? Oivalluttaja Reetta Koski on yhdistänyt molemmat. Hän ryhtyi karavaanariksi, jotta voisi leijasurffata tai koskimeloa milloin ja missä vaan huvittaa. Siinä samalla voi vetää ideapajoja ympäri Suomea. Minna Korhonen kohtasi seikkailijan Vantaalla asuntoauton pakkaushommissa.

 • Miltä tuntuu olla nainen miehisessä betonimaailmassa? Miten maailman hiilidioksidipäästöjä leikkaava innovaatio syntyi? Insinööri ja yrittäjä Aino Heikkisen keksinnöt ovat saaneet monia patentteja ja tunnustuksia. Viimeisin palkinto on European Union Woman Inventor vuodelta 2007. Hänen keksimä ekobetoni on edennyt jo massatuontantoon. Minna Korhonen tapasi kiireisen bisnesnaisen Siilinjärvellä vanhaan navettaan remontoidussa betonilaboratoriossa.

 • Minkälaista on olla turistipappina Levillä? Miltä lomailijoiden juhlinta ja villi meno näyttää papin silmin? Miksi Kittilästä on löytynyt suvaitsevaisuutta naispappeutta kohtaan? Kerttu Venäläisellä muutti työn perässä etelästä Lappiin v.1998. Puolentoista vuoden pesti Marian kappelin pappina vaihtui vakituiseksi ja vuonna 2005 hän teki historiaa aloittamalla Oulun hiippakunnan kirkkoherran tehtävät ensimmäisenä naisena. Minna Korhonen tapasi Kerttu Venäläisen kanssa Levillä Marian kappelissa ja Kätkä tunturin laella.

 • Miten naislentäjään suhtauduttiin miehisellä alalla? Lengendaarinen pilotti Orvokki Kuortti 81 v. toteutti haaveensa aikana, jolloin naiset eivät saaneet tehdä kaikkea mitä miehet tekivät. Suomen ensimmäinen naislentokapteeni lensi yksimoottorisilla koneilla viiteen maanosaan ja ylitti moneen kertaan Atlantin. Hurjin kokemus on pakkolasku yksinlennolla myrkyisään mereen v.1977. Orvokki muistelee uraansa Piper Cherokee Arrow-lentokoneensa äärellä Vantaan Ilmailumuseossa ja kotonaan Espoossa. Minna Korhonen selvittää miksi hänen hermonsa eivät pettäneet koskaan.

 • "Sain kipinän matkaoppaan työhön jo lapsena", kertoo rehtori Matti Piirainen. Kuinka hyvin opastus ja opettajan työ ovat sopineet yhteen? Hän on vetänyt kulttuuri-, erä- ja kalastusretkiä ympäri maata ja nyt enimmäkseen Raaseporissa. Laavulla nuotion äärellä kuullaan kokemuksia ja retkitarinoita. Opas-Matin kanssa Tammisaaren Grabbskogin metsässä retkeilee Minna Korhonen.

 • "Aika-ja terveyskäsitykseni muuttuivat maailmalla täysin", kertoo ylilääkäri, emeritus Raimo Rintala. Hän teki 15 vuotta Aasiassa ja Afrikassa vaativia terveydenhuollon kehitystehtäviä. Usko ennaltaehkäisevään työhön heräsi vahvana vuonna 1981 Kamputsean pakolaisleirillä. Sittemmin hän vastasi Saudi-Arabian, Kenian ja Bangladeshin perusterveydenhuollon uudistuksista. Minkälaiset jäljet kehitysmaissa työskentely jätti? Miten siellä opittua on voitu hyödyntää Suomessa? Minna Korhonen lähti kiertämään Seinäjokea Raimo Rintalan kanssa.

 • "Olin työnarkomaani, mut kroppa ei pysynyt enää perässä", nauraa Arja Kotiranta keltaisessa talossaan. Hänen elämänsä sai vuonna 1988 uuden suunnan Lahteen muutosta. Vanha puutalo vei sydämen ja sattuman kautta aukeni ura ilmaisukouluttajana ja harrastajateatterin vetäjänä. Hän on tunnettu myös runoistaan ja käsitöistään. Työ on ollut niin rakasta, että edes vakava sairaus ei ole hiljentänyt tahtia - paitsi nyt. Minna Korhonen tapasi Arja Kotirannan Väinönkadulla.

 • "On mahtavaa, kun nyt saa tehdä mitä huvittaa", iloitsee ex-munkki Santeri Ahola. Hän oli kahteen eri otteeseen buddhalaismunkkina Thaimaassa yhteensä reilut kuusi vuotta. Tavoitteena oli nirvana, lopputulos oli burnout. Vuodenvaiheessa munkinkaapu sai jäädä ja edessä oli totuttelu länsimaiseen arkeen, baareihin ja deittailuun. Miksi hengellisyys veti puoleensa jo lapsena? Miten vuodet luostarissa muuttivat nuoren miehen maailmaa? Minna Korhonen kävi Santeri Aholan luona Tampereen Pyynikillä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä