Politiikkaradio

Politiikkaradio: Hallinnon tehostaminen on virkamiesvallan pönkittämistä

 • 29 min
 • toistaiseksi

Suomalaisen julkisen sektori -ja hyvinvointivaltiokeskustelun historiaa tutkinut, tuore väitöskirjailija Ville Yliaska näkee asian niin, että moni vuosikymmeninen projekti suomalaisen julkisen sektorin eri hallintoalojen ja hallinnon tasojen tehostamisessa on johtanut virkamiesvallan lisääntymiseen ja eduskunnan vallan vähenemiseen. Yliaska näkee tilanteen jopa niin, että koko projekti on ollut käynnissä juurikin virkamiesvallan lisäämiseksi - ennen muuta valtiovarainministeriön vallan pönkittämiseksi. Sakari Sirkkanen haastattelee.

Lähetykset

 • to 23.10.2014 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Presidentilliset mömmöt vai pörriäishimmeliuudistus? Sote-soppa, hoivakriisi, esperöinti? Tiedustelulait vai perustuslakitalebanit? Pääministerin putoavat kinttaat? Sipilän sote-parta?

  Mistä sanoista, tapahtumista ja ilmiöistä alkuvuosi politiikassa muistetaan? Muistetaanko alkuvuosi brittiparlamenttia järjestykseen komentavasta puhemiehestä? Vai eduskuntavaaleista ja eurovaaleista?

  Kenties Rinteen punamultaviisikosta? Vai sittenkin raparperihallituksesta?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Uusien tiedustelulakien myötä Suojelupoliisi muuttui tiedustelupoliisiksi. Samalla suomalainen sotilastiedustelu ulotettiin kyber- ja nettimaailmaan sekä Suomen rajojen ulkopuolelle. Tiedustelua valvoo eduskuntaan perustettu tiedusteluvalvontavaliokunta yhdessä tiedusteluvaltuutetun kanssa.

  Takaako tiedusteluvalvontavaliokunta, ettei kansalaisten perusoikeuksia poljeta tiedusteluviranomaisten toimesta ja ettei kansalaisten oikeusturva järky?

  Keitä tiedustelumaailman syövereihin syventyvät eduskunnan luottoedustajat tarkkailevat?

  Miksi tiedusteluvalvontavaliokuntaan valittavien kansanedustajien taustat läpivalaistaan ennakkoon tietosuojavaltuutetun toimesta? Miksi valiokunnan jäsenten kelpoisuusehdot ovat tiukemmat kuin ministereillä?

  Entä mitä tapahtuu, jos eduskuntaryhmä esittää valiokuntaan henkilöä, joka kärähtää turvallisuusselvityksessä?

  Vieraina ovat uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.), varapuheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps.) sekä valiokunnan jäsenet Markus Mustajärvi (vas.) ja Päivi Räsänen (kd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Mitä tapahtuu isis-leirillä oleville suomalaisille? Isis-vaimojen ja heidän lastensa tilanne on äärimmäisen vaikea. Perustuslain mukaan suomen kansalaista ei voi estää saapumasta kotimaahan.

  Miksi Suomi ei ole vielä hakenut lapsia leiriltä, vaikka Ruotsiin, Ranskaan ja Australiaan on jo haettu lapsia Isis-leiriltä?

  Entä millaista turvapaikkapolitiikkaa uusi sisäministeri aikoo harjoittaa?

  Hallitusohjelman mukaan Suomi on hiilineutraali 2035 mennessä. Miten tähän tavoitteeseen päästään?

  Hallituskumppanit vihreät ja keskusta ovat nyt jo kiistelleet metsähakkuista. Miten kiista ratkaistaan?

  Haastateltavana sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo. Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Missä menee kansanedustajan hyvän käytöksen raja?

  Eduskunnan täysistunnossa ei saa syyttää toista valehtelmisesta, puhelin ei saa soida ja olkapäät pitää olla peitettyinä. Brittiparlamentissa T-paidan ja haarniskan käyttö on kielletty. Yhdysvalloissa edustajat saavat nukkua työpaikallaan. Jokaisella parlamentilla on omat sääntönsä ja toimenpiteet niistä rankaisemiseksi.

  Pitäisikö Suomen eduskunnan sääntöjä päivittää? Ovatko rangaistukset ja niin sanotut "harjaamiset" oikeassa mittakaavassa?

  Pari viikkoa sitten eduskunnassa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) viittasi "vieraslajien kitkemisellä" turvapaikanhakijoihin. Mäenpään puheenvuorosta tehtiin poliisille rikosilmoitus.

  - Kukaan ei rupea paapomaan aikuisia ihmisiä, mitä puhuu ja miten puhutaan, kommentoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arja Juvonen.

  Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin kommentoi tapausta toteamalla, että kansanedustajan immuniteeti ei poista kansanryhmää vastaan kiihottamisen rangaistavuutta.

  Neljännen kauden kansanedustaja, puhemiesneuvoston jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) on huomannut eduskunnan käytöstapojen heikentyneen. Hänen mielestään määräaikainen erottaminen voisi joissain tapauksissa olla paikallaan.

  Entinen peruspalveluministeri, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) korostaa, että vihapuhe ja mustamaalaaminen tukahduttavat keskustelun.

  - Mieluummin kuin lähdetään huutokilpailuun, koitetaan hoitaa asia niin, että siihen löytyy ratkaisu niin, että hekin, jotka haluavat olla politiikan klikkijournalismin ilmentymä, pitkässä juoksussa ymmärtävät, että se ei ole kovin kestävä tie, Guzenina sanoo.

  Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) pitää tärkeänä, että puheen rajat ovat nyt isosti esillä.

  - Puhe on tie valtaa ja vallan kautta pääsee tekemään poliittisia tekoja. Tässä korostuu vastuu, Kosonen sanoo.

  Studiossa kansanedustajat Maria Guzenina (sd.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Arja Juvonen (ps.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.). Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Terroristijärjestö Isis onnistui houkuttelemaan tuhansia vapaaehtoisia riveihinsä Syyriaan ja Irakiin. Myös Suomesta matkusti alueelle vapaaehtoisia. Osa heistä on kuollut, osa vangittuina, osa pakolaisleireillä. Miten rikoksiin syyllistyneet voidaan saattaa oikeudelliseen vastuuseen teoistaan?

  Tuomitaanko Isiksen riveihin lähteneet suomalaiset kotimaassa vai ulkomailla? Miksi terrorismirikoksista ei ole saatu aikaiseksi kansainvälistä yhteistä määrittelyä, toisin kuin vakavimmista sotarikoksista?

  Kuinka vierastaistelijoihin, muihin vapaaehtoisiin, heidän puolisoihin ja lapsiin tulisi suhtautua? Ovatko taistelijoiden vaimot uhreja, vai terrorismin ja Isisin tukijoita ja toimijoita?

  Vieraina ovat terrorismin torjunnan johtava asiantuntija, suurlähettiläs Päivi Kairamo ulkoministeriöstä sekä lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva oikeusministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Antti Kaikkonen pyrkii keskustan puheenjohtajaksi. Kaikkosen tavoite on palauttaa keskustan itseluottamus ja pidemmällä tähtäimellä myös menestyminen vaaleissa.

  Onko keskustan puheenjohtajan valinta samalla aatteellinen kisa keskusta-aatteen päivittämiseksi 2020-luvulle?

  Entä onko kokoomuksessa alkamassa vastaava taisto puolueen linjasta ja paikasta oikeistopuolueena?

  Löytyykö Antti Rinteen (sd.) hallituksesta varakkuudeltaan entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk.) verrattavissa olevaa ministeriä?

  Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat politiikan viikon tärkeimpiä uutisia.

 • Make America Great -kampanja teki Trumpista presidentin. Vuoden 2020 presidentinvaaleihin tähtäävä Keep America Great -kampanja pyrkii pitämään Trumpin presidenttinä. Onnistuuko Trump toistamiseen siinä, missä hänen ei uskottu onnistuvan ensimmäisellä kerralla?

  Tekeekö Keep America great -kampanja Trumpista uudelleen presidentin?

  Mikä merkitys demokraattien vastaehdokkaalla on Trumpin kampanjaan?

  Trumpin presidentinvaalikampanjaa analysoivat John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kahteen tankkeriin kohdistui isku viime viikon torstaina Omaninlahdella Arabiemiraattien ja Iranin välisellä kansainvälisellä merialueella. Yhdysvallat ja Britannia väittää Iranin tehneen iskun, mutta Iran kiistää syyllistyneensä.

  Yhdysvallat harkitsee kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja - myös sotilaallista vaihtoehtoa. Mitkä ovat Yhdysvaltojen vaihtoehdot?

  Iran päätti irtautua ydinasesopimuksesta 27. kesäkuuta. Yhdysvallat irtautui sopimuksesta jo viime vuonna, ja asetti Iranille talouspakotteita.

  Miten EU:n pitää tähän suhtautua?

  Studiossa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Kesäkuun alussa EU-komissio julkisti raportin Suomen julkisen talouden tilasta. Samalla komissio antoi ehdotuksensa maakohtaisiksi finanssipolitiikan ja talouspolitiikan suosituksiksi sekä Suomelle että muille EU-maille.

  Miten komissio näkee Euroopan maiden taloustilanteen tässä ja nyt? Mitä suosituksia Suomelle annetaan?

  Miten nähdyt seitsemän talouskasvun vuotta saadaan jatkumaan Euroopassa jatkossakin? Missä kunnossa EU-maat ovat? Mitkä tekijät uhkaavat talouskasvua Euroopassa?

  Vieraina ovat finanssineuvokset Marketta Henriksson ja Laura Vartia Valtiovarainministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Antti Rinteen hallitus on nimitetty. Hallituksen ohjelmaa käsiteltiin eduskunnan tiedonantokeskustelussa kokonaiset kaksi päivää. Ohjelma ja sen myötä Rinteen enemmistöhallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 113 – 75.

  Löikö eduskunnan hallitusohjelmakeskustelu yli äyräiden? Onko Rinteen hallituksen talouspolitiikka rakennettu juoksuhiekalle vai peruskalliolle?

  Kenen teksiä hallitusohjelmasta löytyy? Mistä mikäkin lause ohjelmaan on kopioitu? Mikä tuo Rinteen hallitusohjelmalle optimistisen sävyn, siinä missä Sipilän hallituksen ohjelmaa leimasi pessimismi? Entä miksi eläinsuojeluasiamiehen virka perustetaan juuri Seinäjoelle?

  Mikä on päivän politiikan sana? Mikä politiikan sana kuvaa koko alkuvuotta?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Britanniassa konservatiivipuolue valitsee puheenjohtajansa pääministeri Theresa Mayn seuraajan. Konservatiivipuolueen puheenjohtajasta tulee automaattisesti myös Britannian pääministeri.

  Pääministeriä ei siis pääse valitsemaan koko Britannian 65 miljoonan ihmisen kansa, vaan äänestykseen voi osallistua vain konservatiivipuolueen jäsenet, joita on noin 160 000.

  Millainen merkitys Britannian pääministerin valinnalla on brexitin suhteen? Onko realistista, että uusi pääministeri pystyisi hoitamaan brexit-neuvottelut paremmin kuin Theresa May?

  Politiikkaradion studiossa Risto E.J. Penttilä, puhelimessa Suomen Britannian suurlähetystön päällikön sijainen Minna Laajava sekä politiikan tutkija Mikko Kuisma.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Rinteen hallitus yrittää tehdä Suomesta kokoaan suuremman maailmalla. Hallitusohjelmaan on kirjattu seitsemän ulkopolitiikan tavoitetta ja viisi EU-politiikan tavoitetta. Lisäksi listataan keinot, joilla Suomesta tulisi kokoaan suurempi.

  Miksi hallitusohjelmassa ei puhuta Itämeren alueen turvallisuusympäristön heikkenemisestä? Miksi Venäjää ei käsitellä erikseen, vaan samassa yhteydessä muiden suurvaltojen kanssa? Miksi hallitus ei mainitse EU:n turvatakuulausekkeen kehittämistä lainkaan?

  Entä haiskahtaako kirjaus "Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita vastaan" kylmän sodan etupiiriajattelulta?

  Riittääkö pelkkä ulkopolitiikan liikkumatilan "ylläpito"? Eikö Suomen ulkopolitiikan liikkumatilaa pitäisi laajentaa?

  Hallitusohjelman ulkopolitiikkaa arvioivat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.), Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) sekä sekä kansanedustaja Arto Satonen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Miten tulevaisuuden usko ja poliittisen ilmapiirin muutos liittyvät muuttoilmiöön ja korkeasti koulutettujen muuttoon Venäjältä? Politiikkaradion vieraana oli Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila. Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradion Puheet päreiksi -kaksikko dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat vaalikeskustelua ja sitä, miten hallitus-oppositio -asetelman katoaminen päivän politiikan kartalta vaikuttaa eduskuntavaaleihin ja puolueiden kannatukseen.

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä