Omintakeiset

Jakso 1: Lieko Zachovalová

 • 39 min
 • toistaiseksi

Osa 1 - Lieko Zachovalová oli äänemme Prahassa miltei koko sodanjälkeisen ajan aina 1990-luvulle saakka. Nyt hän elää miehensä Marcelin ja mopsikoira Maxin kanssa vanhassa funkistalossa Prahan Na Babessa, suomeksi Ämmänmäellä. Talon puutarha on lähes luonnonvarainen. Liekon puheenparsi on rehevää, kun hän kertoo perheestään: kommunisti-äiti Ullasta ja isä Yrjö Leinosta edetään Hertta Kuusisen ja Prahan vuoden 1968 miehityksen kautta nykyaikaan. ”Minulle seuraava pysäkki on krematorio”, 87-vuotias Lieko vitsailee Yle Radio 1:n Omintakeiset-sarjan avausjaksossa.
Toimittaja Tom Östling.

Lähetykset

 • ma 17.11.2014 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Osa 6 - Eila-Maija Mirolybovin vuosikymmenet TV-uutisten kulttuuritoimittajana oli näköalapaikka.
  Hän kertoi kansalle tärkeimmät uutiset kirjallisuuden, musiikin, kuvataitaiden ja teatterin maailmasta. Musiikki on ehkä ollut lähimpänä sydäntä. Pitkään hän oli myös kuninkaallisten häiden ja hautajaisten äänenä, usein ystävänsä Erkki Toivasen kanssa.
  ”Paljasjalkainen helsinkiläinen” Eila-Maija Mirolybov asuu Töölössä – kulttuurin sydämessä.
  Omintakeiset-ohjelmasarjan viimeisessä osassa hän kertoo laveasti
  elämäntunnoistaan.
  Toimittajana on Tom Östling.

 • Osa 5 - Knud Möller on vanhoista tv-hahmoista se boheemin charmikas, möreä-ääninen tanskalainen, jonka raportteja ja kommentteja Kekkosen ajan Suomesta ja maailmalta äitikin katsoi.
  1990-luvun alun muistelmakirja ”Möllerin matkassa” kertoo siihen asti varjeltuja asioita presidentin matkoista ja kirjeenvaihtajan arjesta muun muassa Itä-Saksassa. Puhuiko ”Knutski” todella yhdeksää kieltä, ja kuinka monta kertaa hän olikaan naimisissa?
  Omintakeiset-sarjan viidennessä osassa tutustutaan sodan aikana saksalaisillekin tietoja vuotaneeseen tanskalaiseen, joka ei juonut olutta. Muistoja ”Knutskista" kertoo muun muassa tytär Marianne Möller.
  Toimittaja Tom Östling.

 • Osa 4 - Toimittaja Martti Silvennoinen lähti painavan magnetofoninsa kanssa "pimeimpään Afrikkaan" tekemään ohjelmaa.
  Omintakeiset-sarjan neljännessä osassa kuulemme otteita dokumentista "Albert Schweitzerin luona Lamberenessa" vuodelta 1959. Silvennoisen matka lomittuu Länsi-Afrikassa avustustyöntekijänä toimivan Leena Lindqvistin kokemuksiin. Schweitzerin viidakkosairaalassa hoidettiin spitaalisia. Ebola on levinnyt Liberiaan, jossa Lindqvist asuu.
  Toimittaja Tom Östling.

 • Osa 3 - Maallikkosaarnaajan poika Eino S. Repo sai 1960-luvulla mieluisan pestin Yleisradion pääjohtajana. ”Reporadiosta” tuli erityisesti television ansiosta haukkumasana. Repo itse oli sodassa karaistu ja kirjallisesti sivistynyt mies. Viiden pääjohtajavuoden jälkeen hän sai potkut mutta jatkoi radiojohtajana. Yleisradio oli kaikkien huulilla. Nuori sukupolvi rynni eetteriin.
  Omintakeiset-sarjan kolmannessa osassa Revon muistot jatkosodasta lomittuvat muun tulituksen kanssa. Toimittaja Tom Östling.

 • Osa 2 - Pekka Lounela tuli väsähtäneen Olavi Paavolaisen apulaiseksi radioteatteriin 50-luvun lopulla. Siellä hän joutui nokikkain muun muassa aikansa "punaisen leidin", näyttelijä Elli Tompurin kanssa.
  Reportterina Lounela kiersi ensimmäisinä sodanjälkeistä Itä-Eurooppaa. Hän päästi eetteriin Allen Ginsbergin "Huudon" ja pakinoi sukellusveneistä Tukholman edustalla 1980-luvun alussa.
  Omintakeiset-sarjan toisessa osassa Lounelaa muistelee muun muassa hänen poikansa Eero. Toimittaja Tom Östling.

 • Osa 1 - Lieko Zachovalová oli äänemme Prahassa miltei koko sodanjälkeisen ajan aina 1990-luvulle saakka. Nyt hän elää miehensä Marcelin ja mopsikoira Maxin kanssa vanhassa funkistalossa Prahan Na Babessa, suomeksi Ämmänmäellä. Talon puutarha on lähes luonnonvarainen. Liekon puheenparsi on rehevää, kun hän kertoo perheestään: kommunisti-äiti Ullasta ja isä Yrjö Leinosta edetään Hertta Kuusisen ja Prahan vuoden 1968 miehityksen kautta nykyaikaan. ”Minulle seuraava pysäkki on krematorio”, 87-vuotias Lieko vitsailee Yle Radio 1:n Omintakeiset-sarjan avausjaksossa.
  Toimittaja Tom Östling.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä