Romano mirits

Gelem gelem - Kuljen kuljen

 • 14 min
 • toistaiseksi

Romanien kansallislaulua lauletaan huomenna eri puolilla maailmaa kansainvälisenä romanipäivänä. Se kuullaan myös tänään Romano mirits-ohjelmassa, jossa tavataan romanien Au mensa - Tule mukaan -nuorisohankkeen työntekijä Anette Lindström. Ohjelman toimittaa Tuovi Putkonen.

 

Kuunteluvinkki!:

Yle Radio 1:n Etnoillassa soi tiistaina 7.4.2015 mustalaismusiikki Euroopasta

 

Lähetykset

 • ti 7.4.2015 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kevään ja alkukesän aikana useita romaneja on valmistunut lukiosta, ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Kuusi valmistunutta tai opinnoissaan menestynyttä opiskelijaa palkittiin stipendein Suomen Romanifoorumin tilaisuudessa 7. kesäkuuta. Tämänkertaisessa Romano miritsissä kuullaan kolmen stipendin saaneen naisen ajatuksia. Ronja Nyman on kevään ylioppilas Ristiinan lukiosta, Karita Palm turkulainen sosionomiopiskelija ja Jenita Stenroth juuri yhteiskuntatieteiden maisteriksi valmistunut kauhavalainen sosiaalityöntekijä. Heille kaikille yhteiskunnalliset asiat ja oikeudenmukainen maailma ovat tärkeitä. Romanifoorumin juhlassa vieraili toimittaja Jaakko Laakso.

 • Merica Nyman on 30-vuotias nainen, jonka haaveena on tulla musiikin ammattilaiseksi. Kouvolasta kotoisin oleva ja nykyisin Lahdessa asuva Merica on opiskellut kaksi eri ammattia, mutta tulevaisuuden tavoitteena on unelmien toteuttaminen musiikkiuran muodossa. Nyman osallistui viime vuonna televisiossa nähtävään The Voice of Finland -formaattiin. Edesmenneen Olli Lindholmin luotsaamana Merica selvisi kilpailussa pitkälle ja sai esiintymiskokemusta sekä itsevarmuutta. Musiikki on aina ollut Mericalle luontevin itseilmaisun tapa. Se on toiminut myös apuna ja selviytymiskeinona haastavissa elämäntilanteissa. Tämän kertaisessa Romano miritsissa Merica Nyman kertoo elämästään sekä musiikistaan. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Risto Blomster on tutkinut kirjallisista lähteistä löytyvien tietojen valossa mihin romanisukujen reitit päätyivät ja mihin suvut asettuivat 1800-luvun Suomessa. Lähteitä löytyy vähän ja niiden luotettavuuskin on kyseenalainen, sillä kaikkea tietoa ei ole välttämättä haluttukaan antaa viranomaisille kun suhteen vallanpitäjiin ovat olleet muutenkin huonot. Ohjelman on toimittanut Maria Friman. Osa 2.

 • Romanien keskuudessa on tapana esittäytyä kertomalla vanhempiensa nimet. Kenties tämä oli tapana jo silloin, kun sukunimikäytäntöä ei vielä ollut. Romano Miritsissä puhutaan Suomen romanien suvuista ja kulkemisesta. Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Risto Blomster kertoo, kuinka kulkeminen on vaikuttanut nimikäytäntöihin ja mistä romanisukunimet ovat saaneet alkunsa.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman. Osa 1.

 • ”Olemme historiattomia, jos unohdamme, että suomalaiset vasta maastamuuttajia ovatkin”, sanoo räppäri Karri Miettinen eli Paleface. Hänen mukaansa asiaan on puututtava, jos jonkin ihmisryhmän oikeuksia ryhdytään rajoittamaan. Miettinen sanoo, että yhteiskunnassa on myös edelleen vahvistettava vähemmistöjen asemaa. Vaikuttaa täytyy monin tavoin - niin poliittisesti, taiteen keinoin, kansalaisjärjestöjen kautta kuin kohtaamalla toisemme. Karri Miettinen laittaa toivonsa lapsiin ja nuoriin, joiden maailmankuva on hänen arvionsa mukaan vanhempia ihmisiä moniulotteisempi.
  Romano miritsin kaksiosaisen haastattelun toisessa osassa kuullaan Karri Miettisen ajatuksia rasisminvastaisuudesta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Toimittajana Jaakko Laakso. Osa 2.

 • Räp-artisti Paleface tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista lauluteksteistään sekä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolestapuhujana. Paleface eli Karri Miettinen on myös tehnyt yhteistyötä useiden romaniartistien kanssa ja saanut heidän musiikistaan vaikutteita omaan musiikkiinsa. Milloin nyt nelikymppinen muusikko innostui romanimusiikista ja miten yhteistyö romaniartistien kanssa alkoi? Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Karri Miettisen ja selvitti asiaa. Osa 1.

 • Toimittajana Jaakko Laakso.Läheisen kuolema aiheuttaa ehkä suruista suurimman. Menetys voi tuntua vievän pohjan koko elämältä. Surun kokeminen on kuitenkin ihmisen terve reaktio menetyksen aiheuttamaan tuskaan. Suruprosessit ovat yksilöllisiä ja tämänkertaisessa Romano miritsissa aihetta käsitellään Mallan tarinan kautta. Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa erikoissuunnittelijana työskentelevä Malla Laiti menetti perheenjäseniään traagisten kuomantapausten kautta. Kaksiosaisessa ohjelmassa Malla kertoo meille elämästään, surusta sekä lopulta selviytymisestä. Toimittajana Miriam Schwartz. Osa 2.

 • Läheisen kuolema aiheuttaa ehkä suruista suurimman. Menetys voi tuntua vievän pohjan koko elämältä. Surun kokeminen on kuitenkin ihmisen terve reaktio menetyksen aiheuttamaan tuskaan. Suruprosessit ovat yksilöllisiä ja tämänkertaisessa Romano miritsissa aihetta käsitellään Mallan tarinan kautta. Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa erikoissuunnittelijana työskentelevä Malla Laiti menetti perheenjäseniään traagisten kuomantapausten kautta. Kaksiosaisessa ohjelmassa Malla kertoo meille elämästään, surusta sekä lopulta selviytymisestä. Toimittajana Miriam Schwartz. Osa 1.

 • Angelica Vironen on tukenut ja auttanut useita nuoria tarttumaan elämästä kiinni. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö jakoi tunnustuksen romanien elämään ja asemaan vaikuttaneelle Angelica Viroselle. Vironen tekee jalkautuvaa ja etsivää nuorisotyötä Romano Mission Terne Apre -hankkeessa. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Kainuun opistolla Mieslahdella vietettiin maaliskuun lopulla isoa rasisminvastaista tapahtumaa, jossa pääesiintyjänä oli Karri Miettinen eli Paleface Hän räppäsi ja puhui täydelle salille ja tilaisuudessa ääneen pääsivät Elämää varten -romanihanke ja kuin alueen kansanedustajaehdokkaat, joita oli pyydetty laatimaan rasismin vastaiset lupaukset. Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso vieraili juhlassa ja haastatteli paikalla olleita romaninuoria sekä Elämää varten -hankkeen hanketyöntekijää Rickhard Långströmiä. Jakson lopussa kuullaan myös tilaisuuden pääesiintyjän terveiset Suomen romaneille.

 • Tämänkertaisessa Romano miritsissa Pirkanmaalta kotoisin oleva 13-vuotias Richard Grönfors kertoo menestyksekkäästi alkaneesta nyrkkeilyharrastuksestaan. Richard nauttii lajista ja kilpailee aktiivisesti, mutta arvostaa myös koulunkäyntiä. Hänen äitinsä Jannette Grönfors kannustaa kaikkia romanivanhempia osallistumaan aktiivisesti lasten harrastuksiin. Perheen merkitys harrastustoiminnan tukemisessa on ollut Richardille tärkeä voimavara. Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään, lausutaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan vanhemmat ja kasvattajat eivät voi luoda lapsen ja nuoren sisäistä motivaatiota harrastamista kohtaan. Vanhempien tehtävänä on kuitenkin tarjota lapselle erilaisia virikkeitä vapaa-ajan viettämiseen. Toimittajana Miriam Schwartz

 • “Olen joutunut menettämään paljon rehellisyyden sekä oikeiden ja parempien valintojen vuoksi,” sanoo 34-vuotias Sari Lindberg. Yksi tällaisista asioista on ystävyys. Sarin elämänpiiriin ei voi kuulua enää tiiviisti niitä ihmisiä, joiden kanssa hänellä on ollut yhteisiä kokemuksia. He ovat ihmisiä jotka ovat kulkeneet rinnalla, olleet ymmärtäjiä Sarin entisessä elämässä. Hän tietää, että juuri ne rakkaat ystävät voivat olla ovi maailmaan, johon hän ei enää tahdo palata. Hän etsii paikkaansa elämässään joka päivä. Sari Lindberg on nyt saanut elämänsä raiteilleen ja opiskelee mielenterveys- ja päidealan ammattitutkintoa auttaakseen muita. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä