YLE Lahti

Uudenkylän kartano katosi sijoiltaan vuosikymmeniä sitten

 • 8 min
 • toistaiseksi

Tästä alkaa Gahmbergin kartanon tarina. Erkki Aartin koti sijaitsee entisen Nastolan Uudenkylän tai Gahmbergin kartanon mailla ja hän toimii oppaana, kun Tapani Ripatti tutustuu tämän kadoneen kartanon historiaan.
"Olipa kerran....."; näinhän sadut alkavat ja paikka, josta miehet tarinan aloittavat, on sekin sadunomainen.

Lähetykset

 • ke 3.9.2014 15.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena sairastuneet lapset kävivät vuonna 1993 virkistäytymislomalla Suomessa, Lammilla. Päivi Kuisma haastatteli.

  [LTI Tsernobylin lapset Lammilla 1993, 00:06:49]

 • Millaista on pärjätä yksin, kun tarvitsee apua moneen asiaan? Lahtelainen Helka Vaakanainen on ehtinyt jo 98-vuoden ikään. Vaakanainen ei selviä arjen askareista ilman apua, mutta onneksi sitä on tarjolla. Kikka Pohjaväre tapasi Helka Vaakanaisen.

 • Päijät-Hämeen Allergia- ja astmayhdistys kannustaa tupakoinnin lopettamiseen. Yhdistys vetää Irti tupakasta -ryhmää, joka kokoontuu tiistaisin. Kevään aikana on kaikkiaan seitsemän tapaamista, joiden kuluessa pyritään pääsemään irti riippuvuudesta. Paikalla on ryhmää sparaamassa viime syksynä vastaavan kokemuksen läpikäynyt nainen. Toimittajamme Kikka Pohjaväre piipahti paikalla.

 • Lahti-Uusikylä-Kouvola-akselilta ponnistaneesta Charlies-yhtyeestä voidaan käyttää nimitystä "legendaarinen". Bändin elinkaari sijoittui 1960-luvun puolivälin ja 70-luvun alun väliin. Nyt tulossa on ennen kuulematonta musiikkia. Tapani Ripatti haastattelee.

 • Legendaarinen radiotoimittaja, juontaja ja DJ Tapani Ripatti jää eläkkeelle 44 työvuoden jälkeen. Ocsidista tunnettu Ripatti muistetaan myös muun muassa Levyraadista. Älykkääksi mutta lapselliseksi tunnustautuva ikihippi aikoo eläkepäivillään mökkeillä, sörkkiä muurahaispesiä ja nauttia luonnonrauhasta.

 • Heinäkuussa 1984 Tapani Ripatti juonsi radion Jokamiehen listaohjelmaa näin. Mitkä kappaleet silloin olivat lähellä kärkeä ja mikä yhtye otti Jokamiehen listalla sekä kakkos- että ykköstilan?

 • Minkälaista on ekaluokan opettajan arki? Kaikki opettajat eivät halua opettaa ekaluokkia. Miia Hyvättinen ja Johanna Nokelainen nauttivat ekaluokan opettamisesta, mutta myöntävät, että vanhempien lasten kanssa pääsee helpommalla. Mikä on työn suola ja mistä vaikeudet kumpuavat? Kirsti Pohjaväre haastattelee Miiaa ja Johannaa.

 • Uuden vuoden kynnyksellä moni harkitsee elämäntaparemonttia, joko tipattoman tammikuun tai salikortin merkeissä. Lahtelainen diplomiravintoneuvoja Nitta Lusi kannustaa yhden kuukauden rutistuksen sijaan tekemään muutoksia koko elämän ajaksi. Katariina Luoma haastattelee.

 • Bensa ja moottoriöljy ovat osa erityisesti nuorten miesten elämää. Auton raadon rassaaminen on myös mahdollisuus elämänhallinnan oppimiseen. Siksi moottoripajatoiminta on tullut osaksi nuorisotyötä. Lahden autopajalta on löytynyt uusi tarkoitus elämään ja koulunkäyntiin. Kikka Pohjaväre tapasi kaksi moottoripajalla pitkään mukana ollutta nuorta.

 • Heinolassa herättiin varsin synkkiin tunnelmiin 36 vuotta sitten huhtikuun 20. päivänä. Moni heinolalainen muistaa vielä tänäkin päivänä, miten dramaattinen kohtalo Heinolan Hovilla oli. Hotelliravintola tuhoutui täysin räjähdyksessä, kaikkiaan kolme ihmistä kuoli räjähdyksen seurauksena. Mitä asiasta pystyttiin kertomaan heti samana päivänä? Radiolähetyksiä aiheesta kokosi vuonna 1978 Raija Massala.

 • Sammonkatu 26, Lahti oli otsikoissa toukokuussa 40 vuotta sitten ahkerasti. Ilta-Sanomat, Apu ja monet muutkin tiedotusvälineet vierailivat tekemässä juttua oudoista tapahtumista vanhassa puutalossa. Talossa asuvan perheen poika Pertti oli hirttäytynyt ja tämän jälkeen alkoi tapahtua: kuului koputuksia, tavarat lentelivät, ovet avautuivat ja tv-kanavat vaihtuivat itsestään. Yle kävi paikan päällä, samoin poliisi ja Lahden eri seurakuntien edustajia. Kymmenisen vuotta sitten Tapani Ripatti haastatteli talossa asuneen perheen vanhempaa poikaa Kalevi Jääskeläistä, joka kertoi oman näkemyksensä.

 • Vuoden 1991 devalvaatio oli Iiro Viinasen elämän kovimpia paikkoja. Lama-aika pehmitti kovana tunnettua ministeriä, mutta nykyiseen hyvinvointivaltioon ei Viinasen mielestä ole enää varaa. Lokakuun 1. päivänä tulivat tulivat julki Lahdessa Vesijärven maisemissa eläkepäiviään viettävän miehen muistelmat, muistiinpanoista koottu kirja vuosilta 1991-1995. Millä mielellä Iiro Viinanen muistaa tuon ajan? Laura Mäkiniemi haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kun brasilialainen Michelle Kaarakainen muutti Suomeen neljä vuotta sitten, hän halusi tuoda mukanaan yhden asian: aidon brasilialaisen kakkureseptin. Oikeastaan perhereseptejä tarttui mukaan useampikin kuppikakuista brigadeiroihin ja sokerikuorrutettuihin kakkuihin. Sittemmin sisukas kakuntekijä opetteli suomen kielen, perusti yrityksen ja leipoo nyt kakkuja työkseen. Toimittajana Hanna Poikolainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä