Leikola ja Lähde

Leikola ja Lähde: Politiikka ja pukeutuminen

 • 54 min
 • toistaiseksi

Näin vaalien alla poliitikot ovat paljon julkisuudessa. Kuinka hyvin suomalainen poliitikko osaa pukeutua? Mitä poliitikko viestii pukeutumisellaan? Ja mikä on vallan ja vaatteiden suhde? Vieraana muotitaitelija, taitelijaprofessori Matti Seppänen.

Lähetykset

 • pe 10.4.2015 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kirjamessut kokoavat jälleen Helsinkiin tuhansia kirjallisuuden harrastajia ja satoja kirjailijoita. Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa keskutellaan  syksyn uutuuskirjoista.
  Vieraina ovat kirjailijat Kati Tervo ja Jani Kaaro.

 • Vuoden päästä Suomessa järjestetään historialliset maakuntavaalit.  Tulevat maakuntavaltuustot saavat suuria tehtäviä hoidettavakseen.  Maakunnille siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu sekä pelastustoimi. Suunnitelmien mukaan myös työ- ja elinkeinoasiat siirtyvät maakuntien hoidettaviksi.
  Millä mielellä puolueissa odotetaan maakuntauudistusta? Riittääkö maaseudulla halukkaita myös maakuntien luottamushenkilöiksi?
  Markus Leikola ja Jussi Lähteen vieraina ovat Keskustan ja SDP:n puoluesihteerit Jouni Ovaska ja Antton Rönnholm.

 • Ukrainan kriisi jatkuu vaikka se on jo kadonnut päivittäisistä uutisista. Kansainvälisellä yhteisöllä ei viime aikoina ole ollut uusia aloitteita kriisin ratkaisemiseksi. Presidentti Putin esitti viime kuussa, että Donbassin alueelle tuotaisiin kansainvälisiä rauhanturvaajia, mutta esitys on saanut nihkeän vastaanoton.
  Millainen tilanne Ukrainassa on ja kenellä nyt on kriisin ratkaisun avaimet? Mitä tekijät voisivat panna  uusia ratkaisuyrityksiä liikkeelle? Onko tänä jäätynyt konflikti nyt umpijäässä?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro ja tutkija Arseni Svynarenko.

 • Kataloniassa ja Skotlannissa on voimakas itsenäisyysliike. Kurdit haaveilevat itsenäisen Kurdistanin perustamisesta.
  Onko lähitulevaisuudessa odotettavissa valtioiden hajoamisen aalto? Mistä itsenäisyysliikkeiden vahva esiintulo johtuu? Mitä kansainvälinen lainsäädäntö sanoo uusien valtioiden perustamisesta?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen.

 • Valtio ja kunnat ovat joutuneet maksamaan satoja miljoonia vuodessa homehtuneiden rakennusten korjaamiskuluja. Aina ei edes korjaaminen auta vaan suhteellisen uusi rakennus joudutaan purkamaan homeongelmien takia. 
  Eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvityksen mukaan kosteus- ja homeongelmiin liittyvät terveyshaitat aiheuttavat vuodessa 450 miljoonan euron kustannukset.
  Mikä homehduttaa Suomen julkisia rakennuksia? Miksi ongelmasta ei ole päästy eroon vaikka se on tunnettu jo 40 vuotta? Miksi uusissakin rakennuksissa on sisäilmaongelmia?
  Vieraina ovat Espoon kaupungin tilapalvelujen toimitusjohtaja Maija Lehtinen ja Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

 • Gallupit ennakoivat Saksan kristillisdemokraattiselle puolueelle CDU:lle vaalivoittoa ja sosiaalidemokraateille yhtä varmaa kakkossijaa. Ja molemmille samalla kannatuksen laskua viime vaaleista.

  Millaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa saksalaiset nyt käyvät vaaliuurnille? Voiko vaaleissa tulla vielä yllätyksiä? Mitkä asiat ratkaisevat? Miten vaalitulos vaikuttaa muuhun Eurooppaan?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entinen suurlähettiläs René Nyberg ja Saksalais-suomalaisen kauppakamarin varatoimitusjohtaja Jan Feller.

 • rlanti on maa, jossa Euroopan unionin kannatusluvut ovat Euroopan korkeimmat. Maa selvisi rankasta talouskriisistä ja nykyään se on houkutteleva kohde ulkomaisille sijoittajille.

  Mutta kuinka Vihreä saari selviää brexitin tuomista haasteista? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa keskustellaan Irlannin historiasta ja tulevaisuudesta.

  Vieraina ovat lähetystöneuvos Juha Parikka Ulkoministeriöstä ja tutkija Brendan Humphreys Helsingin yliopistosta.

  Lähetykset

 • Hallitus on saanut valmistella ensi vuoden budjettia positiivisten talousnäkymien vallitessa. Kasvuennusteita rukataan ylöspäin harva se viikko.
  Miten hallitus aikoo taata kasvun edellytykset tulevillekin vuosille? Mitkä ovat Suomen elinkeinoelämän kasvualueet ja mitä esteitä kehityksen tieltä nyt on raivattava? Onko nykyisistä yritystuista haittaa kehitykselle?
  Miten työ ja työn käsite tulevat muuttumaan tulevina vuosikymmeninä ja miten lainsäädännön ja verotuksen tulisi valmistautua asiaan?

 • Väinö Tannerin yhteiskunnallinen ura kattoi yli puoli vuosisataa, jona aikana hän teki eri rooleissa merkittävää työtä sisällissodassa repeytyneen kansakunnan eheyttämiseksi. Väinö Tanner oli Elannon toimitusjohtaja, moninkertainen ministeri, Tarton rauhan neuvottelija ja lopulta myös sotasyylliseksi tuomittu.

  Millainen mies oli Väinö Tanner? Näkyykö Tannerin kädenjälki vielä meidän aikamme Suomessa? Vieraina ovat Tannerin elämäkerran kirjoittanut Lasse Lehtinen ja historiantutkija Erkki Vasara.

 • Työelämä on jatkuvassa muutoksessa ja muutos kiihtyy koko ajan.  Teknologian kehitys, robotisaatio ja tekoäly tulevat hävittämään nykyisiä työpaikkoja.  Kukaan ei vielä tiedä miten katoavat työpaikat korvataan tai millainen on tulevaisuuden elinkeinorakenne.
  Miten ammattiyhdistysliike valmistautuu sumeaan tulevaisuuteen? Mikä on ay-liikkeen rooli yhteiskunnassa jossa tehdään pätkätöitä, projekteja ja jossa joudutaan tekemään monta erilaista työuraa?
  Moni suomalainen työpaikka on kadonnut ulkomaille.  Tunteeko ammattiyhdistysväki enää kansainvälistä solidaarisuutta?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

 • Sanasota Pohjois-Korean ja USA:n välillä on edennyt sotilaallisten valmistelujen asteelle. Pohjois-Korea on uhannut ohjushyökkäyksellä  USA:n Guamin tukikohtaa Tyynellämerellä.
  Mihin Pohjois-Korea pyrkii uhmakkaalla esiintymisellään? Voiko kumpikaan osapuoli enää perääntyä kasvojaan  menettämättä? Kuinka suuri on Pohjois-Korean todellinen sotilaallinen voima? Kuinka suuri on sotilaallisen konfliktin todennäköisyys?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulusta ja tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta.

 • Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa on jälleen kasvun merkkejä. Alkuvuonna Suomen vienti Venäjälle kasvoi 29 prosenttia viime vuodesta. Tuonti Venäjältä on vieläkin reippaammassa kasvussa. Kaasuputkihankintojen ja öljyntuonnin lisääntymisen vuoksi Venäjä nousi alkuvuonna Suomen suurimmaksi tuontimaaksi ohi Saksan. Tuoreen barometrin mukaan yritykset uskovat myös kasvun jatkuvan.

  Millaiset ovat nyt Venäjän-kaupan tulevaisuuden näkymät? Miten talouspakotteet tällä hetkellä vaikuttavat? Miten pakotesääntöjä valvotaan?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen ja Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä