Miesten tunti

Tasa-arvo pitäisi määritellä uudelleen

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mitkä ovat miehen vaaran paikat? Milloin mies on heikoimmillaan? Kuka auttaa ja miten? Näitä kysymyksiä pohdittiin Miesten tunnilla.

"Eron kohdatessa kaiva esiin oikeat tunteet. Mieti, onko kyseessä viha, syyllisyys vai häpeä?" vinkkaavat Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi ja Erosta Elossa –eroryhmäohjaaja Jarmo Holttinen.

Miessakit ry on tehnyt työtä miesten hyvinvoinnin eteen jo 20 vuotta. 

"Käytännössä lähes kaikki miehiä koskettavat kysymykset ovat hyvinvointikysymyksiä. Kun tehdään  tasa-arvotyötä, sen aina pitää vahvistaa hyvinvointia. Kun puhutaan ihmisistä ja heidän kokemista ongelmista,  on muistettava, että asiat eivät voi olla tasan. Se on inhimillisesti mahdottomuus. Esimerkiksi lähisuhdeväkivalta ei ratkea tasa-arvopolitiikalla , vaan ihmisen sisästä käsin".

Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen haastattelevat.

Lähetykset

 • su 18.1.2015 12.16 • Yle Areena

Jaksot

 • Pojille ja miehille on luontevaa olla isoissa porukoissa, mutta porukassa on pystyttävä puhumaan samoista asioista joten diippi tunnepuhe ei sinne sovi. Se voi olla yksi syy, miksi miesten on vaikea puhua tunteistaan, toteaa erikoispsykologi ja psykoterapeutti Teemu Ollikainen.

  Miesten tunnilla miehistä ja tunteista olivat puhumassa myös Miessakkien vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko ja kokemusasiantuntija Jukka Sarpakunnas.

  Miehet eivät päästä helposti lähelle, näin he torjuvat omaa tuskaansa, toteaa Jukkaa Sarpakunnas.

  Naiset käyttävät psykoterapiapalveluita neljä kertaa enemmän kuin miehet. Myös terapeuteista valtaosa on naisia. Miehet ovat kyllä tietoisia tarjolla olevista palveluista, mutta yksi syy miksi miehet eivät hakeudu palveluiden piiriin on se, että palvelut ovat muotoiltu niin, että ne eivät vetoa miehiin.

  Onneksi avunhakemisenkulttuuri on muuttumassa miesten kohdalla. Nykyään apua halutaan hakea hyvissä ajoin, kertoo Miessakkien vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko.

  Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Tutkimuksen mukaan lähes puolet 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista miehistä on kokenut fyysistä väkivaltaa. Luku on vielä suurempi, kun lasketaan mukaan uhkailu ja henkinen väkivalta.

  Luvut ovat isoja, mutta apu on ollut tähän saakka pientä. Yksi ongelma on vähäinen tutkimustieto koko asiasta, toinen on asenne, joka korostaa miehen kykyä selviytyä mistä tahansa tilanteesta.

  Miessakkien Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hanke perustettiin väkivaltaa kokeneiden miesten tukiryhmäksi. Joten nykyään apua on saatavilla.

  Jarmo Laitanevan vieraina ovat hankekoordinaattori Tommi Sarlin ja hanketyöntekijä Jussi Pekkola Miessakeista. Lisäksi äänessä on yksi hankkeeseen osallistunut eli pahoinpitelyn uhriksi joutunut, pääkaupunkiseudulla asuva Timo.

 • Miesten määrä ylittää naisten määrän yli 200 kunnassa. Lisäksi miesten ja naisten epäsuhta näyttää joka vuosi vain kasvavan. Erityisesti maalla miehen on vaikea löytää kumppania itselleen. Väestöliiton tutkimukset osoittavat, että kymmenissä naiskadosta kärsivissä kunnissa on miehiä, jotka eivät elämänsä aikana saa lainkaan puolisoa ja lapsia.

  "Ennemmin meteoriitti putoaa päähän, kuin Paltamosta löytää naisen", kommentoi asiaa lähetyksessä eräs maakuntien mies.

  Tarinan toinen puoli on se, että myös naisia asuu yhä enemmän yksin. Mutta missä yksinäiset miehet löytyvät maakunnista, yksinäiset naiset asuttavat kaupunkeja. Miksi miehet ja naiset eivät kohtaa? Onko miesten ja naisten sitoutumishaluissa eroja?

  Studiovieraana on Väestöliiton tutkija Lassi Lainiala. Lisäksi puhelimen päässä kokemuksiaan kertovat maakuntien poikamiehet. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Liikkuva mies. Ihmiset liikkuvat ja urheilevat monenlaisista syistä. Siksi on vaikea puhua yhteisistä ja helpoista motivaatiosta ihmisten liikuttamiseksi. Liikuntasosiologi ja tietokirjailija Arto Tiihonen tietää, millaisia merkityksiä liikunta ja urheilu pitää sisällään, sekä myös sen, kuinka paljon merkitykset muuttuvat miesten ikääntyessä. Huippu-urheilijan näkökulman keskusteluun tuo vuoden 1992 400 metrin aitojen Suomen mestari Ismo Hämeenniemi. Toimittajana Jarmo Laitaneva ja Alina Kulo.

 • Tommi Kinnusen romaanit 'Neljäntienristeys' ja 'Lopotti' ovat molemmat nousseet puheenaiheeksi ja suuren yleisön suosikeiksi. Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinto -ehdokkaana, ja aika monessa kirjablogissa kehuttuna, on ollut myös Jarmo Ihalaisen 'Perheestä ja alastomana juoksemista' teos. Ihalaisen uusin teos 'Mitä miehen pitää' jatkaa tyylikkäästi esikoisen teemaa. Tommi Kinnunen ja Jarmo Ihalainen pohtivat, miten suomalainen mies esiintyy kotimaisessa kirjallisuudessa. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Miehen tie: Luomakunnan kuninkaasta ojanpohjan kautta tasa-arvoiseksi sukupuoleksi. Kirjoitetussa historiassa mies on ollut aina ylikorostuneen merkityksellisessä asemassa. Joulu-ekstrassa pohditaan miehen asemaa yhteiskunnassa historian, uskonnon ja kulttuurin kautta. Puhelimitse ohjelmaan osallistuu Kallion lukion historianopettaja Jari Aalto sekä kirjailija ja teatterimies Juha Hurme. Studiossa Jarmo Laitanevan kanssa miehen tietä pohdiskelee tietokirjailija ja pappi Jaakko Heinimäki.

 • Miten isä kohdataan neuvolassa? Otetaanko isä ja äiti tasapuolisesti huomioon Suomessa?

  -Olosuhteisiin nähden isät ja miehet voivat hyvin. Hyvään suuntaan ollaan menossa, kunhan isät huomioidaan oman sukupuolensa kautta. Täytyy muistaa, että meistä jokainen kehittyy omaan tahtiin, tietää Jussi Pulli Ensi- ja turvakotienliitosta.

  Miesten tunnilla otetaan myös puhelu Vaasaan, jossa lähetykseen osallistuu Tarja Paikkala Vaasan isäneuvolasta. -Kyllä miehet puhuvat ja avautuvat, kunhan heitä vaan kuunnellaan, tietää Paikkala.

  Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Miesten viikko ja osa sen teemoista puhutti Miesten tunnilla Esimerkiksi Suomen Vanhempainliitto haastaa miehiä lukemaan päiväkoteihin, kouluihin ja kirjastoihin, sillä lukemisessakin miesten esimerkki on pojille ratkaiseva. Vieraana on Antti Alèn Miessakeista, puhelimitse lähetykseen osallistuu Sari Manninen Vanhempainliitosta. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Onko suomalainen mies puhumaton ja pussaamaton tuppisuu? Voi olla, mutta todennäköisemmin ei ole. Suomalainen mies osaa puhua - ja puhuu - jos vain kuunnellaan. Vieraana on miesten välisiä ystävyyssuhteita tutkinut Ira Virtanen, mukana myös kuulijoiden kokemuksia ystävyydestä. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Miesten Tunti –ohjelman uudet jaksot alkavat tästä syyskuun toisen päivän ohjelmasta, tästä eteenpäin Miesten tunti on luvassa kerran kuukaudessa. Tulevissa jaksoissa perehdytään mm. miesten töihin ja ystävyyssuhteisiin.

  -Pojat kyllä puhuvat, kun heitä vaan kuunnellaan. Jokainen tunne on tärkeä ja arvokas, näin vakuuttaa poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen Väestöliitosta.

  Poikien Puhelin on vastannut jo 100 000 puheluun. Tuoreen raportin mukaan poikien yleisimmät tunteet ovat ’vitutus’ ja ’panetus’. Vaikka poikien tunnepuhe on ehkä rajallista, pojat kuitenkin puhuvat – jos kuuntelija löytyy. Jarmo Laitanevan vieraana on poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen Väestöliitosta. Äänessä myös miesten tunnepuheeseen ja ystävyyssuhteisiin perehtynyt puheviestinnän tutkija Ira Virtanen.

 • Mikä naisessa vetoaa mieheen? Mitä mies ei naisessa ymmärrä? Mitä mies on naiseltaan oppinut?

  Miesten tunnilla puhuttiin naisista. Jarmo Laitanevan vieraina olivat elokuvaohjaaja Lauri Törhönen ja naurettavien rakkauksien apostoli, stand up -koomikko Pete Harju.

 • "Asepalvelus tekee miehistä kunnon kansalaisia. Muovataan tietynlaista suomalaista miehisyyttä", pohtii miestutkija Arto Jokinen. Miten asepalvelus muokkaa mieskuvaa? Miksi moni mies hakeutuu rauhanturvaajaksi? Miesten tunnin vieraina ovat sotilassosiologian professori Teemu Tallberg ja miestutkija Arto Jokinen. Lisäksi haastattelemme totaalikieltäyjä Kaj Ranista. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä