Dokumenterat

Sunnuntaisin klo 09.15, Yle Vega - Yle Areena 28 pv

Reportagen, radioessäerna, personporträtten och dokumentärerna som sänds i Yle Vega på söndagsmorgnarna går under det gemensamma namnet Dokumenterat.

Jaksot

 • Mikael och Emelie har försökt få barn i sju år, när de får veta att Emelies livmoder är missbildad. Hon kommer aldrig kunna bära ett barn. De reser till Georgien för att hyra en surrogatmamma som ska bli gravid med deras barn. Hon heter Nino och är tjugofem år. Nio månader senare följer vi med till Tbilisi när de ska hämta det nyfödda barnet. Varför valde Nino att bli surrogatmamma? Hur är det att ge bort ett barn som man burit i nio månader? Vi träffar också Mariam, som bor i ett fallfärdigt höghus utanför Tbilisi med sin familj. Hennes barn vet inte om att hon varit surrogatmamma. Men när de blir stora ska hon berätta. Då kommer de att förstå varför hon gjorde det, säger hon. En SR/P1 dokumentär av Lollo Collmar.

 • Unga flickor som blir gravida göms undan på institutioner. Nunnor tar spädbarn från deras mammor och adopterar bort dem. Andra spädbarn dör under oklara omständigheter och begravs om natten i en omärkt grav. En tragedi av stora mått har avslöjats på den katolska kyrkans hem för mödrar och barn på Irland. Henrietta Clayhills har träffat Peter Mulryan och Winifred O'Neill som har upplevt nunnornas grymhet på nära håll.

 • Mordet på människorättskämpen Martin Luther King fick inte enbart politiska följder. Också konsten förändrade sig till följd av den skärpta samhällssituationen. Protestsångerna ekade, estradpoesin blev samhällsengagerad och till och med soulmusiken blev politisk. Hur förändrade musiken USA i slutet av 60-talet och vad finns idag kvar av musikens politiska arv? I programmet När musiken förändrade USA medverkar hiphopens gudfäder The Last Poets, journalisten Stuart Cosgrove och professor Bo Pettersson. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Den 14 oktober år 1930 går president Kaarlo Juho Ståhlberg på sin vanliga morgonpromenad tillsammans med sin fru Ester på Brändö i Helsingfors. På vägen möter de en mörkgrön Chevrolet, och två män som stiger ur bilen. Männen lyfter in presidenten i bilen, varmed fru Ester sätter sig i baksätet och meddelar att hon tänker åka med. Nu börjar en 700 kilometer lång bilresa genom Finland under pistolhot.
  Dokumentären berättar om händelserna år 1930, året då Finland var nära en statskupp och diktatur. Under sommaren, mellan maj och oktober, utförde högerradikala aktivister över 250 kidnappningar, skjutsningen av presidentparet var den sista.
  Redaktör: Mikaela Weurlander. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

 • Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist som mister 8 familjemedlemmar i olyckan och som fortfarande hoppas hitta fartyget. Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman. Producent: Staffan von Martens.
  På bilden Hans och Gun Grönqvist

 • Uppsalabon, författaren Lars Sund, evig österbottning i sina berättelser. I Dokumenterat rör sig Lars Sund och Mi Wegelius i Sunds hemstad Uppsala sedan fyrtio år tillbaka och i hans fiktiva, faktiska Jakobstad, uppväxtstad som präglat honom för livet.

 • Jan Backman från Jakobstad gjorde det de flesta har drömt om. Han lämnade allt bakom sig och kastade loss. På det klassiska viset. Ensam. Med en gammal segelbåt. Utanför Gran Canaria undrar han, vad han egentligen håller på med? Redaktör: Peter Lüttge.

 • Gunnar Björling strävade efter att utveckla alla sidor av sin personlighet. Han var generös och vänlig, men också kolerisk och eldfängd. Björling var som en eld som behövde havet för att lugna ner sig, säger Fredrik Hertzberg som skrivit en biografi om poeten Gunnar Björling. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Både Anna och Henrik är utåt sett vanliga finländare med utbildning, jobb och fritidsintressen. Men de bär på en hemlighet. De är offer för kärleksbedrägeri på nätet. Och de är långt ifrån de enda som blivit lurade. Redaktör: Patrik Skön.

 • Mirjam Tuominens författarskap upplever som bäst en renässans. Som författare är hon unik, säger Tuva Korsström (bilden), hennes yngre dotter. Samtidigt berättar hon om hur rädda och utlämnade hon och systern Kyra var under deras uppväxt. När som helst fick mamma Mirjam vredesutbrott. I Dokumenterat berättar Tuva Korsström om deras liv tillsammans med en paranoid mor, något som Tuva nu också har skrivit om i boken “Älvan och jordanden - en biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström”. Redaktör är Mi Wegelius.

 • En av 1900-talets populäraste pojkbokshjältar var flygarhjälten James Bigglesworth eller kort och gott Biggles. Biggles var godheten personifierad, en gladlynt och orädd flygare som aldrig tvekade då världen behövde räddas.
  Men hur kommer det sig att Biggles idag verkar mer eller mindre bortglömd? Vad blev det egentligen av pojkbokshjälten som stod för kamratskap och samhörighet och fick tusentals pojkar att drömma om äventyr och fjärran länder. Behöver vi inte hjältar som Biggles längre?
  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesigner Jyrki Häyrinen, producent Staffan von Martens

 • En berättelse om att inte ge upp, också om livet ger en riktigt mycket stryk.
  Det är en bekant känsla för många, att plötsligt en morgon överfallas av känslan att inte alls vilja stiga upp ur sängen. Även om allting egentligen är bra, känns allting meningslöst, som om det enklaste skulle vara att dra täcket över huvudet, och ge upp.
  I en radiodokumentär låter Tomas Jansson sig överfallas av hopplösheten, och söker upp människor som har upplevt eller sett tragedier, som nu får frågan vad som gör livet värt att leva.
  Manuskript och editering: Tomas Jansson (till höger på bilden). Med musik av Robert Kock (till vänster på bilden).

Klipit

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä