Radio Suomi Kuopio

Pokkarin pysäkillä Iisalmessa

 • 4 min
 • toistaiseksi

Iisalmen kaupunginkirjastolla ei ole sivukirjastoja vaan maaseutualueita ja kaupungin kupeessa olevia asuinalueita kiertää kirjastoauto Pokkari. Auto on mieluinen vieras ja tästä syksystä alkaen se poikkeaa myös asiakkaiden toiveesta kaksi kertaa viikossa isojen markettien pihoissa.
Kaupan piha onkin hyvä paikka kirjastoauton pysähtyä, se on huomattu Lippuniemessä, pysäkki on yksi vilkkaimpia. Pokkarissa vieraili eilen illlalla Marianne Mattila.

Lähetykset

 • ti 2.9.2014 14.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Miten aloittelijan on hyvä käynnistää polkujuoksutreeni? Millainen treeni sopii ensimmäille viikoille, kun tavoitteena on 23-kilometrin juoksu? Entä millaiset kengät on syytä laittaa jalkaan, kun metsässä on vielä lunta ja jäätä?

  Nyt mennään metsään huippusuunnistaja Hannu Airilan johdolla. Radio Suomen aamujuontaja Maija Ilmoniemen polkujuoksuprojekti Hannun valmennuksessa alkoi, ja sinäkin pääset treeniin mukaan tämän kevään aikana. Mukana matkalla myös urheilupsykologi Saara Grönholm.

 • Sisarukset Armi ja Kiia Antikainen asuvat samassa talossa Kuopiossa ja jakavat toistensa ilot ja surut. Miten näin hyvä ystävyys voi syntyä siskojen välille ja miten Kiia yllätettiin hänen syntymäpäivänään aamuradiossa?

 • Kielenkäyttäjän kekseliäisyydestä on kiinni, miten hyvin löytää kuvaavia ilmaisuja. Nyt tarvitaan lauseisiin pisteitä ja "perseestä"-ilmaisun muuttamista. Maija Ilmoniemi ja Juhani Forsman haastattelevat nilsiäläistä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaa Maria Korkalaista suomen kielestä.

 • Kuopiolainen Sampo Jaakkola toteutti viime vuonna haaveen moottoripyörämatkasta Intiassa ja Nepalissa. Hän ajoi kahden kuukauden aikana 8000 kilometriä ilman matkasuunnitelmaa. Reissu oli todella vaativa, mutta monella tapaa opettavainen ja silmiä avaava. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Suomessa on keksitty aivan uudenlainen instrumentti: musiikkimatto. Se on juuri sitä, miltä se kuulostaa: se on matto, joka soi. Maton on kehittänyt Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen professori Jukka Louhivuori. Alunperin hän teki tutkimusta kehon liikkeen tunnistavista sensoreista. Aluksi syntyi soiva hanska ja nyt tälle innovaatiolle on tehty jatko-osa, musiikkimatto. Jyväskylästä musiikkimattoja on lähetetty kokeiluun Kuopion konservatorioon, joka muun muassa järjestää muskareita paikallisissa päiväkodeissa.

  Mattoa kokeiltiin helmikuussa 2018 Puijonlaakson päiväkodin eskariryhmässä, jossa Kuopion konservatorion varhaisiän musiikinopettajat Elina Vetoniemi ja Aino-Reeta Komulainen olivat pitämässä muskariopetusta. Kokemuksistaan maton kanssa kertovat eskarilaiset Neda Laajapuro sekä Milla Snellman. Toimittajana on Kaisu Nevasalmi.

 • Lapinlahdella juhlittiin ringeten suomenmestaruutta 21.3.2018. Lapinlahden luistin -89 voitti kolme peräkkäistä finaaliottelua Nokian urheilijoita vastaan. Kolmas ja viimeinen ottelu päättyi lukemiin 7-3. Suomenmestaruus oli joukkueelle jo kahdeksas. LL -89 Say Cheese nimellä pelannutta joukkuetta valmensi Maiju Virta. Illan ottelussa muistettiin myös lapinlahtelaista tähtipelaajaa Anne Pohjolaa, joka pelasi edellisenä viikonloppuna 500 SM-tason pelinsä. Lapinlahden jäähallissa oli paikalla yli 300 henkilöä kannustamassa omaa joukkuetta voittoon. Marianne Mattila haastatteli faneja ja pelaajia ottelun jälkeen.

 • Mitä Iivo Niskasen valmentaja sanoi miehelle juuri ennen 50 kilometrin olympiamatkalle lähtöä? Millainen on urheilijan ja valmentajan suhde? Olympiavoittaja Iivo Niskanen piti hiihtokoulun Kuopiossa, johon osallistui myös toimittajamme Maija Ilmoniemi. Kuuntele tästä Iivon ajatukset valmentamisesta:

 • Jotta voi olla onnellinen, täytyykö lähteä meditoimaan Balille? Vai mistä onnellisuus syntyy? Miksi onnestaan on niin vaikea puhua? Maija Kaipiainen on onnellinen ihminen ja life coach – juuri tässä järjestyksessä. Mitkä hetket ovat saaneet Kaipiaisen pohtimaan omaa onneaan? Kuuntele vinkit onnellisuuteen.

 • Keskisavolaiset nuoret voivat työllistyä ensi kesäksi tubettamalla. Varkauden ja lähikuntien yhdeksäsluokkalaisille järjestetään maaliskuussa -Tubella kesäduuniin -kilpailu.
  Yhdeksän keskisavolaista teknologiateollisuuden yritystä on lupautunut palkkaamaan kukin yhdestä - kolmeen nuorta kesätöihin. Kilpailun ideana on, että nuori tekee videohakemuksen, jossa kertoo muun muassa minkälaista osaamista voisi tarjota yritykselle. Taustalla on myös tarve markkinoida alaa nuorille. Kilpailusta kertovat Katja Niiranen Navitas yrityspalveluista, Heli Laitinen Savon ammattiopisto ja yrittäjä, kaksoistutkintoa suorittava ICT-alan opiskelija Tiitus Hopia. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Miten me nauramme ja millaista nauru parhaimmiillaan on? Koomikko Teemu Vesterinen ja toimittaja Maija Ilmoniemi pohdiskelevat naurua.

 • Kuinka jokainen meistä voi suoriutua suuristakin urheiluhaasteista ja miten pelot voitetaan? Vieraana studiossa urheilupsykologi Saara Grönholm, joka psyykkaa Maija Ilmoniemeä 42 km hiihtokilpailuun.

 • Kuopion teatteripomo Pekka Laasonen on roclyriikoiden ystävä ja hän arvostaa kappaleiden taitavia riimittäjiä, kuten Juicea. Ensi kesänä Laasonen ohjaa Mikkelin Naisvuorella Heikki Salon käsikirjoittaman 506 ikkunaa -näytelmän kanta-esityksen. Maija Ilmoniemi ja Juhani Forsman haastattelevat.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä