#ihmistesti

Viikko aktivismin ytimessä

 • 10 min
 • toistaiseksi

#ihmistesti sukelsi kulttuuriaktivismin pyörteisiin. Kulttuuriaktivismia eli culture jammingia on esimerkiksi vastamainonta.

"Kulttuurihäirintä on ikään kuin taiteellista politiikan tekemistä", analysoi taiteellista aktivismia ja kulttuurihäirintää blogissaan Kuilut umpeen käsittelevä FM Eeva Kemppainen.

Toimittaja Miia Krause.

Lähetykset

 • ke 24.9.2014 15.01 • Yle Puhe

Jaksot

 • #ihmistesti on perehtynyt tällä viikolla ruokakassipalveluihin ja ruoan nettikauppaan. Ruoan verkkokauppa on saamassa pikkuhiljaa jalansijaa myös Suomessa. Britanniassa ollaan edelläkävijöitä ja Ruotsissa on puolestaan ihastuttu valmiisiin ruokakasseihin, joissa on reseptit mukana.

  ”Me suomalaiset ollaan aika hitaasti lämpeneviä näissä valmiissa ruokakasseissa”, sanoo Johanna Izarra Anton&Anton –ruokakassipalvelusta. Mariella Backmansson Middag-ruokakassipalvelusta tutustui palveluun Ruotsissa asuessaan ja halusi perustaa samanlaisen palvelun Suomeen.

  Johanna Izarra ja Mariella Backmansson ovat Tiina Lundbergin vieraana.

 • Jouluna aikaan monet haluavat muistaa heitä, jotka tarvitsevat apua. Hope ry on valtakunnallinen vapaaehtoisjärjestö, joka tekee työtä lasten ja lapsiperheiden paremman arjen puolesta. Hope tarjoaa konkreettista apua vähävaraisille ja äkillisen kriisin kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille. #Ihmistestin Salla Vuolteenaho vieraili Helsingin Hope ry:n paikallistoimistossa ja tapasi vapaaehtoisena työskentevän varastovastaavan Tarja Urataipaleen.

 • #ihmistestissä Puheen Iltapäivän tuottaja Kati Keinonen on herännyt ajatukselle, että pitäisikö viikon tupakattomuus vaihtaa kokonaan savuttomaan elämään? Miksi ihmiset tupakoivat tiedostetuista terveyshaitoista huolimatta? Entä mikä saa meidät lopettamaan tupakoinnin? Mikä vaikuttaa meidän tupakkavalintoihin?

  Tutkijatohtori Anu Katainen tutki pari vuotta sitten väitöstutkimuksessaan Tupakka, luokka ja terveyskäyttäytymisen ongelma, miten ihmisten elinolosuhteet ja arjen ympäristöt vaikuttavat tupakoinnin syihin ja perusteluihin.

 • #ihmistestissä Puheen Iltapäivän tuottaja Kati Keinonen on jo kolmatta päivää tupakoimatta. Mitä hyötyä tupakoinnin lopettamisesta on, mitä kehossa tapahtuu? Onko heti alkumetreillä, muutaman päivän jälkeen havaittavissa positiivisia muutoksia elimistössä? Näihin kysymyksiin vastaa Pfizer Oy:n tieteellinen asiantuntija Jaana Keto.

 • #ihmistestissä Puheen Iltapäivän Kati Keinonen on matkalla kohti savuttomaa arkea. Tupakasta eroon pääsemiseksi saa vertaistuen lisäksi myös apua apteekin hyllyltä. Millaisia nikotiininkorvaustuotteita on tarjolla? Niistä kertoo farmaseutti Samuli Kettunen.

 • #ihmistesti on elänyt tämän viikon ilman sokeria. Sokerin vaikutuksista puhutaan terveyspiireissä paljon, pahimmillaan sokeria nimitetään myrkkynä, joka aiheuttaa riippuvuutta. Missä määrin sokeria voi syödä hyvällä omalla tunnolla, mitä liika sokeri aiheuttaa, ja kuinka riippuvuudesta voisi päästä eroon? Erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vastaa kysymyksiin Salla Vuolteenahon vieraana.

 • Mitä tapahtuisi ykilö- ja yhteiskuntatasolla jos netti kaatuisi kokonaan? Ylen palvelupäällikkö Aleksi Rossi vastaa

 • Suomalaisessa vanhustenhoidossa on paljon hyvää: vanhustyöhön koulutetaan ja meillä on paljon vapaaehtoisuuteen perustuvaa työtä. Ikärakenteemme muuttuu ja yli 75-vuotiaiden määrä kuitenkin kasvaa, ja kun eliniän odote pitenee, niin myös yli 95-vuotiaiden määrä kasvaa. Samaan aikaan rahat ovat vähissä, myös vanhustenhoidosta joudutaan säästämään. Voidaanko tulevaisuudessa luottaa siihen, että vanhukset saavat laadukasta hoitoa? Salla Vuolteenaho haastattelee #ihmistestissä emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelää.

 • Ikäpukuun pukeutuminen ja sen testaaminen auttaa ymmärtämään ikäihmisten kokemia tilanteita, vaikeuksia ja haasteita arjessa, kertoo esteettömyyskartoittaja Terhi Tamminen Avaavalta. Salla Vuolteenaho testaa #ihmistestissä sairaala-alueen esteettömyyttä. Mutta mitä on tiedon ja viestinnän esteettömyys?

 • Sairaalat ja terveyskeskukset ovat paikkoja, joissa vanhukset käyvät iän tuomien kremppojen vuoksi. #ihmistesti tarkistaa miten vanhus pärjää niissä, ovatko esteettömyysasiat kunnossa? Salla Vuolteenaho puki saksalaisten kehittämän Aga Man -puvun päälle, joka rajoittaa ja huonontaa näköä, alentaa kuuloa, lisää painoa 22 kiloa, jotka tuottavat ikääntyneille tyypilliset liikeradat ja tekee ihmisestä siis vanhuksen testimielessä. Esteettömyyskartoittaja Terhi Tamminen Avaavalta opastaa.

 • Tällä viikolla #ihmistesti hyppää vuosikymmeniä eteenpäin ja testaa ja selvittelee vanhusten elämää. Miltä elämä tuntuu, kun vuosikymmeniä tulee viisi-kuusi lisää? Miltä maailma silloin näyttäytyy? Miten oma fyysinen jaksaminen muuttuu? Tuleeko meistä kaikista vaivaisia, kärtttyisiä vanhuksia vai ihania, pullantuoksuisia mummoja ja vaareja, jotka hoidamme lapsenlapsia?

  Meillä on yli miljoona 65-vuotiasta, millainen porukka se on? Sen tietää seniorien aikakauslehti ET:n päätoimittaja Riitta Korhonen. Toimittajana Salla Vuolteenaho.

 • Kahvin terveysvaikutuksista kertoo emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto. Toimittajana Miia Krause.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä