Lindgren & Sihvonen

Onko Suomen jalkapallohistoria pelkkää pettymystä?

 • 55 min
 • toistaiseksi

Toimittaja Antti Eerolan Punapaidoista huuhkajiksi käy läpi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen yli satavuotosen historian. Vuosiin mahtuu suurta riemua, pettymyksiä, voittoja ja häviöitä.

-30-lukua oli ilo käydä läpi, koska siinä tuli eteen niin paljon uusia asioita. Mm. joukkueen laivamatka Berliinin olympialaisiin pakollisine kansivoimisteluineen, kertoo Eerola.

Toimittajina ovat Petteri Sihvonen ja Tommy Lindgren.

 

 

Lähetykset

 • pe 27.3.2015 13.45 • Yle Puhe

Jaksot

 • Viisi vuotta sitten jalkapallovalmentaja Jani Honkavaara nosti HIFK:n takaisin jalkapallon pääsarjatasolle 42 vuoden tauon jälkeen. Seuraavana kesänä siviiliammatti opettajana sai jäädä, kun Honkavaara teki jatkosopimuksen ja ryhtyi päätoimiseksi valmentajaksi. Toinen HIFK-kausi Veikkausliigassa päättyi kuitenkin potkuihin kesken kauden, ja lokakuussa 2016 Honkavaara nimitettiin Kuopion Palloseuran uudeksi päävalmentajaksi.

  Honkavaaran KuPS voitti kahdella ensimmäisellä kaudellaan hopeaa ja pronssia – ja nyt sillä on mahdollisuus varmistaa ensimmäinen Suomen mestaruus sitten vuoden 1976. Päättääkö samana vuonna syntynyt päävalmentaja viimein kuopiolaisten pitkän odotuksen? Millainen on tunnelma joukkueessa ennen mestaruuden ratkaisevaa viimeistä ottelua Turussa? Miten Honkavaara arvioi vastaan asettuvan runkosarjavoittaja Interin vahvuuksia? Entä mitä mieltä Honkavaara on toisen opettajan, Huuhkajia luotsaavan Markku Kanervan menestyksen avaimista?

  Väittelyissä Tero Pitkämäki, saksalaisseura St. Paulin turkkilaispelaajan potkut sekä Pep Guardiolan

 • Lauri Hakala, 37, on entinen lentopalloilija ja lentopallovalmentaja, jonka pitkään meriittilistaan kuuluvat mm. apuvalmentajan pestit Hollannin naisten ja Slovenian miesten maajoukkueissa sekä valinta Ruotsin pääsarjan Elitserienin Vuoden valmentajaksi 2018 Sollentuna VK:n päävalmentajana. Toukokuussa 2019 hän aloitti työt Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön uutena joukkuepelien lajiryhmävastaavana.

  Millaisena yli 12 vuotta ulkomailla työskennellyt ja Yhdysvaltojen yliopistourheilumaailmasta oppinsa ammentanut Hakala näkee suomalaisen joukkuepeli- tai palloilukulttuurin? Mitä Suomessa osataan ja mitä voisi tehdä paremmin? Entä miten lentopallon parissa koko uransa työskennellyt ihminen näkee lajirajojen yli ulottuvan yhteistyössä palloilulajien kesken?

  Slovenialaisessa ACH Volley Ljubljanassa ja Slovenian maajoukkueessa apuvalmentajana työskennellyt Hakala avaa myös kaksimiljoonaisen maan palloilukulttuuria sekä syitä sen poikkeukselliseen menestykseen 2010-luvulla etenkin koripallossa ja lentopallossa.

  Väittelyissä Jukka Jalosen NHL-optio, Annimari Kortteen tavoitteenasettelu sekä twiitistä käynnistynyt NBA-Kiina -konflikti.

 • Vuodesta 2015 kansanedustajana toiminut Hanna Kosonen (kesk) nimitettiin elokuun alussa äitiyslomalle jääneen Annika Saarikon (kesk) tilalle Rinteen hallituksen uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi. Taidehistorioitsija ja hiihtosuunnistuksen moninkertainen arvokisamitalisti käsittelee ministerinä kulttuuri- ja taidepolitiikan- sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastolle kuuluvat asiat.

  Valtioneuvoston laaja liikuntapoliittinen selonteko valmistui viime vuonna edellisellä hallituskaudella, ja Antti Rinteen (SDP) johtama hallitus on ehdottanut talousarvioesityksessään 4,8 miljoonan euron lisäystä liikunnan ja huippu-urheilun edistämiseen vuonna 2020. Mutta mihin lisämiljoonat halutaan suunnata? Millaista on opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyö suomalaista huippu-urheilua johtavan Suomen Olympiakomitean kanssa? Mihin ylipäänsä kansakuntana tarvitsemme huippu-urheilua tai mitaleita arvokisoista?

  Väittelyissä Dohan suomalaismenestys, Litmasen Qatar-kehut sekä Salazarin tallin doping-epäilyt.

 • Suomen Urheiluliitto (SUL) valitsi marraskuussa 2018 monen yllätykseksi uudeksi puheenjohtajakseen 31-vuotiaan entisen kymmenottelijan Sami Itanin. Uransa 2015 päättänyt kaksinkertainen Suomen mestari on väitellyt Aalto-yliopistosta kauppatieteiden tohtoriksi ja opiskellut lisäksi Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistossa.

  Millaisia uudistuksia mm. arabiaa ja venäjää puhuva nuori urheilupomo haluaisi nähdä suomalaisessa urheilujärjestelmässä tai yleisurheilun päätöksenteossa? Millaiset ovat jättitappioita tehneen lajiliiton taloudelliset näkymät nyt, ja millaiset tuloskriteerit Itani on itselleen asettanut?

  Puheenjohtaja ei aio matkustaa yleisurheilun MM-kisoihin Dohaan, muttei myöskään sano boikotoivansa kisoja, vaikka onkin arvostellut niitä julkisesti. Miten hän sovittaa yhteen henkilökohtaiset mielipiteensä nykyisen asemansa kanssa?

  Väittelyissä liigavalmentajien mikrofonit, Megan Rapinoen kommentit Virgil van Dijkista ja Dohan MM-kisojen dilemma.

 • Lähes 30 vuotta vanhaa pituuden Suomen ennätystä yhä hallussaan pitävä Ringa Ropo sai tänä kesänä tyttärestään seuraa SE-tilastoihin, kun hänen 20-vuotias tyttärensä Ella Junnila ylitti kahteen kertaan naisten korkeushypyn Suomen ennätyksen ja varmisti samalla lipun Dohan MM-kisoihin. Tiettävästi maamme yleisurheiluhistoriassa ei ollut ole aiemmin samanaikaisia Suomen ennätyksiä vanhemman ja lapsen nimissä.

  Aiemmin tytärtään valmentanut Ropo on nykyisin tämän taustajoukoissa pelkästään äidin roolissa. Mitä urheilujärjestelmästämme kertoo se, että suomalaisten huippu-urheiljoiden taustalta löytyy niin usein valmentajana toimiva äiti tai isä? Millaisissa asioissa Ringa Ropo kokee voineensa antaa tyttärelleen merkittävää apua tämän uralla huippu-urheilijana? Entä mitä omalla urallaan seksisymboliksikin kutsuttu Ropo ajattelee nykyajan some-aikakauden urheilijoiden julkisuuskuvasta ja sen hallinnasta?

  Väittelyissä mitalikahviperinne, Patrik Laineen tilanne ja Elmo Lakan yllättävä Doha-karsiutuminen.

 • Jääkiekon SM-liiga käynnistyi tällä viikolla, ja kaikkia joukkueita voi jo nyt onnitella sarjapaikan säilyttämisestä. Liiga on ollut suljettu miltei koko 2000-luvun ajan, ja vain neljä joukkuetta (KalPa, Sport, KooKoo ja Jukurit) on sarjan sulkemisen jälkeen nostettu

  Mestiksestä pääsarjatasolle. Kaudesta 2013–2014 lähtien käytössä on ollut lisenssijärjestelmä, jossa Mestiksen voittaja voi anoa pääsarjalisenssiä ja sen saadessaan nousta vuoden siirtymäajalla SM-liigaan.

  Millaisia ajatuksia Liigasta on Imatran Ketterän 31-vuotiaalla päävalmentajalla Maso Lehtosella, joka valmensi joukkueensa viime keväänä Mestiksen mestaruuteen vasta sen toisella Mestis-kaudella? Entä millaisia sarjoja ovat Liigan suljetun oven takana pelattavat Mestis ja Suomi-sarja? Mihin nuori valmentaja

 • Superpesiskausi huipentuu paraikaa naisten ja miesten finaalisarjoihin, joissa kohtaavat Porin Pesäkarhut ja Jyväskylän Kirittäret sekä Joensuun Maila ja Sotkamon Jymy.

  Ennakkoarvionsa ottelusarjoista tarjoilee pitkän linjan pesisvaikuttaja Pekka Arffman, Kiteen Urheilijoiden entinen pelinjohtaja, joka on sittemmin siirtynyt pesisjournalismin puolelle ja toimii nykyään mm. Elmo-lehden pesäpalloasiantuntijana.

  Miten Arffman näkee lajin nousseen 90-luvun lopun sopupeliskandaalin pohjamudista uuteen kukoistukseen? Entä millä keinolla kansallispeli voisi rantautua toden teolla myös Suomen suurimpiin kaupunkeihin?

  Väittelyissä TPS:n jonnevirtas-saaga, Palloliiton maajoukkuesopimusten tasa-arvo sekä pesiskommentaattori Puhtimäki.

  Lisäksi Yleisradion väittelyneuvosto antaa kauan odotetut tuomionsa kausien 2017-2018 sekä 2018-2019 väittelymestaruuksista!

 • Naisten jalkapallon MM-kisojen lopputurnaus rikkoi kesällä katsojaennätyksiä, ja tyttöjen ja naisten harrastajamäärät ovat ympäri maailmaa kovassa nousukiidossa. 2020-luvun lähestyessä jalkapalloilua seurataan entistä enemmän sukupuoleen katsomatta, minkä seurauksena myös vaatimukset korvausten tasa-arvosta ovat lisääntyneet.

  Miten syyskuussa EM-karsinnat aloittava Suomen maajoukkue Helmarit pystyy pysymään mukana kovassa kansainvälisessä kilpailussa? Entä millaisin keinoin naisfutiksen buumi näkyisi vahvemmin myös Naisten Liigan katsomoissa? Vieraana pitkän kansainvälisen pelaajauran tehnyt ja nykyisin HJK:ta edustava Essi Sainio.

  Väittelyissä Veikkausliigan otteluohjelma, Kuznetsovin kokaiinipanna ja urheilumedian Pukki-party.

 • Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen voitti pelaajana Stanley Cupin. Pelaajauran jälkeen Nieminen on rakentanut valmentajauraansa määrätietoisin askelin kohti NHL:n päävalmentajuutta. Tosin Niemistä harmittaa, ettei hän toistaiseksi osaa puhua jääkiekkoa yhtä hyvin englanniksi kuin suomeksi: “Punchlinet eivät vielä irtoa riittävän hyvin.”

  Nieminen luonnehtii lähetyksessä lisäksi erityistä suhdettaan Pelicansin apuvalmentaja Pasi Nurmiseen.

  Väittelyissä: NHL-tappelut, Valtteri Bottas 2.0 ja Artemi Panarinin kritiikki Vladimir Putinia kohtaan.

 • Seitsenottelija Maria Huntington paransi omaa ennätystään melkein 300 pistettä Kalevan kisoissa Lappeenrannassa. Uusi otteluennätys 6339 rikkoi Dohan MM-kisarajan ja on kolmanneksi kovin 7-ottelutulos Suomessa kautta aikojen.

  Tampereen Pyrinnön urheilija kuuluu tuloksillaan lisäksi kansalliseen kärkeen pituushypyssä, 100 metrin aidoissa ja korkeushypyssä. Miten nuori urheilija on päässyt nykyiseen iskuunsa ja millaisia uhrauksia laji on vaatinut?

  Väittelyissä Johaug, tyttöjen ja poikien lajivalinnat ja MM-kisojen uintiprotestit.

 • Valioliigakauden 2019-2020 käynnistymisen kunniaksi vieraana on HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti, joka oli mukana nostamassa Crystal Palacea Valioliigaan kaudeksi 2004-2005.

  Mitä mieltä Riihilahti on Teemu Pukin mahdollisuuksista pärjätä nousijajoukkue Norwichin riveissä maailman kovimmassa futisliigassa? Mitkä ovat merkittävimmät erot Englannin Mestaruussarjan ja Valioliigan välillä?

  Lisäksi keskusteluissa HJK:n hankala kausi Veikkausliigassa. Onko Mika Lehkosuon korvannut uusi päävalmentaja Toni Koskela onnistunu Riihilahden mielestä muuttamaan Klubin kurssia?

  Väittelyissä VAR, pitch invasionit ja Megan Rapinoe.

 • Lindgren ja Sihvonen juhannuksen spesiaalilähetys ui kaksi tuntia urheilun syvissä vesissä.

  Ohjelmassa puidaan nobody-joukkueiden menestyksen salaisuutta Jukka Jalosen, kanssa; pohditaan, kuuluuko politiikka urheiluun Paavo Arhinmäen kera; mietitään onnen osuutta urheiluun Annimari Kortteen kanssa; ollaan urheilun kansallistunteen ja isänmaallisuuden kysymyksen äärellä Jari Kupilan kera; ja luodaan aivan uutta fokusta suomalaiselle urheilulle Pasi Mustosen opein.

  Totutusta poiketen ohjelman studiossa Petteri Sihvosen kanssa Tommy Lindgrenin sijaan Kaj Kunnas.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä