Ajantasa

Korjausrakentamisen pullon kaulat

 • 52 min
 • toistaiseksi

Lauha joulukuu ja myrskyt. Korjausrakentaminen: tekijöistä pulaa jo nyt. Venäjä ja puolustus. Ravintolaruokailun trendit. Kolumni Aleksis Salusjärvi. Juontajana Aki Laine.

Lähetykset

 • to 11.12.2014 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen haastattelu, Päivi Happonen. Nuorten filosofiatapahtuma, Helsingin nuoret ajattelijat ry:n pj Saara Kemppainen. Dronen lennätys ulkomailla, asiantuntija Jukka Hannola, toimittajana Olli Koski. Isä hoitaa, toimittajana Johanna Östman. Jätteiden vähentäminen, toimittajana Päivi Holopainen. Peruskoulun seksivalistus, toimittajana Janne Ahjopalo. Juontaa Kati Lahtinen.

 • Euroopan myrskyt ja Suomen tulva, meteorologi Matti Huutonen. Suomesta pinkin rahan matkailumaa, haastateltavana matkailuyrittäjä Hannu Medina. Trumpin ensimmäinen vuosi, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, UPI. Curlingin parikilpailu, uusi olympialaji, haastateltavana tuleva olympiaurheilija Tomi Rantamäki, toimittajana Aki Laine. #Ylevastaa: Kansainväliset sarjat, ohjelmahankkija Mari Koivuhovi. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Miten toimii Pyydä apua! -nappi? Raision ja Laitilan kaupunkien nettisivuilla on virtuaalinappi, jota klikkaamalla lapsiperheet voivat pyytää apua arjen vastoinkäymisissä tai jos jokin asia askarruttaa. Uudesta avunpyytämisen tavasta kertoo Varsinais-Suomen maakunta- ja sote-uudistusta valmistelevan hankeryhmän jäsen Mikko Hulkkonen. Presidentinvaalit: Seuraamme ehdokas Paavo Väyrysen päivää. Pandat tulivat Suomeen. Mitä Ähtäri odottaa pandoilta, kun ne noin kuukauden kuluttua astuvat yleisön silmien eteen? Vastaamassa Ähtärin eläinpuiston panda-asiantuntija Jukka Salo. Eettinen matkailu. Mitä se on ja mitä se matkalaiselta vaatii? Haastattelussa varapuheenjohtaja Katri Tihilä Reilun matkailun -yhdistyksestä ja yliopisto-opettaja Minni Haanpää Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista. Äärioikeisto Suomessa. Keitä he ovat? Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Tommi Koutonen on kirjoittanut kirjan: Äärioikeisto Suomessa kylmän sodan päättyessä: Kansallinen radikaalipuolue ja angloamerikkalaiset vaikutteet. Kirjavuosi. Mitä Suomessa julkaistiin, mikä myi? Haastattelussa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson. Toimittaja Mira Stenström.

 • Pandojen vastaanotto Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vastassa ovat ministeri, suurlähettiläs, väkeä Ähtäristä sekä jokunen toimittaja. Haastateltavina maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Ähtäri Zoon hallituksen puheenjohtaja Mikko Savola. Pandat - Kiinan lähettiläät? Mitä Kiina tavoittelee vuokraamalla pandojaan? Ulkomaantoimittaja ja aiempi Aasian kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kertoo. Suomen ja Venäjän kauppasuhteet elpyvät. Suomen vienti Venäjäle kasvoi viime vuonna viidenneksen ja viisumeitakin myönnetään venäläismatkailijoille lisääntyvään tahtiin. Talouspakotteet ovat silti edelleen voimassa. Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen rohkaisee suomalaisyrityksiä uskomaan Venäjän-kauppaan. Presidentinvaalit: Seuraamme ehdokas Paavo Väyrysen päivää. Toimittaja Mira Stenström.

 • Pandojen vastaanotto Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vastassa on ministeri, suurlähettiläs sekä väkeä Ähtäristä. Kiinan pandapolitiikka. Pandat - Kiinan lähettiläät? Mitä Kiina tavoittelee pandalainoillaan? Ulkomaantoimittaja ja aiempi Aasian kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kertoo. Presidentinvaalit: Seuraamme ehdokas Paavo Väyrysen päivää. Toimittaja Mira Stenström.

 • Ennakkoäänestys käynnistyi, toimittajana Kaija Kellman. Lento-onnettomuudet ja väärä käyttäytyminen, toimittajana Olli Ihamäki. Katalonian tilanne, toimittaja Ismo Nykänen ja vanhempi tutkija Teemu Tammikko. Kolumni, Janne Riiheläinen. Kalevauva, toimittajana Markku Sandell. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Suomi on Subutexin väärinkäytön kärkimaita Euroopassa. Miksi Ranskassa halpaa kovien huumien korvausainetta päätyy runsain mitoin ja kalliilla hinnalla Suomeen? Haastattelussa ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikalta. Presidentinvaalit: Seuraamme ehdokas Pekka Haaviston päivää. Kaksoiskuntalaisuus. Veron maksaminen kahteen kuntaan, vaikkapa asuin- ja mökkipaikkkunnille, on kompastunut perustuslakiin. Ajantasan haastattelussa Tulevaisuuden kunta -työryhmää johtanut hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovaraimisteriöstä sekä kuntaministeri Anu Vehviläinen. Lumilautailijoiden omaehtoinen liikunta Jyväskylässä nosti metelin. Miten kaupungissa saa liikkua? Haastattelussa lumilautailija, fysioterapeutti, terveyskasvatuksen ja liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija Olga Kilkki sekä Helsingin kaupungin kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelun päällikkö Jussi Luomanen. Keskittääkö sote markkinat? Vastaamassa Janne-Olli Järvenpää Mehiläisestä, Joni Aaltonen Pihlajalinnasta ja Yrjö Närhinen Terveystalosta. Inka Meron kolumni: Uskallatko nousta tekoälykuskin kyytiin? Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Vakaampi elämä kaikille. EU-projektissa selvitetään kehittyvien maiden auttamista selvää käteistä rahaa sosiaaliturvaan antamalla. Hankkeessa rakennetaan sosiaaliturvajärjestelmää kymmeneen köyhään maahan. Projektia vetävä johtava asiantuntija Timo Voipio THL:stä kertoo hankkeesta. Le Monde kertoo laajassa artikkelisaan Suomen Subutex-käytöstä ja siitä, miten edullisesti ranskalaisapteekista ostetun heroiinin korvauslääkkeen hinta moninkertaistuu matkalla Suomen pimeille markkinoille. Ismo Nykäsen juttu. Suomalaisten sähkölasku kallistui hieman viime vuonna. Sähkö halpeni, mutta siirto kallistui. Energiavirasto kertoo, mitä sähkömarkkinoilla tapahtuu. Presidentinvaalit: Seuraamme ehdokas Pekka Haaviston päivää. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • SAK ja aktiivimalli, toimittajana Kaija Kellman. Presidenttiehdokas Matti Vanhasen matkassa, toimittajana Elina Päivinen. Sisällissota ja naiset, toimittajana Merja Niilola. Veripalvelua 70 vuotta, viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen, SPR. Lumikenkäilyä, Laura Valta ja Kemin Ladusta Vesa Liukkonen. Kolumni, Heikki Hiilamo. MOT. Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Vuoden vaihteessa voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli on ollut viime viikkoina melkoisen ryöpytyksen kohteena. Sen kumoamiseksi kerättävä kansalaisaloite sai nopeasti vaadittavan määrän allekirjoituksia ja palkansaajajärjestöt uhkailevat työtaistelutoimilla. Hallitus toivoo, että malli nimensä mukaisesti aktivoisi työttömiä takaisin työelämään. Minkälaisia ajatuksia malli herättää sinussa? Joudutko mahdollisesti sen kohteeksi? Onko sinulla kysyttävää mallista? Kuulijoiden kanssa keskustelemassa on Kelan lakimies Eeva Vartio. Lisäksi seuraamme Matti Vanhasen presidenttinvaalikampanjaa. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Varapuheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharju Suomen Asianajaliitosta tietää, millaisia juridisia pulmia uusperheet kohtaavat. Bulgaria johtaa puhetta EU:ssa. Tampere valmistautuu presidentinvaalitenttiin. Millaista kampailua presidenttiehdokkaat kävivät 30 vuotta sitten? Studiossa Aki Laine.

 • Ekonomisti Lauri Vuori PTT:stä kertoo, että kerrostaloasuntoja rakennetaan ennätysmäärä. Suomen Kulttuurirahasto tukee miljoonilla monitieteistä vesistönsuojelututkimusta. Erikoistutkija Petri Ekholm Suomen ympäristökeskuksesta selvittää hankkeen keinoja ja tavoitteita. Petri Skriko toimii jääkiekkoseuran päävalmentajana ja urheilutoimenjohtajana Herningissä Tanskassa. Petri Alanko aloittaa Ylen radioiden soundipäällikkönä. Mistä radion soudi muodostuu? Toimittajana Aki Laine.

Klipit

 • Lentomatkustajilla saattaa olla väärä kuva lentoliikenteen turvallisuudesta. Moni matkustaja kuvittelee, että onnettomuudet ovat harvinaisia ja että niistä ei ole mitään mahdollisuutta selvitä. Tämä on väärä luulo. Oikeassa elämässä onnettomuuksia tapahtuu paljonkin, mutta useimmissa tapauksissa kukaan ei edes loukkaannu siitä huolimatta, että lentokone vaurioituu korjauskelvottomaksi. Tällaiset onnettomuudet sattuvat useimmiten lentokentillä tai niiden välittömässä läheisyydessä.
  Näistä onnettomuuksista ei juuri uutisoida. Tosin melkoisen poikkeuksen teki viime lauantaina Pohjois-Turkissa tapahtunut pahannäköinen onnettomuus, josta viestintävälineet kertoivat jopa kuvien ja videoiden kanssa. Kone ajautui kiitotieltä jyrkälle rantapenkereelle ja oli suistua mereen. Kaikki matkustajat kuitenkin selvisivät koneesta hengissä.
  Aivan viime aikoina on esille noussut uudenlainen ongelma.
  Matkustajat eivät poistu koneista ohjeiden mukaisesti ja he jäävät poistuttuaankin roihuten palavan onnettomuuskoneen äärelle. Syynä tähän oudolta tuntuvaan toimintaan on some. Matkustajat haluavat saada henkensäkin uhalla mahdollisimman dramaattista kuvaa onnettomuudesta ladatakseen materiaalia sivuilleen. Tästä toiminnasta on näyttöä Turkin tuoreessa onnettomuudessa. Olli Ihamäki tapasi lentokapteeni Heikki Tolvasen.
  kuva: EPA

 • Ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun kamaralle heinäkuussa 1969. Nyt haaveillaan jo Marsiin pääsystä, mutta Kuu kiinnostaa edelleen. Joulukuussa 2017 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi haluavansa amerikkalaisten aloittavan uudelleen kuulennot.

  Ilmatieteen laitoksen Avaruustutkimus ja havaintoteknologiat -tutkimusyksikön päällikkö Ari-Matti Harri sanoo olevan useita syitä sille, miksi Yhdysvallat Kuuhun halajaa. Kuusta ei tiedetä läheskään kaikkea. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ymmärryksen ongelma on ihmiskunnan suurin haaste. Tekoäly voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme, sanoo tekoälytutkija, professori Timo Honkela.
  Aivosyöpää sairastava Honkela oli Ajantasan vieraana helmikuussa 2017, kun Rauhankone-hanke oli vasta alussa. Nyt hän on haastateltavana uudelleen, kun tekoälytutkijan testamentti on valmis.
  Tekoälytutkijan testamentissa Honkela kuvaa tarkemmin ideoimansa merkitysneuvottelun prosessia ja tapaa, jolla kieli toimii tässä maailmassamme. Merkitysneuvottelu tuo meille yhteistä käsitystä siitä, mistä me puhumme kun puhumme esimerkiksi terveydestä, hyvinvoinnista, tasa-arvosta. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Lauluntekijä Hector on saanut yhdessä toimittaja Heikki Harman kanssa muistelmansa valmiiki. Asfalttihippi vie 50-luvun Töölöön, 60-luvun folk-keikoille ja 70-luvun järisyttävän suosion vuosiin. Se on kaunis kuvaus kotiseuturakkaudesta ja rehellinen tilitys timanttilevyjen ja loppuunmyytyjen keikkojen lunnaista. Hector myös tunnustaa kanssamuusikoiden arvon ja merkityksen.

  Haastattelu alkaa arviolla suurista ikäluokista, he pääsivät pitkälle jo nuorena.

  Toimittaja on Jari Mäkäräinen.

 • Ulkosuomalaisia asuu maailmalla noin 1,6 miljoonaa, erityisen paljon Pohjois-Amerikassa, Etelä-Euroopan aurinkorannikoilla ja Australiassa.

  Marja Ala-Kokko tapasi Etelä-Amerikkaan Peruun kotiutuneen huilutaiteilija ja kouluttaja Ulla Suokon.

  Kouvolassa syntynyt Suokko asui ensin 20 vuotta New Yorkissa Manhattanilla, mutta tiesi jo nuorena, että Machu Picchu vuoren juurella on hänen kotinsa.

 • Psykiatri ja aktivisti Ilkka Taipale on julkaissut muistelmansa. Suomella on 100-vuotisjuhlat, mutta kuinka on menneinä vuosikymmeninä edes tavalliseen arkeen saatu mukaan osattomat? Taipale on mielisairaalan lääkärinä puolustanut erityisesti köyhiä miehiä ja mielenterveyspotilaita. Toimittaja Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Museovirasto - Musketti, kuva: Seppo Suhonen

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta, eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin, eikä elintarvikkeiden lisäaineena. Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen.

  Silti hopeavettä käytetään mm. antibiootin sijaan, jopa lapsille.

  Svenska Ylen Spotlight-ohjelma kertoi sunnuntaina 19.11., että viranomaiset ovat ryhtyneet suitsimaan hopeaveden markkinointia. Lääketurvallisuusvirasto Fimean mukaan joidenkin hopeavettä myyvien ja markkinoivien yritysten markkinointi on ollut lainvastaista.

  Ajantasan haastattelussa toksikologian professori Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Lasten oikeudet jäävät helposti aikuisten oikeuksien jalkoihin. Lasten oikeuksien loukkauksilla voi olla pitkäkestoisia, yli sukupolvisia ja vaikeita seurauksia, muistuttaa erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta.
  Meillä puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta - kaikilla lapsilla on samanlaiset mahdollisuudet yhteiskunnassa. Mutta toteutuuko tämä mahdollisuuksien tasa-arvo Suomessa? Ajantasassa vieraana erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta. Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Peruskoulun ydin on kadonnut. Siitä hyvästä mikä oli, ei ole enää paljon jäljellä. Uudistuksia tehdään mielikuvien, ei empiiristen testausten perusteella. Arviointi on sattumanvaraista, opetuksesta on kadonnut yhtenäisyys. Samaa ainetta opetetaan eri kouluissa eri tavoin. Kokonaiskäsitys peruskoulun opetuksen nykytilasta on hukassa.

  Kouluhistorian tutkija, kasvatustieteen dosentti Jari Salminen Helsingin yliopistosta ilmaisi huolensa peruskoulun suunnasta viikonlopun Helsingin Sanomissa. Salmisen mukaan uudistusten keskellä on jopa hyljitty koulun perustehtäviä.

  Siitä on hyvä aloittaa. Mitä tehtäviä on hyljitty?
  Toimittajana Kati Lahtinen

 • Valitsijayhdistyksen nimissä ehdolle lähtevä Sauli Niinistö on Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä ylivoimainen suosikki ensi vuoden alun presidentinvaaleissa. Niinistön kannatus on 76%, Pekka Haaviston 14% ja Laura Huhtasaaren 3%. “Matti Vanhasen kahden ja Tuula Haataisen prosentin kannatuslukemat ovat poliittisia kriisejä, joita ei voi kiertää ja joiden käsittelyt näissä puolueissa alkaa tänään”, ennustaa toimittaja Jussi Lähde.
  Presidentintekijäksikin nimetty Lähde sanoo, että gallupit kertovat nyt kahdesta asiasta: Niinistön poikkeuksellisesta kansansuosiosta ja politiikan evoluutiosta. “Persoonat ja henkilöt ovat nyt luotetuimpia kuin poliittiset puolueet. Puolueita ei koeta enää omaksi. Koska puolueilla ei ole enää aatepohjaa näkyvissä, koko maailma muuttuu kuluttajan suoriksi valinnoiksi. Ei kuluttaja tarvitse puoluetta kertomaan, ketä hänen tulisi äänestää. Olen varma, että seuraavissa presidentinvaaleissa kuuden vuoden kuluttua enemmistö ehdokkaista on kansanliikkeiden ehdokkaita. Puolueet tulevat jäämään tai joutuvat jättäytymään pois presidentinvaalien aktiivitoimijoista”.
  Jussi Lähdettä haastattelee Kati Lahtinen. Kuva:Yle uutisgrafiikka

 • Miki Liukkonen julkaisi keväällä suurromaaninsa "O", joka sai heti ylistäviä arvioita - HS: "Yksi vuosikymmenen tärkeimmistä romaaneista".

  Ajantasan Aleksis Kiven päivän vieras Liukkonen ei usko väitteisiin joiden mukaan uudet sukupolvet eivät lukisi. Digitaalisuus muuttaa kirjallisuutta, mutta lukeneisuus on taas muotia. On myöskin erittäin epäcoolia olla tyhmä.

  Jari Mäkäräinen haastatteli.

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä