Arvolataamo

Apua! Sivistysvaltio uhattuna!

 • 1 h 45 min
 • toistaiseksi

Suomalainen koulu ja kirjasto ovat huippuluokkaa ja yliopistot pukkaavat maailmalle tohtoreita kiihtyvällä vauhdilla. Miten voivat maamme tiede, taide ja yhteiskunnallinen keskustelu? Korvaako verkko kaiken? Onko lama-Suomella varaa panostaa taiteeseen ja kulttuuriin?

Kulttuurin ja sivistyksen reunaehdoista keskustelevat kirjailija Sirpa Kähkönen, Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg ja tutkija Janne Saarikivi.

Toimittaja on Elina Saksala.

Lähetykset

 • pe 1.5.2015 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Vääjäämätön, kohtalo, ihme, jumalan tahto vai sittenkin pelkkää sattumaa? Nasima Razmyar joutui jättämään kotimaansa ja päätyi ensimmäiseksi pakolaistaustaiseksi kansanedustajaksi Suomeen.

  Jukka Helttula rakensi kokonaisen väitöskirjan sattuman osuudesta yhteiskunnassa.

  Jaana Sarajuuri käy työssään päivittäin keskusteluja ihmisten kanssa, jotka kysyvät, miksi onnettomuus sattui juuri minulle.

  Kari Enqvistin perspektiivi aiheeseen on miljoonien vuosien ja kokonaisten galaksien mittainen.

  Heidät Ateneumin jylhien kiviseinien suojiin ovat kutsuneet Riikka Rahi ja Päivi Leino.

 • Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus osoittaa, että käytämme yhä vähemmän aikaa yhdessä muiden kanssa. Tuttavien tapaaminen esim. viikonloppuisin on vähentynyt puoleen 1980-lukuun verrattuna. Olemmeko kenties vaihtaneet parempaan seuraan? Yhä useammalle lemmikkieläin on tärkeä perheenjäsen, joka tuottaa onnea ja mielihyvää. Helsingin kissakahvilaan väkeä koolle ovat kutsuneet Reetta Arvila ja Päivi Leino.

 • Tulevaisuus tehdään tänään - mutta kuka sen tekee? Järjestyykö elämä politiikan vai bisneksen voimin vai muiden hallitsijoiden toimin? Ovatko tekijät pakkotyöläisiä vai vapaaehtoisia? Joku jo kaipailee valistunutta tai jopa valistumatonta diktaattoria.
  Mihin ihminen voi toivonsa laittaa kun näköala hirvittää?
  Pyhäinpäivän Arvolataamossa avataan silmiä myönteissuuntiin, jotta pelko vähenisi ja maailma paranisi. Mukana ovat lääkäri Pekka Tuomola, erityiskoulunjohtaja Tiina Korpela-Liimatainen, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, pääsihteeri Päivi Mattila Ihmisoikeusliitosta sekä kansalaisaktiivi, entinen huippupoliitikko Arja Alho. Pohdintoja johdattelee puolentoista tunnin ajan toimittaja Jukka Arvassalo...

 • Monenmoinen ennustelu on aina kuulunut ihmisvuosien kiertokulkuun. Nykyään seuraamme suhdanteita ja pörssikursseja aivan kuin ikiaikaisia merkkejä talonpidosta, satotoiveista ja avio-onnesta. Mitä sanoo magian mahdista perinteentutkija Seppo Knuuttila, historioitsija Markku Kuisma tai kulutustutkija Anu Raijas? Kuinka vastaa tietoa tulevasta vaativaan huutoon kehityspoliittinen asiantuntija Outi Hakkarainen? Ennusmerkkien tulkinnassa helsinkiläisessä maalaismaisemassa ovat mukana Päivi Leino ja Jukka Arvassalo.

 • Laulaminen lohduttaa ja tuottaa mielihyvää niin laulajalle kuin kuulijoillekin. Laululla on muutenkin mahtivoimia, sillä sen avulla on on tehty jopa vallankumouksia. Miksi laulussa on niin paljon voimaa? Miksi se koskettaa? Ja kumpi oli ensin, laulu vai puhe? Lauleskellen asiasta keskustelevat muusikko Harri Saksala, muusikko ja musiikin tohtori Aija Puurtinen, musiikkiterapeutti ja muusikko Jukka Tervo sekä laulaja-lauluntekijä Anja Hurme. Toimittajana Riikka Rahi.

 • Suomalainen koulu ja kirjasto ovat huippuluokkaa ja yliopistot pukkaavat maailmalle tohtoreita kiihtyvällä vauhdilla. Miten voivat maamme tiede, taide ja yhteiskunnallinen keskustelu? Korvaako verkko kaiken? Onko lama-Suomella varaa panostaa taiteeseen ja kulttuuriin?

  Kulttuurin ja sivistyksen reunaehdoista keskustelevat kirjailija Sirpa Kähkönen, Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg ja tutkija Janne Saarikivi.

  Toimittaja on Elina Saksala.

 • Paha on aina hyvä puheenaihe. Pelaako pahuus ylivoimalla hyvyyden jatkuvaa alivoimaa vastaan? Miten puhua pahasta lapselle - vai pitääkö vaieta? Pahuuden ydintä etsivät perheterapeutti Saara Salo, uutistoimittaja, kirjailija Matti Rönkä, psykologi Vesa Nevalainen, johtaja Kalle Löövi SPR:stä sekä toimittajat Jukka Arvassalo ja Riikka Rahi.

 • Syömällä jollakin tietyllä tavalla ihmiset tahtovat pelastaa vähintäänkin itsensä, monet jopa maailman. Miten sovitella vegaanin ja kivikautisen lihansyöjän ruokavaliot loukkaamatta kenenkään ruokavakaumusta? Arvolataamo pohtii, onko ruoasta tullut uusi uskonto. Vai onko sittenkin vain kyse hienoon kaapuun puetusta nirppanokkaisuudesta? Toimittajina ovat Päivi Leino ja Eve Mantu.

 • Suomalainen kosketuskulttuuri on tienhaarassa. Ihmiset koskevat älypuhelimiaan ja muita härpäkkeitä useammin kuin toista ihmistä. Samalla yksinelo ja kosketuksen nälkä kasvavat. Toisaalta opimme uusia tapoja, kuten poskisuudelmia ja ylävitosia.
  Arvolataamossa kokoonnutaan Lempäälän luontaiskylpylään tuntoaistin äärelle. Päivi Leino ja Ari Meriläinen ovat kutsuneet mukaan lastenpsykiatri Kaija Puuran, kouluttaja Ritva Enäkosken, lähihoitaja Tanja Oksasen ja näkövammaisen Arto Kurvisen.

 • Suomen ulkopuolella asuu 1,6 miljoonaa itsensä suomalaiseksi mieltävää ihmistä. Millaisissa asioissa he tuntevat itsensä suomalaisiksi, ja miten kansallistunne siirtyy sukupolvelta toiselle rajojemme ulkopuolella? Asiaa pohtivat Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling, Australiassa syntynyt kuvataiteilija Paula Nordfors, kansainvälinen uranainen Kirsi Leväpelto sekä Aknestik-yhtyeen entinen kitaristi ja "Laulu koti-ikävästä" -dokumentin toinen päähahmo, ruotsinsuomalainen Kai Latvalehto. Ohjelma alkaa ja päättyy paraguaylaisen Manuel Holopaisen mietteisiin ja sen toimittavat Olli Haapakangas ja Riikka Rahi.

 • Suomesta on lähtenyt kymmeniä nuoria ääri-islamistisiin sotajoukkoihin tappamaan. Toisaalta tänne pyrkii köyhää ja koditonta väkeä parempaa elämää etsimään. Asunnottomia auttaa ylilääkäri Pekka Tuomola, ja pastori Marjaana Toiviainen majoittaa suojattomia helsinkiläisyksiöönsä. Krishna-yhteisössä elänyt Seija Vilén kirjoittaa itseään irti, ja Vanhan testamentin tuntija Martti Nissinen miettii maailmaa pelon ja toivon keskellä. Millaisia mielikuvia meillä on paratiisista? Miten pitäisi suhtautua siihen, että joidenkin elämä on täyttä helvettiä? Kohtuullista tasapainoa tavoittelevat Eve Mantu ja Jukka Arvassalo. Äänisuunnittelija Pentti Männikkö.

 • Paras kärki on taittunut ja kohti syksyä mennään. Näin kalenteri väittää.Täyttyvätkö kesäodotukset
  koskaan vai ovatko ne aina liialliset? Kumpi on lopulta helpompaa suven vai muiden vuodenaikojen elämä? Mietinnnässä ovat mukana kirkkoherra Marja Heltelä, Kansallismuseon intendentti Mikko Teräsvirta, siivousyrittäjä Tuija Huurtola ja uutistoimittaja David Mawby sekä asuntoautomies Juhani Peteri. Pohdintaa johdattelevat Minna Dufton ja Jukka Arvassalo.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä