Puheen Joulu

Tommi Liimatta: Tapaninpäivä

 • 57 min
 • toistaiseksi

Tommi Liimatan suositut monologit palaavat Yle Puheelle joulunpyhiksi. Liimatta käsittelee kussakin tuntisessa jouluaaton, joulupäivän ja tapaninpäivän erityispiirteitä ja vertailee noita keskenään ainakin tunnelmaltaan hyvin erilaisia päiviä.

Lähetykset

 • pe 26.12.2014 10.00 • Yle Puhe

Jaksot

 • Puheen Joulu vierailee eri suurlähetystöissä Helsingissä. Kysymme suurlähettiläiltä ja lähetystön henkilökunnalta, millaista on viettää niin oman kotimaan kuin lähetystön isäntämaan juhlapyhiä diplomaattiympäristössä. Ja koska Suomi tunnetaan nimenomaan joulumaana, millaista on viettää tätä juhlaa täällä pimeässä Euroopan kainalossa.

  Ensimmäiseksi vierailemme Marokon suurlähetystössä, suurlähettiläs Mohammed Ariadin vieraana. Suomi ja Marokko solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1959 ja nykyinen suurlähettiläs on ollut maassamme pian kolme vuotta. Joulu näkyy Suomessa toki aivan eri mittakaavassa kuin muslimienemmistöisessä Marokossa, mutta pohjoisafrikkalaisena sulatusuunina tunnetussa Marokossa vietetään joulua myös siellä asuvien kristittyjen keskuudessa - ja musliminaapurit ovat suurlähettiläs Ariadin mukaan usein myös tervetulleita joulupöytään.

 • Mikä maailmassa on pielessä, kun joulu on mennyt pois muodista? Jouluhulluksi tunnustautuva Tuija Pehkonen valottaa, mikä joulussa viehättää? Mitä on jouluhulluus ja miten se ilmenee? Entä mitä jouluhulluus on vaatinut ja mikä voi pilata jouluhullun joulun?

 • Jouluaaton suuri hetki koittaa usein jouluaattona neljän, viiden kieppeillä, kun joulu vihdoin voi alkaa. Mitä tämä tarkoittaa erilaisille joulun viettäjille ja millaisia ajatuksia tuohon hetkeen kiteytyy?

 • Tuija Pehkosen johdolla pohditaan joulun merkitystä eri sukupolvien näkökulmasta?

 • Joulu ilman Jeesusta. Mitä jää joulusta jäljelle kun Jeesus jää alennusmyyntien jalkoihin? Miten tämä kehitys näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa laajemmin?

 • Tunnin mittainen sukellus kaupallisen joulun todellisuuteen mainonnan tekijöiden näkökulmasta. Markkinajuhlan syväluotaavat Sami Manninen, jolla on parin vuosikymmenen mittainen ura mainoselokuvien parissa ja Ivalo Creative Agencyn luova johtaja Ilkka Ruotsalainen. Äänessä myös Kampin kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio, mainostoimisto Folk Finlandin toimitusjohtaja Tommi Laiho, MTV Next Planning Director Jouni Mannerhovi, S-ryhmän markkinoinnista vastaava Lauri Toivonen sekä ohjaajat Pete Riski ja Osmo Walden. Monen tavan tallaajan mielestä joulu tulee joka vuosi aikaisemmin tai ainakin liian aikaisin, mutta näille ihmisille joulu alkaa jo ennen kuin edellisen joulun laatikot ovat jäähtyneet.

 • Marja Hintikka, Jenny Lehtinen ja Heikki Soini kertovat totuuden perhejoulusta. Perhejouluun liittyy usein odotuksia ja monesti lopputulema ei vastaa asetettuja odotuksia. Tämän ohjelman myötä voimme suhtautua armollisemmin omaan joulusuorittamiseemme.

 • Diskoileva kirjastoautokuski, ennustajaeukko ja Mustan Seppo

  Millainen on kainuulainen mielenmaisema? Trilogian ensimmäisessä jaksossa tavataan diskoileva kirjastoautonkuljettaja, Putsch `79 eli Pauli Jylhänkangas, 92-vuotias ennustajaeukko, Vaara-Kaija sekä suomussalmelainen legenda, Mustan Seppo. Historioitsija Reijo Heikkinen maakunnan historiasta. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Teatteri Retikka, Raatteentie, nuori Kekkonen ja Puolangan pessimistit
  Millainen on kainuulainen mielenmaisema? Trilogian toisessa jaksossa tavataan Teatteri Retikan Eero Schroderus eli Rotti-Eero. Hänen kanssaan puhutaan muun muassa kulttuurista ja Raatteentien tapahtumista Kuomanjoen muistomerkillä. Historioitsija Reijo Heikkinen kertoo presidentti Urho Kekkosen nuoruusvuosista ja lisäksi tavataan Puolangan pessimisteistä Arto Korkatti, Jaakko Paavola ja Liisa Holappa. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • "Millainen on kainuulainen mielenmaisema? Trilogian kolmannessa osassa vieraillaan Paljakan luonnonpuistossa sijaitsevassa Mustarindan taiteilijaresidenssissa. Haastateltavina kirjoittaja ja kääntäjä Eeva Talvikallio ja kuvataiteilija Antti Majava. Millainen paikka on Otanmäki? Ennen siellä sijaitsi Suomen suurin rautakaivos, nyt sieltä saa kaksion 8000 eurolla. Haastateltavina ravintoloisijat Minna ja Janne Kallio. Lisäksi tutkija Liisa Louhela kertoo härkösläisistä. Keitä he oikein olivat? Lopuksi kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi valottaa maakunnan tarinaperinnettä. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Osa 1. Hanna Kinnunen ja Juuso Pekkinen käsittelevät omakohtaisiin kokemuksiin peilaten kotimaisen päivittäisdraaman tekemistä. Hanna Kinnunen näytteli Salatuissa elämissä, Juuso Pekkinen Uusi päivä -sarjassa. Vieraina ohjelmassa mm. näyttelijät Irina Vartia, Lari Halme ja Petteri Paavola sekä tuottaja Marko Äijö. Tekijöiden lisäksi äänessä myös fanit.

 • Osa 2. Hanna Kinnunen ja Juuso Pekkinen käsittelevät omakohtaisiin kokemuksiin peilaten kotimaisen päivittäisdraaman tekemistä. Hanna Kinnunen näytteli Salatuissa elämissä, Juuso Pekkinen Uusi päivä -sarjassa. Vieraina ohjelmassa mm. näyttelijät Irina Vartia, Lari Halme ja Petteri Paavola sekä tuottaja Marko Äijö. Tekijöiden lisäksi äänessä myös fanit.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä