Puheen Aamu

Totuuskuutio maalaa uhkakuvia tulevaisuudesta

 • 27 min
 • toistaiseksi

Toimittaja ja kirjailija Esa Mäkisen esikoisteos Totuuskuutio tuo lukijan eteen yhden mahdollisuuden siitä, mitä tulevaisuuden Suomi voisi olla.

-Teoksen esikuvina minulla olivat George Orwellin ja Ray Bradburyn merkkiteokset, jossa he varoittavat tulevaisuudesta ja siitä millainen se voisi olla jos tietyt kehityskulut jatkuvat estämättä eteenpäin, kertoo Mäkinen.

Mäkisen kirjan tulevaisuudenkuva kiinnostanee erityisesti tekniikkaa seuraavia.

- Teokseni idea on se, että jos internetistä ei kanneta huolta niin siitä saattaa tulla hyvinkin paha paikka, toteaa Mäkinen.

Esa Mäkinen oli Puheen Aamussa Juuso Pekkisen vieraana.

Lähetykset

 • ma 2.3.2015 15.26 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen Aamussa puhuttiin ravintolaruoan sekä ravintolakulttuurin tulevaisuudesta. Vieraina olivat keittiömestari ja kokki Tommi Tuominen sekä ravintola-alan vaikuttaja Johanna Kohvakka.

  Tuominen avasi vastikään (15.5.2018) Helsinkiin yhdessä yhtiökumppaninsa Henri Alénin kanssa kiertotalouteen pohjautuvan ravintola Ultiman. Ravintolan ideana on myös kasvattaa osa raaka-aineista itse. Salaatit ja yrtit kasvavat asiakkaiden ympärillä. Kokeilussa on myös perunoiden ja sienien ilmaviljely.

  - Mielestäni suomalaiset ovat ehkä kokeilunhaluisinta kansaa mitä ruokaan tulee. Väitän, että se johtuu siitä, että meillä ei vankkumatonta, todella pitkän linjan ruokaidentiteettiä, toteaa Tuominen.

  Kohvakka puolestaan johtaa hanketta, joka perusti hävikkiruoasta laadukasta ruokaa tarjoilevan Loop-ravintolan Lapinlahden entisen sairaalan tiloihin Helsinkiin. Ravintola taustalla on kiertotaloushanke From Waste to Taste, joka taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan.

  - En tee tätä rakkaudesta ruokaan vaan rakkaudesta planeettaan, kertoo Kohvakka.

  Toimittajina Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa.

  Kuvassa Ultiman hydroponinen seinä. Kuva: Nico Backström.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Torstaina pelastetaan maailma: Käytettyjen vaatteiden kauppa kiinnostaa - mikä käy kaupaksi second handina? Maanviljelijät siirtyvät luomuun mutta pitäisikö isossa kuvassa pikemminkin tehostaa tuotantoa? Eettisyys vaikuttaa jo ravintolatarjontaankin. Ravintola Loop ruoka syntyy raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Hyperlokaalissa Ultimassa ruoka kasvaa asiakkaiden ympärillä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Musiikkimaailman myyttinen hahmo, roudari, on jokaiselle livemusiikista nauttineelle yhtä aikaa tuttu ja tuntematon. He ovat ennen keikkaa soittokamoja viritteleviä hahmoja, jotka saattavat parhaimmillaan olla fanien silmissä yhtä suuria julkkiksia kuin myöhemmin lavalle nousevat artistit.

  Millainen on roudarien sielunmaailma? Sitä valottaa kirjailija Lamppu Laamanen kirjassaan Roudarit – vastuun ja kamojen kantoa jo vuodesta 1965, jossa lukuisat suomalaiset roudarit avaavat tarinoita kiertubussien ja esiintymislavojen uumenista.

  Laamanen sekä yksi kirjaan haastatelluista roudareista, 50 vuotta hommissa viihtynyt Hande Mertanen piipahtivat Puheen Aamussa Jere pehkosen ja Linda Vettasen vieraina.

 • Star Wars -saagan tuorein elokuva Solo: A Star Wars Story kertoo maailman rakastettavimman ketkun ja salakuljettaja Han Solon tarinan ennen alkuperäisten Star Wars -elokuvien tapahtumia.

  Han Solon luottokumppani Chewbacca on uudessa elokuvassa keskeisemmässä roolissa kuin koskaan elokuvasarjassa aikaisemmin. Chewbaccaa näyttelee suomalainen Joonas Suotamo.

  Puheen Aamun Juhani Kenttämaa tapasi entisenä ammattikoripalloilijana tunnetun Suotamon ja kysyi häneltä, mikä tämän oma suhteensa on Star Wars -elokuviin ja Chewbaccaan. Entä millaista on ollut hypätä koripallokentiltä Hollywoodin humuun?

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Helsingin keskustakirjastossa Oodissa juhlittiin tiistaina harjannostajaisia ja tulevaisuudessa sen halutaan tarjoavan mahdollisuuksia vaikka mihin. Pojista ollaan huolissaan, mutta pojat itse haluavat olla ihan tavallisia. Roudari on nöyristelemätön ja nöyrä, paksunahkainen ja lähes aina lehmänhermoinen kertoo tuore kirja Roudarit. Yhdeksän jälkeen vieraina ovat puolivuosisataa roudarina työskennellyt Hande Mertanen ja kirjan kirjoittaja Lamppu Laamanen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen lopettamista säästääkseen puolustusmäärärahoissa. Naisten palvelun määräaikaisella lopettamisella säästettäisiin muutamia miljoonia euroja. Puolustusministeri pyörsi jälkikäteen puheensa vetoamalla siihen, että hänen kommenttinsa oli "herätyshuuto". Eli jonkinlainen keskustelunavaus puolustusmäärärahojen leikkauksia vastaan.

  Mistä tässä on oikein kyse ja miten asiaan suhtautuu Reserviläisliitto, joka on herännyt myös vahvasti keskusteluun mukaan? Puheen Aamun vieraana oli Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola, joka kannattaa muun muassa kaikkien suomalaisten kutsuntoja sukupuoleen katsomatta.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Pahatapaisten poikien kasvatuslaitokseksi 1800-luvulla rakennetun Keravan vankilan pihalta löytyy pupuja ja komea taimitarha. Naisten vihasta vaietaan vaikka juuri siitä pitäisi puhua. Puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti taukoa naisten varusmiespalveluksen järjestämiseen, jotta rahaa olisi uusiin hävittäjiin ja sotalaivoihin. Yhdeksän jälkeen vieraana on naisjäsenmääräänsä kasvattavan Reserviläisliiton 2. varapuheenjohtaja Terhi Hakola.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Redrama on kuluneen vuoden aika tasapainoillut työ ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Yhdeksän jälkeen vieraana on Redrama. Juhani Kenttämaa lomaili Ukrainassa ja kävi katsomassa, miltä näyttää Tsernobyl 36 vuotta ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Pittbullterrieri tappoi villakoiran Helsingissä. Pitäisikö osa koiraroduista kieltää Tanskan malliin vai onko vika aika remmin kaksijalkaisessa päässä?

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Raisa Pöllänen.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Prinssi Harry ja näyttelijä Meghan Markle saavat toisensa lauantaina 19.5. St. Georgen kappelissa Lontoossa. Prinssihäiden tunnelmaan pääsee suorana mukaan Yle TV1:n kautta, selostajan toimii Marjukka Havumäki. Prinssihäitä studiossa seuraa myös tietokirjailija Kaisa Haatanen, joka piipahti Puheen Aamun vieraana puhumassa kuninkaallisten hovien loistosta.

  Haatanen on nyt ensimmäistä kertaa kommentoimassa kuninkaallisia juhlia. Hän ei epäröinyt hetkeäkään tarttua tilaisuuteen. Kuninkaalliset, traditiot ja historia ovat kirjailijalle rakas harrastus.

  Kaisan suosikkikuninkaallinen onkin sopivasti prinssi Harry.

  - Pidän hänen vilpittömyydestään. Sydämeni sykähtää aidon tätimäisesti, kun huomaan, että hänestä on kasvanut kunnollinen ja hieno nuori mies.

  Toimittajina Jere Pehkonen ja Linda Vettanen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Suomalaiset järjestivät Dublinissa "Feministisen kiroiluiltaman" Irlannin aborttikansanäänestyksen alla. Erona Suomessa pidettäviin iltamiin oli Rosa Meriläisen mukaan se, ettei miehiä nähty lavalla. Uusi Lastensairaala luovutetaan HUSsille värikkäiden vaiheidensa jälkeen. Prinssi Harry ja Meghan Markle saavat toisensa lauantaina. Yhdeksän jälkeen vieraana on kuninkaallisten hovien loiston asiantuntija Kaisa Haatanen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Poliisipapin tehtävä on viedä kuolinviestejä ja jäädä auttamaan omaisia silloin, kun kuolema on tullut onnettomuudessa tai väkivaltaisesti. Suomen ainoa päätoiminen poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen on ollut mukana perhesurmien ja kouluampumisten jälkipuinneissa sekä tuonut raskaita viestejä rikosten ja onnettomuuksien uhrien läheisille. Virka-aikaa työssä ei ole. Lähtö työtehtäviin voi tulla mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

  - Työni tärkein tehtävä on olla kuuntelija kaikissa erilaisissa tilanteissa, auttaa ihmisiä eteenpäin akuutissa kriisissä. Liiat sanat häiritsevät surussa, tärkeintä on suostua olemaan tilanteessa tukena.

  Carita oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Kodin puhtaus sakkaa sängyissä: nukumme likaisemmissa paikoissa kuin simpanssit. Pitääkö jo lukioikäisen tietää tuleva ammattinsa, jos opiskelemaan valitaan ylioppilastodistuksella? Suomen ainoa täysipäiväinen poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen on ollut mukana esimerkiksi Myyrmannin pommi-iskussa, Estonian uppoamisessa ja kouluampumisissa. Yhdeksän jälkeen hän kertoo, miten olla läsnä läheisen surussa.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä