Radiodokumenttisarjassa seurataan Saana Peltolan kehitystä ja matkaa kohti stand upin ammattilaisuutta. Saanan matkassa tutustumme samalla suomalaisen stand upin tekijöihin, tarinoihin, haasteisiin ja vallitsevaan tilaan.

Kumpi on tärkeämpää: naurut vai oma totuus? Ja ennen kaikkea, mikä saa ihmisen asettamaan itsensä naurunalaiseksi ilta toisensa jälkeen?

"Nauraakohan ne mulle?" Yle Puheella keskiviikkoisin ja perjantaisin 3.9.-10.10.2014 klo 9.30.

Jaksot

 • Radiodokumenttisarjassa ”Nauraakohan ne mulle?” seurataan aloittelevan stand up koomikon, Saana Peltolan, kehitystä ja matkaa kohti ammattilaisuutta. Saanan matkassa tutustumme samalla suomi stand upin tekijöihin, tarinoihin, haasteisiin ja vallitsevaan tilaan. Sarjan viimeissä jaksossa koittaa tilinteon hetki.
  Mitä tuli tehtyä? Kuka minä olen? Tuleeko tästä koskaan mitään? Koomikon tie ammattilaisuuteen on lyhimmilläänkin pitkä. Vaikka jutut jalostuvat, esiintymiskokemusta tulee koko ajan lisää ja keikkaminuutit lisääntyvät, vie hyväksi koomikoksi tuleminen useimmiten kuitenkin vuosia. Viimeisessä jaksossa Saana kokeilee siipiään mc:nä ja analysoi kehitystään matkalla ammattilaisuuteen. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Radiodokumenttisarjassa ”Nauraakohan ne mulle?” seurataan aloittelevan stand up koomikon, Saana Peltolan, kehitystä ja matkaa kohti ammattilaisuutta. Saanan matkassa tutustumme samalla suomi stand upin tekijöihin, tarinoihin, haasteisiin ja vallitsevaan tilaan. Tämän päivän jaksossa Saana on kutsunut kotiinsa joukon koomikoita jutellakseen heidän kanssaan komedian ja tragedian suhteesta, sekä omien kipupisteiden käsittelystä lavalla tai sen ulkopuolella. Keittiön pöydän ääreen kokoontuvatkin tässä jaksossa stand up koomikot Niko Kivelä, Tomi Haustola ja Risto Koo. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Radiodokumenttisarjassa ”Nauraakohan ne mulle?” seurataan aloittelevan stand up koomikon, Saana Peltolan, kehitystä ja matkaa kohti ammattilaisuutta. Saanan matkassa tutustumme samalla suomi stand upin tekijöihin, tarinoihin, haasteisiin ja vallitsevaan tilaan.
  Tänään kuulemme, kuinka Risto ja Saana ovat kuulleet uutisia Yleltä... Riston koirat eivät arvosta isäntänsä saavutuksia ja Risto on myös huomannut olevansa suorastaan vieraantunut ”oikeista töistä”, kun taas Saana pääsee maistamaan koomikon töitä tilauskeikalla, jossa hän kohtaa ensimmäisen ”heklerinsä”.

  Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Saana ja Aatu ovat perustaneet stand up klubin Ylioppilasteatterille. Ensi-ilta aiheuttaa paljon ylimääräistä säätöä. Illan panoksena ovat niin rahat, kuin mainekin, ja Aatu miettii pysyyköhän perhe vaipoissaan. Takahuoneessa vierailee edellisestä jaksosta tuttu koomikko ja illan line up pursuilee toinen toistaan mielenkiintoisempia esiintyjiä. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Saana tapaa menestyneitä stand up koomikoita olutravintola Villi Wäinössä. Sami Hedberg, Ismo Leikola ja Heli Sutela kertovat ajatuksiaan menestyksestä ja miten heistä tuli stand up koomikoita. Saana saa tiristettyä julkimoilta myös muutaman neuvon evääksi aloittelevan koomikon matkan varrelle.
  Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Saana ja Risto osallistuvat Naurun tasapaino -ohjelman esikarsintoihin Jyväskylän Seisomapaikka klubilla. Saana pähkäilee juttujensa kanssa, mutta Ristoa mietityttää enemmän omat luonteenpiirteet ja niiden haluttavuus ohjelman roolijaon kannalta. Takahuoneessa jännitys tiivistyy ja ilma on salissa naurusta sakea.
  Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Saana on muuttanut uuteen asuntoon. On aika arvioida tilanne ja asettaa uusia tavoitteita paremmaksi koomikoksi kasvamisen tiellä. Tutustumme Risto Koon työhuoneeseen ja törmäämme Komediakellarissa yleisön edustajiin, jotka kertovat omasta suhteestaan stand up –komiikkaan.
  Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Kumpi on tärkeämpää: naurut vai oma totuus? Kilpailu vai kehitys? Koomikon rehellisyys ja oman äänen kuunteleminen nousevat keskiöön tässä jaksossa, kun Saana tapaa ihailemaansa koomikkoa Joni Koivuniemeä ja pääsee takahuoneeseen Paukutusjengin kanssa. Risto Koo muistelee päiväkirjoissaan 8 vuoden takaisia sekuntejaan tv ruudussa.

 • Sarjan neljännessä osassa vierailemme treeniklubeilla, jossa uusia juttuja testaavat niin ammattilaiset kuin amatööritkin. Saana järjestää klubia Kellariteatterissa, jonka takahuoneen sohvalle ovat Saanan lisäksi ahtautuneet open mic skenestä keskustelemaan Ali Jahangiri, Robert Pettersson, Risto Koo ja ”joku tilannetajuton älykkö”. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Sarjan kolmannessa osassa Saana testaa uutta materiaalia ”ei-niin-valmistautuneena” Comedy on the Rocks klubilla, pohdiskelee elämän realiteetteja ja komiikalla elämisen mahdollisuuksiaan, sekä tapaa Ristoa keskustellakseen mm. ammattilaisuudesta. Risko Koo Järvinen ja koomikon päiväkirjat esittäytyvät.

 • Kuinka stand upia kirjoitetaan ja millaisista ihmisistä tulee stand up -koomikoita?

  Keskiviikkona alkoi Puheen Aamussa uusi radiodokumenttisarja Nauraakohan ne mulle?, jossa seuramme aloittelevan stand up -koomikko Saana Peltolan matkaan kohti lavakomiikan ammattilaisuutta.

  Sarjan toisessa jaksossa nyt Saana osallistuu muutamien muiden aloittelevien koomikkojen kanssa kesäleirille, jossa mm. ideoidaan uusia juttuja, hiotaan ja analysoidaan jo kirjoitettuja juttuja, sekä saadaan neuvoja kokeneemmalta konkarilta. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

 • Radiodokumenttisarjassa ”Nauraakohan ne mulle?” seurataan aloittelevan stand up koomikon, Saana Peltolan, kehitystä ja matkaa kohti ammattilaisuutta. Saanan matkassa tutustumme samalla suomi stand upin tekijöihin, tarinoihin, haasteisiin ja vallitsevaan tilaan. Miten jutut syntyvät? Kuka saa kutsua itseään koomikoksi? Mikä saa ihmisen asettamaan itsensä naurunalaiseksi ilta toisensa jälkeen?

  Ensimmäisessä jaksossa tutustumme stand up -komiikkaa harrastavaan Saanan, hänen elämäänsä, unelmiinsa ja tavoitteisiinsa. Käydään Risto Koon isännöimällä klubilla ja mietitään, mitä stand up on tai voisi olla ja millaista komiikkaa Saana haluaisi tehdä.

  Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Pauliina Motturi, äänitarkkailu Kai Rantala, tuotanto Hannu Karisto/Yle Dokumentit.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jukka Lindström ja Risto Koo ovat tehneet komiikkaa noin vuosikymmenen ajan. Risto on jäänyt koukkuun nauruihin ja tahkoaa työkseen firmakeikkoja, kun taas Jukka keskittyy enemmän klubi- ja festarikeikkoihin. Miten Jukka ja Risto kokevat stand upin tekemisen haasteineen ja mahdollisuuksineen ja löytyykö yhteinen sävel eri taustoista huolimatta? Lisää stand upista ja sen tekemisestä yle.fi/nauraakohannemulle. Toimittaja: Pauliina Motturi.

 • Koomikko Jukka Lindström kertoo ajatuksiaan stand upin kirjoittamisesta olutravintola Ølhus Oslon takahuoneessa. Lisää stand upista ja sen tekemisestä yle.fi/nauraakohannemulle. Toimittaja: Pauliina Motturi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä