Reportage, radioessäer, personporträtt och dokumentärer

Jaksot

 • Mela Nyholm började storgråta när hon fick höra att hennes studiekamrat var gravid. En helt odräglig känsla kom över henne, nästan som ett hat. Mela är ofrivilligt barnlös. Efter åtta provrörsbefruktningar och många års längtan efter ett barn vågar hon öppet möta sina "fula känslor", bitterheten och avundsjukan på dem som har barn.
  Redaktör är Mi Wegelius, ljuddesigner Anne Heikkilä och producent Staffan von Martens

 • Aktivistgruppen sitter i ett slovakiskt fängelse i väntan på en rättegång. Ina Kauranen hinner tillsammans med de andra redan planera hur man ska fira jul i fängelset, då något helt oväntat inträffar.

 • Efter några dygn i ett ruffigt polishäkte har de tolv aktivisterna flyttats till ett fängelse som under andra världskriget fungerat som ett koncentrationsläger, utan att veta hur länge de kommer att få vänta på en rättegång. Ina Kauranen berättar om fängelsevistelsen, och om sin syn på begreppet civil olydnad.

 • Tillsammans med aktivister från fyra länder har Ina Kauranen klättrat upp i ett 70 meter högt gruvtorn och vecklat ut en banderoll som kräver ett slut på användningen av kol. Nu har polisen gripit dem och fört dem till polisstationen där aktivisterna räknar med att tvingas stanna i högst 48 timmar. Men de lokala myndigheterna tänker sig något helt annat.

 • Historien om en protest mot kolindustrin, om att stå i ett gruvtorn 70 meter ovanför jordytan, om en aktion som får myndigheter att hota med ett femårigt fängelsestraff. 28-åriga finlandssvenska Ina Kauranen är en av aktivisterna.
  Redaktör: Tomas Jansson

 • - eller hur jag föll för filmserien som under fem decennier speglat sin samtid.

  1976 slog Sylvester Stallone knockout på filmvärlden med historien om boxaren Rocky. Fyrtiotvå år och sju filmer senare skrevs det sista kapitlet i sagan om en av Hollywoods största underdogs. Hur har den förändrats genom åren? Vad var det Ronald Reagan sade om Rocky IV och varför har Silja Sahlgren-Fodstad ett så passionerat förhållande tiill serien?
  Redaktör: Silja Sahlgren-Fodstad, ljudtekniker: Tapio Lahti, dramaturg: Are Nikkinen och producent: Staffan von Martens.

 • Hur uppfinner man sig på nytt gång på gång? Ge en performancegrupp ett utrymme och de fyller det med betydelse. Oblivia är inte en dansgrupp, men arbetar med koreografi i sina föreställningar. Oblivia är inte heller en teatergrupp, men arbetar med text, associationer och fysiska uttryck som kommer från performancekonsten. Tillsammans gestaltar de hela världen med kropp och röst. Men försvinner en i gruppen, ja då förändras också gruppens värld radikalt.
  Redaktör: Anna Dönsberg.
  Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, dramaturg: Are Nikkinen, producent: Staffan von Martens

 • Vem är min pappa? Bo Ahlgren har fyllt 51 år. 25 år har han jobbat som journalist. Nu är det dags att börja ställa frågor om sig själv.
  När man växer upp är det människorna och samhället omkring en som formar världen. Mamma, pappa, barn sägs det att det handlar om. Men om det inte är så? Om det är mamma, mommo, mofa och barn, ett litet frontmannahus, och fadern okänd hela livet?
  Dokumentären Faderlös är Bo Ahlgrens personliga resa till sina rötter. Målet är att hitta sin biologiska pappa.
  Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. dramaturg: Are Nikkinen, producent: Staffan von Martens

 • Kristina Paltén blev trött på all främlingsfientlighet och människors rädsla för andra människor.
  Efter aderton år som ingenjör sade hon upp sig från sitt arbete för att förverkliga sin dröm - att springa
  genom Iran. Under nästan sextio dygn tog hon sig fram med en barnvagn rullande framför sig, närapå
  tvåtusen kilometer.
  I Dokumenterat berättar Kristina Paltén om sitt projekt och sin strävan att öka människors tillit.
  Redaktör: Mi Wegelius, ljuddesigner: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens

 • Levänluhta ligger i periferin, utanför alla boplatser. Varför är det just kvinnor och barn som begravts där? Och varför har man begravt dem i vatten? Har man dumpat utstötta människor här, eller tvärtom högt aktade människor?

 • Mitt ute på en åker i Storkyro finns källan Levänluhta. I den har man under århundraden hittat människoben. Och på våren kan ibland källans vatten färgas rött. Vems är benen, och vad gör de där? Teorierna är många, allt från slavar och människo-offer till kannibalrester och stupade vid Klubbekriget. Arkeologen Anna Wessman har ägnat de senaste 10 åren åt att hitta svaren på de här frågorna.
  Redaktör: Johanna Grönqvist, ljuddesign: Anne Heikkilä, dramaturg: Are Nikkinen och producent: Staffan von Martens

 • Efter kriget bränner finska statspolisen alla arkivhandlingar gällande judarna. 1947 inleds en rättegång vid Åbo Hovrätt, där bl.a. statspolisens chef Arno Anthoni står åtalad. Men rättegången får en överraskande vändning.

Klipit

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä