Radio Suomi Turku

YLE Turku: Salon Raatalan Humpparallista Amerikkaan keikoille

 • 6 min
 • toistaiseksi

Neljä suomalaista tanssiorkesteria on lähdössä esiintymään Floridaan Lake Worthiin sikäläisten amerikansuomalaisten vieraiksi. Mukana on mm. Kyösti Mäkimattila ja Varjokuva ja salolainen Anu Keronen ja Verso-yhtye. Floridassa elää aktiivinen suomalaisten joukko, joka haluaa säilyttää siteet vanhaan kotimaahan. Se onnistuu vaikka kuuntelemalla suomalaista tanssimusiikkia. Ja kun orkesterit saadaan soittamaan sitä livenä, aina parempi. Amerikansuomalaisten puhemies Kari Repo on kutsunut salolaisen Hannu Määttäsen juontamaan tanssitilaisuuksia, joissa tanssiorkesterit esiintyvät. Orkesterit Kari Repo bongasi Salon Kuusjoelta Raatalan Humpparallista.

Tarja Hiltunen juo aamukahvia Hannu Määttäsen kanssa.

Lähetykset

 • pe 23.1.2015 10.20 • Yle Areena

Jaksot

 • "Naisten ongelma on syrjintä, miesten syrjäytyminen". Tätä ristiriitaa pohditaan vuoden 2019 ensimmäisessä Kallen Kantapöydässä.

  Miehet kuolevat nuorempina kuin naiset. Miehissä on enemmän alkoholisteja kuin naisissa. Miehet ovat useammin väkivallan tekijöinä sekä myöskin väkivallan kohteina kuin naiset. Miehet tekevät enemmän itsemurhia kuin naiset ja kun puhutaan nuorten syrjäytymisestä, puhutaan käytännössä enimmäkseen nuorten miesten syrjäytymisestä. Lähes puolet naisista saa Suomessa korkeakoulutuksen kun taas miehistä vain vajaa kolmannes.

  Näiden mittareiden mukaan miehet ovat siis tässä maassa epätasa-arvoisessa asemassa naisiin nähden. Mistä tämä johtuu ja pitäisikö tälle tehdä jotain?

  Näitä pohtimassa Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä kirjalilija Niina Repo, mentalisti Pete Poskiparta sekä aiheesta artikkelin kirjoittanut politiikan tutkija Erkka Railo.

 • F1-kuljettaja Michael Schumacher täytti 3. tammikuuta 50 vuotta. Schumi juhlii lehtitietojen mukaan poissa julkisuudesta. Ja poissa julkisuudesta hän on nyt ollut jo yli viisi vuotta, eli siitä lähtien kun hän loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa Ranskan Alpeilla.

  Michael Schumacher on voittanut seitsemän Formula ykkösten maailmanmestaruutta, mikä tekee hänestä historian menestyneimmän F1-kuljettajan. Mutta onko hän paras? Muun muassa tätä kysymystä pohtii Turun sanomien F1-toimittaja Heikki Kulta. Kulta on nähnyt työnsä puolesta koko Schumacherin uran.

  F1-toimittaja Heikki Kultaa haastattelee Vesa-Matti Ruuska.

 • Tiedätkö mikä oli ravintola Tutis Vartiovuorenmäellä? Tai minkälainen jugend-helmi oli nykyisen Venäjän suurlähetystön laatikon tilalla samoilla kulmilla? Tai miksi Erik Bryggmanin suunnittelema tuhatpaikkainen pyöreä ravintola purettiin Samppalinnanmäeltä heti samana vuonna, 1929, kuin se rakennettiinkin?

  Rauno Lahtinen on saanut valmiiksi viimeisen kirjan sarjasta, jonka tekeminen kesti yli 10 vuotta. Turun Puretut Talot 5 käsittelee mm. edellä mainittujen kukkuloiden sekä Martin alueen rakennushistoriaa. Työn valmistuttua on aika kysyä dosentti Lahtiselta myös, mistä 1950-1980-lukujen purkamisvimma Turussa johtui. Ja mikä se kuuluisa Turun tauti oikein oli?

  Kalle Talonen jututtaa Rauno Lahtista, matka alkaa Vartiovuorenmäen päältä.

 • Den glider in…! Tukholmassa 1995 saatiin viimein suomalaisen maajoukkuejääkiekon täyttymys ja Bratislavassa 2011 toinen, kun leijonat otti MM-kultaa miesten jääkiekossa. Melkoinen legendaaristen tappioiden ja niukkojen häviöiden sarja oli kuitenkin koettu ennen näitä voittoja.

  Yksi Koko kansan leijonat -kirjan kirjoittajista, politiikan tutkija Markku Jokisipilä kertoo Kalle Talosen haastattelussa kuinka nuori Markku meinasi paiskata television ikkunasta ulos vuoden 1986 keväällä Anders ”Masken” Carlssonin takia, ja kuinka tämä pettymys kääntyi täyttymykseksi kaksi vuotta myöhemmin Calgaryssa.

  Normaalisti poliittista historiaa ja nykypäivän poltiikkaa tutkiva Jokisipilä pääsi jääkiekkoliiton tilaamassa juhlakirjassa käsittelemään tarkemmin yhtä intohimoistaan eli jääkiekkoa. Yhteiskunnalliset asiat ja poliittiset päätökset olivat kuitenkin vahvasti vaikuttamassa myös siihen, että jääkiekko muuntui 1960-luvun pikkulajista Suomen ykkösurheilulajiksi.

 • ”Salibandyssä voi varastaa aika paljon. Kun iso läski vitonen jää vaan ylös kellumaan ja toivoo että omat puolustajat klaaraa tilanteen, niin maaleja voi tulla paljonkin. Mutta joukkue häviää.”

  Näin tuore salibandyn maailmanmestari Mikko Hautaniemi perustelee sitä, miksi hän oli vuosia Sveitsin salibandyliigan maalipörssin kärkinimiä, vaikka ei omasta mielestään elänyt urheilijan elämää.

  Kun joukkue hävisi numero 5 jaksoi lopussa piiputtamiseltaan tuskin enää laukoa, hän päätti muuttaa elämänsä. Kuntokuuri ja ruokavaliomuutos on pitänyt ja siitä palkintona TPS:aan palannut turkulaislaituri sai 29-vuotiaana ensikomennuksen maajoukkueeseen ja kulkee nyt kultamitali taskussaan.

  Kalle Talonen jututtaa Hautaniemeä mestaruusjuhlista ja siitä miten kuntoharjoitteet tuntuvat pitemmän päälle paremmalta kuin sipsien syöminen.

 • Tekeekö mieli käydä Turun keskustassa? Ja tullaanko keskustaan tosiaan ostosten vai jonkun muun perässä? Kuten viihtymisen?

  Kaikkia ei keskustaan lähteminen huvita, vaan kauppakeskukset tai kotisohva vievät voiton. Joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt selvästi Turun seudulla sen jälkeen kun Kauppatori muuttui toriparkki-työmaaksi ja bussilinjat vedettiin uusiin paikkoihin. Ydinkeskustan kauppiaat ovat valitelleet, että myöskään autolla ei oikein tulla kun keskusta on sekaisin.

  Näihin lääkkeeksi Turku on tarjonnut kahta kampanjaa:

  1. Viikonloppuisin sekä arkisin kello 14:n jälkeen ydinkeskustassa pysäköinti on ilmaista.
  2. Aikuinen pääsee lauantaisin kulkemaan Föli-busseissa lastenlipulla.

  Kalle Talosen kanssa Turun keskustasta ja kampanjoista keskustelemassa kolme turkulaista: Tuula Vainikainen, Sinikka Svärd ja Tapani Kinnunen.

 • Vastikkeetonta rahaa! Jota ei edes menetä kun menee töihin. Paitsi sitten jos tienaa paljon niin maksaa enemmän veroja sen edestä.

  Jonkun mielestä perustulo passivoi ja toisen mielestä aktivoi ihmisiä. Joistakin se vastikkeeton raha kuulostaa tosi pahalta ja joistakin tosi hyvältä. Poliitikot perustelevat päinvastaisia kantojaan viittaamalla yhteen sun toiseen tutkimustulokseen. Ketä uskoa?

  Suomen kaksi vuotta kestänyt perustulokokeilu päättyy vuodenvaihteessa ja nyt olisi johtopäätösten aika. Pitääkö perustulon olla kustannusneutraali vai saako se maksaa yhteiskunnalle, jos tuloksena on hyvinvointia ja onnellisuutta?

  Kallen Kantapöydässä silpputyöläinen Marko Laihinen ja kirjailija Roope Lipasti päätyvät perustulon puolelle. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mielestä perustulo ei taas ole hyvä idea. Kuuntele perustelut!

  Gonginlyöjänä Kantapöydässä Kalle Talonen.

 • ”Pelkkä matka maksaa enemmän kuin yhden tulisijan nuohous.” Ruskon piirinuohooja Mauri Hirvonen arvioi tältä pohjalta nuohouksen vapaata kilpailua, joka on toteutumassa vuoden 2019 alusta, mikäli eduskunta hyväksyy uuden pelastuslain suunnitellussa muodossa.

  40 vuotta piirinuohoojana ollut Hirvonen aikoo jatkaa itse yrittäjänä piirinuohousjärjestelmästä luopumisen jälkeen. Hän ei ole lakimuutoksen kannalla, vaan arvelee se tuovan eriarvoisuutta asiakkaiden maksuihin. Syrjäseuduilla asuvat maksavat nuohouksesta jatkossa enemmän kuin taajamissa asuvat. Hirvonen pelkää myös paloturvallisuuden heikentyvän hintakilpailun myötä.

  Kalle Talonen kiipesi piirinuohooja Hirvosen kanssa ruskolaisen omakotitalon katolle imuroimaan piippua ja puhumaan pelastuslaitoksen uudistuksesta ja nuohouksesta.

 • Uutisissa kuuluu usein lause "poliisi tutkii palon syttymissyytä", mutta mitä kaikkea tuo fraasi pitää sisällään? Eino Kossila tapasi Lounais-Suomen poliisin teknisen tutkinnan ryhmänjohtajan rikosylikonstaapeli Jyri Jutin.

 • Kaikki tietävät nyt että Supercell-pelimiehet ovat selkeästi suurituloisimpia suomlaisia. Tai siis sellaisia, jotka maksavat veronsa Suomeen. Kaikki eivät maksa.

  Tämä periaatepäätös kerää kiitosta Kallen Kantapöydältä. Ohjelmassa pohditaan Ylen verolaskurin pohjalta myös mihin veroeurot menevät. Onko suhde oikea, jos esimerkiksi yritystukiin menee veroistasi 150 euroa ja ympäristön pilaantumisen torjuntaan 18 €?

  Veropäivän lempinimenä tunnetulle kansalliselle kateuspäivälle ehdotellaan myös muita vaihtoehtoja.

  Kantapöydän veronmaksajina Kalle Talosen kanssa Pete Poskiparta, Satu Rasila ja Roope Lipasti.

 • Pormestari vai kaupunginjohtaja? Turkua johtaa nykyään virkamies-statuksella kaupunginjohtaja. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on siirrytty poliittisesti valittuun ja avoimemmin poliittisia päätöksiä tekevään pormestarimalliin. Pitäisikö Turunkin vaihtaa kaupunginjohtaja pormestariin?

  Turun johtamisjärjestelmän uudistamista suunnittelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Katteluksen (kok.) johtama ohjausryhmä, joka tekee esityksensä asiasta keväällä 2019.

  Shakkikello-debatissa pormestarimallia kannattaa Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja Turun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jukka Vornanen. Kaupunginjohtajamallin puolella on Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu Jaakko Lindfors.

  Lahjomaton shakkikello antaa kummallekin tasan 3 minuuttia aikaa argumentoida oman näkemyksensä puolesta, toisen päälle ei tässä ohjelmassa saa puhua. Shakkikellon virallisena kellokallena toimii Kalle Talonen.

 • Miten pyydetään anteeksi oikein? Anteeksipyyntö ei saa olla performanssi. Anteeksi pitää pyytää sitä mitä on tehnyt eikä sitä, millaisen reaktion on aiheuttanut muissa. Ja vilpitön pitäisi olla.

  Moni mainekriisi ja julkisuuskohu olisi kuitenkin ennaltaestettävissä, jos johtajan integriteetti ja tunnetaidot olisivat paremmalla tolalla. Viestintäasiantuntija Anna Sorainen, yrityspomo itsekin, kirjoitti johtajille selviytymisoppaan kriisitilanteisiin. Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä –kirjassa puhutaan paljon anteeksipyytämisestä. Ja todetaan että moka ei ole lahja. Vaikka onni se voikin lopulta olla.

  Mukana omia tarinoitaan kertomassa ovat Atte Jääskeläinen, Anne Berner, Mika Kojonkoski, Risto Siilasmaa sekä Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

  Kalle Talonen keskustelee Anna Soraisen kanssa johtajien kriiseistä ja anteeksi pyytämisestä. Aluksi mennään kuitenkin Anna Soraisen omaan menneeseen julkisuuskriisitilanteeseen, johon liittyi mm. Kimi Räikkönen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijat kuvantavat aivoja orgasmia ennen ja sen aikana. Magneettikuvassa tarkastellaan hermosolujen liikkeitä ja PET-kamera kuvaa endorfiinien vapautumista. Mitä orgasmista tiedetään ja miten mies saa orgasmin magneettikuvalaitteessa? Carolus Mannisen haastateltavana Åbo Akademin soveltavan psykologian apulaisprofessori Patrick Jern.

 • Eläketurvakeskus järkytti eläkeläisiä kertomalla, että tutkimuksen mukaan nämä tulevat paremmin toimeen kuin koskaan ennen. Epäonnistuneen viestinnän saavutusta ruotii Jorma Tuominen. Totuuden ja tilastojen ero on usein siinä, että tilastojen faktoja tulkitaan väärin, todetaan Jorman järeissä.

 • Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvin kanssa keskusteltiin heinäkuun ohjelmassa muun muassa sateisen kesän vaikutuksesta kotipuutarhan kesään. Kasvi antaa vinkkejä myös muun muassa liljakukon torjuntaan ja arvokkaiden perennojen säästämiseen rikkakasvien keskeltä.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Jalkapallon mm-kisoihin on aina kuulunut politiikka, sen kertoo jo historia. Jari Ekberg on turkulainen äidinkielenopettaja, joka on tehnyt kattavan tietoteoksen Kuin taivasta koskettaisi, jossa käsitellään hyvin seikkaperäisesti jokaiset kisat vuodesta 1930 vuoteen 2010. Ekbergiä haastattelee Kalle Talonen.

 • Ruissalon telakan portit ovat nykyään auki vain harvoille. Jos projektipäällikkö Pekka Paasion visiot saadaan toteen, avautuu Ruissalon historiallinen telakka-alue vanhoine veneenveistämöineen myös suuremmalle yleisölle. Marjut Mäntymaa lähti Paasion kanssa kiehtovalle telakkakierrokselle.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Littoisten koulun oppilaat ovat perjantain 27.9.2013 lakossa. Parin sadan oppilaan lakon tarkoituksena on vauhdittaa koulun vanhempainyhdistyksen vaatimusta, jonka mukaan koulu olisi suljettava välittömästi homekorjausten ajaksi. Vanhempainyhdistys on tuohtunut sitä, ettei Littoisten koulun tarpeellisia korjauksia tehty kesälomien aikana, vaan remontti alkoi vasta koulujen alettua. Koulussa kävi toimittaja Suvi Puukangas.

 • Remu Aaltosen kesä on kulunut Turussa Vartiovuoren kesäteatterin lavalla. Remu on hämmentänyt Peppi Pitkätossun merirosvoisän roolissa sekä katsojia että kanssanäyttelijöitään. Pepin kohtalossa on ollut yllättäin paljon tuttuakin: sosiaaliviranomaisten halu tarkastaa kotiolosuhteet palautti Remulle mieleen muistumia ajalta, jolloin hänen oma poikansa oli pieni. Kalle Talonen ja Päivi Leppänen saivat kuulla Remulta myös vuolaat Turun kehut.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä