Tiedetiistai

Tiedetiistai: Sukututkimus

 • 54 min
 • toistaiseksi

Sukututkimus on suosittu harrastus, joka sukutietojen verkkoon siirtymisen myötä on löytänyt harrastajia yhä nuoremmista ikäluokista. Radio Suomen studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toiminnanjohtaja fil.tri. Kari-Matti Piilahti sekä liki 40 vuoden ajan sukuja tukinut Erkki Juuti. Toimittajana Seppo Heikkinen.

Lähetykset

 • ti 18.11.2014 19.06 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Tähtienkatseluillassa asiantuntijat vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin tähtitaivaan kohteista, kaukoputkista, tähtivalokuvauksesta tai vaikkapa tähtiharrastuksen aloittamisesta. Radio Suomen studiossa ovat professori Markku Poutanen ja tietokirjailija Markus Hotakainen. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Sukututkimus on suosittu harrastus, joka sukutietojen verkkoon siirtymisen myötä on löytänyt harrastajia yhä nuoremmista ikäluokista. Radio Suomen studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toiminnanjohtaja fil.tri. Kari-Matti Piilahti sekä liki 40 vuoden ajan sukuja tukinut Erkki Juuti. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Putkiremontti-ilta vastaa kuulijoiden kysymyksiin tekniikan ja laki-asioiden tuntijoiden suulla. Myös Putkiremontti-televisiosarjan asukas antaa omat vinkkinsä. Miten suunnitella, toteuttaa ja rahoittaa hanke, jota maksetaan vastikkeissa vuosikausia? Toimittajana Jari Vaara.

 • Radio Suomen Tiedetiistaissa suunnitellaan puutarhan syystöitä. Kannattaako vuosien myötä ränsistynyt orapihlaja-aita leikata alas. Entä keväällä istutettu ruipeloinen norjanangervo? Kuinka varmistaa ensi kesän kukkaloisto? Istutanko sipulit ja perennat nyt, ensi kuussa vai kenties keväällä? Mitkä puut piti leikata keväällä ja mitä sahataan nyt syksyn tullen? Tiedetiistain Puutarhan syystöissä -ohjelman soittajia opastavat ammattipuutarhurit. Asiantuntijoina lähetyksessä ovat Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Pertti Pehkonen ja puutarhuri Merja Pulkkinen. Toimittaja on Leena Mattila. Kuva: Raine Martikainen/Yle

 • Parin kilon painonnousu kesän jäljiltä ei ole vielä kovin huolestuttavaa, mutta jos painoa kertyi reippaasti enemmän, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ei kuitenkaan miten tahansa: Pahimmillaan laihduttaminen on omien kudosten tuhoamista, sisäistä kannibalismia. Erilaisia dieettejä tarjoillaan oikotienä onneen, mutta kuinka saada tuloksia niin, ettei terveys kärsi? Entä mitä uutta perimän tutkimus on tuonut painonhallintaan? Studiossa kysymyksiin vastaamassa lihavuustutkija, sisätautilääkäri Aila Rissanen HUS:sta ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borg Helsingin Urheilulääkäriasemalta. Toimittajana Pirjo Koskinen.

 • Millaisia salaisuuksia Itämeren pohjasta löytyy? Entäpä millaista on sukeltaa Suomessa? Näistä ja monista muistakin sukeltamiseen liittyvistä asioista keskustellaan Sukellusillassa. Asiantuntijoina tekniikkasukeltaja ja vedenalaista tutkimusta suorittavan yrityksen johtaja Immi Wallin sekä tekniikka- ja luolasukeltaja sekä sukelluskouluttaja, lääkäri Nora Tehl. Toimittajana Hannamari Luukkanen.

 • Ilmoissa on ollut ihmettelemistä taas viime aikoina, kun ollaan paukattu trooppisesta helteestä lähelle nollaa ja paikoitellen pakkasen puolelle. Lisäjännitystä tuovat myrskylukemissa riehuvat puuskaiset tuulet ja äkäiset raekuurot. Mikä ilmoja vaivaa? Johtuvatko myrskyt ja muut oudot ilmiöt ilmastonmuutoksesta vai mistä? Kuuntelijoiden sää-aiheisiin kysymyksiin vastaamassa ovat Ari-Juhani Punkka ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta. Toimittaja on Leena Mattila.

 • Krapulalle pyhitetty teemailta syventyy kankkusen ruumiillisiin ja henkisiin vaikutuksiin. Mitä elimistössä itse asiassa tapahtuu, kun promillet laskevat? Milloin krapulasta on syytä huolestua ja miten ikäviä oireita voisi parhaiten ehkäistä? Asiantuntijoina ovat A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja 20 vuotta A-klinikkasäätiössä työskennellyt sairaanhoitaja Lolan Lindroos. Juontajana Jari Vaara.

 • Kesä tulee, paidat pois ja lihakset esiin. Adonis-kompleksi voi iskeä, kun vertaa itseään treenattuihin atleetteihin. Ulkonäköpaineet ajavat nuoria miehiä salille ja osa ottaa avuksi myös anaboliset steroidit. Miksi ihmeessä leikitään terveydellä? Toimittajana Leena Mattila. Kuva: EPA / Ali Ali

 • Maaliskuu ja kevättalvi ovat erinomaista aikaa piipahtaa ulos lenkille ja katsahtaa samalla yötaivaalle, siellä on paljon mielenkiintoista menossa tälläkin hetkellä. Kuuntelijoiden kysymyksiin ovat vastaamassa professori Markku Poutanen ja tiedetoimittaja, tietokirjailija Markus Hotakainen. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

 • Studiossa vieraina Luomuliikunta-kirjan kirjoittaja, liikuntafysiologi Arto Pesola Jyväskylän yliopistosta ja työfysioterapeutti, tutkija Johanna Koroma Aalto yliopistosta. Arton erikoisalaa ovat istumisen vähentämisen vaikutukset terveyteen ja Johannan mobiilityö ja erilaiset työtilaratkaisut. Mukana studiossa myös tuolittoman tammikuun innoittama seisoja Juhani Metsäpelto Suomen Ladusta. Toimittajina Hannamari Luukkanen ja Pirjo Koskinen.

 • Kysy rakennusten kosteus- ja homevaurioista. Kysymyksiin vastaamassa ovat kosteus- ja homeohjelman ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen ja ylitarkastaja Vesa Pekkola Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Toimittajana Pirjo Koskinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä