Radio 1:n erikoislähetykset

Jouluevankeliumi Matteuksen mukaan

 • 8 min
 • ei kuunneltavissa

Lukijana Minna Hannula.

Lähetykset

 • to 25.12.2014 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kuinka hyvin tunnemme maakuntalaulumme? Taitoja voi testata Yle Radio 1:n Maakuntalauluillassa. Yleisöä laulattaa Kallaveden seurakunnan nuorisokuoro KNOT Richard Nichollsin johdolla.

  Maakuntalauluja on Suomen historiallisten ja nykyisten maakuntien kunniaksi sävelletty 1850-luvun puolivälistä lähtien. Kansalaisille laulut ovat tulleet tunnetuiksi mm. kansakoulujen ja laulujuhlien kautta. Laulujen juhlavien melodioiden ja tunteita herättävien sanojen avulla on vaalittu maakuntien perinteitä ja identiteettiä.

  Tilaisuuden juontajana toimii Inari Tilli. Asiantuntijavieraana on musiikintutkija, emeritusprofessori Reijo Pajamo.

  Koko maahan radioitava ilta on samalla osa Suomen satavuotisjuhlintaa. Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Kuopion Musiikkikeskus, Suomen Kotiseutuliitto ja Pohjois-Savon liitto.

 • Pärt: Da pacem Domine (Hilliard Ensemble).

  Brahms: Ihr habt nun Traurigkeit (Kiri Te Kanawa, sopraano, ja Chicagon sinfoniaork./Georg Solti).

  Liszt: Angelus (Lazar Berman, piano).

  Bryars: In paradisum (Latvian radion kuoro/Kaspars Putnins).

  Melartin: Sursum corda (Ylentäkää sydämenne) (Ville Urponen, urut).

  Lloyd Webber: Pie Jesu (Paul Miles-Kingston, poikasopraano, Sarah Brightman, sopraano, James Lancelot, urut sekä Winchesterin katedraalin kuoro ja Englantilainen kamariorkesteri/Lorin Maazel).

  Konsertin on toimittanut Markus Virtanen.

 • Glier (sov. Grechesky): Juhla-alkusoitto Lokakuun vallankumouksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi (Royal Northern College of Music Wind Orchestra/Clark Rundell).

  A. Obuhov: Kalitka (Portti) (Nimeämätön mezzosopraano ja Leningradin akateeminen Glinka-kuoro/Vladislav Tshernushenko).

  Mosolov: Nuorten ratsumiesten laulu (Osipovin venäläinen kansansoitinork./Vitali Gnutov).

  Feinberg: Rakas ystäväni (Riitta-Maija Ahonen, mezzosopraano, ja Christophe Sirodeau, piano).

  Prokofjev: Tappelu bal. Dneprillä (Neuvostoliiton kulttuuriministeriön SO/Gennadi Rozhdestvenski).

  Shostakovitsh: Andante elok. Vastasuunnitelma (Nicola Benedetti, viulu, ja Bournemouthin SO/Kirill Karabits).

  Deshevov: Eksoottinen sarja (Sergei Bliznetsov, oboe, Mihail Bondarev, viulu, Sergei Belisov, sello ja nimeämätön pianisti).

  Pasternak: Preludi gis-molli (Roger Woodward, piano).

  Shteinberg: Älä itke minua Äitini sarj. Piinaviikko (Clarion-kuoro/Steven Fox).

  Mjaskovski: Ensimmäinen osa serenadista Es-duuri op.32/1 (Venäjän valtion SO/Jevgeni Svetlanov).

  Dunajevski: Moskovani (Dmitri Hvorostovski, baritoni, ja Venäjän Henkisen renessanssin kuoro sekä Moskovan kamariork./Constantine Orbelian).

  Hatshaturjan: Tanssi viululle ja pianolle (Hideko Udagawa ja Boris Berezovski).

  Kabalevski: Epilogi sarj. Ilveilijät (RCA Victor -ork./Kirill Kondrashin).

  Konsertin on laatinut Jari Rantschukoff

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä. Toimittajana on Krista Taubert.

 • O.Y Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio -nimisen yhtiön ensimmäinen lähetys oli torstaina 9.9.1926. Vastaperustetun yhtiön ensimmäissä lähetyksessä vastaperustetun laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L. M. Viherjuuri piti puheen.

  Puheen lukee kuuluttaja Jari Aula.

 • Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

  Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

  Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

 • Maria Andersson oli tiettävästi vanhin koskaan elänyt suomalainen. Mitä hän kertoi elämästään 110-vuotishaastattelussa vuonna 1939?

 • Nuorisokuoro Vox Aurea esiintyy lähetettävässä Laulun voima -yhteislaulukonsertissa maanantaina 11.5. klo 19.03. Kuoroharrastuksesta kertovat laulajat Eerika Malkamäki ja Konsta Litmanen sekä kuoronjohtaja Sanna Salminen. Toimittajana Salla Matusiak.

 • Marraskuussa 1978 presidentti Urho Kekkosen nekrologi tallennetaan Yleisradion kassakaappiin. Muutamia viikkoja aiemmin Neuvostoliiton matkan yhteydessä presidentti Kekkosen terveydentilaan on kiinnitetty huomiota. Suomalainen media vaikenee tapahtuneesta. Nekrologin tekijä on presidentin sisäpiiriläinen. Oliko joillakin erityistä syytä olettaa, että presidentti olisi pian kuollut? Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Keijo Korhosen marraskuussa 1978 kirjoittama ja lukema UKK in memoriam- nauha Yleisradion arkistosta. Alivaltiosihteeri Keijo Korhosen muistopuhetta presidentti Kekkosesta ei koskaan lähetetty. Liittyy Jukka Kuosmasen toimittamaan ohjelmaan Presidentti Kekkonen Ylen luurankokaapissa.

 • Yleisradion entiset radiokuuluttajat Maija-Kaarina Saloranta, Pentti Fagerholm ja Lauri Paavola tapaavat toisensa pitkästä aikaa Ylen tiloissa Helsingin Pasilassa. Millaista oli kuuluttajan työ heidän aikanaan?

  Kuuluttajakonkareita jututtaa toimittaja Timo Asikainen, joka hänkin on entinen kuuluttaja.

  Tekninen toteutus: Pentti Männikkö.
  Tuottaja: Jari Aula.

  Ohjelman työryhmässä ovat olleet mukana myös Yle Radio 1:n nykyiset kuuluttajat ja kanavan vastaava tuottaja Anna Simojoki.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä