Sibelius 150

Sibelius 150: Neitsyt tornissa -oopperan orkesteriversion ensiesitys soi radiossa

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

Jean Sibeliuksen ponnistukset oopperan saralla tuottivat vain yhden valmiin teoksen, yksinäytöksisen oopperan Neito tornissa. Sen Sibelius kirjoitti nopeasti, lähinnä tilapäistyönä, Helsingin Filharmonisen orkesterin tilauksesta vuonna 1896. Libreton laati kansanballadin pohjalta Rafael Hertzberg.

Neito tornissa -oopperan kantaesitys maaliskuussa 1896 herätti suunnatonta kiinnostusta, liput suorastaan revittiin käsistä. Louis Sparren lavastukseksi maalaamassa keväisessä koivikossa lauloivat mm. sopraano Ida Flodin Neitona ja Abraham Ojanperä Voutina. Esityksen johti säveltäjä. Neitoa esitettiin loppuunmyydyille saleille vielä kaksi kertaa, mutta kun Emmy Achté myöhemmin halusi tuoda oopperan esiin Mikkelissä, säveltäjä ei antanut suostumustaan. Neito pysyi tornissaan vuoteen 1981, jolloin Jussi Jalas ja Radion sinfoniaorkesteri esittivät oopperan. Sittemmin teosta on esitetty satunnaisesti konserttiversioina, mutta ohjaajia se ei heikohkon draamansa takia ole innostanut.

Sibelius 150 -juhlavuoden musiikillisena avauksena Neito palaa jälleen valokeilaan, mutta tällä kertaa koko oopperan musiikista vastaa orkesteri. Kapellimestari Tuomas Hannikainen on perehtynyt Sibeliuksen näyttämömusiikkiin ja laatinut Neito tornissa -oopperan orkesteriversion, nimellä Neitsyt tornissa. Nimi vastaa teoksen alkuperäistä ruotsinkielistä nimeä ”Jungfrun i tornet”.

Radion sinfoniaorkesteri tallensi orkesteriversion Tuomas Hannikaisen johdolla Musiikkitalossa marraskuussa 2013 ja versio kuullaan ensi kertaa julkisesti loppiaisena. Kuluvalla viikolla Tuomas Hannikainen myös johtaa teoksen Tapiola sinfoniettan konsertissa

Neito tornissa -oopperan tapahtumien kulku on yksinkertainen. Aatelislinnan nuori neito joutuu linnan voudin ahdistelujen kohteeksi. Vain neidon sulhanen uskoo neitonsa ehdottomaan viattomuuteen ja tulee pelastamaan morsiantaan.

Sulhon ja voudin välille syntyy taistelu. Paikalle saapuva linnanrouva jakaa oopperassa oikeutta. Niinpä paha vouti saa rangaistuksensa ja rakastavaiset toisensa.

Sibelius 150: Neitsyt tornissa -oopperan orkesteriversion ensiesitys
Orkesteriversion laatinut Tuomas Hannikainen
Radion sinfoniaorkesteri, kapellimestarina Tuomas Hannikainen
Yle Radio 1 tiistaina 6.1.2015 klo 13.00

Ennen teoksen esitystä sellisti Jukka Rautasalo puhuttaa kapellimestari Tuomas Hannikaista.

Teos koostuu alkusoitosta ja kahdeksasta kohtauksesta.

Kun uvertyyri on johdattanut kuulijat keväiselle niitylle, näkee vouti ensimmäisessä kohtauksessa neidon ja aloittaa leikkinsä. Kun neito kieltäytyy, vouti ottaa tämän väkivalloin omakseen. Toisessa kohtauksessa Neito valittaa kovaa kohtaloaan.

Kolmannessa kohtauksessa yhteisö uskoo neidon pettäneen kunniansa, neidon yhä valittaessa sydäntä särkevästi kohtaloon.

Neidon uskollinen armas esitellään neljännessä kohtauksessa ja viides kohtaus alkaa ekstaattisena duettona, kun rakastaja on huomannut vangitun neidon tornissaan. Kuudennessa kohtauksessa vouti ja rakastaja selvittelevät välejään miekoin.

Toiseksi viimeisessä kohtauksessa paikalle saapuva linnanrouva keskeyttää taistelun ja epäuskottavan niukan selvityksen jälkeen antaa pidättää voudin. Kahdeksannessa ja samalla viimeisessä kohtauksessa neito ja rakastaja kiittävät heidän rakkautensa pelastanutta linnanrouvaa.

Lähetykset

 • ti 6.1.2015 13.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Erik Tawaststjernan radio-ohjelmat tulivat monille tutuiksi 70- ja 80-luvuilla. Mammuttimaista sarjaa tehtiin kaikkiaan 115 osaa.

  Erik Tawaststjerna oli mieleenpainuva hahmo hänen saapuessaan Yleisradion studioon äänittämään ohjelmiaan. Kuvaan kuuluivat pienet erikoisuudet, kuten kirjoituskoneet, taksit, turkit ja ainainen lämmöstä huolehtiminen, mutta myös harvinaislaatuinen asiantuntijuus ja eläytyminen suuren säveltäjän elämään.

  Toimittaja Laura Lehtola tapasi Sibelius-sarjan tuottajat, Eeva Hirvensalon ja Martti Haapakosken, jotka muistelevat nyt, minkälaista oli työskentely Erik Tawaststjernan kanssa. Entä minkälainen oli Sibeliuksen ja hänen elämänkerturinsa ensimmäinen kohtaaminen?

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Sibelius 150. På Yles kanaler!
  Jean Sibelius jubileumsår uppmärksammas på många olika sätt på Yles kanaler. Musik av Sibelius spelas både i radio och tv och i många program får vi insyn i mästerkompositörens liv - också ur nya synvinklar. Jubileumsåret kulminerar i den internationella Jean Sibelius violintävlingen i månadsskiftet november – december och festligheterna kring Sibelius födelsedag 8 december.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä