Tauko

Tarpeistonhoitaja viimeistelee teatteriesityksen

 • 11 min
 • toistaiseksi

"Ennen teatteriesitystä mä laitan kaiken tarpeiston paikoilleen. Eli kaiken sen mikä ei ole lavastusta tai puvustusta",  kertoo tarpeistonhoitaja Sirpa Marttila.

Marttila on työskennellyt Kouvolan Teatterissa lähes 30 vuotta, joten esityksissä tarvittavaa tavaraakin on kertynyt  hyllykaupalla.

Toimittaja Anu Packalén kävi ihmettelemässä Marttilan valtakuntaa eli Kouvolan Teatterin tarpeistovarastoa

 

 

 

 

Lähetykset

 • ti 4.11.2014 11.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Tänään tauolla pääsemme tutustumaan pysäköinninvalvojan työhön. Joona Q-parkista on tehnyt pysäköinninvalvojan hommia vuoden päivät. Joona kaasuttelee Helsingin keskusta-alueella noin 80 kilometriä päivässä. Työhön kuuluu valokuvien napsiminen ja silloin tällöin pysäköintivirhemaksun naputtelu.

  Anu Packalén hyppäsi Joonan kyytiin.

  .

 • "Tässä työssä on oltava tarkkana . Tekniikkaa ja huomioitavia asioita on paljon", kertoo jäänpoistaja Hannu Mörsky Swissportista.
   
  Lentokoneen jäänpoistaminen on tarkkaa, nopeaa ja tehokasta työtä. Yhden koneen käsittely tapahtuu nopeimmillaan parissa minuutissa. Jään ja huurteen poisto on viimeinen lentokoneelle tehtävä toimenpide ennen kuin kone pääsee ilmaan.
  Lentokone ajaa ns. pesupaikalle omilla moottoreilla. Kun kone on tukevasti paikoillaan, sen ympärille ajaa  joko kaksi tai neljä jäänpoistajaa. Jäänpoistaja Hannu Mörsky huristelee koneen kylkeen 26 tuhatta kiloa painavalla ajoneuvolla. Jäänpoistokoneen säiliöissä on yli 7 tuhatta litraa nesteitä- vettä ja erilaisia glykiooliseoksia.
  Kaikkia laitteita mm. ruiskua, jolla levitellään nesteitä koneen siiville, hallitaan nosturin 15 metrin korkeuteen nousevassa hytissä kahden zoikkarin avulla.  
  Anu Packalen pääsi jäänpoistaja Hannu Mörskyn kyytiin.

 • Suomessa on pakollista käyttää joulukuusta helmikuuhun talvirenkaita. Rengasliikkeissä riittäkin sutinaa varsinkin ensimmäisten lumisateiden saapuessa. Kaikki eivät osaa, voi tai viitsi vaihtaa itse renkaita, vaan homma ulkoistetaan ammattimiehille. Jari Keltasella on lähes 10 vuoden kokemus renkaiden parissa työskentelystä. Anu Packalén tapasi Kouvolan rengaspalvelun Jari Keltasen.

 • "Eläimen ruhosta tai raadosta poistetaan kaikki pilaantuva ja laitetaan tilalle ei-pilaantuvaa. Siinä yksinkertaistettuna eläinkonservaattorin työ", kertoo ylikonservaattori Ari Puolakoski.
  Toki työhön mahtuu lukuisia lukuisia muita työvaiheita aina ruhon tarkasta mittauksesta luiden keittämiseen.

  Luonnontieteellisessä museossa työskentelee viisi konservaattoria. He täyttävät vuosittain satoja eläimiä meidän museon vierailijoiden iloksi sekä arvokkaaseen tieteen käyttöön.

  Anu Packalén tapasi ylikonservaattori Ari Puolakosken

 • "Ennen teatteriesitystä mä laitan kaiken tarpeiston paikoilleen. Eli kaiken sen mikä ei ole lavastusta tai puvustusta", kertoo tarpeistonhoitaja Sirpa Marttila, joka on työskennellyt Kouvolan Teatterissa lähes 30 vuotta. Vuosien varrella tavaraa on kertynyt hyllykaupalla. Miten hän löytää ne juuri oikeat esineet ja tavarat?
  Tarpeistonhoitaja Sirpa Marttilan Kouvolan Teatterista tapasi toimittaja Anu Packalén.

 • Tauko vietetään tänään teatterimaailmassa.
  Kouvolan Teatteri kuuluu Suomen teatterikentässä keskisuureen kastiin. Teatterissa vierailee vuosittain noin 40-tuhatta katsojaa, suuren näyttämön täyttöaste on valtakunnallisesti erittäin hyvää tasoa.

  Teatteri työllistää noin 40 vakituista henkilöä, joista 11 on näyttelijää. Ohjaajien, lavastajan ,kapellimestarin ja hallinnon väen lisäksi esityksistä ei tulisi mitään ilman puvuston, verstaan väkeä ja näyttämöteknistä henkilökuntaa.

  Näyttämömestari Jari Rinne on mies, jolla on teatterin kaikki langat käsissä.

  "Näyttämämestari vastaa teatterin näyttämöstä, esityksestä ja harjoituksista. Hän vastaa näyttämöhenkilökunnan toiminnasta sekä toimii näyttämöteknisten esimiehenä. Näyttämämestari osallistuu niin harjoituksiin kuin esityksiikin. Työajat ovat monimutkaiset. Töitä tehdään sen mukaan mitä näyttämöllä tapahtuu", kiteyttää näyttämömestari Rinne.

  Toimittaja on Anu Packalén

 • Lavastaja Maija Louhio on ollut kiinnitettynä Kouvolan Teatterin vuodesta 2007 oltuaan usein vierailijana jo sitä aiemmin. Louhio toimi pitkään freelancerina, mutta hänellä on ollut kiinnitykset myös Kajaanin kaupunginteatteriin sekä Teatteri Pieneen Suomeen. Kouvolassa nähtyjä Louhion lavastuksia ovat olleet mm. musikaalit "Minna" sekä "Katri Helena" ja suosittu Kymenlaakson laulu. Parhaillaan Louhion työn alla on marraskuun alussa ensi-iltansa saava dokumenttiteatteriproduktio "Työtä päin".

  Lavastajan työ vaatii taiteellista näkemystä, visuaalista hahmotuskykyä sekä tiimityötaitoja.
  "Tärkein osa tätä työtä on se, kun tulevan esityksen maailmaa suunnitellaan ja hahmotellaan", kertoo lavastaja Maija Louhio.
  " Olen enemmän taiteilija kuin käsityöläinen. Kivaa tässä työssä on löytöretkimäisyys. Jokainen työ on erilainen ja aloitetaan aina tyhjästä".

  Miten työ on muuttunut vuosikymmenten edetessä?

  Kouvolan Teatterissa vieraili Anu Packalén.

 • Hävikkitutkinta kuuluu yksityisetsivän vakiituneisin toimeksantoihin. "Tilaisuus tekee varkaan -sanonta, pitää ikävä kyllä melko hyvin paikkansa", vakuuttaa yksityisetsivä Pentti Lintunen.

  Lisäksi yksityisetsivää työllistää parisuhteeseen liittyvät luotettavuustutkinta, testamentti- ja käsialatutkinnat, kadonneiden etsinnät ym. Yksin ei Lintunen toimi, vaan työ on tiimityötä.

  Mikä on yksityisetsivän painajainen?

  Anu Packalén tapasi yksityisetsivä Pentti Lintusen Ace-Controllista

 • Kalastaminen on mukava harrastus, johon pääsee kiinni melko pienin panoksin. Kalastusta voi harrastaa loistavasti myös pääkaupunkiseudulla. Esimerkisi Vantaankoskella voi kokeilla kalaonneaan, kunhan vain luvat ovat kunnossa. Lupien perään on kalastuksenvalvoja Markku Tiusanen

  "Kalastajat tykkäävät, kun kysellään lupia. Se on merkki hyvin hoidetuista kalavesistä", tietää Tiusanen.

  "Kalastuksenvalvojan työ ei ole pelkästään lupien tarkastusta, vaan tämä on paljon myös puhdasta neuvontahommaa".

  Miksi kalastusta pitää valvoa ? Tauon toimittaa Anu Packalén

 • R-kioskit eivät oikeastaan ole mitään mitään vähäpätöisiä kioskeja, vaan minimarketteja, joista saa lähes mitä tahansa. Siellä ladataan matkakortit, juodaan aamukahvit, täytetään lotto- muut pelikupongit, noidetaan postipaketit, ostetaan illan sidukat ja kaljat ja samalla pelataan pari erää hedelmäpelejä.

  R-kioskissa työskentelevien on siis taivuttana monelle mutkalle. Aikaa vie myös papereiden vahtimiset, etteivät alaikäiset lankea Ray: n pelikoneisiin.

  Tästä kaikesta huolimatta yrittäjä Tupuna Hartikainen tykkää työstään. "Asiakkaat tuovat päivään positiivisuutta ja energiaa", iloitsee Hartikainen.

  Anu Packalén jatkaa

 • Asunnon ostaminen on monelle se elämän suurin kauppa. No ei ihme, sillä neliöt maksavat maltaita, varsinkin täällä Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla.

  "Asiakkaat harkitsevat nykyään kauppoja todella pitkään. Mitään hätiköitä ostopäätöksiä ei tehdä eikä kukaan ole enää kahden asunnon loukossa", kertoo kiinteistövälittäjä Pia Hurme.

  "Kun aiot myydä asuntosi, kannattaa kaikki turhat tavarat ja roinat siivota myynnin ajaksi vaikkapa kellariin. Asunto pitää olla selkeä ja seesteä, että ne kaikki hyvät neliöt tulisivat esiin", vinkkaa välittäjä.

  Anu Packalén pääsi kiinteistövälittäjä Pia Hurmeen matkaan.

 • "Kesällä ajetaan nurmikkoa, syksyllä puhalletaan lehtiä ja talvella kolataan lunta", näin kiteyttää kiinteistöhoitaja Arto Ryytty. "Työ on mukavan vaihtelevaa ja itsenäistä. Ulkotöiden lisäksi teen jonkin verran sisätöitä eli yleisten tilojen lamppujen vaihtoja. Huoneitoissa korjaan hanoja ja wc-pönttöjä ja availen tukkeutuneita viemäreitä. Joskus autan ikääntyneitä asukkaita lamppujen ja sulakkeitten vaihdossa"

  Huoltomies tai oikemmin kiinteistöhoitaja on se, joka tyhjentää taloyhtiöiden pikkuroskiset, vaihtaa rappukäytävien lamput ja käy avaamassa tukkeutuneen viemäri. Pääasiassa kiinteistöhoitajan päivät kuluvat ulkohommissa.
  Miten kiinteistöhoitaja Arto Ryytyn päivä on alkanut. Millaisia terveisiä kiinteistöhoitaja lähettää meille asukkaille? Tauolla-sarjaa toimittaa Anu Packalén

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä