Suomi talvisodassa

#sota39

Yle tuo ensimmäisenä Suomessa historiallisia tapahtumia talvisodan hallituksen kabinettipöydistä seurattavaksi päivä päivältä. 75 vuoden takaiset tapahtumat kerrotaan maan johtohahmojen käymien todellisten keskustelujen ja päätösten kautta twiiteiksi tiivistettynä. Talvisodan 105 päivää reaaliajassa. Toimittaja on Seppo Heikkinen.

Jaksot

 • 12/12. Talvisodasta on kulunut jo 70 vuotta. Sotaa on tutkittu paljon, mutta silti siihen liittyy vielä paljon myyttejä - kuten että sotaan lähdettiin ilman kunnon varusteita tai että suomalaisten taistelutahto on voimakkaampi kuin muiden kansojen. Haastateltavina Jari Eloranta, Sari Näre, Tiina Kinnunen ja Henrik Meinander.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 11/12. Jokainen aikakausi muodostaa historiallisista tapahtumista omat tulkintansa. Suomalaisella ja venäläisellä osapuolella on ollut vuosikymmenien ajan hyvin erilaiset tulkinnat talvisodasta. Eivätkä tulkinnat talvisodan tapahtumista ole Suomessakaan pysyneet samanlaisina.Haastateltavina Markku Jokisipilä ja Jukka Rantala.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 10/12. Talvisodan aikana Suomessa oli kattava sensuuriorganisaatio. Elokuvia, lehtiä ja radio-ohjelmia sensuroitiin. Myös propaganda osattiin. Ulkomaiset lehtimiehet pitivät Suomen maailman ykkösuutisena koko talvisodan ajan. Haastateltavina Jari Sedergren ja Martti Julkunen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 9/12. Sotaa kävivät myös lapset. Isät olivat rintamalla, äidit tekivät kahta työtä ja taivaalta satoi pommeja. Se ei voinut olla vaikuttamatta herkkään lapsen mieleen. Haastateltavina Sari Näre, Martti Siimes, Maire Rimmi, Kaino Heikkinen ja Sisko Isotalo.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 8/12. Sota ei koskenut vain rintamalla olevia miehiä vaan naiset kantoivat raskaan taakan kotirintamalla sekä lottina myös rintamalla. Naisten elämästä sodan varjossa kertovat Tiina Kinnunen, Sari Näre, Hilkka Tirronen ja Salme Sulonen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 7/12. Ulkoministeri Väinö Tanner ja valtioneuvos Juho Kusti Paasikivi saivat tärkeän roolin alueluovutus- ja rauhanneuvotteluissa Neuvostoliiton kanssa. Minkälaisia politiikkoja miehet olivat? Haastateltavina Mikko Majander ja Kauko Rumpunen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 6/12. Risto Ryti nousi pääministeriksi yhdessä yössä ja pyrki aktiivisesti rauhaan. Talvisodan ajan presidenttiä Kyösti Kalliota on pidetty usein aliarvostetuimpana presidenttinä. Miksi? Haastateltavina Kauko Rumpunen ja Kari Hokkanen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 5/12. Sotilasylijohdossa esiintyy erimielisyyksiä heti sodan alkuvaiheista lähtien. Minkälainen mies Mannerheim oli? Mitä rivimiehet talvisodasta muistavat? Haastateltavina Lasse Laaksonen, Matti Klinge, Aron Livson ja Olavi Eronen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 4/12. Rauhantulo on helpotus vaikka ehdot ovatkin hyvin ankarat. Suomella on edessään mittavat alueluovutukset ja evakkojen asuttaminen. Suomi alkaa lähentyä Saksaa. Haastateltavina Henrik Meinander, Ari Raunio, Aron Livson, Olavi Eronen ja Hilkka Tirronen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 3/12 Neuvostojohto arvioi tilanteen Suomen rintamalla uudelleen ja käynnistää suurhyökkäyksen väsyneitä suomalaisjoukkoja vastaan. Rauhanneuvottelut käynnistyvät. Olisiko sotaa voitu pitkittää länsiliittoutuneiden apuun saakka? Haastateltavina Henrik Meinander, Ari Raunio, Lasse Laaksonen, Martti Siimes ja Olavi Eronen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 2/12. Sodan syttyminen on yllätys. Alueluovutuksiin suostumaton hallitus vaihdetaan pikaisesti. Neuvostoliiton paraatimarssi Suomeen karahtaa kiville. Haastateltavina Henrik Meinander, Ari Raunio, Kauko Rumpunen, Olavi Eronen ja Maire Rimmi.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

 • 1/12. Suurpoliittinen ilmapiiri on kireä syksyllä 1939. Neuvostoliitto esittää Suomelle tiukkoja aluevaatimuksia. Olisiko sota ollut vältettävissä? Haastateltavina Henrik Meinander, Matti Klinge, Kauko Rumpunen, Olavi Eronen ja Salme Sulonen.
  Toimittaja on Seppo Heikkinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä