Koe uusi yle.fi
Ajantasa

Mikä oli vuoden 2014 kiinnostavin uutinen?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Ajantasan Suora linja pohtii kuuntelijoiden kanssa vuoden kiinnostavimpia ja tärkeimpiä uutisia. Mukana keskustelemassa on radiouutisten tuottaja-juontaja Petteri Löppönen. Ohjelman juontaa Anne-Mari Rajala.

Lähetykset

 • ma 29.12.2014 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Sotasammosta löytyvät sankarihaudat ja sankarivainajien tiedot, kertoo professori Eero Hyvönen. Finnish Music Hall of Fame; Suomeen suunnitellaan musiikkimuseota Amerikan malliin. Mikko Vanni ja Elina Anttila kertovat hankkeesta. Vallattomasti valtiopäivillä puhe alkaa sotesta. Äänessä ovat kansanedustajat Markku Eestilä (kok), Katri Kulmuni (kesk) sekä Johanna Ojala-Niemelä (sdp). Aki Laine ja Mira Stenström juontavat.

 • Luonto-Liitto vastustaa Metsähallituksen hakkuita Puolangalla. Kaisa Vuorinen on tiimissä, joka voitti Sitran kilpailussa puoli miljoonaa euroa. Rahalla tehdään uudenlaista ansioluetteloa. Kansanedustajat Anne-Mari Virolainen (kok), Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ja Jutta Urpilainen (sdp) arvioivat Suomen EU-politiikkaa. Suunnittelupäällikkö Welat Nehri kääntää kurdikirjallisuutta vapaa-aikanaan. Kolumnistivuorossa Kari Enqvist. Aki Laine juontaa.

 • Puhut sie ruotsia? kysyi Ajatuspaja e2 runsaalta kolmelta tuhannelta ihmiseltä ja kertoo vastaukset Ajantasassa. Uuttakin tietoa halusta oppia ruotsia löytyi. Haastattelussa tutkija Ville Pitkänen. Lääkeuskomukset leviävät somessa. Nyt THL varoittaa käyttämästä hopeavettä. Kiinnostus hopeaveteen on suurinta ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, jossa myös rokotevastaisuus leviää. Haastattelussa toksikologian professori Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta. Uniper kritisoi jälleen Fortumia. Taloustoimittaja Aapo Parviainen avaa, mistä energiayhtiöiden kinassa on kysymys. Sote vastatuulessa? Haastattelussa keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä Ylä-Savon sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen. Ajantasassa aloitetaan kolmiosainen sarja siitä, mitä lehdet kirjoittivat 100 vuotta sitten. Pekka Juntin kolumni: Mitä jos opettelisimme lainaamaan? Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Peruskoulun tila ja PISA-tulokset. Haastattelussa opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Maksupalveludirektiivi muuttaa pankkien toimintaa vuodenvaihteessa. Pankkien tienausmahdollisuudet heikkenevät ja vaihtoehdot kasvavat asiakkaalla, jos hän niin haluaa. Mikä muuttuu? Vastaamassa tutkija Mikko Riikkinen ja OP:n digijohtaja Harri Nummela. Uudet suomalaiset: Miikul Pahomov, lyydiläinen runoilija ja kielentutkija. Ajantasan Kaukoputkessa maailman asioita kommentoivat vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Kaukoputken toimittaa Kaija Kellman. Ajantasan toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Pankit joutuvat pian avaamaan toimintaansa uusille kilpailijoille. Syynä on tammikuussa voimaan tuleva uusi maksupalveludirektiivi. Pankkien on jatkossa avattava asiakkaiden tili- ja maksutietoja uusille palveluntarjoajille, jos asiakas niin haluaa. Se tarkoittaa isoa muutosta pankeille. Asiakkaalle uudistus näkyy vaihtoehtojen kasvuna: maksamisen ja taloudenhallinnan palvelut monipuolistuvat.
  OP Ryhmän digijohtajan Harri Nummelan mukaan pankkiala on historiansa suurimman muutoksen kynnyksellä.
  Väitöskirjatutkija Mikko Riikkinen arvioi, että asiakas hyötyy direktiivistä: asiakastiedosta tulee asiakkaan omaa tietoa ja palvelukirjo laajenee. Toimittajana on Elina Päivinen.

 • Erilaiset ruokavaliotrendit ovat viime vuosina pyyhkäisseet läpi suomalaisten keittiöiden. Leipälaatikot täyttyvät siemenleivällä jos silläkään, ja jääkaapissa margariini on vaihtunut voihin. Ravitsemustieteen asiantuntijat saavat toistuvasti vastata kysymyksiin ruokavalioiden ja trendiruokien terveellisyydestä.

  Tutkittu tieto ja oma kokemus ovat monen mielestä ristiriidassa. Kun itse voi hyvin, vaikka ei ihan suositusten mukaan syökään, johtopäätös on, että suositukset ovat väärässä. Koko näkökulma voi kuitenkin olla eri: yksi puhuu kokonaisruokavaliosta, toinen yhdestä ruoka-aineesta.

  Tunnetko lautasmallin? Osaatko syödä oikein? Ajantasan Suorassa linjassa keskustellaan ma 20.11. klo 10.03 alkaen ravitsemuksesta ja oikein syömisestä. Lähetyksessä vieraina ovat elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen maa- ja metsätalousministeriöstä ja Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinoja. Toimittajana Kati Lahtinen.

  Ajantasan Suora linja. Osallistu keskusteluun puh. 0203 17600, tekstiviesti RS (välilyönti) AJANTASA (välilyönti) kommenttisi numeroon 16149 (0,40 e/viesti) tai ajantasa@yle.fi

  Maanantaina voit osallistua keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustelua käydään myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

  Jo etukäteen oman kommentin voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

 • Eripituista oppia peruskoulussa. Annettavan opetuksen aika riippuu siitä, millä paikkakunnalla lapsi asuu. Tämän viikonlopun voi vielä ehdottaa Suomen parasta retkikohdetta. Viime vuonna voitti Punkaharju. Sen mukaan retkikohdeäänestys on tuonut lisää kävijöitä. Tänä vuonna etsitään luonnonmuodostelmaltaan kiintoisaa paikkaa. Mikä sinusta olisi Suomen paras retkikohde? Kirja esittelee kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Haastattelussa kirjoittaja, ammattiluontokuvaaja ja toimittaja Tea Karvinen. Metro aloittaa aamulla. Kuljettaja Niko Saloranta kertoo metrotärppejä. Sipoossa toimii kymmenen eduskuntatalon kokoinen S-ryhmän logistiikkakeskus. Ysärikatsaus kertoo, mitä uutisoimisen arvoista tapahtui 20 vuotta sitten. Pekka Laine kertoo Urheilu-Suomi -sarjastaan. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Kuntaliitolla alkaa olla tieto kaikkien kuntien kiinteistö- ja tuloveroprosenteista. Haastattelussa Kuntatalousyksikön johtaja Henrik Rainio Kuntaliitosta. Kokenut kriisitapahtumien ja -paikkojen kävijä professori Ari Leppäniemi kertoo, mitä kirurgia on.- Miten pieneläimillä menee? Miten pieneläimillä menee? Aika hyvin sanoo, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Henttonen. Musta hiili. Mitä kaikkea se on ja mitä se aiheuttaa? Haastattelussa ympäristömuutoksen professori Atte Korhola ja tutkijatohtori Meri M. Ruppel Helsingin yliopistosta. #Ylevastaa-osuudessa Ylen media developer Mikko Hynninen kertoo uudesta Yle.fi-sovelluksesta. Mikä se oikein on appejaan? Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Iltapäivän Ajantasan ensimmäisenä aiheena on jännittäminen. Mikä saa ihmisen jännittämään? Aihetta valottaa lähetyksessä psykologi, psykoterapeutti Minna Martin.
  Miltä mahtaa Suomessa näyttää 50 vuoden kuluttua? Tiedekeskus Heurekassa avautuu perjantaina näyttely, jossa pohditaan tulevaisuuden Suomea. Heurekan ja Sitran yhteisnäyttely "Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta" on vuorovaikutteinen: ...... Tulevaisuuden visioita esiteltiin aamupäivällä ennakkoon medialle. Toimittajamme Mira Stenström oli mukana. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

 • Lähetyksen alussa puhutaan silmäsairauksista. Näkö on keskeinen osa elämäämme, mutta se huomataan vasta, kun jotain on pielessä. Suomalaisten mielenkiinnosta omia silmiään kohtaan on suorassa lähetyksessä puhumassa silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen. Saamme Ajantasaan toimittajamme Markus Kuokkasen raportin Latviasta, jossa muhii iso kielikiista. Taustalla on hallituksen koulu-uudistus, jonka mukaan venäjänkielisissä lukioissa siirrtytään lukemaan kaikkia aineita myös latviaksi. Lopuksi puhetta paluun tehneestä siiasta. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

 • Uusi itsenäisyysjulistus. Kuopiolaiset lukiolaiset muotoilivat 100-vuotiaalle Suomelle uuden itsenäisyysjulistuksen. Ajantasan aluksi maistiaisia ja perusteluja sille. Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan tämän vuoden teema on lapsen oikeus turvaan vanhempien eron jälkeen. Haastattelussa Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tuulia Kovanen. Korkein oikeus on käsitellyt valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tapausta kello 10:stä alkaen iltapäivään. Toimittaja Merja Niilola seuraa ja raportoi, mitä käsittelyssä on puhuttu. Muuttuvatko päätöksemme ja miten, kun saamme uutta tutkittua tietoa? Haastattelussa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof ja johtava tutkija Jouni Tuomisto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä. Vallattomasti valtiopäivillä haastattelussa eduskunnassa kansanedustajat Markus Lohi Keskustasta, Krista Kiuru SDP:stä ja Ozar Yanar Vihreistä. VVP:n toimittaa Elina Päivinen. Ajantasan juontajana on Kati Lahtinen.

Klipit

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta, eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin, eikä elintarvikkeiden lisäaineena. Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen.

  Silti hopeavettä käytetään mm. antibiootin sijaan, jopa lapsille.

  Svenska Ylen Spotlight-ohjelma kertoi sunnuntaina 19.11., että viranomaiset ovat ryhtyneet suitsimaan hopeaveden markkinointia. Lääketurvallisuusvirasto Fimean mukaan joidenkin hopeavettä myyvien ja markkinoivien yritysten markkinointi on ollut lainvastaista.

  Ajantasan haastattelussa toksikologian professori Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Lasten oikeudet jäävät helposti aikuisten oikeuksien jalkoihin. Lasten oikeuksien loukkauksilla voi olla pitkäkestoisia, yli sukupolvisia ja vaikeita seurauksia, muistuttaa erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta.
  Meillä puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta - kaikilla lapsilla on samanlaiset mahdollisuudet yhteiskunnassa. Mutta toteutuuko tämä mahdollisuuksien tasa-arvo Suomessa? Ajantasassa vieraana erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta. Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Peruskoulun ydin on kadonnut. Siitä hyvästä mikä oli, ei ole enää paljon jäljellä. Uudistuksia tehdään mielikuvien, ei empiiristen testausten perusteella. Arviointi on sattumanvaraista, opetuksesta on kadonnut yhtenäisyys. Samaa ainetta opetetaan eri kouluissa eri tavoin. Kokonaiskäsitys peruskoulun opetuksen nykytilasta on hukassa.

  Kouluhistorian tutkija, kasvatustieteen dosentti Jari Salminen Helsingin yliopistosta ilmaisi huolensa peruskoulun suunnasta viikonlopun Helsingin Sanomissa. Salmisen mukaan uudistusten keskellä on jopa hyljitty koulun perustehtäviä.

  Siitä on hyvä aloittaa. Mitä tehtäviä on hyljitty?
  Toimittajana Kati Lahtinen

 • Valitsijayhdistyksen nimissä ehdolle lähtevä Sauli Niinistö on Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä ylivoimainen suosikki ensi vuoden alun presidentinvaaleissa. Niinistön kannatus on 76%, Pekka Haaviston 14% ja Laura Huhtasaaren 3%. “Matti Vanhasen kahden ja Tuula Haataisen prosentin kannatuslukemat ovat poliittisia kriisejä, joita ei voi kiertää ja joiden käsittelyt näissä puolueissa alkaa tänään”, ennustaa toimittaja Jussi Lähde.
  Presidentintekijäksikin nimetty Lähde sanoo, että gallupit kertovat nyt kahdesta asiasta: Niinistön poikkeuksellisesta kansansuosiosta ja politiikan evoluutiosta. “Persoonat ja henkilöt ovat nyt luotetuimpia kuin poliittiset puolueet. Puolueita ei koeta enää omaksi. Koska puolueilla ei ole enää aatepohjaa näkyvissä, koko maailma muuttuu kuluttajan suoriksi valinnoiksi. Ei kuluttaja tarvitse puoluetta kertomaan, ketä hänen tulisi äänestää. Olen varma, että seuraavissa presidentinvaaleissa kuuden vuoden kuluttua enemmistö ehdokkaista on kansanliikkeiden ehdokkaita. Puolueet tulevat jäämään tai joutuvat jättäytymään pois presidentinvaalien aktiivitoimijoista”.
  Jussi Lähdettä haastattelee Kati Lahtinen. Kuva:Yle uutisgrafiikka

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä