Puheen Aamu

Ulvilan murhamysteeri on suomalainen Twin Peaks-tarina

 • 26 min
 • toistaiseksi

Media on käynyt kuusi vuotta julkista oikeudenkäyntiä. Ulvilan murhamysteeri on perustunut poliisin ja syyttäjän antamiin tietoihin. Tuon dokumettielokuvassa esiin seikkoja, joita muut eivät tuo, sanoo ohjaaja Pekka Lehto.

Tänään Yle TV1 esittää klo 21.30 dokumenttielokuva Ulvilan murhamysteeri.

Viime kuussa uutisoitiin Vaasan hovioikeuden hylänneen Anneli Aueriin kohdistuneet syytteet koskien hänen miehensä murhaa. Henkirikos tapahtui vuonna 2006 ja kolme vuotta myöhemmin poliisi vuonna 2009 poliisi ryhtyi toden teolla tutkimaan olisiko Anneli Auer syypää Jukka S. Lahden kuolemaan.

Ulvilan murhamysteeri on suomalainen Twin Peaks- tarina. Tämä henkirikos on pienen yhteisön tragedia, joka traumatisoi kokoa yhteisön, muistuttaa Lehto.

Toimittaja on Juuso Pekkinen

Lähetykset

 • ma 16.3.2015 10.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen Aamussa puhuttiin Michelin-tähdistä, huippukokin työstä ja suomalaisesta ravintolakultturista, kun vieraana oli keittiömestari Hans Välimäki. Hän on palauttamassa henkiin vajaa vuosi sitten suljetun, perinteikkään illallisravintola Palacen yhdessä keittiömestari Eero Vottosen kanssa.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomen tunnetuimpiin klassikkobändeihin lukeutuva Egotrippi julkaisi vastikään kymmenennen albuminsa nimeltään 10 ja lokakuun 10. päivä bändi teki yllätyskeikan Helsingin raitiovaunussa numero 10, joka lähti pysäkiltä kello 10:00. Mistä tässä mystisessä “numeroleikissä” on oikein kyse?

  Egotripin Knipi Stierncreutz ja Niklas “Skele” Varisto vierailivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Jere Pehkosen vieraina.

 • "Karuimmat tekstit olivat Ylilaudalla. Siellä tyypit kehittelivät erilaisia tapoja tappaa tai raiskata minut tai tehdä jotakin lapsilleni."

  "Toivon todella, että tulet raiskatuksi."

  19. lokakuuta toimittaja Johanna Vehkoolta ja sarjakuvataiteilija Emmi Niemiseltä julkaistiin journalistinen sarjakuva-albumi Vihan ja inhon internet. Edelliset esimerkit olivat heidän uudesta teoksestaan. Kirjassa pääsevät ääneen vihapuheen kohteet sekä tutkijat ja vihaaja.

  Millainen ihminen lähettää vihakirjoituksia? Miltä se kohteesta tuntuu? Ja mitä asialle voisi tehdä?

  Toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen olivat Puheen Aamussa Suvi Puukankaan ja Alina Kulon vieraana.

 • Ei ole Suomessa montaakaan “yökerhoikäistä” ihmistä, jotka eivät olisi kuulleet Seppo “Sedu” Koskisesta. Toisaalta, kuinka moni oikeasti tietää millainen mies on kyseessä ja miten työläisaatteen läpisuodattaman perheen pojasta muovautui vuosien saatossa yökerhokeisari, jonka elämästä ei luxus ole puuttunut?

  Yön Kuningas -kirjan kirjoittanut toimittaja Teemu Potapoff avasi Puheen Aamun haastattelussa kirjan kirjoitusprosessia sekä Sedu Koskisen elämää ravintola-alan vaikuttajana.

 • Lokakuun 13. päivä julkaistu albumi "LEO" on artistin ensimmäinen kokopitkä julkaisu. Pikkuhiljaa syntynyt kokonaisuus on rehellistä tekstiä 26-vuotiaan nuoren miehen elämästä: LEO toteaa nimeään kantavasta albumista, että

  - Välillä kaoottisen kaunista, välillä taas rujoa, välillä simppeliä ja sit taas toisaalta just sopivan vaikeeta ja haikeeta. Koko levy on todella päiväkirjamainen mun viimeisestä kolmesta vuodesta ja teema pyörii tosi paljon parisuhteen niissä huonommissa puolissa ja tietenkin pieleen menneen rakkauden käsittelyssä. Oon säveltänyt kaikki biisit akustisella kitaralla ja kappaleet on syntynyt kaipuusta, rakkaudesta, onnesta ja siitä että oon ihmetellyt omaa paikkaani tällä pallolla että mitä haluun ja kuka oon, tilittää LEO.

  Nuoren polven "suurten tunteiden tulkki" vieraili puheen aamussa Suvi Puukankaan ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Maija Vilkkumaan kymmenes albumi "Joku muu, mikä" julkaistiin 13. lokakuuta. Studiossa puhuttiin muun muassa ihmismielen tabuista, kielletyistä tunteista - näistäkö kumpuaa Maija Vilkkumaan asenne? Kilometrejä Vilkkumaan musiikkiuralla on jo takana. Mistä tulee hänen kykynsä uudistua?

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Turkulainen Gabriel Lion teki räjähtävän sisääntulon Suomen rap-kentälle. Hän esitti kotonaan keikkoja ystävilleen, jonka kautta hän pääsi lämppäämään JVG:tä ja sieltä aina festarilavoille asti ennen ensimmäistäkään julkaisua. Nyt Gabrielilta on ilmestynyt biisit Ei Oo Mitää Välii, Mä En Halua Tietää sekä uusimpana Ekstaasiin. Biisit ovat lyöneet läpi, sillä niitä on striimattu miljoonia kertoja.

  - Ennen sitä keikkaa Aurafestissä mä en ollut pitänyt edes mikkiä kädessä, eikä mulla ollut yhtään julkaistua biisiä. Kukaan ei tiennyt kuka mä oon, mut silti mä sain koko mestan huutamaan, muistelee Gabriel.

  Gabriel Lion piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Alina Kulon vieraana.

  Kuva: EMI Capitol Finland

 • Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja toimittaja Maija Salmi kirjoittivat yhdessä kirjan Ilopangon naisvankilasta. El Salvadorissa sijaitseva Ilopangon naisvankila on mitoitettu 200 vangille, mutta siellä asustaa kymmenkertainen määrä vankeja. Osa naisista on vankilassa keskenmenon tai abortin takia. Koutaniemi ikuisti kirjaan kuvin ja Salmi sanoin maailman pahimman naisvankilan arjen.

  - Naisilla oli kova tarve kertoa tarinansa ja saada ne julkisuuteen. Tarinat kertovat myös omalta osaltaan faktoja heidän yhteiskuntansa rakenteellisesta väkivallasta sekä siitä, miten sukupuolittunutta se on.

  - Tarinoista ei paista kuitenkaan toivottomuus vaan ennen kaikkea näiden naisten periksiantamattomuus. Ilopangon naisvankilassa ei tunneta uupumusta eikä masennusta vaan siellä keskitytään selviytymiseen ja katsotaan eteenpäin. Toivomme, että tämä huokuu myös kirjastamme, toteavat Koutaniemi ja Salmi.

  Naiset olivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraina.

  Kuva: Meeri Koutaniemi

 • Onko suomalaisten elo pelkkää saunaa ja sisua vai häpeää ja huonon itsetunnon peittelyä? Miten savutorppien ’kaffeplöröt’ ovat muuttuneet nettikahviloiden tuplaespressoiksi ja voikirnu Sodastreameriksi? Avohakkuu -stand up -kiertueella Suomi ja suomalaisuus ovat syynissä koko historiansa kirjossa, niin uhossa kuin tuhossa. Kyntensä aiheeseen upottaa ylistetty tarinankertoja, stand up -koomikoksikin hätkähdyttävän suorasukainen Ilari Johansson.

  Hän avasi kiertuettaan ja sen sisältöä Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana.

 • Urheilu-uutiset tarjoilevat meille päivittäin tuloksia, kuinka nopeasti urheilijat juoksevat, kuinka pitkälle keihäs lentää tai kuka tehtailee pisteitä kaukalossa tai nurmella. Harvinaisempia ovat tarinat tulosten takaa. Tarinat siitä, miltä tuntuu olla maineensa vanki, jäädä aina ilman henkilökohtaista kultamitalia tai miettiä, voiko omaa seksuaalista suuntautumistaan paljastaa ilman, että menettää kaiken.

  Urheilun selviytyjät - tositarinoita tulosten takaa on urheilutoimittaja Joni Piiraisen kirjoittama kirja 11 huippu-urheilijan tarinasta tulosten takaa. Kirja ilmestyy 19.10.2017.

  - Urheilutoimittajana tapaan paljon erilaisia ja eritasoisia urheilijoita. Mitä lähemmäksi pääsin huippu-urheilijoita sitä useammin huomasin, että näiden sankareiden taustalta löytyy myös haurautta ja heikkoutta. Näitä tarinoita halusin tuoda kirjallani esiin, kertoo Piirainen.

  Hän piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraina.

 • The Rasmus on vienyt Suomea ahkerasti maailmankartalle. Vuonna 1994 perustettu yhtye julkaisee jo 12. albumin nimeltä Dark Matters. Yhtyeen Lauri Ylönen ja Aki Hakala olivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraina.

  Kuva: Jann Lipka

 • Karri "Paleface" Miettisen Viides maamme-kirja on jatkumo Zachris Topeliuksen, Jörn Donnerin ja Erkki Pulliaisen kirjoittamiin Maamme -kirjoihin. Se on Palefacen vilpitön monologi suomalaisuudesta, eräänlainen rakkaudentunnustus Suomelle ja kontribuutio suomalaiseen arvokeskusteluun. Miettinen ottaa kantaa kirjassaan mm. postnationalismiin, totuudenjälkeiseen aikaan, Suomeen rauhanvälittäjänä, vihapuheseen, Suomen sisällissotaan ja feminismiin.

  - Todellisuuksia on aina enemmän kuin yksi. Suomalaisilla on paljon asioita joista voimme olla vilpittömän onnellisia, mutta joskus epämiellyttäviä totuuksia on sanottava ääneen. Se auttaa meitä kehittämään asioita eteenpäin.

  Paleface piipahti Puheen Aamussa avaamassa Viidennen Maamme-kirjan sisältöä Jere Pehkosen ja Alina Kulon vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä