Puheen Aamu

Ville Ranta: Isku Charlie Hebdo -lehteen muutti ympäristöä - aseen piippu osoittaa pilapiirroksia kaikkialla Euroopassa

 • 11 min
 • toistaiseksi

Ranskassa tapahtui maan historian tuhoisin terrori-isku 40 vuoteen, kun kaksi asemiestä asteli Pariisissa sijaitsevan satiirilehti Charlie Hebdonin toimitukseen ja surmasi 12 ihmistä ja haavoittivat 20. "Tragedia tuli tosi lähelle. Jos olisin ranskalainen, olisin kuollut, koska olen itsekin poliittinen pilapiirtäjä", kertoo sarjakuvataiteilja Ville Ranta, joka on ollut itsekin Muhammed-pilakuvakohun keskellä.

Charlie Hebdoniin kohdistunut terrori-isku oli musta päivä sarjakuva- ja pilapiirrospiireille. "Raju isku muutti ympäristön ihan toisenlaiseksi. Pilapiirroksiin kohdistuu nyt suuri paine. Kuvainnollisesti voisi sanoa, että aseen piippu osoittaa pilapiirroksia tällä hetkellä kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa", pohdiskelee Ranta.

"Se miten isku tulee näkymään pilapiirtäjien työssä, riippuu lehtien julkaisulinjasta - kuka uskaltaa julkaista ja mitä", toteaa Ranta.

Ville Ranta oli Puheen Aamussa Linda Vettasen haastateltavana.

Lähetykset

 • to 8.1.2015 12.16 • Yle Areena

Jaksot

 • Ydinsodan jälkeen hengissä selviävät vain torakat ja rotat. Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo tyrmää väitteen, sillä rotta on täysin riippuvainen ihmisestä. Rotta asuu perheyhteisössä, jossa tarvitaan paljon ravintoa ja ihminen tarjoaa sen. Ja rotalle kelpaa kaikki. Suomalaiselle rotalle on maistunut myös silakka ja maapähkinävoi, nairobilainen lajikumppaninsa on nirsompi.

  Aivelo on mukana Helsingin yliopiston "Kaupunkirotat" tutkimushankkeessa. Rottien avulla hän tutkii tauteja ja loisia. Maailmalla rotta on merkittävä taudinlevittäjä, meillä tilanne on toinen, sillä kylmät talvet pitävät populaation kurissa.

  Myrkyttäminen vie rotat vain hetkellisesti. Ne lisääntyvät nopeasti ja palaavat sinne, missä ravintoa on. Jos rottia haluaa vähentää, katse onkin kohdistettava itseensä, sano Aivelo.

  Viemärirotan ja lemmikkirotan erottaa vain sata vuotta kesyttämistä. Rotta on kaikkiruokainen, sosiaalinen ja fiksu eläin. Tutkimuksissa rotta on oppinut leikkimään piilosta. Löytäessään tutkijan rotta palkitaan sosiaalisella kontaktilla, kutittamisella.

  Moni rotta on myös heittänyt henkensä ihmisen puolesta. Lääketiede on pitkään pohjannut rottakokeisiin.

  Rotta inhottaa, ällöttää ja pelottaa meitä. Mutta rotta on ihmisen peili, sanoo Tuomas Aivelo. Rotta kuikkii viemäreistä ja biojäteastioista meidän luomissamme jätteissä.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

  Kuva: FLPA/REX/AOP

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Mystinen, pelottava, inhottava mutta myös pyhä eläin. Pelkkä ajatus puistattaa, mutta osa rotan pahasta maineesta on ihmisten itsensä aikaan saamaa. Me mahdollistamme sille ruokapöydän ja hyvän elon.
  Puheen Aamussa vieraana evoluutiobiologi Tuomas Aivelo.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • 16 naista kertoo suhteestaan omaan kehoonsa oman alastoman kuvansa vieressä. Tyytymättömyys on yleistä.

  - Valokuvaajana oli vaikea nähdä samaa rumuutta, minkä naiset itse näkivät, sanoo "Rakas keho" kirjan kuvat ottanut Heidi Strengell.

  Kirjan teksteistä vastannut psykologi Katarina Meskanen valaa uskoa: armollista katsetta itseen voi oppia.

  Kehonkuva on mielensisäinen edustus omasta kehosta. Se on kokoelma kehoon liittyviä asenteita, tunteita, muistoja ja kokemuksia. Oma kokemus omasta kehosta määrittää itsetuntoa ja kuvaa itsestä, se vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin ja toimintaan. Parhaimmillaan kehonkuva on dynaaminen ja joustava ja muuttuu elämän myötä, kuten muuttuu itse kehokin.

  Usein hyväksyntä itselle haetaan kurittamalla keho omiin ihanteisiin sopivaksi. Oleelllsempaa on henkinen työskentely. Ulkonäön sijaan voi puhua siitä, mihin keho pystyy, kiittää kehoa sellaisenaan.

  Mies paranee vanhetessaan, naisen tulee säilyä samanlaisena. Kehopuhe on monin tavoin sukupuolittunutta. Naisten odotetaan puhuvan epätyytyväisyydestään ja siitä puhuminen mielletään naiselliseksi ominaisuudeksi. Miehille ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä olla epävarma.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  "Rakas keho" kertoo suomalaisten naisten suhteesta kehoonsa. Armollista katsetta itseen voi oppia, sanovat kirjan tekijät psykologi Katarina Meskanen ja valokuvaaja Heidi Strengell.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Kun Riina Mattila oli 13-vuotias, hänen kaverinsa raiskasi hänet. "Eloonjäämisoppi" on Riinan oma kertomus ja tietokirja siitä, miten seksuaaliväkivallan jättämästä traumasta voi selvitä.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Suomessa on noin 140 000 rahapeliongelmaista ja heillä 700 000 läheistä. Peliongelma koskettaa yhteensä liki miljoonaa ihmistä. Tilastollisesti riskiryhmää ovat nuoret miehet, mutta naisten osuus on kasvussa. Ruotsissa jo puolet peliongelmaisista on naisia.

  Peliongelmaisia ja heidän läheisiään auttavan Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen on tehnyt töitä kymmenen vuotta rahapeliongelmien kanssa. Jokainen tarina on traaginen, mutta hänelle silmiä avaava kertomus oli Myyrmannin pommi-iskun jälkeinen tilanne, jossa savuisessa kauppakeskuksessa oli evakuointi käynnissä, mutta pelisalista ei saatu ihmisiä ulos, sillä peli oli kesken.

  - Peliriippuvaisella peli menee yli kaiken, yli oman tai läheisten turvallisuuden.

  Mikään järjestelmä sellaisenaan ei suojaa peliongelmilta, eikä peliautomaattien poistaminen poista koko ongelmaa. Peluurin palveluissa näkyy pelaamisen siirtyminen nettiin. Inka Silvennoisen mukaan pelien saatavuuden ja näkyvyyden lisäksi huomion pitäisi olla siinä, millaisia pelejä tehdään.

  Peleissä hyödynnetään yhä enemmän tarinallisuutta ja henkilövetoisuutta. Tempo on nopea, pelit ovat täynnä läheltä piti -tilanteita, äänimaailma ennakoi tulevaa voittoa. Kasinoissa ei ole kelloja, eikä ikkunoita. Näin pelaajien ajantajua hämärretään tietoisesti. Rahapeliteollisuus ei jätä asioita sattuman varaan, sattuma kuuluu vain pelaamiseen.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

  Kuva: Imago Stock / AOP

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.

  Muse Conversations on tapahtuma, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset keskustelevat meille kaikille jollain tapaa tärkeistä asioista. Tapahtumaan on osallistunut yli 12 000 henkilöä yli 20 maassa. Nyt tapahtuma tulee Suomeen.
  Puheen Aamussa vieraana Amos Rexin museolehtori Melanie Orenius ja Stina Krookin säätiön neuvonantaja Erik Söderblom.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa. Uutistoimittajana Raisa Pöllänen.

  Peliautomaatteja poistetaan, mainontaa vähennetään, pakollisen tunnistautumisen aikataulua nopeutetaan. Muun muassa näillä toimilla Veikkaus haluaa parantaa vastuullisuuttaa peliongelmien ehkäisyssä. Riittävätkö toimet? Mikä keino puree peliriippuvuteen?
  Puheen Aamussa vieraana Peluurista yksikön päällikkö Inka Silvennoinen.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Tosi-tv:n suosio kertoo siitä, että tavallinen ihminen on kiinnostava. Ohjelmien muodot ovat moninaistuneet, enää ei edetä vain häpeän ja toisille nauramisen, vaan myös myötätunnon kautta. Näin sanovat tosi-tv tuotantojen veteraanit, Sohvaperunoiden vastaava tuottaja Pauliina Ojala sekä psykologi Laura Stenroos, joka on ollut mukana useissa tuotannoissa ensimmäisestä Big Brotherista, vuodesta 2005, lähtien.

  Osallistujalle tosi-tv:ssä on kolme vaihetta. Ensimmäinen eli casting on jännittävin, toinen eli kuvausvaihe taas helpoin. Sen aikana elämä on ohjeistettu, joku kertoo miten toimia. Vaikeinta on kolmas vaihe, ulostulo.

  Erityisesti Big Brotherin ja Selviytyjien kaltaisissa formaateissa, joissa ollaan poissa, suljetussa tilassa, osallistujat väistämättä laitostuvat ja paluu arkeen on vaikeaa.

  Sohvaperunat on armollisempi. Se tapahtuu kotona ja perustuu tunteeseen kaverin kanssa katsomisesta. Pauliina Ojala tekee eron julkkiksen ja sohviksen välillä: julkkis tekee työnsä julkisuudessa, sohvikset ovat tavallisia ihmisiä, jotka pistävät itsensä peliin.

  "Paskaa tulee aina niskaan" on Laura Stenroosin ensimmäinen ohje osallistujille. Silti uusimman Big Brotherin saama kuona yllätti jopa kokeneen psykologin. Palaute on räävitöntä ja kamalaa, eivätkä osallistujia kommentoivat sittenkään ymmärrä, että tosi-tv:n ihmiset ovat todella oikeita ihmisiä oikeassa elämässä.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Yuval Noah Hararin hittiteos "Sapiens - ihmisen lyhyt historia" kuvaa ihmisen nousun ravintoketjun huipulle. Kansallisteatteri tuo tämän teoksen näyttämölle, ensimmäisenä Suomessa. Esitys kertoo ihmislajista, samoin kuin luontodokumentti kertoo kohteestaan.

  - Hararin ihminen on eläin, joka kohotti itse itsensä jumalaksi, ja on siksi hyvä päähenkilö näyttämölle, sanovat ohjaaja Anni Klein ja dramaturgi Minna Leino.

  Esityksessä oleellisessa osassa on kertojaääni, Ylen luontodokumenteista tuttu Jarmo Heikkinen.

  Sapiens on tietokirja, näyttämö puolestaan paikka fiktiolle. Tarinan kannalta tämä ei ole ongelma, sillä ollaan asetelmassa, jonka vain ihminen pystyy saavuttamaan: homo sapiens esittää homo sapiensia muille homo sapienseille.

  Ihmistä katsoessaan ihminen miettii, keitä me olemme ja mistä olemme tulleet. Lavalla ihmisen historia on sarja pysäytyskuvia ja mitä lähemmäs tätä aikaa tullaan, sitä vaikeampi homo sapiensin elämän kehitys on pysäyttää yhteen kuvaavaan hetkeen.

  Kansallisteatterin Sapiens ensi-illassa 11. syyskuuta. Kirjan pohjalta on tulossa myös Ridley Scottin ohjaama elokuva.

  Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

 • Podcastin tekeminen vaikuttaa helpolta: otetaan mikrofoni ja jutellaan itseä kiinnostavasta aiheesta. Yleisin podcastin muoto onkin kaksi kaverusta juttelemassa keskenään. Ytimessä täytyy olla enemmän.

  - Tarvitaan hyvä, uniikki idea ja käsitys yleisöstä, sanovat Kaverin puolesta kyselen, KPK, podcastin tekijät Anna Karhunen ja Tiia Rantanen.

  Kaksikon kavereille ja kaverin kavereille sattuneista mokista kertovia tarinoita on käynnistetty Yle Areenassa ja Spotifyssa yhteensä 3,5 miljoonaa kertaa.

  Suomessa podcasteissa halutaan kuunnella taloutta, huumoria ja somevaikuttajien jutustelua. Alan kärkimaassa Yhdysvalloissa podcast on jo ammattimaista liiketoimintaa. Aiheissa rajoja ei ole, tällä hetkellä nosteessa ovat fiktiiviset tarinat ja edelleen myös true crime - genre, josta podcastien nousu Serial-sarjan myötä alkoi.

  Podcasteja kuunnellaan tarvelähtöisesti, halutaan oppia, rentoutua, nauraa. Kaverin puolesta kyselen vastaa viimeisimpään, lisäksi se tarjoaa samaistuttavuutta, jopa vertaistukea.

  Puheen Aamussa toimittajina Kati Lahtinen ja Juhani Kenttämaa.

  Kuva: Eino Nurmisto

 • Dokumentin mahti on siinä, että se voi muuttaa maailmaa. Se voi saada katsojansa miettimään, miksi en tiennyt tätä ja katsomaan maailmaa uudesta näkökulmasta.

  - Dokumentit lisäävät ymmärrystä siitä, millaista muiden elämä voi olla, sanoo Ylen Docstop-dokumenttisarjan tuottaja Emma Taulo.

  Docstop-dokumentit on suunnattu ennen kaikkea nuorelle yleisölle. Sarja täyttää aukkoa, jossa dokumentteja kyllä tuotetaan paljon, mutta niiden katse yhteiskuntaan on nuorelle yleisölle vieras. Emma Taulo toivookin lisää yhteiskunnallisia, tämän päivän Suomesta kertovia dokumentteja.
  - Dokumentin ei pidä kertoa vain menneestä, vaan myös siitä, mitä tapahtuu nyt.

  Uusi Docstop-kausi tuo Yle Areenaan ja TV2:een viikoittain tuoreita kotimaisia dokumenttielokuvia. Tämän syksyn teemoja ovat seksuaalisuus, aktivismi ja urheilu.

  Puheen Aamussa toimittajana Juhani Kenttämaa.

Klipit

 • Ylen tv-uutiset syntyivät syyskuussa 1959, 60 vuotta sitten. Siitä hetkestä tähän päivään tekniikka on muuttunut, maailma on muuttunut ja tarjonnan määrä on muuttunut, mutta uutisen perustehtävä on edelleen sama. Tietomäärän kaaoksesta haetaan ja jäsennellään uutisiksi kirkkaita helmiä, kuvaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

  Tänä päivänä uutisia haastavat valeuutiset ja deepfake, joka mahdollistaa uskottavat vääristellyt videot. Ylen tehtävä on tehdä uutisia myös näistä ja osoittaa valeuutiset valheiksi.

  Uutisten laatu on parantunut, kirjo on laajentunut, uutiset ovat paremmin osa ihmisten arkea. Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärikahvit ovat sekä tätä päivää että paluuta vanhaan: uutiset menevät ihmisten luo, kamera kiertää, niin kuin se teki 60 vuotta sitten. Jokisen mukaan uutisten ei pidä synnyttää uutisahdistusta, vaan kertoa myös miten me elämme, syömme, asumme.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Ihmisen luontosuhde on sanapari, jonka tasapaino ei toimi. Suhde vaatii kaksi toimijaa eikä luonto tarvitse ihmistä mihinkään. Se pärjää, vaikka meitä ei olisi. Luonnon ja ihmisen välit ovat kokonaisuus ja sitä kuvaa sana luontoyhteys.

  - Jos ajatellaan, että ihminen on osa luontoa, kuten minä ajattelen, niin meidän kaikki pahuutemme, rumuutemme, julmuutemme ja röyhkeytemme on myöskin osa luontoa, toteaa ihmiseen ja luontoon keskittyvän esseekokoelman "Villi ihminen ja muita luontokappaleita" kirjoittanut Riikka Kaihovaara.

  Kuva jylhästä, koskemattomasta luonnosta, josta ihminen voi löytää rauhan ja itsensä alkoi vahvistua samaan aikaan kaupungistumisen ja teollistumisen kanssa. Nykyinen romantisoitu kuva luonnosta perustuu söpöihin, pörröisiin eläimiin ja luonnon harmoniaan. Epäsiistit elementit ja julmuus rikkovat tätä kuvaa.

  - Juuri rumuudessa piilee luonnon viehättävyys.

  Kauneus ja ja luonnon hallitsemattomuus näkyy myös tuhon ja hylättyjen paikkojen estetiikassa. Sen minkä ihminen hylkää, sen luonto valtaa takaisin.

  Puheen Aamussa otettiin toisenlainen kulma keskusteluun ihmisen ja luonnon suhteesta. Riikka Kaihovaara oli Alina Kulon ja Juhani Kenttämaan vieraana.

 • Metsästys on raakaa peliä, se on tappamista, ruhoja, sisäelimiä. Julman ulkomuotonsa takana metsästyksen olemus on muutakin: se on suhdetta luontoon, ravintoon ja jopa itseensä. Näin ajattelee metsästä ja metsästyksestä kirjan kirjoittanut Aleksi Lumme.

  Ampuessaan eläimen kokee Aleksi Lumme vastuuta, haikeutta ja syvää yhteyttä luontoon. Itse metsästetty liha vetosi marketteja enemmän, jonka vuoksi Lumme syö nyt ainoastaan itse metsästämäänsä lihaa.

  - Tuntui, että markettikäyttäytymiseni oli epärehellisempää kuin se, että kohtaan itse ne suolet ja veren omin käsin. En missään määrin nauti siitä, mutta laitan itseni työntekomoodiin. Ammuin eläimen, ja nyt minun täytyy tehdä se työ loppuun asti.

  Aleksi Lumme vieraili Puheen Aamussa. Toimittajina Kati Lahtinen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Tuomas Rajalan Isävuoro antaa vertaistukea miehille erosta selviytymiseen - sellaista, mitä kirjailija olisi itse kaivannut. Nuorena solmittu avioliitto ja ikävuodet saivat Rajalan kokemaan oman elämänsä vieraaksi. Rajala koki eropäätöksen jälkeen yksinäisyyttä, ja havaitsi miesten olevan erotilanteissa altavastaajan asemassa. Tutkimusten mukaan ero on miehille fyysisesti vaarallisempi, kuin naisille.

  - Vanhemmalla iällä miesten sosiaaliset kontaktit tulevat tutkimusten ja empiiristen havaintojeni mukaan puolison kautta. Tilanteeseen voi helposti ajautua, kun paineisessa elämässä etsii helpotusta arkeen.

  Puheen Aamussa keskusteltiin miehisyydestä, eroamisesta ja vanhemmuudesta. Tuomas Rajalaa haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Ennen Pariisin Kevään 11-vuotista taivalta oli yhtye Arto Tuunelan sooloprojekti. Finnvox-studiolla työskennellyt Tuunela yhdisti päivätyönsä ja oman artistiuden kehittämisen. Nyt Pariisin Keväältä julkaistaan seitsemäs, Reuna-nimeä kantava studioalbumi.

  Puheen Aamu kysyi Arto Tuunelalta, kannattaako rokkitähteys, entä voiko pop-musiikilla muuttaa maailmaa?

  - Osa minusta on aina halunnut olla esiintyvä taiteilija ja rock-tähti. Toinen puoli ajattelee, että toivottavasti kukaan ei minua huomaa. Artistiura vaatii paljon työtä, mutta hetket joina luon jotakin uutta, tekevät siitä kaiken työn arvoista.

  Arto Tuunela vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Anna Cadian haastateltavana.

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkustaa New Yorkissa ja Chilessä pidettäviin YK:n ilmastokokouksiin Malizia II-purjeveneellä. Matka alkaa elokuun puolivälissä, perillä on määrä olla parin viikon päästä.

  Malizia II ei ole mikä tahansa paatti. Vastaavan veneen, Ariel II, omistava yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela sanoo, että matka Atlantin yli on kuin ajaisi kitarakopassa moottoritiellä.

  Veneen runko on kevlarilla vahvistettua hiilikuitua, siinä ei ole äänieristystä ja vessana toimii ämpäri. Merellä kuulosuojaimet, polvisuojat ja kypärä ovat tarpeen.

  Vene on vaatimattoman näköinen, mutta se on nopea, purjeveneiden Formula 1.

  Huuselan mukaan Gretan matka tulee olemaan ainutlaatuinen ja hän tulee muistamaan sen koko elämänsä.

  Ari Huuselan tapasi Puheen Aamun Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • 20 vuoden takaisen musiikkivideon voi tunnistaa alleviivaavasta estetiikasta, mutta Oulun musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan Anna-Mari Nousiaisen mukaan vuoden 2019 trendi on olemassa olevien trendien lomittuminen. Miten median murros on vaikuttanut videoiden löydettävyyteen, entä mikä tekee musiikkivideosta viraalimenestyksen?

  Audiovisuaalista kulttuuria ja kotimaista musiikkivideota juhlistavat Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 22.-25.8. Oulussa.

  Anna-Mari Nousiainen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Kun sydänlääkäri kertoi Taneli Roiniselle, että unelma olisi toteuttava nyt jos koskaan, lähti yksinpyöräilijä matkaan. Vuoristoteitä pitkin kulkenut reitti vei maailman ympäri käsittäen 38 maata ja 44 000 kilometriä. Taneli Roininen kertoi seikkailunhimon ja kestävien elintapojen olleen tärkeässä osassa unelman toteuttamisessa.

  Koskematon luonto, teiden pienentyminen ja ihmismäärän väheneminen tekee luonnosta kauniimpaa. Pitkälle ei tarvitse mennä, Lappi on yksi kiehtovimmista alueista.

  Puheen Aamussa koettiin yllätyselementti, kun seikkailijan matka jatkui haastattelusta kohti miehen omia polttareita.

  Taneli Roininen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Hotellimuusat-podcast-sarjassa hotellin minibaarikin saa kaunokirjallisuuden piirteitä, kun kirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen syventyvät keskusteluun. Hotellihuoneen sängyllä jaetut tarinat heijastelevat naisten henkilöhistoriaa paikkojen ja taideteosten kautta. Miten luova prosessi syntyy, Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen?

  Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen vierailivat Puheen Aamun vieraana. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Puheen Aamussa vieraillut Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen on nähnyt uransa aikana paljon, mutta kertoo USA:ssa olevan enemmän positiivisia, kuin negatiivisia puolia.

  Presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa on aikaa vuosi ja kolme kuukautta. Presidentti Trumpilla on jo slogan - Keep America great - demokraatit vielä hakevat ehdokastaan.

  - Trump onnistui viime vaaleissa saamaan pettyneen valkoisen työväenluokan, pikkukaupunkien äänestäjät puolelleen. Demokraatit haluavat puhutella tätä samaa yleisöä nyt takaisin.

  Puheen Aamussa keskusteltiin Trumpin suosiosta, kotoperäisen terrorismin käsitteestä sekä lähestyvistä vaaleista.

  Mika Hentunen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Puheen Aamun uutena äänenä aloitti Anna Cadia. Hän joutui Jenny Lehtisen revolverihaastatteluun Pointti kaupunkifestivaaleilla.

  Heittäisitkö sikaa?
  Kumpi juontoparisi on kivempi, Juhani Kenttämaa vai Alina Kulo?
  Mistä alkoi urasi toimittajana?
  Millaisista aiheista haluat puhua?

  Puheen Aamu arkisin klo 7-10.

 • Kaupunki on rakennuksia ja katuverkostoja, mutta mikä tekee kaupungista viihtyisän? Puheen Aamussa vieraillut kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius kertoo nykyisessä kaupunkisuunnittelussa viihtymisen edellytyksiä ymmärrettävän hyvin.

  - Kaupunkisuunnittelu on kuin lasten kasvatusta. Lopulta lopputulos on jotakin, joka tulee muualta kuin suunnittelijan pöydältä. Lentoon lähtevät asiat voivat tulla yllätyksenä.

  Venla Bernelius vieraili Puheen Aamussa Pointti-kaupunkifestivaaleilla Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä