Lotta Stenroos – Kirjeitä Amerikasta

Yhdysvallat, maailman mahtavin valtio, jossa kaikki on suurta ja hienoa - Vai onko? Lotta Stenroos ihmettelee ja tarkastelee elämää ja yhteiskuntaa rapakon toisella puolella osavaltioista yhdessa konservatiivisimmista, Arkansasissa.

Jaksot

 • Kuolemantuomio on Yhdysvalloissa edelleen laillinen rangaistuskeino. Muut länsimaat ovat sen tuominneet jo epäinhimilliseksi. Miksi useat osavaltiot silti teloittavat rikollisiaan?

  Lotta Stenroos jututti kuolemantuomion kanssa tekemisissä olevia ihmisiä ja yritti selvittää, miten niin moderni maa kuin Amerikka väittää olevansa sallii silti ihmisten tappamisen lain nimessä.

 • Yhdysvalloissa istuu parhaillaan eniten vankeja maailmassa väkilukuun suhteutettuna. Mikä ajaa tämän maan lukitsemaan kansalaisiaan kalterien taakse pienimmistäkin rikoksista?

  Lotta Stenroos vieraili vankilassa ja pyrki selvittämään tätä.

 • Rotuerottelu loppui jo 1960-luvulla. Niin sitä olettaisi, mutta amerikkalaisten mielissä se on edelleen
  voimissaan.

  Maassa vallitsee edelleen käsittämätön rotujen kuilu, joka näkyy arjessa selkeästi. Ihmiset elävät edelleen maassa, jossa musta ja valkoinen eivät ole tasa-arvoisia.

  Mistä tämä johtuu, ja miksi se näkyy edelleen? Tätä Lotta Stenroos alkoi selvittää Arkansasin ihmisten kanssa keskustelemalla.

 • Amerikka kehuu olevansa maailman mahtavin valtio, jossa ihmisillä on hyvä elää ja yrittää. Kuitenkin terveydenhuollon suhteen maa kuitenkin on hyvin lähellä kehitysmaan tasoa.

  Maassa asuu ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta terveydenhuoltoon. Tutkimusten mukaan vuosittain jopa 40 000 ihmistä kuolee turhaan terveydenhuollon puutteen takia.

  Miten tämä on mahdollista 2000-luvulla? Lotta Stenroos lähti kyselemään sitä paikallisilta asiantuntijoilta ja ihmisiltä.

 • Kaikki Amerikassa on myytävänä. Kaikki. Toisaalta, ilman rahaa ei pääse mihinkään ja mitään ei voi tehdä.

  Ostamisesta ja kuluttamisen kulttuurista on tullut arkipäivää ja kulutus on noussut jättimäisiin mittasuhteisiin. Ihmiset ostavat itsensä vararikkoon. Luottokortteja otetaan toisensa jälkeen maksamaan vanhoja velkoja pois. Miksi? Mihin kaikkeen sitä tarvii näin paljon? Mitä ihminen täällä odottaa saavansa ostamalla?

  Lotta Stenroos halusi selvittää tämän ja kysyi sitä ihmisiltä.

 • Amerikkalaiset pelkäävät jotain. Se mitä se on, on mysteeri. Maailman mahtavin valtio ja silti tuntuu, että maa elää varuillaan joka hetki. Lähes jokaisella amerikkalaisella on mielipide aseista.

  Amerikka on väkilukuun suhteutettuna maailman aserikkain maa. Suurin osa aseiden kannattajista kokee suojelevansa perhettään joltain pahalta.

  Mitä tämä maa pelkää? Miksi aseet ovat niin iso osa amerikkalaisten arkea? Lotta
  Stenroos kysyi tätä ihmisiltä Arkansasissa, osavaltioista konservatiivisimmista.

 • Tee tuntematon iloiseksi käyttäytymällä kuin amerikkalainen!

  Amerikkalaisten vieraanvaraisuus ja sosiaaliset taidot tuskin ovat tuntematon käsite kenellekään. Mutta tuskin myös kovin vieras on ajatus siitä, että kaikki se on feikkiä. Mutta mikä sitten on aitoa? Ja onko se niin paha jos pienillä valinnoillaan voi parantaa jonkun päivää.

  Tämä kohteliaisuus ja vieraanvaraisuus on erityisen voimakasta eteläisissä osavaltioissa ja siksi Lotta Stenroos lähti sinne juttelemaan ihmisille ja selvittämään onko se aitoa vai täyttä näytelmää.

 • Amerikkalaisten vieraanvaraisuus ja sosiaaliset taidot tuskin ovat tuntematon käsite kenellekään. Mutta tuskin myös kovin vieras on ajatus siitä, että kaikki se on feikkiä. Mutta mikä sitten on aitoa? Ja onko se niin paha jos pienillä valinnoillaan voi parantaa jonkun päivää.

  Tämä kohteliaisuus ja vieraanvaraisuus on erityisen voimakasta eteläisissä osavaltioissa ja siksi Lotta Stenroos lähti sinne juttelemaan ihmisille ja selvittämään onko se aitoa vai täyttä näytelmää.

 • Lotta Stenroos ihmettelee ja tarkastelee elämää ja yhteiskuntaa rapakon toisella puolella osavaltioista yhdessa konservatiivisimmista, Arkansasissa.

  Miksi Amerikkaa pidetään vapaiden maana? Miksi maa, jossa historian synkkiä vaiheita pyyhitään pois oppikirjoista, ihmisiä on vankiloissa enemmän kuin missään muualla tai tuloerot ovat järkyttävän suuria, mielletään maaksi, jossa kaikki on mahdollista.

  Yhdysvallat kutsuu maahanmuuttajia vuodesta toiseen. Ihmiset etsivät ”amerikkalaista unelmaa”, sitä jota elokuvissa nähdään.

  Mutta mitä se on? Maa ei kuitenkaan suurimmalle osalle ole vapaa, ja suuri osa amerikkalaisista on lukittu omaan sosiaaliseen vankilaansa elämään elämää, jossa vapaus on vain illuusio. Mitä on vapaus? Pitääkö vanha sanonta paikkaansa?

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä