Puheen Aamu

Suomen ensimmäinen hippi Jukka Kuoppamäki: Rauha ja rakkaus ovat edelleen sydämessäni

 • 27 min
 • toistaiseksi

Jukka Kuoppamäki aloitti uransa folk-artistina ja protestilaulujen tekijä. "Teen edelleen folk-lauluja ja olen innostunut siitä, että minua markkinoidaan ensi vuonna Folk-Jukkana", kertoo Kuoppamäki.

1960-luvulla hän oli näkyvä Vietnamin sodan vastustaja ja hippiaatteen edustaja - ensimmäiseksi viralliseksi hipiksikin tituleerattu. "Olen ylpeä tittelistä", toteaa Kuoppamäki. Hän kuitenkin tunnustaa, että se oli tilaustyö mistä hänen nimityksensä sai alkunsa. "Minut oli tilattu esiintymään hippinä Jatkoaika -ohjelmaan (ajankohtaisiin asioihin puuttuva keskusteluohjelma)", Kuoppamäki kertoo. Toki aate oli hyvin lähellä Kuoppamäen omaa mailmankatsomusta.

Mies kiinnostui aikoinaan myös antroposofiasta ja Rudolf Steinerin opeista. Suoritti pappisopinnot Saksassa ja toimi sen jälkeen 33 vuotta pappina.

Nyt hän kiertää maata kirkkokonserttikiertueen merkeissä. "Haluan auttaa omalta osaltani kirkkoa madaltamaan kynnystä niille, jotka epäilevät tai pitävät sitä hyvin konservatiivisena tai mielenkiinnottomana paikkana", toteaa Kuoppamäki.

Hän pitää joulua kaikkein helpoimmin lähestyttävänä kristillisenä juhlana. "Joulussa on pelkkää kauneutta, sydäntä koskettavaa lempeyttä. Tapahtumassa on koko ihmisyyden ydin", tunteilee Kuoppamäki.

Jukka Kuoppamäki vieraili Puheen Aamussa Linda Vettasen vieraana.

Lähetykset

 • to 11.12.2014 13.39 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Kukkia ja mehiläisiä, haikaroita ja vaivaannuttavia hetkiä. Seksuaalisuudesta voi kertoa lapsille asiallisesti ikäkauden mukaan, opastaa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore ja paljastaa seksuaalisuuden portaat.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Teatteriopiskelijat kehittivät appin, jolla vapaaehtoistyöstä innostuneet löytävät kohteet. Vapaaehtoistyön mobiilisovellusta Iidaa testataan nyt käyttäjillä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Matkustaminen kiinnostaa mutta maapallon tila ahdistaa - miten yhdistää ilmastohuoli ja matkustaminen? Oman tapansa paljastaa esimerkiksi Kaukokaipuu-matkabloggaaja Marinella Himari.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. "Etnonationalistit" kaappasivat vallaan Perussuomalaisten nuorisojärjestössä. Suomessa rodunjalostus -ajatus oli myötätuulessa erityisesti sotien välisenä aikana. Toimittaja Riikka Kaihovaara on perehtynyt siihen, mikä rotuajattelussa vetosi ihmisiin.

  Herää uuteen päivään Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaan seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Noin viikon uutiset -tv-ohjelmasta tuttu Jukka Lindström on asunut 10 kuukautta Belgiassa ja tuo nyt Suomeen Välikysymys-stand up -shownsa, jossa hän kertoo vitsejä suomalaisesta yhteiskunnasta ja pohtii, ovatko poliitikot sittenkin koomikoita hauskempia.

  - Politiikka näyttää etäämmältä koomisemmalta. Esimerkiksi irtisanomislaissa mua huvitti se, että suomalaiset meni ihan hajalle siitä, että lapsille piti tehdä eväät kouluun - Belgissa eväät tehdään joka aamu, eikä kukaan rikas yrittäjä tule tarjoaamaan pastaa.

  Jukka Lindström kävi kertomassa kuulumisensa Puheen Aamussa. Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Nuoremman konstaapelin ja jalkapallomaalivahti Heidi Foxellin elämä muuttui lopullisesti nuoren miehen ammuskeltua kiväärillä liikehuoneiston katolta Hyvinkäällä. Tuore kirja "Luodinkestävä" on Heidi Foxellin tarina epätodennäköisestä selviytymisestä, rankasta toipumisesta ja ihmissuhteiden vaikeudesta.

  Heidi Foxell oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois.

 • Arkisessa työssä mietimme rajoitteita, jotka estävät tekemästä asioita. Ketterässä työkulttuurissa tehdään pieniä kokeiluja ja keskitytään asiakkaalle hyvän tekemiseen. Ketterään työkulttuuriin voi tarttua kiinni miettimällä yhdessä, mitä kokeilemme tällä viikolla. Viikon lopulla käydään läpi, mitä odotimme, mitä tapahtui ja mitä opimme.

  Ylen Ketterän kiihdyttämön päällikkö Mirette Kangas on johtava ketterän yrityskulttuurin ja johtamisen asiantuntija ja muutoksentekijä Suomessa. Kankaan kokemuksen mukaan suurin este uudenlaiseen tekemiseen siirtymisessä on pelko: Uskallanko tehdä uudella lailla? Onko mulla lupa tehdä näin? Voidaanko päätöksentekoa ja johtamistapaa muuttaa?

  Mirette Kangas oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

 • Alle kouluikäinen lapsi tulee pahoinpidellyksi todennäköisemmin kotonaan kuin päiväkodissa tai pihalla. Pahoinpitelijä on usein oma äiti. Parikymppinen Henkka halusi nostaa kokemansa väkivallan julkisuuteen, jotta kukaan muu ei joutuisi ajattelemaan olevansa ainoa äitinsä pahoinpitelemä lapsi.

  Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan äidin käyttämä väkivalta on tyypillisesti rankaisuväkivaltaa kuten tukistamista lapsen kurissa pitämiseksi. Toinen äideille tyypillinen tapa on mitätöidä ja vähätellä lasta. Niin henkinen kuin fyysinen väkivalta on lapselle aina haitallista, vaikka lapsi saataisiin sillä hetkellä tottelemaan.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

 • Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kävi syksyllä 2017 viimeistä kertaa neuvottelupöytään nykyisessä tehtävässään. Yleisradion kuvausryhmä pääsi seuraamaan Selinin valmistautumista neuvotteluihin kulissien takana. Talvi oli pitkä ja raastava 57-vuotiaalle Selinille, sillä hän oli hädin tuskin toipunut syöpähoidoista, kun neuvottelukierros pyörähti käyntiin.

  Väsynyt Selin yrittää pitää itsensä kasassa, kun kolmen suurimman ammattiryhmän sopimusneuvottelut junnaavat paikallaan. Periksi antaminen ei kuulu hänen luonteeseensa. Selin aikoo viedä neuvottelut päätökseen, viimeisen kerran, sillä kesäkuussa 2019 hän luopuu PAMin puheenjohtajuudesta.

  - Selinin kiehtovuus löytyy hänen särmikkyydestä. Hän ei varmasti ole se helpoin ihminen elää ja työskennellä, mutta hän puhuu suoraan ja vilpittömästi, jota arvostan suuresti. Keskinäinen kemiamme toimi hyvin, toteaa Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu ohjannut ja käsikirjoittanut Simo Sipola.

  Yli 15 vuotta PAMia johtanut Selin puhuu dokumenttielokuvassa suunsa puhtaaksi työmarkkinoiden ja yhteiskunnan ilmapiiristä. Hän ei säästä maan hallitusta, työnantajia eikä omiaan, ammattiyhdistysliikettä. Poikkeuksellisen avoimessa ja suorapuheisessa elokuvassa pääsee ääneen myös Selinin lähipiiri.

  Simo Sipola oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Liikenneturvan vuonna 2015 julkaistussa kyselytutkimuksessa vastaajista kuusi kymmenestä myönsi ärsyyntyneensä liikenteessä. Useimmiten mielenkuohut haihtuvat nopeasti, jos niihin ei jää vellomaan. Mutta toisinaan niin kutsuttu liikenneraivo roihahtaa.

  Liikenneturvan selvitysten perusteella liikenneraivo ilmenee tavallisesti tööttäilynä, keskisormen heristämisenä, perässä roikkumisena ja kiilailuna.

  Tahallinen vahingonteko on Suomessa hyvin harvinainen ilmiö. Sitä vastoin melko yleistä on esimerkiksi "näpäyttäminen" täpärällä ohittamisella.

  Miten tunteita tulisi hallita auton ratissa? Puheen Aamussa aiheesta oli puhumassa liikennepsykologi Mika Hatakka.

  Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Viimeiset pari vuotta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula on käynyt läpi eroprosessiaan pitkäaikaisesta kumppanistaan Mikko Pykäristä. Samassa myllerryksessä Iisa loi uudelleen oman nahkansa ja työsti levyn, joka kantaa nimeä Päivii, öitä.

  - Rakkaus ja luopuminen ovat pyörineet tuotannossani aina pääteemoina, mutta nyt ne avautuivat itselleni koko raadollisessa kauneudessaan isommin kuin koskaan ennen, perustuksia myöden, toteaa Iisa.

  Iisa oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, millä tavoin tekemisen tavat ja maailmankatsomus muuttuivat henkilökohtaisen kriisin aikana ja miten se kuuluu uudella albumilla.

Klipit

 • Suosi suoria lentoja uusilla koneilla, vähennä matkatavaroita ja jatka matkaasi junalla. Esimerkiksi tällä tavalla lentomatkustamisen päästöjä voi vähentää Finnairin kestävän kehityksen johtajan Kati Ihamäen mukaan.

  Ilmastoahdistuksen myötä matkabloggaaja Marinella Himari jättää nykyään lyhyet pyrähdykset tekemättä sekä suosii maata pitkin matkaamista ja kotimaan matkailua.

  Kati Ihamäki ja Marinella Himari olivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Juhani Kenttämaan haastattelussa.

 • Suurtuotanto Iron Sky The Coming Race saadaan vihdoin valkokankaille, kun SF Studios julkaisee elokuvan Suomessa yli viiden tuotantovuoden jälkeen.

  Iron Sky The Coming Race on jatkoa vuoden 2012 kulttimaineeseen nousseelle Iron Sky -elokuvalle. Se kertoo tarinan tuhoutuneen kuuaseman viimeisten asukkaiden taistelusta liskoihmisten johtamaa dinosaurusarmeijaa vastaan maan keskipisteessä.

  Puheen Aamussa elokuvasta ja sen tekoprosessista olivat kertomassa elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola ja tuottaja Tero Kaukomaa.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen haastattelevat.

  Kuva: Iron Sky Universe

 • Kaksitoista nykypäivän artistia tarttuu edesmenneiden suomalaisten runoilijoiden runoihin ja luo niille uuden elämän uuden laulun muodossa. Mullan alta -ohjelmasarjan artistit ovat Vilma Alina, Shiraz Lane -yhtyeen Hannes Kett, Mira Luoti, Tiisu-yhtyeen Henrik Illikainen, Heikki Kuula, Yona, Karri "Paleface" Miettinen, Milla Rumi, Janna, Kevin Tandu, Litku Klemetti ja Nelli Milan. Biisien tekemisen ohella ohjelmassa matkataan juontaja Tommi Mannisen tutkimusten kautta kuolleiden runoilijoiden traagisiin ja värikkäisiin elämänvaiheisiin.

  Tommi Manninen ja muusikko Yona vierailivat Puheen Aamussa kertomassa, millaista oli uppoutua suomalaisten runoilijoihin ja heidän teksteihin. Molemmat nimittäin myöntävät, että ennen Mullan alta -ohjelmaa runous ei ollut kovinkaan tuttu formaatti.

  - Huomasin, että runo pitää lukea ääneen, jotta sen koodin saa purettua, toteaa Manninen.

  - Runoa ei lueta kuten kirjaa sivulta toiselle, vaan runoa maistellaan kuten kakkua aiempaan palaten, kertoo ohjelman kautta runouteen tutustunut Yona.

  Haastattelussa kuullaan Yonan versio Lauri Viidan runosta Kotitaival.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Mokoman keulahahmo Marko Annala on aina uskonut Jumalaan välillä jopa vastoin omaa tahtoaan. Nykyajassa suurempaan voimaan uskomista helpompaa olisi ajatella, että on vain näkyvä ja lopulta kuollaan. Usko on vahvasti läsnä myös Annalan ensimmäisessä fiktiivisessä romaanissa Paasto, jonka päähenkilö Matias koskee uskon kriisin rakastaessaan puolisoaan kuten aiemmin Jumalaa.

  Marko Annala kertoo uskonnon merkityksestä elämässään Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon haastattelussa.

 • Modernit miehet on Ylen uusi komediasarja suomalaisesta miehestä, joka kamppailee modernin maailman kanssa. Minkälainen saa olla, minkälainen pitää olla? Voiko mies olla enää oma itsensä, kun ulkopuolinen maailma puskee ideologioita, ihanteita, pelkokuvia ja takoo miehen päähän totuuksia, joiden olemassaolosta tämä ei edes tiennyt? Miten suomalainen mies sopeutuu modernin maailman vaatimuksiin vai sopeutuuko ollenkaan?

  Puheen Aamussa puhuttiin mieskuvasta ja sen muutoksesta, kun vieraina olivat Modernit miehet -ohjelmasarjan ohjaaja Jäppi Savolainen sekä sarjassa Jarkkoa näyttelevä Eero Milonoff.

  Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Laser-show korvasi uuden vuoden ilotulituksen Espoossa ja Helsinki viettää jälleen Lux Helsinki -valotaidepäiviä. Valotaiteen kasvavista markkinoista olivat Puheen Aamussa kertomassa Lux Helsingin toinen kuraattori Ilkka Paloniemi ja taiteilija Immanuel Pax.

  He kertoivat, kuinka valotaide voi herättää ajattelemaan yhteiskunnallisia asioita ja kuinka teknologian kehitys ja varallisuuden lisääntyminen satavat valotaiteen laariin.

  Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Toimittajana, lifecoachina ja palkittuna bloggaajana (Vastaisku ankeudelle) monille tutuksi tullut Jenny Belitz-Henriksson on kirjoittanut inspiroivan kirjan Uuteen nousuun, joka antaa eväitä löytää energisempi elämä. Kirja kumpuaa Jennyn omista kokemuksista.

  - Omaa hyvinvointia pitää priorisoida, koska siitä hyödyt sinä itse, perheesi ja työkaverisi. Itse asiassa kaikki ihmiset joita kohtaat hyötyvät siitä, kun teet itsellesi asioita jotka saavat sinut iloiseksi ja voimaan hyvin.

  Jenny Belitz-Henriksson oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan vieraana kertomassa siitä, kuinka jokainen askel lasketaan.

 • Muusikkona (Lapko, Dallas Kalevala) tunnettu ohjaaja Ville Malja vietti kuukauden Yhdysvalloissa tutustuen Donald Trumpin ajan kahtia jakautuneeseen kansaan tehden samalla dokumenttielokuvaa yhdessä MTV3:n Amerikan kirjeenvaihtaja Mari Karppisen ja kuvaaja Jaakko Slotten kanssa. Matkalta syntyi dokumentti Trumpin Amerikka - jakautunut kansa.

  - Tähän mennessä tiesin Yhdysvalloista muutaman keikkapaikan, turistinähtävyyksiä ja puolenkymmentä lentokenttää. Nyt menimme kansan syviin riveihin. Siitä Amerikasta en tiennyt mitään.

  Riippumatta siitä, kannattivatko tai vastustivatko haastateltavat presidentti Trumpia, heitä yhdisti epävarmuus Yhdysvaltojen suurvalta-asemasta ja turvattomuuden tunne. Suuri oivallus Maljalle oli, ettei ole olemassa yhtä Yhdysvaltoja ja valkoinen keski-ikäinen mies on todella etuoikeutettu henkilö.

  Ville Malja oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraana.

 • Muusikko, graaafikko, maskeeraaja, Lordi-yhtyeestä tuttu laulaja ja lauluntekijä Mr. Lordi on jouluihminen henkeen ja vereen.

  - Mie tykkään joulusta niin paljon. Joulukoristeet ovat esillä aina pääsiäiseen asti.

  Mr. Lordi oli Puheen Aamussa Alina Kulon vieraana kertomassa, miten valtakuntamme ykkös-hirviö viettää joulua.

  Jouluaattona Yle Puheen joulussa päästään kurkistamaan Mr. Lordin jouluun. Lähes nelituntisessa Lordin Joulukallot -ohjelmassa ollaan Napapiirillä, puhutaan jouluperinteistä, paistetaan joulukinkkua, tehdään pipareita ja käydään joulusaunassa. Lordin kanssa joulua on viettämässä Yle Lapin toimittaja Juha Mäntykenttä.

  Lordin Joulukallot 24.12. klo 7-10.30.

 • Yksinäisyys ja läheisten puute on uhka mielenterveydelle - vastaavasti ystävät ja sosiaalinen tuki suojaavat ja lisäävät hyvinvointia.

  Seuraavaksi saadaan mainio esimerkki siitä, miten ystävyydestä voidaan pitää kiinni ruuhkavuosista huolimatta ja saada samalla voimavaroja arjen melskeeseen.

  Kulttuurinartut on ystäväporukka, joka on vienyt yhteydenpidon uudelle asteelle. Ydinryhmä on pitänyt yhtä jo yläasteelta saakka ja nyt kerran kuussa tapahtuvissa kokoontumisissa nautitaan kulttuuririennoista ja päivitetään kuulumiset.

  Tiina Lundberg tapasi 10-vuotista taivaltaan juhlivien Kulttuurinarttujen yhden perustajajäsenen Ella Laineen.

 • Kolme naista fiftarityylisissä mekoissa ja tuubamies on yhtä kuin Dollypops - vintagemusiikkia esittävä kvartetti.

  "Tämä on ihana tapa viettää aikaa ystävien kanssa", toteavat yhtyeen nykyiset jäsenet Sandra Forsell, Marie Lundberg, Katarina Wanamo ja Niklas Andersson. Yhtye tekee musiikkia harrastuspohjalta, pilke silmäkulmassa, mutta silti tarkasti ja yksityiskohdista tiukasti kiinni pitäen. Musiikki ja bändi tuovat muuten kiireiseen elämään myös luovuutta, ja vievät ajatukset hetkeksi pois arjesta.

  Menneissä vuosikymmenissä ja vintagessa puoleensa vetää musiikki - laulujen stemmat, niiden tarinat ja yksinkertaisuus.

  Tiina Lundberg tapasi Dollypopsit kesken joululauluharjoitusten.

 • Kaipaatko elämääsi lisää rohkeutta, luovuutta ja hulluttelua? Liity teatteriin!

  Suvi Kosela ja Laura Puranen ovat teatteriharrastajia, jotka suhtautuvat intohimolla harrastukseensa. Reploja opetellaan työmatkoilla ja tunnetiloja haetaan kotona asti. Harrastus tuo mukanaan monenlaista positiivista tavalliseen arkeen ja samanhenkisiä - herkkiä ja hurjia ihmisiä. Tiina Lundberg tapasi naiskaksikon ja tutustui teatteriharrastuksen ytimeen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä