Radio Suomi Turku

Salon Raatalan Humpparallista Amerikkaan keikoille

 • 6 min
 • toistaiseksi

Neljä suomalaista tanssiorkesteria on lähdössä esiintymään Floridaan Lake Worthiin sikäläisten amerikansuomalaisten vieraiksi. Mukana on mm. Kyösti Mäkimattila ja Varjokuva ja salolainen Anu Keronen ja Verso-yhtye. Floridassa elää aktiivinen suomalaisten joukko, joka haluaa säilyttää siteet vanhaan kotimaahan. Se onnistuu vaikka kuuntelemalla suomalaista tanssimusiikkia. Ja kun orkesterit saadaan soittamaan sitä livenä, aina parempi. Amerikansuomalaisten puhemies Kari Repo on kutsunut salolaisen Hannu Määttäsen juontamaan tanssitilaisuuksia, joissa tanssiorkesterit esiintyvät. Orkesterit Kari Repo bongasi Salon Kuusjoelta Raatalan Humpparallista.

Tarja Hiltunen juo aamukahvia Hannu Määttäsen kanssa.

Lähetykset

 • pe 23.1.2015 10.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Uutisissa kuuluu usein lause "poliisi tutkii palon syttymissyytä", mutta mitä kaikkea tuo fraasi pitää sisällään? Eino Kossila tapasi Lounais-Suomen poliisin teknisen tutkinnan ryhmänjohtajan rikosylikonstaapeli Jyri Jutin.

 • Kaikki tietävät nyt että Supercell-pelimiehet ovat selkeästi suurituloisimpia suomlaisia. Tai siis sellaisia, jotka maksavat veronsa Suomeen. Kaikki eivät maksa.

  Tämä periaatepäätös kerää kiitosta Kallen Kantapöydältä. Ohjelmassa pohditaan Ylen verolaskurin pohjalta myös mihin veroeurot menevät. Onko suhde oikea, jos esimerkiksi yritystukiin menee veroistasi 150 euroa ja ympäristön pilaantumisen torjuntaan 18 €?

  Veropäivän lempinimenä tunnetulle kansalliselle kateuspäivälle ehdotellaan myös muita vaihtoehtoja.

  Kantapöydän veronmaksajina Kalle Talosen kanssa Pete Poskiparta, Satu Rasila ja Roope Lipasti.

 • Pormestari vai kaupunginjohtaja? Turkua johtaa nykyään virkamies-statuksella kaupunginjohtaja. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on siirrytty poliittisesti valittuun ja avoimemmin poliittisia päätöksiä tekevään pormestarimalliin. Pitäisikö Turunkin vaihtaa kaupunginjohtaja pormestariin?

  Turun johtamisjärjestelmän uudistamista suunnittelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Katteluksen (kok.) johtama ohjausryhmä, joka tekee esityksensä asiasta keväällä 2019.

  Shakkikello-debatissa pormestarimallia kannattaa Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja Turun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jukka Vornanen. Kaupunginjohtajamallin puolella on Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu Jaakko Lindfors.

  Lahjomaton shakkikello antaa kummallekin tasan 3 minuuttia aikaa argumentoida oman näkemyksensä puolesta, toisen päälle ei tässä ohjelmassa saa puhua. Shakkikellon virallisena kellokallena toimii Kalle Talonen.

 • Miten pyydetään anteeksi oikein? Anteeksipyyntö ei saa olla performanssi. Anteeksi pitää pyytää sitä mitä on tehnyt eikä sitä, millaisen reaktion on aiheuttanut muissa. Ja vilpitön pitäisi olla.

  Moni mainekriisi ja julkisuuskohu olisi kuitenkin ennaltaestettävissä, jos johtajan integriteetti ja tunnetaidot olisivat paremmalla tolalla. Viestintäasiantuntija Anna Sorainen, yrityspomo itsekin, kirjoitti johtajille selviytymisoppaan kriisitilanteisiin. Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä –kirjassa puhutaan paljon anteeksipyytämisestä. Ja todetaan että moka ei ole lahja. Vaikka onni se voikin lopulta olla.

  Mukana omia tarinoitaan kertomassa ovat Atte Jääskeläinen, Anne Berner, Mika Kojonkoski, Risto Siilasmaa sekä Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

  Kalle Talonen keskustelee Anna Soraisen kanssa johtajien kriiseistä ja anteeksi pyytämisestä. Aluksi mennään kuitenkin Anna Soraisen omaan menneeseen julkisuuskriisitilanteeseen, johon liittyi mm. Kimi Räikkönen.

 • Sateinen ilta 26.10 vuonna 2008 oli merkittävä turkulaisen jalkapallon kannalta - ensimmäinen mestaruus FC Interille ja ensimmäinen turkulaiselle joukkueelle sitten TPS:n vuoden 1975 mestaruuden. Merkittävä se oli myös Severi Paajaselle, joka puski ratkaisumaalin Pietarsaaren Jaron verkkoon.

  Saavutettu mestaruus vaikutti myös siihen, että Paajanen pystyi lopettamaan jalkapallon hyvillä mielin jo 28-vuotiaana nelisen vuotta sitten. Nyt hän on gradua valmis vaille erityisopettaja ja aikoo hyödyntää kokemuksiaan joukkueurheilusta myös tulevassa työssä.

  Paajanen muistelee Kalle Talosen haastattelussa historiallista iltaa Kupittaalla 10 vuotta sitten. Aluksi kuullaan tuona iltana taltioituja tunnelmia: toimittaja Talonen seuraa mestaruuden ratkaisseen ottelun FC Interin kannattajakatsomossa yhdessä kannattaja Tapani Kinnusen kanssa. Samalla kuullaan myös Paajasen haastattelu voittoillalta vuodelta 2008.

 • JP Salo tekee mainosmusiikkia radioon ja televisioon, spiikkaa, dubbaa, soittaa, säveltää ja laulaa. Hän myös kääntää ulkomaista mainosmateriaalia suomeksi. Mies siis tietää, miten ääni ja musiikki vaikuttavat ostoskäyttäytymiseen. Minkälainen ääni vetoaa kuluttajaan, onko miesääni miellyttävämpi kuin naisääni ja mistä aloitetaan ääninmainonnon suunnittelu? JP Salo kävi Tarja Hiltusen vieraana.

 • Logomon kevyen liikenteen sillan piti maksaa 6,5 miljoonaa euroa ja valmistua ensi joulukuuksi. Viimeisin uusi arvio on 13,5 miljoonaa ja vuoden 2019 heinäkuuksi.

  Samankaltaisia vaiheita liittyy Turussa vaikkapa kaupunginteatterin remonttiin, Impivaaran uimahalliin tai Kakolan funikulaariin.

  Kantapöydässä Anu Salminen, Kimi Kärki ja Valtteri Roiha yrittävät muistella onko Turussa tehty viime vuosina yhtään isoa rakennushanketta, joka olisi mennyt kustannusarvion ja aikataulun mukaan. Ja toivovat, ettei näin käy Ratapihan elämyskeskuksen ja toriparkin suhteen.

  Kallen Kantapöydän isäntänä kansalaiskeskusteluun johdattelee Kalle Talonen.

 • Tapani Maskula aloitti elokuvakriitikkona 1960-luvun alussa. Työ oli silloin hektisempää kuin nykyään. Elokuvan ensi-illoista toiseen piti ehtiä ympäri Turkua eri elokuvateattereihin. Kritiikeistä tuli usein nopeita huitaisuja, koska ne piti kirjoittaa väsyneenä yöllä elokuvien jälkeen, jotta ne ehtivät ladottavaksi ja ajoissa lehteen.

  Maskula ei kuitenkaan halunnut sensuroida Juri Nummelinin tuoreesta kirjasta ”Tapani Maskula – Intohimosta elokuvaan” niitä omasta mielestään epäonnistuneita arvosteluja., koska ne ovat oman aikansa dokumentteja. Aivan kuten vanhat fiktiiviset elokuvatkin, joista lahjomattoman kriitikon mukaan 80 % on muuten huonoja. Tosin huonotkin elokuvat voivat olla sympaattisia, jos niistä näkee intohimon elokuvan tekemiseen.

  Tapani Maskula kertoo Kalle Talosen haastattelussa nähneensä kaikki Turkuun elokuvateatterilevitykseen tulleet elokuvat 60-luvun alusta 2010-luvulla tapahtuneeseen eläköitymiseensä saakka. Samalla Kinopalatsin kakkossalin penkissä selviää, miten lempinimi ”yhden tähden Maskula” syntyi. Lopussa yritetään puristaa kriitikolta tietoa kaikkien aikojen parhaasta elokuvasta.

 • Ura Basket Kaarina tuo miesten pääsarjatason koripallopelit takaisin Turkuun lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Nousijajoukkue pelaa suurimman osan kotiotteluistaan Kupittaan uudessa palloiluhallissa.

  Joukkueen ennakolta kovin vahvistus on maajoukkuemies Fiifi Aidoo, joka siirtyi Korisliigaan ja kaarinalaisjoukkueeseen USA:n yliopistokoripallosta, Grand Canyonin joukkueesta. 31-vuotias päävalmentaja Kristian Palotie kuvailee Aidoon roolia Ura Basketissa: ”Jos Fiifi ei ole hyvä, me emme voita. Sen voi nähdä joko mahdollisuutena tai paineena, minusta se on mahdollisuus.”

  22-vuotiaalle Aidoolle vastuullinen rooli käy ja itseluottamus on kunnossa. Hän haluaa johtaa peliä ja voittaa joka ottelun ja tilanteen. Osasyy Ura Basketin valintaan tällä häviämistä vihaavalla lahjakkuudella oli juuri coach Palotie, vanha kaveri, joka halusi hänet joukkueensa ja teki sen selväksi.

  Palotien mukaan Ura Basketille on varattu mustan hevosen rooli ja tarkoituksena on pelata nopeatempoista ”kaaoskoripalloa”. Kalle Talonen jututti Fiifi Aidoota ja Kristian Palotieta Ura Basketin harjoituksissa Kupittaan palloiluhallissa.

 • Professori Ilari E. Sääksjärvellä on takanaan 30 tutkimusretkeä ja satoja uusia hyönteislöytöjä Amazonin viidakoista. Matkoilta löytyi myös vaimo. Elokuvissa viidakko on äänekäs ja vaarallinenkin paikka. Miten käärmeiden ja jaguaarien joukossa pystyy mitään tutkimaan? Millaisena Amazon on näyttäytynyt Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtajalle? Kimmo Gustafsson haastattelee.

 • Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna pääsevät mukaan myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

  Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna pääsevät mukaan myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

  Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna pääsevät mukaan myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

  Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna mukaan pääsevät myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

 • Rynnäkkökiväärejä, kassakaappeja ja muistitikkuja. Rahanpesua, maakauppoja ja mystisiä pakettiautoja… ja tietysti niitä kommandopipoja!

  Poliisin kotietsinnät Turun saaristossa muistuttivat Bond-elokuvan kuvauksia, emmekä me kansalaiset lopulta ihan tiedä mistä kaikesta on kysymys.

  Mutta se lienee varmaa, että tämä jotenkin vaikuttaa marraskuussa eduskunnalle tulevan lakiuudistuksen käsittelyyn. Lakiuudistuksessa on tarkoitus varmistaa sitä, etteivät esimerkiksi strategisesti tärkeät tontit meriväylien varrella mene ulkomaiseen omistukseen.

  Strategisista tonteista ja kommandopipoista pitävät Kallen Kantapöydässä kansalaiskeskustelua yllä Pete Poskiparta, Erkka Railo ja Anna Sorainen. Keskustelua johdattelee Kalle Talonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä