Puheen Aamu

"Kuvailutulkki ei tulkitse vaan pysyy tiukasti siinä kuvassa"

 • 18 min
 • toistaiseksi

Kuvailutulkkaaja välittää mm. elokuvasta ja teatteriesityksestä näkövammaiselle sen, mitä kuulo-, tunto-, haju- ja makuaisti eivät kerro. Elokuvan ja teatteriesityksen kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi henkilöiden ulkonäköä, sanatonta toimintaa ja maisemaa tai lavastusta. Taidenäyttelyssä kuvailutulkki sanallistaa teoksen visuaalisuuden. Kuvailutulkkausta voidaan hyödyntää myös kaikissa arjen tilanteissa. Kuvailutulkin asiakkaat ovat pääasiassa näkövammaiset. Myös vanhukset hyötyvät palveluista.

"Kuvailutulkki ei tulkitse vaan pysyy tiukasti siinä kuvassa. Vastaanottaja sitten tulkitsee mielessään", kertoo kuvailutulkki Anu Aaltonen.

 

Puheen Aamussa vieraili kuvailutulkaaja Anu Aaltonen. Halloween hengessä  Aaltonen kuvailutulkkasi pätkiä tunnettujen kauhuelokuvien tunnetuista kohtauksista.

"Helppoa työtä ei ole. Vaikein tilanne on, jos tilaa on hirveen vähän ja  juonen kannalta ratkasevia tapahtumia paljon. Lähtökohtaisesti kuvailutulkki pyrkii olemaan samalla tasolla kuin asiakas".

 

Toimittajina ovat Juuso Pekkinen ja Linda Vettanen.

Lähetykset

 • pe 31.10.2014 8.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Sukupuoliroolit myös komiikan suhteen menevät pääosin edelleen niin, että mies seisoo lavalla ja naurattaa kun taas nainen istuu yleisössä ja nauraa. Totuus on kuitenkin se, että Suomesta löytyy paljon keikkailevia naispuolisia stand up -koomikkoja. Hyvänä esimerkkinä viiden koomikon kollektiivi All Female Panel. Sen muodostavat Saana Peltola, Anna Rimpelä, Kaisa Pylkkänen, Ida Grönlund sekä huhtikuussa uudelleen starttaavan Noin Viikon Studion toisena ankkurina aloittava Eeva Vekki.

  Viime syksynä ryhmänä keikkailun aloittanut All Female Panel on naurattanut läpi eteläisen Suomen loppuunmyydyillä saleilla ja saanut osakseen suitsutusta, mutta myös kyräilyä.

  Mistä idea vain ja ainoastaan naisista kostuvan koomikkoryhmän perustamiseen lähti? Miksi miehet ovat perinteisesti hyväksytympiä naurattajia kuin naiset? Miten feminismi toimii komiikassa vai onko huumorin sekoittaminen naisten ja miesten tasa-arvon vaalimiseen täysin mahdoton yhtälö? Punchline itsessään. Muun muassa näistä puhuttiin Puheen Aamussa kun Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen saivat vieraakseen huumorin ammattilaiset, All Female Panelin Saana Peltolan ja Anna Rimpelän.

  Kuva: All Female Panel

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Kova mimmi pissaa miehen päälle ja pöllii auton - naiskoomikolla on lupa olla roisimpi kuin miehet.
  Tästä puhuvat yhdeksän jälkeen All Female Panelin Saana Peltola ja Anna Rimpelä. Lisäksi puhetta lauantaisesta Earth Hour-tapahtumasta, joka tänä vuonna kiinnittää huomion ruoan ympäristövaikutuksiin ja Jussi-gaalasta, jossa tasa-arvoa haetaan valkoisilla nauhoilla.

 • Puheen Aamussa puhuttiin parisuhteista. Mitkä asiat parisuhteissa hiertää tässä ajassa? Miten vaalia oman parisuhteen liekkiä? Entä onko teknologia helpottanut vai vaikeuttanut parisuhteiden arkea? Vieraana on valtiotieteen tohtori, psykoterapeutti ja sosiaalitieteilijä, Väestöliiton parisuhdetiimin johtaja Heli Vaaranen.

  - Riippuvuudet kuten netti- ja pornoriippuvuus, uskottomuus ja keskustelu siitä, mikä on uskottomuutta sekä puhumattomuus - siinä on tämän hetken top 3 ongelmat parisuhteissa.

  - Aika jota elämme on aika pinnallista, aika bling blingiä - sitä samaa ovat myös parisuhteet. Vaihtaminen on helppoa, mutta pysyminen on vaikeaa. Mä ajattelen näin, että pysyvät parisuhteet ovat tulevaisuuden eliittiä.

  Heli Vaaranen oli Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • ”Robotit tekevät vaurautta. Ihmiset luovat arvoa.”

  Robotiikan asiantuntija Cristina Andersson väittää, että robotiikan avulla voimme ratkaista monenlaisia ongelmia lähes kaikilla elämänalueilla. Robotit ovat kuin tehtyjä vanhenevan väestön huolehtimiseen sekä yksinäisyyden ehkäisemiseen. Lisäksi roboteista on tärkeä apu jopa ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa, koska robotti menee sinne mihin ihminen ei voi mennä. Robotit tulevat myös apuun oppimisessa sekä tarjoaa mahdollisuuksien tasa-arvoa.

  Cristinan mukaan robotit ovat kombinatoorinen innovaatio, joka tulee mullistamaan maailman.

  - Tällä hetkellä on tärkeää opettaa tekoälylle hyviä asioita. Jokaisen ihmisen täytyy ottaa vastuu, digitaaliseen maailmaan ei saa laittaa mitään roskaa, sillä sieltä robotit hakevat oppinsa. Microsoftin twiittaava robotti oppi päivässä rasistiksi - sen opettivat ihmiset eivät toiset robotit.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Miten elämänmuutokset, kuten perheellistyminen, työuupumus ja maailman muuttumien yhä vahvemmin sosiaalisen median puolelle vaikuttavat artistin taiteeseen? Räppäri Pyhimys on pohtinut näitä teemoja vahvasti tuoreella sooloalbumillaan Tapa poika, joka on myös kertomus aikuistumisriitistä ja siihen liittyvistä ongelmista.

  Pyhimys oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraana. Hänen kanssaan puhuttiin muun muassa keski-ikäistymisen sekä perheellistymisen tuomista muutoksista sekä siitä, miten se heijastuu hänen omaan musiikkiin.

  Lisäksi artisti itse ihmettelee, mistä johtuu, että nykyään hänen tekemisiin kohdistuu paljon kovempaa kritiikkiä kuin ennen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Odotusarvoisesti sinun on tiedetoimittaja ja kirjailija Antti Kivimäen psykologinen esikoisromaani ja teräväpiirtokuva addiktin ajatusmaailmasta: maailma näyttäytyy peliteoreettisten pohdintojen leikkikenttänä, ja jokainen siirto mietitään loppuun asti. Kivimäki uskoo, että nettideittailuun voi jäädä koukkuun siinä missä pokeriinkin.

  - Nettideittisovellushan on kuin hedelmäpeliautomaatti. Samalla tavalla kuin hedelmäpelissä nettideittailussakin tulee voittoja - nettideittailussa se on viesti, hedelmäpelissä palkinto.

  Toimittajina Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa.

 • Fyysikko ja kosmologi Syksy Räsäselle aika on jotain muuta kuin lineaarinen jana elämän ja kuoleman välillä. Mutta miten hän suhtautuu ajan subjektiiviseen päätökseen eli kuolemaan, etenkin kun se kosketti hänen kollegaansa Stephen Hawkingia, jonka kanssa Syksy jakoi ammattinimikkeen lisäksi myös poliittisen mielipiteen esimerkiksi palestiinalaiskysymyksen suhteen.

  Miten tämä kävi ilmi ja millainen on Stephen Hawkingin perintö?

  - Sinänsä Hawkingin kuolema ei ollut minulle mikään henkilökohtainen menetys, mutta onhan se osa yhden aikakauden loppua. Yksi vanha mestari on poistunut keskuudestamme.

  Räsänen piipahti Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraana puhumassa Hawkingin lisäksi myös ajan luonteesta sekä Suomen hallituksen tiede- ja talouspoliittisista linjauksista, joista tulee olla huolestunut.

 • Oletko tyytyväinen työpaikkaasi, asioihin jotka täyttävät suuren osan arjestasi ja jonka avulla elätät itsesi ja perheesi? Onko epämääräinen tyytymättömyys vallannut sinut? Oletko harkinnut uranvaihtoa? Puheen Aamussa oikeaoppiseen elämänmuutokseen kävivät antamassa Elämäntehtäväetsivä Marjaana Herlevi ja Uramuotoilija Paula Helle.

  - Ihmisillä on aika paljon isoja uskomuksia, jotka estävät etenemästä uralla johonkin toiseen suuntaan. Ajatellaan, että minulla on vain tämä yksi polku mitä kuljen ja tähän mä olen sidottu.

  - Ihmiset ovat liian armottomia itselleen. Maailmasta löytyy monenlaisia polkuja oppia uutta ja lähteä toteuttamaan vaihtoehtoista urapolkua.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

Klipit

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä